Predkúpne právo záhrady

Ahojte , chcela by som veľmi pekne poprosiť o radu. Vzali sme si záhradku na prenájom pred 4 rokmi.Bola s nami uzatvorená zmluva v ktorej bolo zakotvene aj to, že nám ako nájomcom bude umožnené predkúpne právo .Nehovoriac o tom, že prenájom mal byť dlhodobý.Teraz nám prišiel list v ktorom nás oslovil majiteľ že má kupca ktorý mu ponúka jednu nehoráznu cenu za pozemok , podotýkam že je to orná pôda ktorá je v ochrannom pásme kvôli elektrickému napätiu.Skrátka ponúkol nám tú možnosť predkúpneho práva ale za 50 eur za meter štvorcový , čo sa mi zdá nereálna cena.Máme podozrenie že tá cena bola schválne umelo navýšená aby sme to nekúpili a aby sa mohol predaj zrealizovať so záujemcom ktorý na to má zálusk.Týka sa to o cca 2000 metrov štvorc. kde sme 6 nájomcovia.Prosím ak mi vie niekto poradiť či pri zistení že ten pozemok v prípade predaja bol predaný za oveľa nižšiu cenu ako bolo ponúknuté nám či sa môžme proti tomuto nejako ohradiť a či máme aspon nejakú výhodu tým že to tam roky obhospodarujeme...veľmi pekne dakujem vopred za akúkoľvek radu.
Odpovedať
@anjela42 Pozri si tuto je to niečo podobné : http://poradna.hnonline.sk/otazka/pre... alebo http://peniaze.pravda.sk/obcan-a-stat... Samozrejme to horeuvedené sú trochu iné prípad, tam ide o predkupné právo spoluvlastníkov, nie nájomcov. Treba vziať najpravdepodobnejšie ešte v ohľad, pretože píšeš že ide o poľnohospodársku pôdu o výmere cca 2000 m2, že tam pravdepodobne zo zákona nie je možné pozemok rozdeliť na menšie časti. Čiže ak máte aj v zmluve uvedené predkupné právo na časť pozemku, ktorý máte v nájme, tak buď je to nesplniteľný bod zmluvy a tým pádom neplatný, keďže pozemok nie je možné drobiť alebo tam máte predkupné právo na celý pozemok (a snáď akúkoľvek podielovú časť). Čiže buď kúpite tých 2000 m2 za ponúkaných 50 eur, alebo kúpite len 1/6 pozemku napríklad, ale tá 1/6 nebude práve tá plocha Vášho prenajatého pozemku ale 1/6 z každého m2 celej plochy pozemku, čo by Vám tiež veĺmi nepomohlo, ak by ste mali spoluvlastníka s 5/6 podielom, by ste sa aj tak mu museli nakoniec vo všetkom prispôsobiť, čo by si zmyslel...Nevidím zmysel toho, prečo by mal váš prenajímateľ niekomu predať pozemok za menej peňazí, než žiada od Vás...ak máte naozaj predkupné právo na celý pozemok, tak máte možnosť ho kúpiť alebo nekúpiť. Ak majiteľ pozemok predá, máte možnosť si zistiť za koľko pôdu predal, a ak ju predal za menej ako 50 eur ktoré ponúkol vám, máte právo napadnúť túto zmluvu a žiadať aby bola neplatná. (Len potom musíte ten pozemok za tých 50 eur vziať, samozrejme) V prvom kroku, ak váš záujem trvá, tak si dajte potvrdiť písomne od majiteľa koľko od vás žiada za m2 pozemku aby neskôr nepovedal, že vám tiež ponúkal za menej. Ja by som ale radil - lepšie by možno bolo hľadať si novú záhradu, a radšej kúpiť než v nájme byť. Nejaká výhoda z toho, že to tam roky obhospodarujete vám extra nevyplýva, iba to, že Vám môže vypovedať nájom v istej lehote, zohľadňujúce vegetačné obdobie, zber úrody atď. AK ste tam niečo zveľadili a je to hodnotné, nejaké stromky ste tam nasadili, ktoré tam predtým neboli atď...to sú také opletačky, veľa závisí od dohody koľko vám za ne je ochotný dať, nie sú to veľké sumy obvykle...môže Vám nakoniec povedať, že si ich môžte vziať so sebou, že on ich nepotrebuje...
Odpovedať
Myslim, ze velke sance nemate.. aj ked by ste napadli tu zmluvu, nemate ako dokazat, ze dotycny to predal za menej, ako vam. Neviete, co bude v tej zmluve napisane, nik nie je povinny vam tu zmluvu ukazat. A davt to na sud na zaklade nejakej domnienky, to je blbost.
Odpovedať
Profilova fotka
@anjela42 v ochrannom pásme el. vedenia je pozemok prakticky stavebne nevyužiteľný, takže cena je nereálna. Počkajte, a zmierte sa s tým, že Vás vyhodí, ale nepredá to. Pod Bojnicami takto inzerujú veľmi pekný pozemok v renomovanom podnikateľskom časopise už niekoľko rokov, len tam neuvádzajú, že ponad ide 400tis. V rozvod. Takže okrem poľnohospodárskej činnosti nepoužiteľný.(a nepredajný)
Odpovedať
Ďakujem veľmi pekne za odpovede .Dnes sme mali stretnutie s majiteľom a nás oboznámil že ten potenciálny nový záujemca to vezme vtedy, ked mu povolia prístupovú cestu.Takže nám neostáva len dúfať že povolenie nedostane nakoľlko tá jeho prístupová cesta by viedla rovno na benzínovú pumpu , čo je veľké plus pre nás takže len dúfať.Ale som sa dozvedela niečo aj z vaších rád tak uvidíme čo z toho bude....ešte raz dakujem. :-)
Odpovedať
@jan45 Kým to nepredá, tak ich nevyhodí, lebo má príjem z nájmu. @anjela42 Uvažujte o kúpe nejakej záhrady. Tie nervy za to nestoja. Pôdy je dosť a nepotrebujete jej veľa.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?