Prepis polovice darovaného pozemku na manžela

Zdravim, potrebujem pocut nazor nezainteresovanych. Pocas manzelstva mi darovali rodicia pozemok. S tym,ze by sme chceli s manzelom stavat dom. Manzelovi som navrhla napisat na nho polovicu pozemku,ktora bude iba pod domom, nie celeho. Manzel s tym nesuhlasi a chce napoly cely pozemok, s cim zasa nesuhlasia rodicia. Do domu zainvestuje viacmanzel, kedze pracuje ovela dlhsie ako ja, ja som na zamestnana 7rokov, z toho cez 2 na materskej. Manzel je nazoru,aby aj pozemok aj dom isli na polovicu. S tym pozemkom nesuhlasia rodicia. Zatial sme v jednoizbaku a druhe babo na ceste. Na kupe bytu sme sa nedohodli, kedze muz odmieta ine lokality, iba odkial pochadza on a to zasa nevyhovuje mne:( Poradte, ako to poriesit, bodol by aj chlapsky nazor. Dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@adreja Moj nazor je, ze si navzajom neverite.. a mali by ste. Ak priznavas, ze do stavby domu zainvestuje manzel viac ako ty, podla mna by bolo spravodlive, aby bol aj cely pozemok spolocny, nie len pod domom..
Odpovedať
Ahoj, my staviame domček na manželovom pozemku-tiež mu ho už za nášho manželstva prepísali rodičia- a ja sa s tým vobec nezatažujem. Na papieri mám osvedčené, že možem riadit všetky práce aj bez neho a po dostavbe domu pojde polovica na mna.Aj ked viem,že hocičo sa može stat ale fakt to neriešim. Verím mu, aj ked nie slepo:)))A čo sa týka penazí- tak určite viac zainvestuje aj moj manžel ako ja ale my sme za 15rokov manželstva nikdy neriešili, že toto je moje, toto tvoje, toto som kúpila ja, toto ty.... všetko čo robíme, robíme pre nás a naše deti.
Odpovedať
@adreja rodicia maju pravdu, nic neprepisuj, ked si to dostala Ty tak je to len Tvoje, ani polovicu pod pod domom neprepisuj.
Odpovedať
Profilova fotka
@hop377 no pokial nebude nanho napisany aj pozemok,nebude moct byt-pokial viem-ani spoluvlastnik domu..tym padom by som sa mu cudovala keby dal co len cent do niecoho co nie je jeho..
Odpovedať
@yaninca Preco by nemohol byt spoluvlastnik? Nevidim v tom ziadny problem.
Odpovedať
nie je náhodou majetok nadobudnutý počas manželstva súčasťou bezpodielového vlastníctva manželov? neviem, len sa pýtam :-p u nás nefunguje slovo moje a tvoje, u nás je naše. Je normálne, že muž prinesie domov viac peňazí ako žena, zvlášť, keď je na materskej, ale kto vyčísli a zaplatí čas, ktorý ty venuješ dieťaťu? jednoducho máme rodinný rozpočet, z ktorého sa stavia dom a nikto z nás nerieši, kto doňho koľko prispel. ak si veríte a chcete spolu žiť, nevidím dôvod na naťahovanie sa s pozemkom, aj tak to raz bude patriť vašim deťom :-N
Odpovedať
@dabi nie dary a dedičstvo, tie ak sú získané jedným z manželov počas trvania manželstva nepatria do BSM ;-) ja ten dôvod vidím a veľa ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Spoluvlastník rod. domu môže byť manžel aj bez toho aby vlastnil co i len polovicu pozemku. Pokial dom staviate počas manželstva automaticky spadá do BSM, pokiaľ si zmluvou a zúžení BSM nedohodnete niečo iné.
Odpovedať
@adreja neprepisovala by som pozemok na manzela, stavat mozete aj ak je pozemok cisto tvoj. To, ze manzel prinesie viac penazi do domu, to je dost stupidny argument. Vacsina muzov prinesie viac penazi, ale ty si ta, co sa stara o dieta a domacnost a to sa vycislit neda. A prave preto, poistka pre teba, ak by sa nahodou nieco medzi vami stalo, bude ten pozemok, ktory bude len tvoj, pretoze manzel si nan nemoze robit naroky, kedze je darovany. Pri rozvode by sa teda delil len dom. A uz duplom by som nic neprepisovala, ked vidim, ze dovera medzi vami dvoma nie je uplne 100%. Poznam XY zien, ktorych muzi mali pozemok aj dom, alebo byt cisto na seba( nadobudnuty pred manzelstvom), zeny stravili par rokov na materskej, vychovali 2-3 deti a potom si muzickovia nasli inu a zenu aj s detmi vypoklonkovali s holym zadkom z domu s argumentom, ze ved ty si nedala ani korunu do toho, tak co chces.. My to mame tak isto - pozemok je len moj, je to dar od mojej rodiny a mojho muza ani len nenapadlo take nieco, ze by mal on dostat polovicu pozemku. A dom bude spolocny.
Odpovedať
Ak ma vztah fungovat, ma byt vsetko spolocne (aj dlhy). Ak by som bol na mieste Vasho manzela tiez by som sa dozadoval toho aby bol pozemok spolocny, kedze aj dom bude spolocny. Ak Vasi rodicia su proti, potom opat hovorim za Vasho manzela bud by som pozemok predal a kupil nejaky iny spolocny, alebo by som proste nestaval na "Vasom" pozemku. Urcite chapem Vasich rodicov...co ak sa rozvediete, teoreticky sa obohati na ukor Vasich rodicov ci Vas - hlupe predsudky, ktore zatracuju Vase manzelstvo. Na druhej strane treba povedat, ze ak nosi domov viac penazi tak tiez by mohol argumentovat, ze da viac do vystavby. Ak mame byt korektni ono sa to kdesi vyrovna, a ak aj nevyrovna, normalni ludia to nebudu riesit, ved ten dom staviate pre to aby ste videli v nom vyrastat Vase deti nie aby ste zili v strachu co bude az by nahodou....Takze pre pokoj v rodine bud to date ako spolocny pozemok alebo stavajte niekde inde. Toto Vas bude vzdy rozdelovat. Zaruceny recept, nikdy nepocitajte kto kolko dal ci doniesol, potom mozte zit stastnejsie. @akvi Mozem dotaz? AK by Vas manzel predal nejaku podu ci pozostalost z nejakeho dedicstva a ziskane prostriedky by pouzil na splatenie casti istiny z hypoteky (z ktorej sa postavil spolocny dom), vtedy by Vas nemrzel Vas postoj?
Odpovedať
ešte by bolo riešenie aby manžel za peniažky nadobudnuté pred manželstvom odkúpil 1/2 pozemku, takto by boli aj rodičia spokojní aj by ste boli spoluvlastníci pozemku... @oscipovsky nerada sa miešam do týchto vecí, ale ad váš dotaz ... a čo ak si manžel po desiatich, dvadsiatich rokoch manželstva nájde milenku, rozvedú sa a muž sa druhý krát ožení? a v prípade ak sa mu nedajbože niečo stane, bude dediť jeho druhá manželka aj 1/2 pozemku ktorý patril rodičom jeho prvej ženy ? vtedy si myslíte že by ju nemrzelo že mu ten pozemok darovala? ja len, že keď sa už hráme "na predstavme si..." tak skúsme aj toto...
Odpovedať
@oscipovsky pozri, my mame s mojim muzom v otazkach financii jasno. A nie nemrzelo by ma, ak by on prispel svojim dedicstvom, ja som mu tiez nikdy nevycislovala, ze nas prvy byt nam kupili moji rodicia a z neho sme splatili cast nakladov na spolocny dom. Alebo mu mam nejako vycislit stratu mojej kariery koli tazkemu tehotenstvu a naslednej MD a RD? Zeny su v takychto pripadoch vzdy v nevyhode. Ja som obetovala rodine moju karieru, moj muz robi to, co ho bavi a zaraba samozrejme viac, ako ja.. A vies co, niekolkokrat do mesiaca mi povie, ze je rad, ze mam na rodinu a dieta cas, ze tvorim to teplo rodinneho krbu, lebo aj preto sa citi doma prijemne. Dokonca moj muz je taky "hlupak", ze mi povedal, ze on nechape muzov, ktory vyzenu z domu zenu s dietatom (mame bohuzial par takych znamych a kamaratov) a ohanaju sa tym, ze ved oni su ti "pani", ze byvanie zabezpecili zo svojich prachov a zena je ta chudera, co neprispela nicim, "len" porodila dieta.. No ako vidim, dakujem osudu za mojho skveleho muza.. :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@akvi Cela tema je o tom ci dat alebo nie vsetko na spolocnu hromadu. A ja vravim ze ano, opadne z Vas tarcha strachu o majetok. Moja manzelka po troch rokoch v praci po VS je uz piaty rok na materskej a este tri roky bude. Ja vsetky peniaze davam detom a svojej polovicke. Tiez zmyslam ako Vas manzel, nikdy by som nedokazal vyhnat zenu s detmi z domu, ale tomu urcite nezabrani prepis pozemku. To ci sa nieco stane v buducnosti teraz nemozte ovplyvnit, ovplivnite len to ze pri vysporiadani BSM budete vediet preukazat, ze predmetny majetok nespada pod BSM. A ti "pani co zabezpecia byvanie" tak tam by som to ako zena neriesila, tam je chyba ze sa ta zena vobec vydala za takeho chlapa. Cim skor odidu tym skor budu samostatne, s takym chlapom je zabity cas co i len dychat vzduch v spolocnej domacnosti. Tym uplne unika zmysel manzelstva a bezpochyb zacinaju si budovat poziciu pre pripadne vydieranie do buducnosti. @zabka88 ono to je trocha inak, pri rozvode sa vysporiada BSM (dlhy a majetok), takze scenar ze nejake ine deti budu dedit z domu je mimo. Po rozvode bud jeden z manzelov vyplati druheho, ak na to nema majetok sa musi predat a vynos z predaja sa rozdeli medzi obe strany. Takze akurat manzelov majetok po vysporiadani BSM sa rozdeli medzi viacero potomkov, pokial to neosetri za zivota (t.j. skor narodene deti kvoli nevrazivosti a vzajomnej stavej kampani oboch rodicov ich vlastny otec nevydedi, na truc matke...) @adreja chceli ste nazor chlapa, tak som ho dal. Zhrniem to znova, pokial chcete v pripade rozvodu mat navrch tak neprepisujte a pozemok nebude spadat pod BSM, t.j. bud vyplatite manzelovi polovicu domu, alebo sa dom preda a Vy dostanete viac ako 50% z predajnej ceny. Otazne je ci tento postoj postupne neprerastie v nieco comu sa chcete vyhnut.
Odpovedať
@adreja Pokial to manžel vyslovene nepožaduje aby si mu niečo darovala tak si pozemok nechaj vo svojom vlastnictve. Ine je ak by si bola na MD a chceli by ste uver s tým že by ste zakladali pozemok (ak nemate čo ine založit) vtedy by ti ako žiadatelke na MD uver nedali. Mne darovali rodičia tiež pozemok, ale formou kupnej zmluvy, takže sme na LV obaja a teda pozemok je spoločny lebo nebola ina možnost kedže som na MD.
Odpovedať
@adreja Dobrý den. Ide Dežo se starou a s děckama po cetě. Najednou uvidí kaluž a nejmladší Ferko hovorí : jé voda, to by sa varili guliváry. A Dežo mu vlepil takového facana, že spadl na zem. Co ho biješ, Déžo, šak nic neudělal!!! Nechaj byt, už vidím, jak to žere po čtyrech rázem. :-D :-D :-D :-D :-D To je také o dělení něčeho, co ještě není. :-p S pozdravem Laďa
Odpovedať
Profilova fotka
presne ako pisala akvi a plummm, stavat sa da aj ked pozemok nebude jeho ... dom nebude ale 50 na 50, to jue zle chapanie BSM, dom bude cely oboch manzelov.. ziadne podiely 50 na 50 .. od toho je slovo BEZPODIELOVE spoluvlastnictvo.... takze tak... Je to aj dovere... a co sa tyka penazi, co do toho kto da... vy ako manzelia nehospodarite spolu? neviem, kolko ste manzelia a ci manzel ma nejake velke uspory spred manzelstva, v tom pride by to boli " jeho" peniaze.. Ale inak, ako aj tu ostatní pisali, vzdy vacsinou zaraba manzel viac , hlavne ak je zena aj na MD... takze to by som nejako neriesila, ze kto co kolko do toho dava, ak staviate spolocne , cele to bude spolocne... ste manzelia a platí BSM pri stavbe domu.. Manzel sa asi obava, ze keby nieco, dom sa nebude dať predať bez pozemku, kktory nie je jeho.... ale to je ina tema.. to je o dovere... asi tam nejaky chrobák je v hlave...
Odpovedať
@adreja napíšte to na dieťa s doživotným právom na užívanie pre vás oboch a keď bude mať 18 rokov tak mu to právne ošetríte - A JE PO PROBLÉME ;-) a druhému bábenku postavíte časom domček a možno si postaví aj samo to prvé, alebo obidve 8-)
Odpovedať
@yanica aj ked nie je majitelom pozemku a dom by bol písaný na manzelku, pri rozvode ma narok na 1/2 domu, napriek tomu, ze jeho meno nie je na ziadnom dokumente.. Lebo dom nadobudli ako manzelia... To nevadí, ze pozemok je iba manželkyn
Odpovedať
manželkin
Odpovedať
@zabka88 dík za vysvetlenie, to som nevedela :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@dabije pravda, že majetok naobudnutý počas manž. ide pol na pol, ale kedže sa jedná o darovaciu zmmluvu tá nepodlieha bsm- ku, ostatné všetko ano
Odpovedať
Profilova fotka
nakolko som sa rozvádzala a mám už skusenosti s týmito veciami- by som pozemok nikdy na manžela neprepisovala, kedže si ho získala darovacou zmluvou nikdy nebude spadať do bezpodielového spoluvl. manželov, aj ked ti ho dali rodičia už za manželstva, ved ked postavíte dom bude polka jeho, ak by ste sa raz rozviedli/dufam, že nie/ ale nikdy nevieš budeš musieť manžela vypklatiť z toho čo možno ťažko nadobudli tvoji rodičia /pozemok/ .
Odpovedať
@achelan @adreja toto by som tiež nerobila ;-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?