Predmanželská zmluva

Je to síce blbé ale idem sa ženiť a chcem sa spýtať mám xy našetrených eur a rodičia mi chcú dať xy eur na stavbu rodiného domu a dali mi aj pozemok. Moja budúca žena nemá našetrené nič mala to ťažké žila v chudobe ale rodičia sa boja že keby náhodou. A tak sa chcem spýtať dá sa napísať nejaká zmluva kde keby sme sa náhodou rozviedli by som neprišiel o tie peniaze že by sme sa deleli iba o to čo sme spolu nadobudli? Nerád by som riešil takéto niečo v budúcnosti ale stava sa.
Odpovedať
@mcsmekac porad sa s pravnikom, ne tu na ms. Myslim ale, ze nas pravny system nepozna institut predm. zmluvy.
Odpovedať
pokial dobre viem, podla slov. prava sa pri rozvode deli iba to, co bolo spolu nadobudnute iba pocas :)
Odpovedať
manzelstva. aspon dufam, kedze som v podobnej situacii
Odpovedať
@mcsmekac do BSM patri iba to, co sa nadobudne pocas manzelstva... aj pocas manzelstva je mozne pred nadobudnutim nejakeho majetku spisat notarsku zapisnicu o vynati z BSM, co ale nie je tvoj pripad.
Odpovedať
Profilova fotka
@marisha1982 ano v tomto mas pravdu, tak to je. Deli sa potom iba to co spolu nadobudnu, ked sa teda stane to najhorsie a pridu nezhody a rozvod. Ale tak snad to v tomto pripade nebude ale aj tak treba mat radsej istotu
Odpovedať
@mcsmekac Slov. právny systém nepozná inštitút predmanželskej zmluvy. Akákoľvek zmluva spísané pred manželstvom ohľadne majetku nemá žiadny vplyv na rozvodové konanie, pokiaľ to nie je zmluva podľa obč. zákonníka. Podľa príslušných ustanovení obč. zákonníka patrí všetok majetok nadobudnutý počas manželstva do BSM, okrem vecí zdedených a nadobudnutých darovaním. Ak sa teda chceš ochrániť, nech ti tie peniaze rodičia darujú - ale len teba formou darovacej zmluvy - a môžu aj počas manželstva. Najlepšie je priamo v darovacej zmluve napísať účel a aj mať zdokladované, že tie peniaze si minul na stavbu domu (aby pri rozvode nemohla manželka tvrdiť, že tie peniaze si si prepil) . V takom prípade si pri delení majetku môžeš nárokovať na väčšiu časť nehnuteľnosti, alebo hodnotu z nej, o toľko, koľko predstavoval dar. Ak budeš mať vlastné peniaze a s tými prídeš do manželstva, po 20 rokoch manželstva je ťažké tvrdiť, že to sú stále tvoje peniaze. Jedine, že by si ich mal 20 rokov na jednom účte a len by sa úroky pripisovali. V opačnom prípade by ľahko mohla protistrana tvrdiť, že si ich dávno minul a tie peniaze, čo máš na účte sú už spoločné.
Odpovedať
@chrobak7 prave preto to ja chcem riesit tak, ze kolaudacia este pred svadbou a dom napisany iba na moje meno. a ine peniaze ci majetky uz nebudu sporne, kedze vsetko spapa dom :-D @mcsmekac este je myslim moznost aj pocas manzelstva zmluvne vylucit majetok z BSM, ale to musia podpisat obaja manzelia, co vsak moze jeden z manzelov odmietnut.
Odpovedať
Profilova fotka
@marisha1982 vsetko to mas dobre premyslene :D :D
Odpovedať
@marisha1982 ja som zacal stavat dom az pocas manzelstva, u notara sme s manzelkou spisali zapisnicu o tom, ze buduca stavba a uver na nu bude vylucne moje vlastnictvo/dlh, takze ano, je to mozne...
Odpovedať
Profilova fotka
fuu taketo vselijake finty vymyslat, to mna ani len nenapadlo. My sme si kupili byt spolocne a keby sa nieco stalo (co dufam ze nic) tak vsetko na polku delime
Odpovedať
@gashtaan Rovnako to mam aj ja ;-) @miggo No uz len koli tvojej citacii v profile: Konecne SME NASLI byt ktory by MOJEJ POLOVICKE VYHOVOVAL, takze hura maraton bytovych prehliadok ukonceny! by som nad tym silno uvazoval. Lebo nieje polka, ako polka, keby nieco.... ;-)
Odpovedať
@miggo tak ked kupujete spolocne, to je samozrejme ine... ja som mal kupeny pozemok uz pred svadbou, do stavby som investoval kazdy cent sam a dost penazi islo na vyplatenie hypoteky z predaja mojeho bytu, ktory som predal, ked sme sa do domu prestahovali.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@marisha1982 pri prípadnom rozvode aj tak budete obaja dokazovat hodnotu domu pred uzavretím manželstva VS. zhodnotenie domu počas manželstva. Dokazuje sa to ťažko, budete sa vláčiť po súdoch celé roky a nebude to pekné ani dostojne. Tak či tak, chapem ťa, niekdy sa človek divi po desiatkach rokov koho si zobral... Keďže si žena, chapem ťa dvojnásobne.Počas manzelstva hlavne keď prídu deti je žena v značne nevýhodnej pozicii. Nemôže zarábať tak ako partner, finančne je odkázana na muza min. Na určité obdobie. Poznam dvoch ktorí to mali naopak muž pri rozvode nechal žene a deťom všetko lebo ako sám povedal, nevyhohodi predsa na ulicu vlastne deti z domova. Tomu sa vraví Muž s veľkým M. Dokonca sa dal tak dohromady po rozvode , že v pomerne krátkom čase skolaudoval druhy dom. Žiaden B.Kollar, proste len schopný chlap. A z pohľadu ženy - po morálnej stránke formát. Uprednostnil záujmy detí pred malichernymi vojnami s bývalou partnerkou.
Odpovedať
je to mozne, ale dokazovat pri rozvode sa to bude tak ci tak. Ale je fajn ze riesis a ratas s takymito vecami, ze naozaj sa moze nieco stat.
Odpovedať
Profilova fotka
@ada32 tak to ano, takych chlapov by malo byt na svete viacej. Ktory sa aj v tej zlej situacii vedia postavit a zachovat si svoj charakter
Odpovedať
Profilova fotka
@2monicka22 ale tak isto to plati aj pre zeny. Aj ked to je pravda ze chlap viacej zaraba a vacsinou je vsetko na neho napisane, ale aj zeny vedia byt riadne potvory. Toto je uz dost diskutabilne
Odpovedať
Profilova fotka
@lujdzi na jednej strane ako mas pravdu, ale zase nemozeme vsetkych hadzat do jedneho pytlu ;)
Odpovedať
@lujdzi áno sú aj ženy mrchave , tak ako aj muzi. ale pravda je že v určitých obdobiach života sú v značnej nevýhode. ( ci uz tehotenstvo+ materska ale aj za rovnaku pracu nizsia mzda alebo znevyhodnenie pri prijmani do prace ..a tým viac obmedzené možnosti prijmov..) A to sa týka len zien. Ale hlavne by sme mali pamätať všetci na deti na ktoré sme sa tešili a s láskou im zariadovani detské izby. A jedno či v mužovej alebo zeninej nehnuteľnosti. V prípade rozchodu sú deti často prehliadane, domov je v cudu . Preto je lepšia varianta ked je nehnuteľnosť partnerkina ak sa to má táto delit. Aspon deti zostanú vo svojom domove. Mali by mať na to právo .
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan tak v tomto pripade to chapem ze si to tymto poistujes
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?