Kúpa domu a zmena trvalého bydliska predchádzajúceho majiteľa.

Ahojte, prosím Vás pekne ideme tento týždeň podpísať kupno- predajnu zmluvu , kupujeme dom v ktorom sa už dlhšie nebýva no jeden člen rodiny ktorá dom predáva je v zahraničí a nevie si prísť prihlásiť trvalé bydlisko my sme súhlasili s tym že môže no chceme to mať ako dodatok v zmluve . Podla realitky stačí len k zmluve vytlačiť dodatok a že to len v kancelárií spoločné dohodneme a podpíšeme vraj je to zbytočne vracať k právnikovi na zmenu zmluvy tie su prichystané už dávnejšie.Bude to takto naozaj stačiť ? ma niekto skúsenosť? a môže sa ten dodatok sformulovať nejako takto " ten a ten sa zaväzuje že nebude využívať alebo obývať dvor , záhradu a dom ( adresa číslo parcele ) a vstúpiť na pozemok môže len s povolením majiteľa menovaný ma umožnené aby do ( datum ) si zmenil adresu trvaleho bydliska .Stačilo by to takto ? ak máte niekto skúsenosť budem rada za každú pomoc. Ďakujem
Odpovedať
ahoj, myslim ze to mate zapracovane korektne. Dokonca sa mi zda, ze ked ste majitelia bytu tak to viete aj jednostranne nejako pozmenit. skus zavolat este na urad, kde tieto veci riesia.
Odpovedať
Ďakujem ...
Odpovedať
Ak sa stanete majitelom nehnutelnosti mozte mu zrusit trvaly pobyt a on bude automaticky prihlaseny na OU.
Odpovedať
Profilova fotka
@mana85 nerozumiem presne co riesite... Ako novy majitel nehnutelnosti urcujete kto ma trvaly pobyt na adrese aj bez vedomia byvaleho majitela.. Ak dostanete do ruk LV pojdete na ohlasovnu pobytov a nahlasite osoby na trvaly pobyt... moze to byt aj dotycna osoba... resp. on sa nahlasi s vasim suhlasom... je to uplne zbytocne davat do KZ... to ze ma niekto trvaly pobyt neznamena ze ma nejake vlastnicke pravo na nehnutelnost...
Odpovedať
@mana85 Trvalý pobyt má len evidenčný charakter, osobe, ktorá má trvalý pobyt v nehnuteľnosti nezakladá žiadne právo nehnuteľnosť užívať. Navyše ty, ako vlastník nehnuteľnosti môžeš osobe, ktorá má trvalý pobyt v tvojej nehnuteľnosti, tento kedykoľvek zrušiť (až na pár prípadov, ktoré sú uvedené v § 7 ods. 1 písm. f) zákona o hlásení pobytu občanov č. 253/1998). Je zbytočné také niečo dávať do zmluvy, pokiaľ to je problém. Nemusíš trvať na tom, aby to bolo v zmluve. Môžeš stanoviť termín, dokedy si to má dotyčný vybaviť, po tomto termíne pôjdeš na ohlasovňu pobytu a dotyčnému pobyt zrušíš. Ale aj keby tam mal TP ešte rok, nič sa nedeje. Maximálne príde nejaká pošta pre neho na vašu adresu. Ja po predaji bytu som sa tiež dohodol s novými majiteľmi, že si tam ponechám TP do doby, kým neskolaudujeme nový dom. Sťahovali sme sa v apríli a ešte tam mám TP, dokonca sme sa dohodli, že mi tam môže chodiť pošta. Na schránke je aj moje meno aj ich, našu poštu nechávajú v schránke a 1x týždenne si pre ňu chodím. Až teraz budeme kolaudovať dom a ešte to potrvá nejaký ten mesiac. Niekedy treba byť tolerantný, najmä ak to teba nič nestojí ani tým nie si nijako obmedzovaná. Na tvojom mieste by som sa neobával. Umožnil by som v tomto prípade možno aj rok, aby si to tá osoba dala do poriadku.
Odpovedať
nestalo by samožno nič, no napríklad poplatky ako sú napríklad smeti sa počítajú od počtu osôb, ktoré tam majú trvalý pobyt nie?
Odpovedať
@chrobak7 ďakujem , nevedela som že my ho môžme odhlásiť keď budeme majitelia , obávala som sa skôr toho že či by sa nemohol po návrate v cudzine domáhať bývania na trvalej adrese a ci by sme mali právo mu to zakázať =-) predsa len by som bola spokojnejšia ak to bude spomenuté v zmluve aj keď len v dodatku , Ale teraz mi napísala jedna známa že ak v tom dodatku nebude vlastnoručne podpísaný aj ten spomínaný a jeho rodičia nemajú podpisové právo tak nám je to zbytočne spomínať v zmluve....
Odpovedať
@mana85 Nemá sa čoho domáhať, nemá nárok na bývanie, lebo nemá žiadny právny titul na užívanie nehnuteľnosti (právnym titulom môže byť napr. vlastníctvo, nájomná zmluva, status nezaopatreného dieťaťa, ale nie trvalý pobyt). A to je druhá vec - pokiaľ sa tá dotyčná osoba k tomu nezaviaže, tak to nemôžeš od nej vyžadovať. Musela by to podpísať, alebo niekoho splnomocniť na podpis.
Odpovedať
@fragmo Nie, poplatk za smeti sa platia podľa nariadenia mesta či obce. Niekde to majú na počet osôb, ktoré nahlásiš ako bývajúce (nie prihlásené na trvalý pobyt), niekde sa táto služba platí podľa poskytnutých úkonov, napr. v BA sa platí podľa počtu odvozov. Ani v bytovke sa nič neplatí podľa počtu osôb majúcich trvalý pobyt na adrese, ale podľa počtu osobomesiacov, t.j. koľko osôb vlastník prihlási u správcu. Ako som napísal - maximálne prídu na tú adresu napr. volebné lístky na osoby, ktoré sú prihlásené k trvalému pobytu. Alebo ak je osoba hľadaná, tak polícia začína pátranie na adrese trvalého pobytu.
Odpovedať
@mana85 ked budete na LV 2 ľudia tak obaja spolu musíte ísť s čerstvým LV myslím že nie starším ako 3 mes. a sa prihlásite na MU ako aj odhlásite ľudí ktorí tam bývali.
Odpovedať
@chrobak7 ďakujem pekne ....
Odpovedať
@richard71 @marta2610 ďakujem za pomoc už mi je to jasnejšie ✌
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@chrobak7 pozor s tymi smetami som si nie ista.manzel platieval kde byvame ale trvaly pobyt ma v meste kde sa narodil a ma stale TP.a uz automaticky plati podla trvaleho bydliska posledne 2 roky.nedalo sa to zmenit ..
Odpovedať
@noname26 Ktoré mesto to je?
Odpovedať
@chrobak7 v KE sa plati mestu podla poctu osob prihlasenych na trvaly alebo prechodny pobyt. Na osoby, ktore maju trvaly pobyt ale donesu potvrdenie, ze maju niekde inde prechodny pobyt daju zlavu, ale platia tak co tak. Rodinne domy mozu plati aj od objemu, v bytoch je to per kopoňa. @mana85 smetie treba riesit na obci, meste podla ich predpisov
Odpovedať
@zita19 Môže byť, nevylučujem to, že niektoré mestá majú aj podľa trvalého pobytu poplatok za odpad - písal som, že záleží od politky mesta či obce. Ale aj tak by poplatková povinnosť vznikla tej osobe v zahraničí, nie majiteľovi domu. Toto ale asi nebude v KE.
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7 ano, len ako ju prinutis, aby to zaplatila.. Vsak to pojde priamo majitelom domu, nie?
Odpovedať
@bohuslavs Neviem, ako sa realizuje výber poplatku za odpad. Či sa vymáha od majiteľa domu alebo od osoby, ktorá má ten trvalý pobyt. Na jednej strane mi príde nespravodlivé, aby majiteľ domu bol zodpovedný za niekoho iného, ale na druhej strane má možnosť ho odhlásiť z trvalého pobytu. Lenže po odhlásení ten trvalý pobyt osobe stále zostane v obci, takže povinnosť platiť poplatok mu/jej zostane.
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7 byvame v kysuckom novom meste, manzel ma TP v obci Rosina. 8 rokov som platila tak, ze som ho nahlasila v knm na platenie smeti a potvrdenie o uhrade mestu KNM som doniesla do Rosiny. posledne 2 roky mi chodi KNM bez manzela a Rosina si automaticky uctuje. chcela som to dat do povodneho stavu, ale povedali mi na urade, ze sa plati podla miesta TP
Odpovedať
ja som kupil dom v ktorom mal trvalý spolumajiteľ ktorý tam už nebýval - bol v domove dôchodcov , ked som dostal LV išiel som sám na úrad a dal som žiadosť o zrušenie TP z dôvodu predaja nehnuteľnosti a bolo. V kupno-predajnej zmluve som nič nedával.
Odpovedať
vela ludi býva obec maríková a podobne tak nech sa odhlásia
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?