Slovenský vodohospodársky podnik - zmluva o zriadení vecného bremena

Dobrý deň, vedel by mi prosím niekto poradiť alebo mal niekto takúto skúsenosť? Kúpili sme pozemok a chceli by sme k nemu dotiahnuť elektriku. Bod pripojenia nám ale elektrikári určili za potokom. T.j.: náš pozemok, potok (spravuje SLOVENSKÝ VODOHOSPODÁRSKY PODNIK), cesta (patrí mestu) a bod pripojenia (tiež na mestskom pozemku). Zistili sme, že to môžeme urobiť pretlakom popod cestu a potok. Tá cesta si myslím, že nebude problém, ale ten potok...Išla som na náš stavebný úrad v meste a tam mi povedali, že sa to bude riešiť ohláškou drobnej stavby a ten potok mám riešiť s vodohospodárskym podnikom a dali mi aj konkrétne meno. Volala som na SLOVENSKÝ VODOHOSPODÁRSKY PODNIK, Odštepný závod Malacky (kam vlastne patrí ten potok) a tam mi povedali, že im mám zaslať elektrikársky projekt od projektanta a oni sa mi vyjadria, čo musíme splniť. Ešte mi povedali, že nám povolia pretlak popod potok, to že nebude problém, ale... čo ma trošku prekvapilo, že mi tam pán zo Slovenského vodohospodárskeho podniku Malacky napíše (nepodarilo sa mi od toho pána dostať konkrétne, že on sa mi vyjadrí až v tom rozhodnutí), aké za to budú poplatky a naše povinnosti..len som z neho dostala, že poplatky bude určovať a riešiť SLOVENSKÝ VODOHOSPODÁRSKY PODNIK závod Bratislava... Nedalo mi to, tak som obvolala asi všetky odštepné závody v Bratislave, až som natrafila na jedného strašne milého pána a ten mi dal telefón na jednu pani, nejakú referentku majetkového oddelenia a tá mi povedala, že keď mi v Malackách odobria projekt a my všetko zrealizujeme, tak potom SLOVENSKÝ VODOHOSPODÁRSKY PODNIK Bratislava bude vyžadovať podpis nájomnej zmluvy - tu neviem či som ju dobre pochopila (pochopila som to tak, že tá nájomná zmluva bude vlastne slúžiť na ten deň keď sa budeme motať okolo toho potoka a budeme ho pretláčať), za to že si vypýtajú cca 200eur a že sa zriadi vecné bremeno. Keď bude ten pretlak popod potok zrealizovaný, tak že sa urobí geometrák a zanesie sa spolu so zmluvou o vecnom bremene na kataster.. nemal niekto s týmto skúsenosť, lebo neviem, čo myslela s tými 200 eurami (že to sa vypočíta podľa veľkosti tej "stavby" v m2). Najprv mi v telefóne niečo splietala o prenájme, ale som jej veľmi nerozumela, nie je to tých 200eur vlastne suma, ktorá bude uvedená v tej zmluve o vecnom bremene, ako také jednorázové odškodné pre vodohospodársky podnik? Alebo je to fakt suma prenájmu na jeden deň, ked budeme ten pretlak popod potok robiť? Bola so mno strašne rýchlo vybavená, tak už som nemala odvahu jej druhý krát volať. A ešte som sa jej zabudla opýtať, kto vyrobí tú zmluvu o vecnom bremene? Nejaké ich právne oddelenie alebo si to budeme musieť dať urobiť na vlastné náklady nejakému právnikovi. Nevie mi niekto poradiť kto bol v podobnej situácii? Moc ďakujem.
Odpovedať
@dada73 Správcovia sietí a určite aj SVP má vzory zmlúv na takéto prípady.. Koncept po podaní žiadosti Ti zrejme zašlú k podpisu a pripomienkovaniu. Napr. obdobná N. zmluva tu http://www.crz.gov.sk/index.php?ID=31...
Odpovedať
@janetbla ďakujem a prosím Vás, pochopila som to dobre, že tých cca 200 eur je za jednorázovú odplatu, ktorá asi bude uvedená v zmluve o zriadení vecného bremena? tá pani mi povedala, že to bude asi "stavba"do 100m2, čo sa mi zdá dosť veľa, neviem ako to vypočítala.. chceme zistiť predpokladané náklady pretlaku popod potok, aby nás nejaká vysoká cifra neprekvapila.. Máme možnosť viesť elektriku aj z iného bodu pripojenia ako pretlakom popod potok, trasa výkopu je jednoduchá, po ceste, ktorá patrí mestu, ale je to cca 350m a podtlakom popod potok je to cca 100m..tak zisťujeme čo nás vyjde finančne lepšie..
Odpovedať
aha, tak to bude asi naozaj za ten prenájom.. aj mi pani povedala, že na stránkach máju cenník, ale nenašla som ho.. a neviete, či sa bude platiť aj nejaká jednorázová suma, čo bude uvedená v zmluve o zriadení vecného bremena? ďakujem, veľmi ste mi pomohli..
Odpovedať
@dada73 Neviem ako to rieši SVP, ale zmluva o zriadení VB môže byť bezodplatná alebo s jednorazovou fin. náhradou.. Najlepšie by bolo, keby projektant zakreslil v situácií (od bodu pripojenia - určí ho ZSD) el. prípojku s krížením cesty aj vodného toku, ktorá bude viesť k pozemku, na ktorom má byť umiestnená stavba RD a písomne požiadať o vyjadrenie k situácii SVP aj vlastníka-majetkového správcu cesty-poz. kom. Vo vyjadrení by stanovili podmienky, za akých je možné el. prípojku umiestniť podľa návrhu a k jej uskutočňovaniu. Stavebník k ohláseniu drobnej stavby (medzi ktoré patria aj prípojky inž. sietí) musí preukázať iné právo k pozemkom (vodný tok a cesta), ktorým je práve zmluvný vzťah s vlastníkom stavbou dotknutého pozemku - pozemkov.. Zrejme bude potrebné uzatvárať zmluvu (buď zmluvu o VB alebo nájomnú z,) aj s vlastníkom pozemku, na ktorom je cesta - PK.. Na margo zmluvy o VB, ktorá bude zapísaná v KN (táto je záväzná aj pre právnych nástupcov-vlastníkov nehnuteľností - stavby RD), ale NZ, ktorá bude zapísaná v KN (po zmene vlastníckych vzťahov k stavbe-RD) bude musieť byť uzavretá nová, čo nevylučuje aj zmenu podmienok vrátane výšky nájomného.. Odporúčam radšej uzavrieť zmluvu o zriadení VB, aj keď k jej uzatvoreniu bude potrebný GP-geometrický plán, ktorý je beztak potrebný ku kolaudácii stavby..
Odpovedať
@janetbla veľmi pekne ďakujem za pomoc a vysvetlenie
Odpovedať
@janetbla prosím vás, teraz som na internete niekde vyčítala, že tak ako v našom prípade ide o oblasť mimo zastavaného územia obce ma to nejaký vplyv pri súhlase a či budeme musieť riešiť s SVP zmluvu o zriadení vecného bremena. ďakujem.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
Dobrý deň, rád by som poprosil niekoho, kto riešil už niekedy zriadenie VB so Slovenským vodohospodárskym podnikom, ako postupovať. Neviem sa vôbec dovolať zodpovednému pánovi, na ktorého som dostal zo SVP kontakt... Trochu ma tlačí čas. Neviem vôbec, ako by som mal formulovať žiadosť na zriadenie VB v zmysle využívania poľnej cesty v povodí na pozemku v ich vlastníctve a správe ako prístup k môjmu pozemku. Ďakujem veľmi pekne vopred.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 7 mesiacoch
@ibauer ja volám každý deň aj manžel vždy ma prepoja na podateľňu a tam dvihnú a položia telefon uz viac ako 4 mesiace to iste dookola
Odpovedať
@sima6 ja čakám už rok 😄 SVP si to dalo ako podmienku ku kolaudácií mostu ako prístupovej cesty na náš pozemok. Na SÚ sme doložili XY mailov, ktoré ukazovali nulovú komunikáciu zo strany SVP a tak SÚ skolaudoval most aj bez vecného bremena.
Odpovedať
@lrdk no ja potrebujem cez pozemkov SVP prekopať kanalizačnú prípojku no žiaľ bez ich povolenia nemôžem sa pohnúť 🤦🏼‍♀️
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?