Problém s murármi ohľadom zmluvy a materiálu

Profilova fotka
Zdravim vsetkych stavbarov, obzvlast tych pravnicky podkutych.. Mam problem s nasimi murarmi, s ktorymi mame sice uzavretu ramcovu zmluvu, ale zaroven sme viacero veci mali dohodnute ustne (ja viem, som naivka, mala som trvat na tom aby bolo vsetko konkretizovane na papieri..) Chcem sa ale opytat, ako by sud interpretoval , ked mame v zmluve uvedene "Materiál si v plnej miere zabezpečí Objednávateľ". Ide o to ze ustna dohoda bola ze vsetok material, ktory sa zabuduje, dodame my (povodne dokonca bez klincov a pod., nakoniec dodavame i to), oni dodaju tzv "pomocny material"- miesacku, lesenie atd. Jedina vynimka "nespotrebneho" materialu boli dosky na salovanie, ktore sme im dodali. Teraz ale tvrdia, ze stojky tiez patria do materialu, ktory mame dodavat my, a kym ich nedodame nebudu pokracovat v praci. Kedze toto nie je prva vec, v ktorej nedodrzali dohodu, a ich prekrucanie dohod a popretie vsetkeho co povedali nas uz stalo vela penazi, nemam chut im ustupit este aj v tomto. Takze, bolo by to brane ako material ktory mame dodat my? vdaka!
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
..ma s tym niekto skusenost? da sa vseobecne povedat, co sa mysli pod "dodavanim materialu" na stavbu? dakujeem..
Odpovedať
material je tovar zabudovaný v stavbe...lešenie, mieśaćka,kelňa je pracovné náradie a pomôcky.A ako by si dopadla na súde?...podla toho kdo kolko by podplatil..na súdy jednoznačne nie..to je veľmi , ale veľmi problematické..najlepšie a najrozumnejśie je problémom predchádzať..ćo sa dá konzultovať a písa´t do stavebného denníka. Čo nie je na papieri to neplatí.Ale ak si neni s nimi spokojná nevidím problém ako regulárne s nimi ukonćiť spoluprácu
Odpovedať
Profilova fotka
@yaninca Ako murári majú pravdu dosky a stojky nemajúm nič s prácou. My ked ideme niekam šalovať, tak povieme koľko je za prácu a jaký materál sa musí zakúpiť. Ked ideme strechu robiť, tak sa povie cena za montáž a čo je v tej cene zahrnuté. Ked chce objednávateľ, aby sme zaobstarali aj materiál, tak tam sa treba zvlášť dohodnúť.
Odpovedať
Profilova fotka
@suffo tak ale svoje pomocky si donesiete, nie?
Odpovedať
Profilova fotka
ostatni, ktori ste si nemurovali na kluc ani uplne svojpomocne, ale subdodavatelsky, ako ste to mali dohodnute so stojkami?
Odpovedať
Profilova fotka
mi sme mali dohodnuté že stojky si zaobstarajú murári, nakoľko ich mali dosť a mali aj auto na prevoz, aktuálne ich už vyberajú a postupne odvezú domov. Či im ustúpiš je na tebe, záleži na časovej tiesny, ako moc ti to ponáhla. V akom štádiu je rozostavanosť, či si vieš a hlavne chceš zohnať nových murárov. Tiež záleži na to ako kvalitne robia napriek ich prístupu. Ak robia kvalitne a nechces si hladať nových kvalitných ludí tak sa snimi skús dohodnúť a dalšie postupy si jasne definujete. Aktuálne sú vyplatený?
Odpovedať
@yaninca ja staviam sice na kluc ale na tvojom mieste by som hned s nimi skoncil a dohodol sa z inou firmou. Tam si dal presne na papier co kto zabezpeci a co budes platit. Taketo nejasne pravidla hry ta budu stat iba nervy a viac penazi.
Odpovedať
Profilova fotka
@pr @suffo mimochodom, prave som nasla mailovu ponuku od nasho zhotovitela, kde sa pise : "po prerátaní sme prišli k záveru s konečnou sumou xxx€ v čom je zabezpečenie kompletnej mechanizácie lešenia a iných súčastí avšak bez dosiek použiteľných na šalovanie vencov. V cene je zahrnuté výstavba obvodových múrov osadenie okenných a dverných prekladov v obvodových múroch,šalovanie a zabetónovanie venca.".. vidite tu niekde ze by som mala zabezpecovat stojky?
Odpovedať
Profilova fotka
@yaninca My sme kupili stare fosne z kolajisk, alebo z coho to bolo, boli poriadne hrube, stalo to par eur, narezali sme si potrebne dlzky a murar nam ich pozbijal ako bolo treba... Nic sme nepoziciavali, lebo platit pozicovne na dva tyzdne sme teda nechceli... :-/
Odpovedať
Profilova fotka
@katarinas diik za info.. hej znie to ako super riesenie.. my sme sa ale bavili o tom ze vsetok ten pomocny material zabezpecia oni, aj preto bola vraj nasa cena skoro raz taka ako Vasa.. ci ako by si pochopila tu ich mailovu ponuku ktoru som hodila vyssie?
Odpovedať
Profilova fotka
@yaninca Tazko povedat... to vies, ked clovek stavia prvy raz a nie je stavar, castokrat je potom prekvapeny... To sa stalo aj nam... tiez sme sa cudovali napr., ked sme v cen.ponuke mali armovanie a ked sme ohybali a "plietli" roxory, sme sa dozvedeli, ze to v ponuke nebolo... iba osadenie uz hotovych... Je to aj o slovickach :-. My vsak mame to stastie, ze sme si vsetko vedeli vykonzultovat.... Nuz, asi by si naozaj najlepsie urobila, (ako pise @idom ) keby si majstrov vymenila... :-|
Odpovedať
Profilova fotka
@katarinas ako ste si to teda vykonzultovali?
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@yaninca V podstate sme to odsuhlasili :-D Radsej priplatime, nech nam s tym pomoze, ako to robit sami alebo davat to niekde robit za ovela vacsie prachy...
Odpovedať
Profilova fotka
@katarinas zial to som spravila aj ja.. ale u nas to znamenalo, ze sme ovela vacsie prachy dala im, ako keby som to dala robit inde..:(
Odpovedať
Profilova fotka
@katarinas inak s tou vymenou majstrov.. do toho sa mi moc nechce, to by boli uz treti.. ale ak ma k tomu prinutia pristupit, dam im to poriadne vyzrat, so vsetkymi zmluvnymi pokutami.. uz na tom pracuje kamoska pravnicka co robi na najvyssom sude
Odpovedať
Profilova fotka
@yaninca ...no, neprijemne... :-/ Takze teraz ti stavba stoji? Nepokracujete? Inak, ti strechari, co som ti davala kontakt robia ako roboti... v pondelok zacali, zajtra davaju ryny... Ale to len tak na okraj, nech ti neodbocujem z temy...
Odpovedať
Profilova fotka
:) hej, ten pan vyzera byt velmi sikovny.. velmi dakujem za kontakt:) a ano, teraz mi stavba stoji:(, a nie prvy krat. oni kludne neprisli aj dva a pol tyzdna ked bolo pocasie super na stavbu, vies, ten teply oktober, uz sme to mohli davno mat..napriek tomu ze sme sa tak dohodli. Neinformovali ani nas stavebny dozor, ktory tam zbytocne meral cestu a tieto jeho zbytocne navstevy (nejakych 4-5, za kazdu aspon dvacka,..) my budeme musiet zaplatit. rovnako aj protimrazove prisady atd.. vyhovarali sa na pokazene auto, akoby som im ja zanho mohla, dokonca hovoril v statny sviatok ze ide nieco vybavovat na urady, no proste fail..
Odpovedať
Profilova fotka
@robertoba nie nie su este vyplateni.. platila som im len 200 eur za vyhotovenie strmienkov (a to som dodavala aj material) a este nejake veci co nakupili..
Odpovedať
Profilova fotka
@katarinas inak, od temy, ale - vopred gratulka k meninam:)
Odpovedať
Profilova fotka
@yaninca Máte tam mechanizácie, čo je nešťastne formulované, malo tam byť náradie a lešenie. Stojky nepatria ani k mechanizácii, ani náradie, ani lešenie. Inak na stojky sa kupuje gulatina alebo drevo čo máte doma po ruke a splní účel. A ešte dalej čítam, že už sú to u Vás 3 majstri, tak si myslím že chyba bude inde.
Odpovedať
Profilova fotka
@yaninca :-) dakujem :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@suffo zle som to povedala, ti dalsi by boli treti.. kukni si moje albumy, co nam postvarali ti prvi, museli sme ich vymenit.. za tychto, ..a dalsich, tretich uz praveze nechcem a snazim sa dohodnut.. co robim zle??? spravila som aj dost ustupkov, oni ziadny.. dohodneme sa na niecom, zajtra to uz nie je pravda.. v zmluve je napisane ze postavia hrubu stavbu, mury aj nosnu priecku, potom zrazu je to uz pre nich akoze myslene bez stitov a pod..
Odpovedať
Profilova fotka
yaninca Však netreba zobrať najlacnejších, treba si overiť refrencie a nestrašiť ich zmluvami. Napr. my zmluvy nerobíme, zakladá sa na vzájomnej dôvere, inak človek skočnil, ked si pokazí povesť. Videl som úplne pokazené múry, ale to robili tí najlacnejší. Ako čo spolupracujeme s murármi tí robia presne na centimeter všetko, ale nie sú najlacnejší. Tiež robia od základov až po dlažby. My zasa strechu spravíme, a ked majiteľ chce, tak dodáme aj materiál, tiež vieme dobré zľavy, ale všetko je o vzájomnej dôvere a dobrej dohode na začiatku. Jasne si stanoviť podmienky. Inak občiansky zákonník hovorí zmluva o dielo nemusí byť písomne.
Odpovedať
Profilova fotka
@suffo to je sice pekne ze nemusi byt pisomne, ako to ale potom dokazes, ked oni popru aj nos medzi ocami? vyberala som ich na zaklade referencii, teda aspon firmu, majitel firmy nam ale dohodil niekoho kto teda robi zial daleko horsie ako bola spravena referencna stavba na zaklade ktorej som sa pre nich rozhodla..
Odpovedať
Profilova fotka
Tak na nasledujúcu strechu zaobstarávame drevo my a aj škridlu, a platiť sa bude až ked bude strecha zhotovená, lebo majú taký hypotekárni úver, že až po nafotení platia. Ale tiež žiadna zmluva nebude. Napr. nie sme firma, ale živnostníci, a aj murári sú živnostníci. Ako cez firmy niečo robiť, je najhoršie čo môže byť :-) Nakoľko podľa občiaskeho zákonníka fyzická osoba podnikateľ ručí celým svojím majetkom, ale v sro ručia spoločníci len do výšky svojho nesplateného vkladu. A ked ho sptia tak neručia ničím, s pokojným svedovým môžu dať sro do krachu a založiť si novú.
Odpovedať
Profilova fotka
@suffo tak to je super:)
Odpovedať
Profilova fotka
@suffo inak ja mam zmluvu s fyz. osobou, nie firmou
Odpovedať
Profilova fotka
yaninca Ale máš ju zle sformulovanú. Inak tie stojky ak idú na ina pod otovory nie sú veľka položka, ale ked pod strop, vtak už hej. A prečo vám šalujp murári, ked to robia tesári normálne? Murári tak pekne nevedia šalovať poväčšinou.
Odpovedať
Profilova fotka
hof si pls. foto stavby do albumu, nech vidíme ako robia ;-)
Odpovedať
ahoj, my sme takto tiez stavali. podla tej vety, co si napisala "Materiál si v "plnej miere" zabezpečí Objednávateľ" z toho uplne nevyplyva ze by si mali oni dodat stojky, skorej to vyzera tak ze to je tak ze ony si nacenili len pracu a ty dodavas material a dotoho by som asi zahrnula aj tie stojky. napokon tie ked sme stavali, sme tiez murarom dodavali my, resp. navrhli urobene z dreva, co bol lacnejsi variant s rovnakym vysledkom a my sme suhlasili. ja by som im stojky dala, aby sa pokracovalo v stavbe a stavba nestala, ale to je aj o tom ako sa dohodnete. tak nech ti domcek rychlo vyrastie :-) a daj vediet, ako si dopadla.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?