Rozdelenie podielového spoločného dvora - postup a poplatky

Profilova fotka
Vlastníme spolu so susedom spoločný dvor a malé záhradky. Dohodli sme sa na rozdelení a zámene záhrad. ( Lepšie nám to vyhovuje kvôli prístupu na pozemky.) Dali sme si spraviť GP a nové hranice vytýčiť. Podľa informácií z internetu, médií a pod. to musíme riešiť Notárskou zápisnicou. Chceli sme to všetko v 1 zápisnici,ale notárka nás nepríjemne prekvapila, že sa musí urobiť Zmluva= dohoda o vysporiadaní podielového vlastníctva + Zámenná zmluva. A tým že sú to 2 úkony, tak je potrebné platiť 2 kolky na kataster. Je to naozaj tak? Je to potrebné riešiť takto ? Nemôžeme si zmluvu o vysporiadaní spísať sami ? Odmena notára za Not. zápisnicu je 300€ a 120€ za kolky na kataster. Susedovi aj nám sa zdá veľa. ( A to sme už 200 € dali z GP)
Odpovedať
Je to naozaj tak :-( . Každý právny úkon sa plati zvlasť. Ak si to vieš napisat aj sama tak nemusi byt od notara zmluva. Ale riskujes tym to, ze ti to vratia pre nejake chyby .Ale za tie prachy sa to oplati . A poplatky su ako pises 2x 66eur + overenie podpisov . Najlepsie je to rozdelit na dva zmluvy . Skus este zistit ineho pravnika na zmluvu ,niektory uz nevedia co pytat za tie zmluvy.
Odpovedať
Profilova fotka
@miki79 Ďakujem. Skúsim ešte osloviť ďalšiu právničku/právnika a asi aj sused. Uvidím, či niečo ušetríme, lebo v tej cene sú nakoniec aj overovania podpisov na oboch zmluvách.
Odpovedať
@ve_ki Overenie podpisu je max 1,5 eur za podpis na urade . Takze Aj tak je ta cena prehnana . Cau
Odpovedať
Profilova fotka
ja by som to neriešila cez notára, treba si nájsť nejakého známeho právnika, nemusí mať žiadnu notársku pečiatku, aby tu zmluvu vedel vyhotoviť, a dá sa ušetriť tých 200 eur za vypracovanie. Neviem, čo na tom môže toľko stáť. Mne to známa našťastie urobila zadarmo, ale keď som na tú zmluvu pozrela, tak taký notár to musí mať spískané za pol hodiny ak má prax a za 200 eur je to ozaj prehnané...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?