Zmluva na využívanie cesty

Ahojte, potrebovala by som radu. Kúpili sme pozemok, ku ktorému vedie obecná cesta (na LV je vlastníkom obec), ale naši budúci susedia, ktorí bývajú pod nami, si za vlastné túto cestu vyasfaltovali, urobili predprípravu na kanalizáciu a pod. V rámci dobrých susedských vzťahov sme sa dohodli, že im časť nákladov zaplatíme, keďže túto cestu budeme využívať aj my. Len by som to chcela mať aj zmluvne ošetrené, že sme im tie peniaze dali, aby sa o niekoľko rokov nestalo, že ich začnú vymáhať nanovo, resp. budú tvrdiť, že sme na nič neprispeli. Aký typ zmluvy by bol najjednoduchší, dá sa na nete stiahnuť nejaký vzor? Nepotrebujem nič komplikované, len potvrdenie, že peniaze prevzali v určitej hodnote a že sú to akoby príspevok za cestu. Ďakujem za všetky rady.
Odpovedať
Na to asi vzor nenájdeš. Ak to je len pre vás dvoch, tak by som to riešil zmluvou podľa § 51 obč. zákonníka: § 51 Účastníci môžu uzavrieť i takú zmluvu, ktorá nie je osobitne upravená; zmluva však nesmie odporovať obsahu alebo účelu tohto zákona. Takže niečo v zmysle: Zmluva o využívaní inžinierskych sietí a komunikácie Zmluvné strany: Zmluvná strana 1: meno, adresa, dát. narodenia Zmluvná strana 2: meno, adresa, dát. narodenia Všeobecné ustanovenia 1. Zmluvná strana 1 vybudovala na vlastné náklady prípravu na kanalizáciu a spevnenú komunikáciu na ulici ..... 2. Zmluvná strana 1 umožní využívať túto komunikáciu a kanalizáciu zmluvnej strane 2 počas neobmedzenej doby (resp. po dobu vlastníctva nehnuteľnosti uvedenej na LV č. .... vedenej ako parcela č. .../...) 3. Zmluvná strana 2 sa zaväzuje uhradiť zmluvnej strane 1 časť nákladov vo výške ..... EUR na účet zmluvnej strany 1 IBAN. ........... vedený v banke ....................... najneskôr do X dní od podpisu zmluvy. 4. V prípade dodatočných nákladov na obnovu, opravu či údržbu komunikácie sa zmluvné strany dohodnú na spôsobe spolufinancovania. Záverečné ustanovenia 5. Pre každého účastníka tejto zmluvy je vyhotovený jeden rovnopis zmluvy. Zmluvné strany sa dohodli, že túto zmluvu je možné meniť iba očíslovaným písomným dodatkom podpísaným oboma zmluvnými stranami, ktorý sa stane neoddeliteľnou súčasťou tejto zmluvy. 6. Zmluvné strany potvrdzujú, že si zmluvu o využívaní inžinierskych sietí a komunikácie riadne prečítali, obsahu zmluvy rozumejú a na znak súhlasu ju podpisujú. Obe zmluvné strany prehlasujú, že zmluvu o využívaní inžinierskych sietí a komunikácie uzatvorili slobodne a vážne. 7. Táto zmluva nadobúda platnosť dňom podpisu oboch zmluvných strán a uzatvára sa na dobu neurčitú. V ... dňa ..... Zmluvná strana 1 Zmluvná strana 2 podpis podpis
Odpovedať
Ak je cesta obecná (verejná komunikácia), tak susedia nemajú právo Vás obmedzovať v prejazde/prechode, bez ohľadu na to, že cestu na vlastné náklady opravili. Ak cesta patrí susedom, potom je potrebné zriadiť vecné bremeno a zapísať ho do katastra, a to nie ako právo prechodu/prejazdu pre Vás ako osoby, ale ako právo prechodu/prejazdu pre vlastníka pozemku/stavby, ktoré sú momentálne vo Vašom vlastníctve. Vlastníctvo cesty a pozemku pod ňou sú dve rozdielne veci.
Odpovedať
staci vam kupna zmluva na siete. cesta je obecna, na jej uzivanie ani s nimi nemozete spisat zmluvu,kedze niesu majitelia.
Odpovedať
@draik Na ceste ich síce nemôžu obmedzovať, ale kanalizáciu, ktorú si vybudovali na vlastné náklady im nemusia umožniť využívať.
Odpovedať
@thodosy ved pisem,ze im treba zmluvu na siete. Ale ak uz je vsetko odovzdane spravcom sieti, nemozu ich obmedzit ani v ich uzivani.
Odpovedať
@thodosy ďakujem veľmi pekne, super, niečo podobné som potrebovala, len tak jednoducho len pre nás @draik @atlaska cesta je obecná, ale tak v rámci korektných susedských vzťahov to chceme takto poriešiť, kanalizáciu nebudeme (aspoň zatiaľ) využívať, nakoľko tam ešte ani nie je dotiahnutá, vraj má byť, ale to je asi tak, že v nedohľadne. Ale jednoducho je fakt, že oni tú cestu vybudovali a zaplatili a my ju budeme používať, takže sme sa takto vzájomne dohodli, len to chceme mať aj na papieri, ak by niekedy v budúcnosti k niečomu došlo. Aj pri stavebnom konaní nám hovorili, že im nemusíme nič platiť, že je to obecná cesta, ale chceme mať s nimi dobré vzťahy a zatiaľ sa nám javia ako v pohode ľudia, takže nech máme vzťahy ok. Ďakujem za všetky rady.
Odpovedať
Mne je jasne co chcete, ale na cestu nemozete robit zmluvu so susedmi,lebo ju nevlastnia. inak na odkupenie casti sieti staci jednoducha zmluva a podpis o prevzati penazi.
Odpovedať
@atlaska Reagoval som na draik-a. Ako pochop, že im neide o to, aby to bolo právne tip-top. Ľudia medzi sebou si môžu uzatvárať dohody aké len chcú. AK sa chcú dohodnúť na spôsobe užívania veci, aj keď je to verejná komunikácia, kto im to zakáže? Nech si takú dohodu medzi sebou uzatvoria. Neviem, či si právnik, ale vyzerá to tak. Právnici často nepčúvajú svojich klientov a pozerajú sa na veci zavesení vysoko na paragrafoch. Nevedia sa pozrieť na vec očami obyčajného človeka a ponúknuť mu jednoduché riešenie, ktoré pochopí aj bežný človek. Potom sa stane, že pri obyčajnej pôžičke medzi súrodencami (podotýkam vzťahy sú dobré a dôverujú si) právnik navrhne ručenie blankozmenkou.
Odpovedať
@thodosy tak polopatisticky - ak ty uzavries s niekym zmluvu o predaji mojho domu - jedna strana ty a druha strana pan mrkvicka a dom bude moj - bude zmluva platna? Je samozrejme cestne, vyplatit polovicu sumy vlozenej do povrchu cesty a IS.
Odpovedať
@atlaska No vidíš, nechápeš to. Veď tu neide o kúpnu zmluvu. Nikto nič nekupuje ani nepredáva. Len sa dohodli, že tú asfaltku, či betónovú cestu zafinancujú spoločne a aj spoločne ju budú užívať. Nie pozemok, ale povrch. A chcú to mať čierne na bielom. Nevadí, ak petrife stačí to, čo som jej dal, tak je to v poriadku. Rád som jej pomohol. Ak vieš navrhnúť inú zmluvu, ktorá jej bude vyhovovať, tak jej ju daj.
Odpovedať
@atlaska @thodosy ďakujem vám všetkým za rady. Ako ja viem, že to právne nebude v poriadku, veď aj na stavebnom nám hovorili, že je cesta obecná a nemusíme nič platiť. Ale proste ako tvrdí thodosy bude to len zmluva medzi nami a ani nie tak na využívanie tej cesty, to by sme si právne vymohli aj bez tej zmluvy, ale hlavne to bude ako potvrdenie, že sme peniaze dali a oni prevzali. Taká naša poistka do budúcnosti. A to čo je hneď v prvom príspevku mi stačí. Ďakujem :)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?