Neexkluzívna zmluva na predaj bytu

Viete mi, prosim, niekto poradit? Na predaj bytu sme uzavreli neexkluzivne zmluvy s dvoma realitkami A a B. Jeden klient prisiel na obhliadku s realitkou A a o par dni aj s realitkou B. V neexkluzivnej zmluve je podmienka, ze sice mozme predat byt aj bez nich, aj s inou realitkou, ale realitka najde klienta na kupu, tak musi kupit uz len cez nich. Problem je v tom, ze obe realitky prisli s rovnakym klientom. Ak kupi cez realitku B, moze nam dat realitka A pokutu za to, ze klient nesiel cez nich? Hadam to je zrozumitelne... dakujem
Odpovedať
@biene ja Ti sice neporadim, mozno to bude reakcia mimo :-) ale nechapem toho klienta, on nevedel, ze ide na obhliadku do toho isteho bytu 2x? Asi sa mu velmi zapacil :-) Alebo ponukate cez tu druhu realitku za nizsiu cenu?
Odpovedať
Profilova fotka
podla mna by to ne.al byt problem...on sa rozhodne cez ktoru realitku to kupi....a tej zaplati provoziu aj tie sa mozu odlisovat...ja by som to ani neriesila....
Odpovedať
@ingeborg78 Ano, vedel, ze ide druhy krat. Cena je rovnaka v oboch, len s tou druhou uz ma skusenosti - dobre, tak prisiel este s nimi - uz v podstate rozhodnuty.
Odpovedať
Ja len nechapem co je to ta ,,neexkluzivna,, zmluva. Asi iba nejaky odrb od realitky, ktory nema ziadnu pravnu oporu. Ked uz teda akusi zmluvu mate a podpisali ste ju, tak si ju aj precitajte. Hlavne sankcie a tam sa dozviete ci si bude realitka narokovat pokutu. Boze ludia nepodpisujte vselijake zdrapy papiera !
Odpovedať
@vankusik29 To nie je zdrap papiera, realitky to bezne robia. Viem citat, takze viem, co tam je napisane. Neviem iba ako postupovat, ked obe realitky prisli s tym istym klientom. Mne je suma fuk, cez ktoru to predame, klient si vybral, cez ktoru chce ist.
Odpovedať
@biene zamotana situacia :-S treba zistit, ci ma klient podpisane nejake zmluvy s realitkami. hlavne s tou A. ak ano a obide ich, tak pokutu by mal platit on.
Odpovedať
@adulik23 nie, klient nema ziadnu zmluvu podpisanu.
Odpovedať
@73daniela No, ani ja by som to neriesila, keby aj ta prva realitka neprisla s nim a nemala s nami zmluvu. Netuzim chodit po sudoch len preto, ze klient chcel kupit byt cez inu realitku.
Odpovedať
@biene ked zaujemca nema zmluvi s nikym,tak to predaj cez prvu RK. Ak by sa druha ohradila, tak im vysvetlis situaciu, ze si predala cez tu, ktora prva priviedla klienta. Pri druhej obhliadke si mala realitakovi na rovinu povedat, ze klient tu bol uz s druhou RK.
Odpovedať
@majki555 no, klient nechce ist cez prvu, ale cez druhu. tak asi radsej kaslem na toho zaujemcu a hadam sa este niekto ozve
Odpovedať
Profilova fotka
@biene a čo by sa stalo kebyže tu prvú RK upoozorníš, nech si to medzi sebou vyriešia, že tebe je to jedno, že ty chceš predať.....
Odpovedať
@73daniela no uvidim, cez vikend sa rozhodneme
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@biene jasné rodinná porada a bude to :-)
Odpovedať
mna by zaujimalo ako ste to vyriesili...pretoze my sme uz nieco predavali aj kupovali, aj na mnohych obhliadkach boli,...a moje skusenosti su asi taketo: 1. ak podpise realitka s klientom "exkluzivnu" zmluvu - znamena to, ze vam "garantuju" predaj vasej nehnutelnosti za takych a takych podmienok a nesmiete predat cez nikoho ineho.... inak si mozu (a budu) od vas vymahat odskodnenie za usly zisk, v pripade, ze predate mimo ich RK alebo priamo klientovi (hlavne prelatenie nakladov spojenych s reklamou vasej nehnutelnosti, komunikovanim s klientmi a cestovanim na obhliadky a pod,...neverili by ste, kolko tieto veci stoja - hlavne ta inzercia je teda dost palka - s potencialnym kupcom sa na mieste obhliadky hned ma podpisat rezervacna zmluva - ktora zaruci, ze AK niekto niekomu nico preda - tak to budete VY, potencialny KUPEC a dana RK - to sluzi na to, aby sa RK mohla pustit do vybavovania zmluv a kupec do vybavovania pripadneho uveru 2. ak mate podpisanu neexkluzivnu zmluvu - moze vam byt jedno cez koho to predate, len si ju treba dobre precitat...pokial s danym klientom RK nema podpisany zaznam o obhliadke alebo rezervacnu zmluvu, nic vam (ani jemu) nemozu. Nemaju ako dokazat, ze toho klienta priviedli zrovna oni. - priklad - my sme predali byt zaujemkyni, ktora prisla najskor cez jednu RK a potom cez inu RK - ktora si brala nizsiu proviziu, a teda vysledna cena nasho bytu ju vysla menej - nikto nic nepodpisoval - ked som vyhodila inzerat na net a vyvolavali mi realitny agenti, ci mozu ponuku zaradit, tak som vsekych odpinkala ze nie (potom su na nete v ponuke rovnake nehnutelnosti za rozne ceny, podla RK ktora ich ponuka), ale ze ak pridu s konkretnym klientom tak sa mozme o tom bavit. Akonahle zaujemkyna povedala ze "ano, beriem" - na mieste sme si vymenili s RK udaje - a do vecera bola hotova rezervacna zmluva, ktoru sme hned vecer podpisali vsetky strany, aby sa pani mohla pustit do ziadosti o uver. Rezervacna zmluva spolu so znaleckym posudkom totiz banke staci na rozhodnutie ci vam schvalia uver. 3. ak nemate podpisane nikto nic - je to sice fajn, a nikto vam nic nemoze.... ale zaujemca vam moze na poslednu chvilu cuknut, lebo ina RK mu zlavila 100 eur na provizii - na podobny byt vo vedlajsom vchode :)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?