Vypoved zmluvy o najme s druzstvom

Ahojte, ziskal som pozemok darovanim, avsak polnohospodarske druzstvo (dalej len PD) ho ma v prenajme. Chcem na danom pozemku stavat (je to mozne - mam overene v obci ). Zmluva bola podpisana povodnym vlastnikom 1.1.2006 na dobu 10 rokov. PD sa vraj riadi zakonom 504/2003 §12 ods.1: "Ak prenajímateľ alebo nájomca rok pred uplynutím času, na ktorý bol nájom dohodnutý, písomne nevyzve druhú zmluvnú stranu na vrátenie a prevzatie prenajatého pozemku po skončení nájmu, zmluva sa obnovuje na určitý čas podľa § 8; to neplatí, ak sú predmetom zmluvy o nájme pozemku pozemky, s ktorými Slovenský pozemkový fond (ďalej len „fond“) nakladá podľa osobitného predpisu." cize ak nebola PD dorucena vypoved do 1.11. 2014 tak sa vraj zmluva automaticky obnovuje na dalsich 10 rokov za rovnakych podmienok (na zaklade povodnej zmluvy). Avsak v zmluve s PD (od povodneho majitela pozemku) mam uvedeny bod: Vypoved zmluvy "Tuto zmluvu moze vypovedat ktorakolvek zo zmluvnych stran pisomnou vypovedou k 1. novembru bezneho roka, pricom vypovedna lehota je 12 mesacna a zacina plynut prvym dnom mesiaca nasledujuceho po doruceni vypovede druhej zmluvnej strane". Cize ak to chapem spravne, zo zmluvy vyplyva, ze zmluvu mozem vypovedat v ktoromkolvek roku k 1. novembru a vypovedna doba je jeden rok. A teda buduci rok by mi mali pozemok vratit do uzivania, ak ho vypoviem k 1.11.2015. Dohoda medzi zmluvnymi stranami uvedena v predmetnej zmluve ma prednost pred ustanoveniami spominaneho zakona (?) Myslim si, ze vypoved zmluvy je nieco ine ako pisomne vyzvanie na vratenie a prevzatie prenajateho pozemku a teda, aby nedoslo k obnoveniu zmluvy. (?) Je toto uvazovanie (s)pravne ? Dakujem za odpoved a pripadne navrhy ako vzniknutu situaciu riesit.
Odpovedať
Profilova fotka
Správne @jarom . Je to váš pozemok a nájomníka môžete poslať preč. Akurát že družstvo tam má nasadené rastliny, a aby mu nevznikla škoda, tak je výpovedná lehota jeden rok. Keď si pozbierajú úrodu (a s nimi súvisiace dotácie), tak si tam môžete robiť čo chcete. Ak sa dohodnete s družstvom, že im preplatíte škody, môžete stavať hneď.
Odpovedať
Je. Na Vaše šťastie je, že v zmluve je možnosť výpovede. Vrátenie a prevzatie sa rieši v prípade, ak ide o nájom na dobu určitú a blíži sa jeho koniec.
Odpovedať
Profilova fotka
Výpoveď je možná podľa zákona a logiky vlastníctva, nemusí byť v zmluve.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?