Zmluva o pôžičke - omeškanie platby.

Ahojte. Podpísali sme zmluvu o pôžicke. Ja so sestrou sme veritelia.Splatnosť bola k 1.3.2017 s tym, ze ak to dlžník nezaplatí je tam úrok z omeškania. Peniaze neprišli. Po telefonáte s dlžníkom sme sa dozvedeli ze on úrok z omeškania platiť nechce ( samozrejme kto by ak chcel, ze ano ) ale to ze mešká z vyplatením peňazí mne aj sestre robí problém tie peniaze potrebujeme, mame aj my urcite záväzky. Na jednej strane nechceme robit nikomu problémy. Je to rodina s 2 deťmi. Na druhej strane však nechceme mat my problémy kvôli tomu ze si niekto neplní to co ma. Uz dost sme urobili ústupkov. Predávame im byt znížili sme sumu. Dovolili zadarmo na určitý cas užívať garáž, umelo predlžovali urcite veci, ustúpili sme aj z rezervačnému zmluvy, posunuli sme im teda bez úroku dátum splatnosti o týžden teda do 7.3. do zajtra. Prosim ako postupovať ďalej. Dakujem
Odpovedať
Je vždy lepšie riešenie peniaze nikdy a nikomu nepožičiavať. Pri jednom z podobných sporov som počul aj takýto argument dlžníka. "Ten, kto peniaze požičiava ich má asi toľko, že mu vlastne ani nebudú chýbať ak mu ich dlžník vôbec nesplatí ?! " :-) Preto moja rada znie, skôr ako si ten tvoj dlžník osvojí tento argument a ty nemáš v ruke od neho podpísanú nejakú krutú zmenku, návrh na vklad do katastra na jeho majetok, či inú hrozbu prevezmi od neho aspoň istinu, bez úrokov. Tie ak máš na to povahu vymáhaj až dodatočne. Väčšinou peniaze požičiavajú takí, čo na to majú okrem nepriestrelných zmlúv, dostatočne svalovo stavaných vymáhačov bez krku a aj poriadne silný žalúdok. Tiež sa ti môže stať, že dlžobu dlžník poprie ako celok, poprie svoj podpis na zmluve, napadne podpis pod nátlakom .... a ty sa s ním budeš súdiť desaťročia.
Odpovedať
Ak Vám dlh neuhradia dobrovoľne, tak Vám iné legálne riešenie, ako žaloba na súd, nezostane. Tento krok sa oplatí vtedy, ak dlžník má nejaký majetok a príjmy a nemá extrémne dlhy. Žiaľ, Vaše ústupky zrejme poňali po svojom.
Odpovedať
@pripad001 Ono to bolo tak ze kupujú od nas byt. Lenže im nedala slsp takú hypotéku aby vedeli financovať plnú sumu bytu. Slsp im dala 70.000. Byt predávame za 90.000. Preto bola dohoda taka ze zvyšok dofinancuju tak ze im dáme zmluvu o pôžičke a ta mala splatnosť 1.3. Vyzerali ze s tym nie je žiadny problém navyše ani s úrokom kt. ano je vysoky. Viem možem týmto urobiť im veľké problémy ale bohužiaľ alebo bohudik? Nemam na to žalúdok... Majú prislubenu k bytu garáž. Ta sa s bytom nepredávala a uz pomaly uvažujem ze ked majú takýto prístup ústnu dohodu ja poruším a z fleku ju predám niekomu inému. O garáž im velmi ide v lokalite kde byt s ňou je, je po nej pekný dopyt.
Odpovedať
@draik Dlžník bohužiaľ nema žiadny majetok doteraz rodina bývala v podnájme 8 rokov... teda este býva. My im predávame byt. Jedine co ma je príjem zo zamestnania, dve deti a hypotéku na krku.
Odpovedať
@misinka0611 a byt ste im uz predali a previedli? Ak ano, je to zlé... Ak nie, aspon by to chcelo dat tarchu na LV alebo nieco take. Vy chcete v podstate suplovat banku, pricom banka im spocitala, ze na viac ako 70 tisic nemaju, ale vase prepocty su zjavne ine. Banka ma ucinne paky pre ludi, ktori nesplacaju hypoteku, ake paky mate vy? Je to mozno krute, ale ze maju dve deti je uplne nepodstatne a je to len argument na citove vydieranie. Bud na to maju alebo nemaju. Ak ste este nepredali, preruste akykolvek kontakt, byt a garaz predajte niekomu, kto na to ma.
Odpovedať
@misinka0611 Nie celkom chápem, z akého dôvodu ste robili zmluvu o pôžičke. Predpokladám, že v kúpnej zmluve na byt je uvedená kúpna cena 90t s tým, že 70t zaplatia z hypoúveru a zvyšných 20t z vlastných zdrojov. Ak ste to urobili tak, že v kúpnej zmluve je 70t (ale v skutočnosti ste sa dohodli na 90t) a popri tom je zmluva o pôžičke na 20t, ktorú ste však reálne neposkytli, tak ste sa dostali do dôkaznej núdze. V prípadnom spore by ste museli preukázať, že pôžička bola poskytnutá.
Odpovedať
@draik v zmluve je 90.000. A majú to zaplatiť teda dofinancovať so stavebnej sporiteľne. Z vlastných zdrojov by sme to nedali. Niesme až tak blbi, vieme ze nemajú mat ako toľko na úcte. Lenže ta sporiteľna stavebná zevraj majú tam veľa roboty, ze teraz veľa žiadosti, ze akcie robila tak každý rýchlo, rýchlo.. Ale nas tiez tlači cas a tie úroky z omeškania nam pomôžu a oni ich platiť nechcú.
Odpovedať
@milan_ Byt este predaný nie je vôbec. A nebude pokial nezaplatia dlžnú sumu. Ja asi sa blbo vyjadrujem ale, my sme si dali do tej zmluvy o pôžičke dali úrok preto aby sme my ked oni budú meškať so stavebnou sporiteľňou- odtiaľ dofinancovavaju 20.000 zvyšných.. mohli pokryť naše úroky lebo aj my mame nejaké deadline.. Staviame dom.
Odpovedať
@misinka0611 Čiže nemáte zmluvu o pôžičke, ale máte kúpnu zmluvu s určením termínu splatnosti a s úrokmi z omeškania. Ak dlžník neuhradí dlžnú sumu vrátane úrokov, budete ho musieť žalovať a následne prípadne vymáhať plnenie prostredníctvom exekúcie. Ak ste si vymienili aj možnosť odstúpenia od kúpnej zmluvy pre prípad omeškania s úhradou kúpnej ceny, môžte tak urobiť.
Odpovedať
@milan_ A cely ten problém tkvie v tom, ze meškajú co nie je prijemne a úroky nechcú platiť. Pritom my sme si tam dali tie úroky nie preto aby sme niekoho ozbíjali ale preto ze tie úroky nam majú kryt problémy ktoré nam vzniknu tym ze meškajú.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@janetbla Nerobte si PR v diskusii, ktorá nemá s Vami uvedenými okolnosťami absolútne nič spoločné.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@draik @milan_ @pripad001 Ďakujem Vám všetkým za vás cas a ochotu pomôct poradiť ! Je to dobre, vybavili si úver v banke a peniaze by mali doraziť dnes ale podľa toho koľko je hodin, tak to vidím na zajtra. Dôjde to pre nas v hodine 12 stej ale lepšie takto ako neskôr ;)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?