Mozem podat danove priznanie za odvedenie dani z kupy bytu???

Profilova fotka
Moze mi niekto pomoct´ci poradit ohladom...kupila som byt kde bola odvedena niekolko tisicova dan, ktoru som zaplatila....je mozne potom podat z toho danove priznanie?kedze som riadne zaplatila dan.... :-)
Odpovedať
Kupujúci predsa daň z príjmu neplatí a na odpočet DPH nemáte nárok. Škoda, že ste to zdali ako otázku, nie diskusiu.
Odpovedať
daňové priznanie z predaja podáva ten kto mal príjem teda predávajúci.Vy ste mu zaplatili 100% kúpnej sumy a on platí daň 20% z príjmu ale ešte si odráta položky ktoré do bytu po tom ako ho nadobudol samozrejme musí z dokladovať.Takisto daň platí len z rozdielu teda zo zisku .Tzn ak byt kúpli povezdme pred 2 rokmi za 80000eur zainvestoval do neho /okná,jadro.../ ešte 10000 eur tak daň bude 20% zo sumy 10000eur a teda 2000 eur.Inak ak bol vlastníkom viac ako 5 rokov daň neplatí -ale to si treba zistiť lebo legislatíva sa stále mení a je dosť možné že už to je inak.
Odpovedať
Daň je 19% nie 20%.
Odpovedať
Profilova fotka
daň z kúpy bytu/daňové priznanie z predaje a iné hlúposti NEEXISTUJÚ!!! Existuje len daň z príjmu a daňové priznanie k dani z príjmu. Čiže ak mal niekto príjem za minulý rok, tak to musí zahrnúť do daňového priznania. Pri predaji nehnuteľnosti si môže zarátať nadobúdaciu cenu. Ak bol predávajúci majiteľom nehnuteľnosti viac ako 5rokov tak sa príjem nezhŕňa do daňové priznania. Ďalšia vec je daňové priznanie z nehnuteľností - čiže ak niekto kúpi nehnuteľnosť, tak je povinný budúci rok do konca januára podať daňové priznanie na obecnom/mestskom úrade k dani z nehnuteľností. To čo spletá pýtajúca je pravdepodobne "odvedená daň z kúpi bytu" vo forme DPH. Takúto DPH platíte na všetkom čo si kúpite v obchode vo výške 20% a tiež nepodávate priznanie. Akurát Vám vadila asi tá suma DPH čo ste zaplatili - ale tú DPH je povinný platiť každý a odvádza ju firma, ktorá ju obdržala do štátneho rozpočtu.
Odpovedať
V podstate je to tak,že ty si žiadnu daň neplatila. Túto mal zaplatiť /ak to tak vychádzalo z nejakého dôvodu/ predávajúci. Ty si len kúpila nemovitosť za cenu ktorú si zaplatila predávajúcemu a jeho dňovú povinnosť. Príklad-zaplatila si mu 50tisíc a zaplatila za neho daň 5 tisíc takže ťa byt stál 55tisíc... Neviem si predstaviť ak byt nieje firemný a ty si plátca DPH ako by sa daň dala zaúčtovať... :-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?