Kúpna zmluva a spoluvlastnícke podiely

Musí byť v kúpnej zmluve uvedena takáto formulácia: Zmluvné strany žiadajú, aby podľa tejto Zmluvy a jej príloh bol Katastrálnym úradom v Košiciach, Správa katastra Košice pre katastrálne územie Košická Nová Ves povolený vklad podľa tejto zmluvy, a to následovne: Na liste vlastníctva č. XY V časti A: MAJETKOVÁ PODSTATA - bez zmeny V časti B: VLASTNÍCI A INÉ OPRÁVNENÉ OSOBY: .......Bla ba bla... Spoluvlastnícky podiel: bla bla V časti C: ŤARCHY - bez zmeny Neviem ako to naformulovat, prevádzame časti nemovitosti, ale sú 2 kúpne zmluvy od 2 spoluvlasníkov, tým pádom ten novo-nadobudnutý spoluvlastnícky podiel neviem ako uviesť (ked prevádza daný predávajúci 1/4, ale kupujúci fakticky nadobúda tými dvoma zluvami 1/2). Alebo sa musí podať na kataster zvlášt každá zmluva, tj. keď prepíšu 1/4 od prvého, potom si podať druhý vklad s ďalšou 1/4?? Prosím poraďte.
Odpovedať
@pran inac tu kupu mozte dat kludne do jednej, usetrite na poplatkoch na katastri a prebehne to jednym vkladom, robi sa to bezne, ak chces poslem ti vzor. ak tam je nejaky dovod, preco to tak nemozete urobit, tak ide o casovu postupnost, pokial najprv pojde jedna a po zapisani pojde druha, tak do ruhej daj aktualny stav po zapise z tej prvej, ak pojdu naraz tak pokial ma predavajuci ´1/4, tak kupujuci nadobuda iba tuto 1/4. takisto aj v druhej. na katastri si to potom podla vkladu zrataju.
Odpovedať
Ďakujem, som rada, že ma niekto pochopil. Vykojená hlava ťažko vysvetľuje :-D
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
@dandy05 ahoj, mozem ta poprosit o ten vzor na kupnu zmluvu a tiez na ziadost na vklad do katastra @pran to iste co vyssie, ak mas prosim ten vzor tak mi ho posli prosim Dakujem
Odpovedať
no co, podarilo sa? :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@dandy05 Ahoj, chcela by som sa opytat, ci mi vies poradit. Mam kupno-predajnu zmluvu medzi mnou a bratom, pretoze som od neho kupovala byt, a teraz kvoli listu vlastnictva by som chcela tu zmluvu opravit a dohodit tam aj priatela, bo aj on vela do toho investoval, a vlastne ta prva zmluva sa robila tak narychlo, a kvoli lepsej hypoteke. Myslis, ze bude problem vystavit novu kupno-predajnu zmluvu aj s priatelom ako napr. spoluvlastnikom? Chceme byt na LC obaja. Vsetko sme riesili spolu, len kvoli lepsej hypo som sa dala na prvu zmluvu len ja ... :).
Odpovedať
@aleks_30 ahoj sorry ale toto mi nepríde ako oprava zmluvy ale ako úplne nová zmluva. Zmluvu môžeš v niektorých častiach meniť dodatkom k zmluve , ktorý podpíšu obe strany, ale určite nie podstatné náležitosti, a doplniť ďalšiu osobu na jednej strane je podstatná náležitosť. Pristúpiť k zmluve môžeš ale napr. keby šlo o nájomnú nie o kupnopredajnú.. . Podľa mňa najlepšie urobíš ak zmluvu necháš na pokoji, a keď chceš byt vlastniť s priateľom, tak mu jednoducho 1/2 bytu daruj darovacou zmluvou... a budete podielový spoluvlastníci..
Odpovedať
Profilova fotka
@zabka88 Ahoj. Dakujem za radu, ja sa v tom vobec nevyznam, vtedy sme to rychlo rychlo museli riesit, resp. moj financny poradca, ja som nevedela kde je sever :-( . Ale uz sa ho nechcem ani pytat, bo som bola nespokojna s nim. Chcem sa ist nato samozrejme popytat aj do banky, ale som velmi rada, ze si mi poradila. Cize darovacia zmluva. Hm. To by bolo super, keby nemusim uz zasahovat do kupno-predajnej. Cize potom na kataster kvoli LV zanesem aj KP zmluvu aj darovaciu?
Odpovedať
@aleks_30 nemáš zač ale toto je trošku komplikovanejšie. totiž neviem či mám dosť informácií. ty si kupovala byt od brata a brala si si na ten byt hypotéku z banky? totiž tá hypotéka to môže celé skomplikovať. ide o to , že ak si hypotéku dostala na základe ručenia touto istou nehnuteľnosťou, tak banka nebude súhlasiť aby tam bol ďalší vlastník. Jednoducho, úver je len na teba a ty prestaneš platiť tak banka zabaví nehnuteľnosť - ale len tvoju časť a tá jej nevykryje hodnotu úveru, chápeš že? iná situácia by bola ak by ste si hypotéku brali obaja s priateľom, banka by vám totiž posudzovala spolu a inak by ten úver nastavila, alebo ak by si brala hypotéku iba na časť hodnoty nehnuteľnosti... potrebujem viac info k tej tvojej hypotéke..
Odpovedať
zabka 88 ma pravdu, pokial si to uz kupila a mas to na LVcku, tak uz musis riesit aktualny stav, cize ty si vlastnik. Pokial tam chces aj priatela, tak darovanim 1/2, ale preber si to najprv s bankou, akym sposobom to urobit, oni ho v takomto pripade budu chcet urejme urobit spoludlznikom. Cize neviem, ci sa vam to podari tak, aby ste mali tuie vyhody, pre ktore ste to vlastne robili. Bez suhlasu zalozneho veritela- v tomto pripade banky, ti kataster ukony v ramci nehnutelnosti aj tak nepusti.
Odpovedať
Profilova fotka
@zabka88 Ked sme byt kupovali od mojho brata, tak sme uver ziadali obaja, ale kedze ja mam nizsi prijem, financak mi poradil, nech to berem len na seba a vyjde na hypo pre mladych. Takze sme priatela odstavili a hypo som ziadala len ja. Rucime tou istou nehnutelnostou, predtym bratovi rucili moji rodicia ale tych som do toho nechcela zatahovat uz. Cize aj na kupno-predajnej som len ja ako vlastnik. Ono by to cele nebol problem, ale zijeme spolu, investuje do bytu, planujeme buducnost, preto ja chcem aby sme na tom LV boli obaja. Tak si zistujem nejake info ako by sa to dalo spravit. Fix mame na 5 rokov, este som dumala, keby sa to dalo spravit aj potom, tak teraz si LV vybavim len na seba a potom by som to poriesila aj snim .. ked sa nam splatky uz budu upravovat a zvysovat. Netusim :/. Ale si strasne zlata, ze mi radis :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@dandy05 No sak to, my to mame teraz super nastavene, a pozerali sme najskor na splatky aby sme to zvladali splacat zozaciatku. Teraz mam tu hypo pre mladych, kazdy mesiac mi vracaju nejake eura, platim hypo cca 190 evry/mesiac. Cize sa bojim, ze ked to zacneme takto riesit, ze nam to pomenia. Ale skusim sa na ten fix opytat. Keby sa to dalo aj potom, tak pockam. Tak by som sa na LV hodila len ja. Mne ten LV ani tak nechyba, je to medzi mnou a bratom, a mame dobre vztahy, len ma skor nas spravca domu nahana, stale ho od nas pyta... Neviem, asi si chce upratat dokumentaciu alebo co ... :-S
Odpovedať
aha cize ty si to este nekupila a cerpas na to hypo? nejak som sa stratila. no pokial je to takto, tak to urcite dotiahni, nech si na LVcku, lebo taketo pripady, ked niekto mal dlh a nie nehutelnost, to uz tu boli. aj v rodine =-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@aleks_30 @dandy05 no ak to dobre chápem tak to už kúpila ale ešte neprebehol zápis do katastra :-) preto nemá LV.. ale i tak je to už neskoro riešiť.. keď máš úver sama a ručíš tou istou nehnuteľnosťou, banka ti nedovolí aby ste boli vlastníkmi obaja.. teda za týchto podmienok ti nedá úver za rovnakých podmienok čo máte teraz..
Odpovedať
@aleks_30 júúúj toto nech od teba nepočujem :-. ... len si pekne žiadaj LV, brat nebrat, priateľ nepriateľ toto si daj pekne do poriadku!!!! v dobrom myslím , by si sa čudovala koľko dobrých vzťahov sa rozpadne kvôli peniažkom ... pokiaľ ide o priateľa , skúste sa o veci otvorene porozprávať.. ide o to, že ty si vlastník, úver je na teba a mala by si ho teda ty aj splácať .. ale on by sa mal podieľať 1/2 na prevádzkových nákladoch - t.j voda, energie, nájom ... pokiaľ ide o prestavbu bytu dohodnite sa či to budete brať ako pôžičku od neho alebo to budete riešiť ako dar v budúcnosti (to mu ale nemusí stačiť), pokiaľ ide o nábytok keď sa vezmete tak vybavenie domácnosti je súčasťou BSM okrem osobných vecí, takže to je oki.. skôr ide o tie investície do okien, podláh a iných vecí pevne spojených s bytom .. toto si v záujme kľudu v rodine dohodnite..
Odpovedať
Profilova fotka
@zabka88 zalezí od banky... nie je pravda celkom, ze banky nedovolia pripisať niekoho na list vlastnictva, ak je tam hypo...... dovolia :) napr. v CSOB sa to da.. niektora banka moze trvať na tom, ze clovek sa musi podielať aj na hypo, ale nie vsetky banky to vyzaduju...
Odpovedať
@katrin21 oki :-) toto som nevedela, vždy sa rada niečo nové naučím :-) i keď musím priznať že neviem či by som to za takýchto okolností chcela... vieš aleks ručí za nehnuteľnosť sama ale vlastníci by boli dvaja.. problém môže byť hlavne vtedy ak by sa rozišli a on si nárokoval na polovicu bytu.. ona by ho musela vyplatiť alebo by museli byt predať.. na mieste @aleks_30 by som to asi nerobila...ale je to na nej .-)
Odpovedať
Profilova fotka
no, ale na druhej strane, keby potrebovali este iny uver na nieco, je vyhodne ak jeden z aprtnerov nie je uverovo zaťaženy.. cisty :-) kazda minca ma dve strany @zabka88
Odpovedať
Profilova fotka
:_)
Odpovedať
@katrin21 to áno, ale ešte nie sú manželia takže by som bola opatrná .. a i keď do bytu chlapec investuje, nemám pocit že by to bola suma = 1/2 hodnoty bytu ..
Odpovedať
Profilova fotka
@zabka88 :-N ja viem, ja viem. teraz mozme mat dobre vztahy a akonahle pride na lamanie chleba nemusime si prist na meno ... :-| . Ano, predaj mame porieseny tak, ze mame vybavene kupno-predajne zmluvy, brat je vyplateny, hypo je na mna, ale este som nezaniesla navrh na vklad vlastnickeho prava na kataster. Cize teraz keby mojmu brachovi preplo, tak je stale na katastri ako vlastnik a moze nas vysmarit .. Si myslim. Tu hypo mame poriesenu cez SLSP, tak sa tam idem popytat, co mi poradia, zajtra vam dam vediet :). Velmi si cenim vase rady a dakujem pekne. Mam z toho hlavu ako slon, ale aspon mi to je jasnejsie troska.
Odpovedať
@aleks_30 nemyslím, banka si to zabezpečí tak že na nehnuteľnosť sa dá "plomba" aby sa s ňou nedalo hýbať, teda síce ešte k prepisu nedošlo ale už ten byt brat nemôže predať ani ním inak disponovať :-) jasné, daj vedieť čo si poriešila a skús aj pokec s priateľom.. držím palčeky :-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?