Môžem darovať časť domu na určitú dobu?

Chcem časť rodinného domu - 1/3 darovať svojmu partnerovi /nie sme manželia/, ako určitú zábezpeku v prípade, že by sa mne niečo stalo aby mal kde bývať. Žijeme spolu už cca 20 rokov. Ja mám 1 dcéru a on má z predchádzajúcich manželstiev 3 dospelé deti s ktorými nie je v kontakte. Jedná sa o to, či je možné darovaciu zmluvu napísať tak aby to platilo len na určitú dobu a to konkrétne len počas partnerovho života? Ide o to, aby v prípade jeho smrti túto časť domu, ktorú mu darujem nededili jeho deti, ale aby ostala mne a mojej dcére. A ešte by ma zaujímalo, či sa ja nevystavujem nejakému riziku, napr. či partner svoj podiel v dome môže predať a pod. Ďakujem za radu.
Odpovedať
Dobrý den. Nevím jak na Slovensku, ale v Česku to možné není. To, co jste vymyslela, je takový kočkopes. Já v tom vidím pouze samá negativa a podle mě to ani nepůjde zrealizovat. Zde bych nechal zapsat do listu vlastnického věcné břemeno, kde by byla uvedena přesná specifikace té třetiny domu, kterou by Váš druh doživotně měl k dispozici. Majitelkou domu byste ale zůstala pouze Vy a veškěrý majetek by dědila Vaše dcera, která by musela repektovat věcné břemeno, ale také se o dům starat na vlastní náklady jako správný hospodář. A protože darování na dobu určitou je blbost, musela byste to darovat podle pravidel a zákona. Potom by si s tím podílem mohl dělat, co uzná za vhodné. Měla byste tam pouze předkupní právo a to samé Vaše dcera v případě Vaší smrti. Samozžejmě, že by ta jeho třetina byla předmětem dědiství a tam by rozhodně měly nárok jeho děti, i když se s nimi nestýká. Já bych tam zapsal pouze věcné břemeno na jeho dožití. Veselé vánoce. S pozdravem Laďa
Odpovedať
Nie je to mozne, my sme mali takuto situaciu v rodine a pravnik udal urcite dovody preco to nie je mozne.. A vobec by som to nerobila kvoli dcere, nikdy nevies, co sa stane a ako bude reagovat jeho rodina, aj ked nema s nimi ziadny kontakt, ale nikdy nevies.. Presne ako hovori Lada, vecne bremeno je najlepsim riesenim. Aby mal pravo na dozitie ale v ziadnom pripade mu dom nepatri..
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?