Nevratná záloha pri kúpu bytu ak nedostanem hypo.

Dobrý deň, chceli by sme si s priateľom kúpiť byt na hypotéku, nemáme vlastné prostriedky, takže potrebujeme dostať 100%. Ide o sumu 53 000€, z platu nám banka poskytne oveľa viac, to sme sa informovali. Ide o to, že potrebujeme dostať tých 100% formou hypotéky a nie s nevýhodným dofinancovaním cez pôžičku - realiťák nám toto zaručuje keď navýšime kúpno-predajnú zmluvu... Máme zložiť zálohu 500€, s tým, že záloha bude nevratná keď nám banka neposkytne hypotéku, aspoň tak si to žiada majiteľ. Môže niečo také žiadať? Má na to právo? On sám má na daný byt 20 000€ hypo, s tým, že keď jeho banka nepovolí preniesť jeho dlh na nás, tak sa nám záloha vráti. Nemali by byť rovnaké podmienky pre každého?
Odpovedať
Byt je jeho, moze ziadat co chce. Ake rovnake podmienky? On ma pravo urcit si podmienky ake chce a vy mate pravo tie podmienky neprijat :). Bezne sa to robi ako rezervacny poplatok. On si takto moze vycislit naklady prilezitosti ;) (ze mozno koli vam strati ineho zaujemcu). Jeho banka nemusi nic na vas prevadzat. On musi poziadat o predcasne splatenie hypoteky a vasa a jeho banka si to potom navzajom podla vasej zmluvy vykliruju.
Odpovedať
ja by som to otocila. On nemusi ziadat nic, ale taktiez pocas toho ako vybavujete hypo a vsetko okolo on moze predat niekomu inemu dokonca cash. Toto by sa vam asi nepacilo, ze? 500€ si to poistite. Ze on to nepreda inemu a vy to kupite.
Odpovedať
Dobry den, Navysovat kupnu cenu je riskantne, pretoze banka posudzuje aj hodnotu nehnutelnosti podla znaleckeho posudku. Ak Vam znizia hodnotu znaleckeho, nepomoze Vam vyssia kupna cena. Vo vacsine pripadoch je zmluvna pokuta za nedodrzanie podmienok rezervacnej zmluvy. My to robime tak, ze v pripade, ze je kupujuci neisty ohladom financovania, sice zlozi zalohu ako prejav seriozneho zaujmu o nehnutelnost. Ale, hypoteku mu pripravuje nas specialista, s ktorym dlhe roky spolupracujeme, poda ziadost so vsetkymi dokladmi....realne viete cca za 7 dni ci ju mate schvalenu alebo nie, ak nemate, tak peniaze vratime. Tato situacia musi byt ale vopred dohodnuta. Matej Kucharic
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?