Vyplatenie spoluvlastníkov

Dobrý deň, potrebovala by som poradiť. Priateľ zdedil 1/4 z rodinného domu ( rodičia boli rozvedení, mama vlastní 1/2, sestra 1/4), chceli by sme obe vyplatiť a následne si chcú ony za vyplatené peniažky kúpiť byt. Budeme si na vyplatenie brať hypo, zakladať túto nehnuteľnosť. Mám teda pár otázok: 1. ako postaviť kúpno-predajné zmluvy, budú dve predávajúce a my dvaja kupujúci? Dalo by sa to spraviť na jednej kúpno-predajnej zmluve aj tak, že ja odkúpim 1/2 od jeho maminy a a priateľ odkúpi 1/4 od sestry, tým pádom by sme to vlastnili ja 1/2 a on 1/2-dohodli sme sa, že to chceme mať na LV zapísané rovným dielom. Alebo to musíme všetko odkúpiť spolu a následne musí priateľ nejak požiadať, aby sa to napísalo rovným dielom? 2. a ako by ste ošetrili to, že my si berieme hypo, musíme založiť tento dom a až potom si ony môžu kúpiť za vyplatené peniaze byt. Aby sa nestalo, že vyplatíme peniaze a byt budú hľadať ešte napr. 2 roky. Ďakujem za každú radu.
Odpovedať
Profilova fotka
nechcete sa zobrat bude to rosku jednoduchsie ? :) len podpichujem 1. v zmluve budete vy dvaja ako kupujuci a mama+sestra ako predavajuce Kedsa sa jedna o podielove vlastnictvo,nepredavaju sa konkretne podiely ale ich casti = cize sa to len zratava a odratava. Taktiez sa to v zmluve zada ze 1/2 bude priatelova a 1/2 tvoja a takto sa to rovno aj zapise do noveho LV.Nikto nemusi kupovat konkretny podiel. Na hypo budete ako veritel a spoluveritel (je jedno v akom poradi). 2.No tu sa to da osetrit tak ze v kupnopredajnej zmluve sa zada datum napr.: Predávajúci odovzdá prevádzaný predmet prevodu kupujúcemu v stave známom z obhliadky predmetu prevodu, spolu s kľúčmi od vchodových dverí bytového domu, od vnútorných dverí, bytu, poštovej schránky a príslušenstva, nikým neobývanú, neužívanú a bez akéhokoľvek nároku na zabezpečenie bytovej náhrady alebo prístrešia zo strany kupujúceho a to najneskôr do 30 dní od obdržania celej kúpnej ceny. Samozrejme ze toto je jednoducha verzia ktora je mozna pri dobrych vztahoch v rodine :) Idealny stav je keby uz maly vybraty byt a cakalo by sa na vyplatenie Vasou bankou.
Odpovedať
Čiže , ak tomu správne rozumiem , na kúpno-predajnú zmluvu sa napíše (laicky) predávajúce 1a 2 predávajú 3/4 predmetnej veci kupujúcim 1a 2? A potom sa tam uvedie, že do LV to bude zapísané 1/2 priateľova a 1/2 moja?
Odpovedať
Profilova fotka
@comega meno a priezvisko: mama bydlisko: dátum narodenia: rodné číslo: číslo OP: občianstvo: spoluvlastnícky podiel: 1/2 a meno a priezvisko: sestra bydlisko: dátum narodenia: rodné číslo: číslo OP: občianstvo: spoluvlastnícky podiel: 1/4 ako ,,predávajuci“ meno, priezvisko a rodné priezvisko: ty trvalý pobyt: dátum narodenia: rodné číslo: číslo občianského preukazu: štátne občianstvo: a meno, priezvisko a rodné priezvisko: priatel trvalý pobyt: dátum narodenia: rodné číslo: číslo občianského preukazu: štátne občianstvo: dalej ako "kupujuci" -------- LV ano presne takto ,jedine bude treba prilozit asi dedicke na zaklade ktoreho priatel dedil a niekde v zmluve spomenut ze uz vlastni cast.
Odpovedať
ďakujem veľmi pekne za radu
Odpovedať
Profilova fotka
ahoj, este pozor na presne definovaný predmet kúpy/predaja, teda presne zadefinovať nehnuteľnosť podľa listu vlastníctva, aby vám to z katastra zbytočne nevracali na doplnenie ;-)
Odpovedať
ok, ďakujem
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?