Nepodpisanie kupno-predajnej zmluvy v termine

Ahojte, poprosim o radu. Predavame dom 3 spoluvlastnici. S RK zastupujucou zaujemcov bola podpisana Zmluva o buducej Kupno-predajnej zmluve a Rezervacna zmluva na 4 mesiace, kde je uvedene, ze najneskor do 26.5.2018 - co je teraz v sobotu, ma byt podpisana Kupno-predajna zmluva. Kupujuci nemaju dostatok financii na vyplatenie ciastky v hotovosti, ktora ma byt podla zmluvy formou vinkulacneho uctu zriadeneho v prospech predavajucich najneskor v den podpisu kupnej zmluvy prevedena na nase ucty. Zvysok sumy ma byt doplateny hypotekou, ktoru uz kupujuci maju na nas dom schvalenu. Kupujuci sa najprv snazili s nami dohodnut, ze k nam pridu byvat do prenajmu, kedze byt uz predali a nemaju kde byvat - s cim sme nesuhlasili. Navrhli sme im, ze platba sa da na 3 ciastky miesto na 2, a na znak pretrvavajuceho zaujmu nam zatial prevedu namiesto 99.000 €, ktore este nemaju, lebo sa im nedari predat druhy byt, sumu 20.000 €. Na to nas obvinili, ze ich chceme okradnut. Maklerka nam po 2 dnoch zaslala mailom Predlzenie Rezervacnej zmluvy do 30.6.2018, s cim sme nesuhlasili. Kontaktovali sme maklerku, ze na ktory den sa mame pripravit na podpis Zmluvy, kedze nie vsetci byvame blizko pri sebe, a ta formou sms odpisala, ze zatial nikto sa nemusi chystat na podpis, pretoze kedze sme nesuhlasili s predlzenim Rezervacnej zmluvy, museli zmenit podmienky u finacneho poradcu, a bude nas kontaktovat nejaky pan XY ohladne podpisu kupnej zmluvy a datumu, kedy ju podpiseme u notara a ona je teraz MIMO SVK. Tomuto vobec nerozumieme. Pre nich nie je zmluva s uvedenym datumom zavazna ? Ona si odcestuje, nikto sa neozyva kvoli podpisu - to je v poriadku ? V zmluve je uvedene, ze kupujuci sa zavazuju uzatvorit s predavajucimi kupno-predajnu zmluvu najneskor v posledny den ucinnosti tejto zmluvy, co je teraz v sobotu. Zmluvne pokuty su v sume 2000 € . My sa podla zmluvy tiez zavazujeme, ze v pripade, ak neuzavrieme kupnu zmluvu alebo jej uzavretie nejako zmarime, zaplatime zmluvnu pokutu. My zmluvu podpisat chceme, ale nikde nie je napisane, ze sme povinni donekonecna podpisovat predlzenie Rezervacnej zmluvy, aby si kupujuci dokazali predat predrazeny byt a nemuseli ist s cenou dole. Nechceme spravit nejaku chybu a nevieme si vysvetlit tuto "nekomunikaciu" a zjavne nedodrzanie terminu podpisu zmluvy. Za pripadne rady vopred dakujem.
Odpovedať
Ja si mylim, ze su to iba plane vyhrazky zo strany RK.Vy nemate za co platit pokutu,pokial ste zmluvu neporusili.To,ci podpisete dalsie predlzenie je iba vasa dobra vola... Zmluva je zavazna pre obe strany rovnako. Nech si RK riesi problem s kupujucimi v prvom rade,nie s vami. A nechapem, z coho vas vlastne obvinuju.Ze nechcete pristupit na ich zmenene podmienky?To nie ste povinny,pokial tak nemate vyslovene uvedene v povodnej zmluve,ze moze k takymto prietahom prist a ze musite s nimi suhlasit
Odpovedať
RK nas z nicoho neobvinuje. Iba prestala s nami komunikovat 4 dni pred poslednym terminom podpisu Kupno-predajnej zmluvy. To si akoze kupujuci s RK mozu svojvolne menit a navrhovat datumy podpisu zmluvy ? a ked sa nam dany pan XY ozve v decembri, no, ze tak podte, ideme podpisovat, to bude v poriadku ? Ak do soboty neprebehne podpis zmluvy - co neprebehne, nakolko brat na zapiskanie neprecestuje pol Slovenska, co mame dalej robit...
Odpovedať
@cora73 Toto si napisala vyssie " Na to nas obvinili, ze ich chceme okradnut. "...takze preto som sa pytala na to obvinenie... Podmienky uz podpisanej zmluvy sa mozu menit/na navrh ktorejkolvek zo stran/. Ale to musia suhlasit so zmenami OBE strany ! Ak ta druha strana nesuhlasi, zmeny sa vykonavat nemozu a musi sa dodrzat uz povodna zmluva. Zmluva je vzdy dohoda dvoch stan ;-)
Odpovedať
@cora73 po tom datume predavaj kludne dalej a idealne cez inu realitku
Odpovedať
Ok, dakujem, myslela som si to.. :-)
Odpovedať
@majki555 obvinili nas kupujuci pri osobnom stretnuti, nie realitka, tak to bolo myslene.. :-)
Odpovedať
niektori ludia by radsej nemali mat obciansky preukaz aby nemohli takto konat... nas takto odbrkala jedna pani, ktora nas pol roka tahala za nos ze nam preda dom, vsetko sme mali na zmluve, nase peniaze sme mali, len sme cakalil kym si ukonci kolaudaciu domu, lebo aj na to sa vysrali ked si ho stavali (prerabka, takze byvat sa mohlo). Ked sa vsetko vybavilo, my sme si podpisali hypoteku, tak nam povedala, ze nam dom nepreda.... co s takym clovekom. ani zalohu nam nevratila, tak sme ju dali na sud, ked prislo rozhodnutie ze ma zaplatit pokutu tak jej asi pravnik povedal aby nam vratila zalohu a ze na pokutu nemame narok... tak bude asi sud. na zaklade toho odporucam kontaktovat pravnika. RK niekedy kedu robia chybu tak sa vyhovaraju nebavia sa s vami atd. ak on nepodpisal zmluvu z dovodu ktore zavinil on tak mate pravo: poziadat sud aby mu prikazal podpisat zmluvu; vyplatil vam pokutu za nedodrzanie terminu. Ak sa ale v zmluve uvadzalo, ze ak nebude mat predany byt tak nemusi podpisat zmluvu alebo ak nedostane hypo nemusi podpisat zmluvu (a platit pokutu) tak je to v poriadku. to som napriklad ja mal. Nejake predlzenie tej lehoty vas nemusi zaujimat.. Kebyze vy kupujete nehnutelnost z penazi za tu co predate, oni vam nedali peniaze tak by ste boli v prdeli. (ak nahodou nie ste)... Samozrejme ak chcete predat, treba komunikovat, riesit co sa deje ci je nejaka sanca ze tie peniaze bude mat, ak tak kedy. Postavit S PRAVNIKOM (nie RK) novu zmluvu (upravu predoslej), zdvihnut pokutu na 3 nasobok atd. Napadlo mi hlavne: PISOMNE ich vyzvite na podpis zmluvy. Lepsie sa to dokazuje potom. Obetujte par stoviek na pravnika.
Odpovedať
@igor256 Niekedy sa moze neferovo zachovat aj opacna strana. Nam sa stalo pri predaji nehnutelnosti,ze nas kupujuci prosikali 4 mesiace,nech im drzime nehnutelnost,lebo stale nieco "akoze" vybavovali...Raz im vraj neschavlila banka hypo,hladali inu banku.Potom zas vybavovali prispevok pre mladych,potom zas cakali na vypracovanie DPH,lebo mali firmu a pod. Chceli sme byt ustretovi,kedze sme im to slubili,tak sme cakali a medzitym sme odmietali dalsich zaujemcov. Cakali sme na tychto a dali sme aj zalohu za dom o ktory sme mali zase zaujem my. Nakoniec sme sa od znamych uplne nahodou dozvedeli, ze "nasi zajuemcovia" kupili inu nehnutelnost.Nam sa ani neunuvali prist povedat,ze vlastne nas dom mozeme ponukat dalej,ze oni od dohody odstupili...my sme stale v dobrej viere cakali,pokym si oni dovybavuju svoje nalezitosti ku kupe. Nam prepadla zaloha a predali nam dom o ktory sme mali zaujem,lebo nechceli dlhsie cakat... Preto by som uz druhy krat nebola taka ustretova! Ked niekto ma naozaj zaujem, nech si urychlene vybavi svoje veci a basta !!! Lebo neustale oddalovanie terminov je podozrive.
Odpovedať
@majki555 vy ste od nich nechceli zalohu? mali ste na zaciatku vypytat 2000, pri predlzeni dalsich 2000 atd. pri zmluvach mam jednu zasadu; treba sa spravat tak akoze ten druhy vam chce to najhorsie a snazi sa vas na kazdom kroku odrbat - a podla toho robit aj zmluvu (z oboch stran) v zmluvach sa niekedy pise ze pri rezervacii predavajuci nehnutelnost nemozu ponukat dalej, tak sa to tam da aj nenapisat a mat kupujucich v zalohe.
Odpovedať
Ahoj, pokiaľ viem, tak súdne rozhodnutie nahrádza prípadný chýbajúci podpis na zmluve...no najskôr ich treba určite písomne a doporučene vyzvať k podpisu zmluvy. Apropo záloha...neplatili vám žiadnu?
Odpovedať
@igor256 Ano,mali sme od nich zalohu,ktoru dali hned na zaciatku.My sme tiez zaplatili zalohu za dom, kt.sme si rezervovali my. Ked prisiel "panko" asi po 1/2r.pytat naspat,tak sme ju odmietli vratit,lebo ani nam nevratili nasu,kedze sme dom v stanovenej lehote nekupili.Takze sme vlastne nastastie neboli kvoli nim ani skodni. Este som mu aj vycistila zaludok, ze bol takyto neferovy,ze sa zachoval ako chrapun a vysvetlila, ze na vratenie zalohy nema narok.Pochopil...
Odpovedať
@kakajkova @cora73 Ako môžu predávať dom, keď už je na ňom záložné právo v prospech banky? Snáď aspoň ZoBZ chráni predávajúcich, keď už pred podpisom záložných zmlúv nemali riadnu kúpnu zmluvu. Banka vypláca úver ako posledná.
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?