KZ pri nehnuteľnosti s exekučným záložným právom

Profilova fotka
Dobrý deň, chcela by som poprosiť o radu niekoho, kto kupoval dom, na ktorom bola exekúcia. Konkrétne na tom, ktorý by sme chceli my, ich je 5! Je lepšie uviesť do KZ všetky úhrady exekúcií a zvyškovú cenu alebo radšej spísať zmluvu o budúcej zmluve, vyrovnať exekúcie a potom uzatvoriť KZ so zvyšnou sumou? Komunikácia s terajším majiteľom je dosť problematická, lebo má vypnuté úplne všetko, ani telefón nemá a nemáme to zrovna za rohom. Nuž budeme musieť všetkých exekútorov povybavovať my, pripraviť všetky náležitosti k zmluve apod. Za každú radu vopred ďakujem :) Beáta
Odpovedať
@ibabejatka Tipujem, že asi závisí aj od toho, ako to chcete financovať, či cez hypotéku alebo v hotovosti "na drevo". Postupov nadobudnutia nehnuteľnosti môže byť aj viac. V každom prípade treba uviesť v zmluve všetky platby, ktorými nehnuteľnosť nadobudnete. V zmluve musí byť vždy predsa uvedená kúpna cena a tá môže pozostávať aj z viacerých platieb na rôzne účty. Obrátila by som sa určite na právnika, ten by mal vedieť, aké zmluvy pripraviť a aký postup zvoliť. Napadá ma však taká otázka, ten dom je prázdny, alebo tam ten človek ešte býva? Buďte opatrní, aby sa nestalo, že ho nebudete vedieť odtiaľ dostať, lebo sa bude niekoľko rokov odvolávať po súdoch a vy budete bezmocní. Právo je, bohužiaľ, deravé v tejto republike.
Odpovedať
Profilova fotka
@yasna Spôsob financovania bude závisieť od sumy, ktorú sa dozvieme po znaleckom posudku. Ale asi kombinácia hypotéka/hotovosť. Zmluvu bude každopádne pripravovať právnik, nerada by som potom niečo ľutovala. Súčasný majiteľ tam ešte býva, ale nevidím dôvod, prečo by odtiaľ neodišiel. Je to chlap v chabej sociálnej situácii, zadĺžený po uši, vypnutá voda, elektrina. Podľa jeho slov, bude rád, že sa zbaví dlhov a môže začať nový život. No snáď ho toto presvedčenie neprejde, kým sa pripravia všetky papiere. Každým dňom mu rastú úroky na exekúciách, čiže čím dlhšie bude otáľať, tým menej peňazí z celkovej sumy mu zostane medzi ruky. Akonáhle nadobudnem nehnuteľnosť do svojho vlastníctva, prvá vec, ktorú urobím bude, že ho odhlásim z trvalého pobytu a tým pádom s ním nemám viac čo riešiť. Skôr by ma zaujímalo, ako sa postupuje pri odblokovaní nehnuteľnosti zo strany exekútorov a ako dlho to asi trvá. Viem akurát, že po vyplatení exekúcie musia vydať nejaký papier pre kataster - sú tam nejaké zákonné lehoty? Netuším s akým dlhým časom mám rátať.
Odpovedať
@ibabejatka nechcete nieco ine radsej kupit?
Odpovedať
@ibabejatka Nechcem ťa strašiť, ale známy raz kúpil takto rodinný dom. Kupoval to cez nejakú realitku, ktorá dom získala dražbou v exekúcii. Dom bol prepísaný na neho, pôvodná majiteľka tam ešte bývala. Hneď ako kúpil dom, dala pôvodná majiteľka celú exekúciu na súd. Súd vydal predbežné rozhodnutie, že majiteľ nemôže pôvodného majiteľa vysťahovať, nesmie na dome robiť žiadne stavebné úpravy okrem udržiavacích prác. Daň z nehnuteľností je ale povinný platiť. Pôvodná majiteľka súdny proces naťahuje, nechodí na pojednávania, raz z dôvodu choroby, inokedy je odcestovaná. Takto sa to vlečie už asi 14 rokov. Ten známy nemá peniaze, nemôže bývať v dome. Teraz to vyzerá, že sa asi dohodnú, že tá majiteľka mu vyplatí polovicu toho, čo on za dom zaplatil pred 14 rokmi. Povedal si, že je lepší vrabec v hrsti, ako holub na streche. Takže nič nemusí byť tak, ako to vyzerá. Pozor na takéto domy s exekúciou. Možno je ten človek serózny a dodrží slovo, že sa vysťahuje. Ale treba byť opatrný. Radšej to vinkuluj cez banku v prospech exekútorov, až potom vyplať, keď bude dom na tvoje meno. A nech to nezíska exekútor v rámci exekúcie.
Odpovedať
@ibabejatka Stojí vám to fakt za to? Exekúcie nemajú ďaleko od dražby. Záruky nemáte tiež žiadne, ani s právoplatnou Kúpnou zmluvou. Kým tam niekto býva, vždy môžu nastať komplikácie. Teraz sa môže tváriť ako najväčší chudáčik a po oddĺžení vašimi peniazmi otočiť o 180° a začať robiť problémy. Má kam ten človek ísť? Poznáte ho, viete niečo o ňom? Toto bude beh na dlhé trate s neistým výsledkom. Ešte aby exekúcie neboli väčšie ako hodnota samotnej nehnuteľnosti! Pokiaľ ide o Kataster, tak podľa mojich skúseností sa výmaz zvykne urobiť do mesiaca, ak je všetko ok. http://tn.nova.cz/clanek/lenka-si-kou...
Odpovedať
1. Zabudnite na to. 2. Na nehnuteľnosť zaťaženú exekúciami nedostanete hypo. 3. Ak sa už do toho chcete pustiť, v žiadnom prípade neuzatvárajte kúpnu zmluvu, teda nevyplácajte exekúcie. Medzitým môžu vyskočiť ďalšie a ďalšie exekúcie, preto tento postup ani nebudem rozvádzať. Omnoho lepším postupom je kontaktovať exekútora prvého v poradí, prejaviť záujem o nehnuteľnosť a navrhnúť mu, aby vypísal dražbu. Následne by ste nehnuteľnosť mohli vydražiť, samozrejme dražby sa môžu zúčastniť aj iní. Riziko spochybnenia exekučnej dražby je rádovo menšie ako v prípade dobrovoľnej dražby.
Odpovedať
Profilova fotka
@zvolsiinylogin Finta je v tom, že tento konkrétny dom má jednu spoločnú stenu s našou chalupou a radi by sme to spojili do jedného väčšieho domu a zrekonštruovali na trvalé bývanie.
Odpovedať
Profilova fotka
@draik O možnosti dražby som nevedela, dík za tip, preštudujem ;)
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7 Ozvala som sa všetkým dotknutým exekútorom a každý mi poslal sumu ku každému exekučnému príkazu. Nuž uvidíme aký bude cenový odhad a až vtedy sa 100 % rozhodneme, či do toho pôjdeme. Tá vinkulácia napadla aj mňa, aj to budem ešte musieť prediskutovať s mojou poradkyňou. Vďaka za rady! ;)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?