Manželia stavajú dom, ale pozemok je manželov

S manzelom ideme stavat dom. Pozemok je jeho, avsak kazdy z nas si za slobodna kupil byt. Oba byty ideme teraz predat a prefinancovat tym danu stavbu domu. Ako manzelia mame bezpodielove vlastnictvo, tak by nemal byt s nicim problem, avsak docitala som sa, ze najlepsie je uvadzat ako "investora stavby" nas oboch a nasledne pri kolaudacii uviest ako vlastnikov taktiez nas oboch s polovicnym podielom. Je nutne este nieco pravne podchytit este pred stavbou, aby nebol dom pisany vylucne na manzela a nasledne sme nemuseli platit pravnikov na opravu vlastnickych vztahov? Dost tu citam, ze kataster akceptuje ako investora len majitela pozemku a az do konca ho berie ako vylucneho vlastnika, co sa mi zda hlupost, ale tak ludia maju rozne skusenosti. Za odpovede dakujem.
Odpovedať
@slnecnice1 je to najlepsie spravit tak, ako pises.. musite figurovat ako stavebnici obaja, inak budu brat ako stavbenika len majitela pozemku, cize len muza..
Odpovedať
Dobrý den. Já si myslím, ža katastrálnímu úřadu je šumafuk, kdo je vlastníkem pozemku. Jejich právní oddělení určitě nebude zkoumat, jestli je vlastníkem pozemku manžel, nebo manželka. Pro relevantní posouzení zápisu domu do katastru nemovitostí je rozhodující, na koho bylo vydáno stavební povolení a následně na koho bylo vydáno kolaudační rozhodnutí. A stavební povolení a kouladační řízení musí být v souladu, čili nemůže mít povolenou stavbu Jura a kolaudovat Anča. To by neprošlo už na stavebním úřadě. Samozřejmě z hlediska majetkoprávního a možných negativních důsledků ( třeba rozvod ) je nejlepší všechno mít ve společném jmění manželů ( dříve bezpodílové spoluvlastnictví ). Nevím jak na Slovensku, ale u nás doposud můžete stavět na cizím pozemku. Je ale ve vládě zákon, který toto už zruší, nebo omezí na 99 roků a pod. S pozdravem Laďa
Odpovedať
U nas clovek na cudzom stavat nemoze, urcite nie legalne. Islo mi len o postup a bolo mi potvrdene, ze vsetky papiere musime davat spolocne, tak ako ste pisali aj Vy. Taktiez sme sa dozvedeli, ze manzelia udavaju do papierov len jednu osobu pre pripad pokuty, takto plati len jeden a ked su uvedeni obaja, tak su pokuty dve.
Odpovedať
@slnecnice1 bola som sa poradit s pravnickou a ta mi povedala, ze to treba bud urobit tak, ako pises, alebo ak nechas ako stavebnika len jedneho z manzelov (obzvlast, ak pozemok je vylucnym vlastnictvom jedneho z manzelov a nespada do bezpodieloveho vlastnictva, ako napr. v mojom pripade), tak to treba dat do poriadku pri kolaudacii, ale treba k tomu vraj notarsku zapisnicu, kde ten jeden z manzelov prehlasi, ze na stavbe sa podielali obaja. Inak nemaju dovod ani pri kolaudacii a pri zapise na kataster uz vobec nie, zapisovat tam oboch. Ak by sa v takomto pripade manzelia rozviedli, bolo by to na veeelmi neprijemny sud ohladne majetku, nakolko ten, kto je stavebnik, by kludne mohol vyhrat cely dom, bez ohladu na to, ze sa na stavbe podielal aj druhy z manzelov.. Tot slova pani pravnicky.. :-)
Odpovedať
Aka je specifikacia slova stavebnik - len ten, kto stavbu realizuje a dalsi termin je investor, alebo je tym pojmom oznaceny investor samotny? My sme nakazali panovi, ktory nam robi papiere, aby udal investora nas oboch...ale este sa ho spytame na toho stavebnika... Zakladom asi je, uvadzat nas oboch uplne vsade. A pravne by to v nasom pripade malo ist ok, kedze moj byt zaplati 2/3 domu, co viem dokazat aj kupno-predajnou zmluvou. S manzelom si doverujeme a keby nieco opomenieme, poriesili by sme to prehlasenim u notarky. A dakujem za spytanie sa, urcite to nebolo lacne :)
Odpovedať
Stavebník je fyzická alebo právnická osoba, pre ktorú sa stavba pripravuje, zhotovuje a ktorá financuje jej realizáciu. Tento pojem je vo viacerých legislatívnych predpisoch rovnocenný s pojmom investor. Stavebník sa po dokončení stavby stáva vlastníkom stavby. Stavebník podľa zákona o územnom plánovaní a stavebnom poriadku musí mať vlastnícke alebo iné práva na pozemky a stavby na nich. V prípade stavebných úprav, nadstavieb a udržiavacích prác môže byť stavebníkom aj nájomca stavby. Zhotoviteľ, resp. dodávateľ stavby je právnická alebo fyzická osoba, ktorá pre stavebníka zhotovuje (alebo dodáva) stavbu. Takze ak sa uvedieme ako stavebnik obaja, malo by to byt papierovo aj pri kolaudacii v poriadku....dufam.
Odpovedať
"Stavebník musí mať vlastnícke alebo iné práva na pozemky a stavby na nich" ... som manzelka, to je hadam dostatocne :) Asi napisem stavebnemu uradu v Nitre mail a uvidim, vsak do 30 dni musia odpovedat.
Odpovedať
Pomylili sme sa hned na zaciatku, ked sme pytali povolenie od susedov...uz tam sa musi uviest, ze stavebnikmi sme obaja a az nasledne to posielat na urad, aby schvalili osadenie stavby. Mame uzky pozemok a stavat mozme meter od jednych a 4 metre od druhych. Prvy krok a uz ho musime opravit, resp. robit znovu...
Odpovedať
@slnecnice1 ja by som sa NIKDY nevzdavala toho co je len moje (poistka do buducnosti). Ale mozno iba ja tak uvazujem. Drzim palce.
Odpovedať
@sisaha nie je to urcite lahke, vzdat sa vlastnej strechy nad hlavou (mame 3 rocnu dcerku). Dom vsak stoji vela a uroky z uveru este viac. Najom tiez nie je lacna zalezitost, ked clovek v byte nebyva. Bombardovanie bytu najomnikmi ani nespominam. Vsetko v zivote je urcitym sposobom risk :)
Odpovedať
@slnecnice1 byt by si mohla dat do prenajmu a vynos z neho pouzit na splatku hypoteky, alebo po nazbierani ako mimoriadne splatky... Niek kazdy najomnik ti byt musi zdemolovat. Chce to len dobre preberat... Neskôr by byt mohol ostat pre deti.. Ja uz mam jedno manzelstvo za sebou a brali sme sa z lasky samozrejme ako to byva - az do konca nasho zivota..Clovek mieni... Skoncilo to inak, my sme sa sice slusne dohodli a mne ostal byt, ale vo svojom okoli mam tolko pripadov, kedy za kratsi koniec tahala prave zena, ze aj keby som chcela niekedy este vacsi byt, alebo dom, tak jedine na hypoteku bez predaja vlastnej nehnutelnosti. Iba to čo je tvoje ti nikto nevezme..
Odpovedať
@akvi mame rovnaky pripad, manzel kupil pozemok ako slobodny, dom sme zacali stavat ako manzelia, ja som to doteraz neriesila. Prislo mi to akosi automaticky tak, ze ked dom uz spada do bezpodieloveho spoluvlastnictva manzelov, ze patri nam obom bez toho, aby to bolo niekde napisane... Pozerala som teraz vsetky ziadosti aj stavebne povolenie, je tam uvadzany len manzel. No ale pises teda, ze podla pravnicky to staci vyriesit pri kolaudacii notarskou zapisnicou a bude to vsetko v poriadku? Vdaka
Odpovedať
Článok sa načítava...
Ano, toto prehlasenie je jedine, co kataster akceptuje. Jeho znenie vsak nepoznam, s tym treba ist zrejme k pravnicke = dalsie peniaze. Ja idem cez vikend jasne vysvetlit panovi, ktory ma na zodpovednost papiere, ze ak co len na jednom nenajdem svoje meno, odmenu nedostane. A hned prvy musi opravit.
Odpovedať
@maco ano, staci pri kolaudacii.. Len sa dovtedy netreba rozviest, bo by bol problem :-D
Odpovedať
to by urcite bol, ale aj keby sa na stavbe manzelovi nedajboh nieco stalo. Aj preto idem nechat opravit hned prvy doklad, ktory odisiel na urad a uvzadzat nas oboch ako investorov stavby.
Odpovedať
obdobný prípad sme aj my.... vlastník pozemku som ja, ktorý som dostala darom, takže nepatrí do BPS, tým pádom som na všetkých dokumentoch ohľadom stavby bola uvádzaná ako stavebník, od projektu, cez staveb.povolenie, všetky revízie atď...Pamätám sa, že na žiadosť o stavebné povolenie som uviedla moje meno aj manželove, ale akceptovali iba moje. Na žiadoť o kolaudáciu som tiež uviedla obidve mená a na kolaudačné rozhodnutie nás zapísali oboch. Ešte neviem, akú to bude mať dohru pri zápise na katastri (či bude treba notársku zápisnicu, ako tu spomínate), lebo kolaudačné rozhodnutie nie je zatiaľ právoplatné, je to len čerstvá záleitosť, tak som zvedavá.
Odpovedať
@jajka27 aj my to tak máme, pozemok dostal manžel od rodičov, ale po skolaudovaní domu som už uvádzaná aj ja ako vlastník domu :-)
Odpovedať
Baby máme úplne rovnakú situáciu - pozemok je vo výlučnom vlastníctve manžela ( nadobudnutý pred manželstvom) a dom sme stavali spolu. Nie je to žiadny problém. Manžel bol na stavebnom povolení sám, ale ked sa zapisovala stavba do katastra predložili sme sobášny list a hotovo - nič iné netreba riešiť!!!! Notársku by ste potrebovali len na zúženie BSM - tj. ak by aj dom, ktorý staváte spolu bol len na jedného. Ak dom idete zapísať na kataster a ste manželia - automaticky to zapíšu do BSM. Normálne máme 2 LVčka na pozemok jeden len na manžela a dom je na druhom kde sme vlastníci obaja (BSM)
Odpovedať
@jajka27 ahoj, chcem sa opytat, trosku sice od veci, ale ako dlho Vam trvalo kym ste zaniesli ziadost o kolaudaciu az kym Vam vydali kolaudacne rozhodnutie? Dakujem.
Odpovedať
My máme podobný prípad. Ešte nie sme manželia. Priateľka má pozemok, stavať ideme obaja. Pri žiadosti o stavebné povolenie nám žiadosť vrátili späť, že sme uvedený obaja ako investori ale ja nemám žiaden vzťah k pozemku a teda musíme dať mňa ako spoluvlastníka pozemku, resp. spísali sme nájomnú zmluvu v ktorej sa uvádza že môžem na jej pozemku stavať, uvidíme či to prejde, ale pravdepodobne to bude musieť byť zapísané aj na katastri. Momentálne čakáme na vyjadrenie o začatí stavebného konania, tak uvidíme.
Odpovedať
@martuska75 teoreticky mas pravdu, ze tu notarsku mozno netreba (zalezi aj, aky pravnik to vezme do ruk na katastri, cize u niekoho prejde, u niekoho nie). Teoreticky by stacilo, ak tam bude napisany len jeden z manzelov, ale patri to obom, kedze dom bol nadobudnuty pocas manzelstva. Ale ak to ma byt pravne uplne "ciste " a nenapadnutelne, tak treba zapisnicu. To mi povedala pravnicka, nevymyslam si. Ona asi patri k tym pravnikom, co riesia aj "co by bolo keby". A podla jej slov, ak by sme sa rozviedli, tak by to bolo na dlhe lakte, ak by to chytil do ruk sikovny pravnik.. Takto by to bolo uplne bezproblemove. A kedze pozname, ako funguju nase sudy, tak ja tych par euro asi radsej obetujem, lebo clovek nidy nevie, co sa moze stat.. (inak u nas som vo "vyhode" ja, lebo pozemok je moj a najlepsie na tom je, ze moj manzo to ma uplne v pazi :-D ) Ale ja vramci zachovania 100% korektnych vztahov to radsej poriesim..
Odpovedať
@akvi a čo podľa tej právničky teba riešiť vo forme notárskej? To, že dom ktorý sme si postavili spolu s manželom počas manželstva patrí do BSM? Obaja sme dali návrh na zápis do katastra + sme doložili sobášny list. Čo tam treba ešte riešiť? No ved notárskou nič nepokazíš ale podľa mňa sú to vyhodené peniaze.
Odpovedať
@martuska75 v podstate je to akoby prehlasenie, ze na financovani domu sa podielali obaja rovnako..
Odpovedať
@martuska75 v podstate aj na katastri sa docitas, ze ak chces zapisat novu stavbu do katastra, tak vlastnicke pravo musis dolozit verejnou, alebo inou listinou. Stavebnik ma stavebne povolenie, ale ak tam nie je vedeny ako stavebnik druhy z manzelov, tak co potom? Podla mna je dost sporne, ci sobasny list je dostatocna listina k preukazaniu vlastnickeho prava. Ale presne o tomto to je - co uzna jeden, nemusi uznat druhy.
Odpovedať
@akvi Samozrejme, že sa na jeho financovaní nepodielame rovnako ;-) ;-) ;-) Som predsa na materskej. Ak by bolo treba skúmať či sa na financovaní domu postaveného počas manželstva podielali obaja rovnako - tak takom prípade by na Slovensku väčšinu domov vlastnili len muži. Ale rozumiem , čo právnička myslela, ale podľa mňa ide asi aj o to či v danom konkrétnom prípade môže prísť k pochybnostiam ohľadom financovania nehnuteľnosti. U nás to bolo jednoznačné. Máme hypotéku, stavebné povolenie sme dostali v rovnakom mesiaci ako bol sobáš a kolaudácia bola až za viac ako 2 roky čo sme už boli manželia. Nebolo čo riešiť.
Odpovedať
kože super téma na riešenie, je pravda že sa treba zabezpečiť ale toto sú pre mňa osobne také blbosti že až. Manželka vlastní dom, je na materskej a keďže doteraz platila hypo zo svojho účtu tak to ostalo naďalej tak, materská stačí akurát tak na hypo a ostatné veci financujem ja účty za energie dane, smeti auto, jedlo a pod. Ak by aj ten dom bol písaný na nás oboch tak po rozvode by som nechcel ani korunu nakoľko máme tri deti a tie zostanú s ňou a musia niekde žiť a teraz čo mám im zobrať dom alebo ich zadĺžiť alebo čo? A druhá vec, plánovať rozvod alebo o ňom uvažovať počas manželstva je choré. Dobre kričte že treba rozmýšľať dopredu ale tak ja som sa ženil z lásky a s tým že budeme spolu navždy a ona si ma brala z rovnakého dôvodu, vieme aký sme a prečo sme spolu a máme rodinu. Ani by som manželke nedovolil čo i len 1/5 domu prepísať na mňa. Prvé sú moje deti a ak by už nebol dom jej tak min. detí. To je iba môj názor, je jedno na koho je čo napísané, predovšetkým sú to manželia a v druhom rade robia to pre deti ak nie tak je to vypočítavosť jednej alebo druhej strany a tým je všetko odpísané na zánik.
Odpovedať
@fuhrich Touto temou diskusie ocakavam skor prakticke rady z vlastnych skusenosti. Dakujem za porozumenie a Vase osobne skusenosti s uradmi a kolaudaciou. Pekny den.
Odpovedať
@fuhrich to si napísal krásne, len si si pomýlil stránku - šup s tým na modréhokoníka ;-) Myslím, že zakladateľka témy @slnecnice1 neplánovala pokecať, prečo sa má alebo nemá rozviesť, ani nemám pocit žeby niečo podobné plánovala, ale potrebovala poradiť ohľadom zápisu nehnuteľnosti do katastra.
Odpovedať
@fuhrich vies kolkych takych ja poznam, co sa brali z lasky a po par rokoch by najradsej dyky do seba hadzali? Ono zase paradox je, ze vacsinou tieto veci riesia ludia, co maju stabilne partnerstva a ti chlapi rozmyslaju podobne, ako ty (moj muz tiez). Ale prave preto mi pride fer mat v tom jasno a hovorit o tom teraz, ked je nam fajn a nemame problemy. A na druhej strane, je tu plno naivnych zien (sorry damy, ale je to vacsinou tak), ktore ziju s partnermi zaslepene laskou, postavia dom, zena 5-6 rokov na MD a ked ich ti ich partneri poslu do teplych, tak im ostanu len oci pre plac.
Odpovedať
Myslím že najlepšie riešenie je to, ktoré je navrhnuté v úvodnom príspevku (otázke), teda dosiahnuť, aby bol vybudovaný dom v PODIELOVOM spoluvlastníctve. Nie je totiž pravda, že dom nadobudnutý počas manželstva musí isť vždy do BSM. Ak som dobre rozumel, vybudovaný bude výlučne zo zdrojov patriacich do výlučného vlastníctva jednotlivých manželov. Tu platí, že ak sa aj počas manželstva transformuje výlučný majetok na inú formu, aj táto nová forma ostáva vo výlučnom vlastníctve. Do tejto novej veci však nemôže ísť ani cent zo spoločného majetku! Ak je toto dodržané, je len náhoda, že investory sú zároveň aj manželia :) Čiže ak zložia svoje úspory a vytvoria tým novú vec, môžu ju mať v podielovom spoluvlastníctve. Najlepšie je vopred sa na tejto otázke dohodnúť zmluvne, kde sa vymedzia podiely (najskôr asi podľa pomeru vkladov) a jedným vrzom by som tam zahrnul aj dohodu o tom, že manžel, ktorý je vlastníkom pozemku, poskytuje súhlas na zastavanie svojho pozemku týmto spôsobom (napadá ma napr. zriadenie vecného bremena). Týmto sa založí ten citovaný "iný právny dôvod", ktorý stavebníkovi poskytuje právo stavať na cudzom pozemku. Disclaimer: toto bol pohľad občianskoprávny. Stavebné predpisy moc nepoznám, ale tieto z princípu nemôžu meniť majetkové vzťahy medzi súkromnoprávnymi subjektami.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?