Komu ostane dom, ktorý manžel dostal darovacou zmluvou?

Profilova fotka
Manžel zdedil dom, ktorý sme spolu začali rekonštruovať na chalupu. Dostal ho darovacou zmluvou od svojej matky. Chcem sa spýtať, ako to je, ked by sme sa rozviedli/ človek nikdy nevie/, peniaze na prerábanie idú z nášho spoločného rozpočtu. Ako by sa to potom riešilo??? Nemala by som nárok na polovicu penazí z rekonštrukcie domu?? A v prípade jeho smrti??, Vlastníčkou by bola naša dcéra???
Odpovedať
Profilova fotka
Tym, ze ako obdarovany je uvedeny len tvoj manzel, chalupa je iba jeho a tak je to i na liste vlastnictva. Veci nadobudnute dedenim, darovanim a z restitucii netvoria predmet bezpodielovaho spoluvlastnictva manzelov. To znamena, ze v pripade rozvodu by sa s tebou nedelil o chalupu, lebo ju ziskal darovanim od svojej matky. Ty by si si mohla narokovat len na preukazatelne naklady spojene s jej rekonstrukciou ( upozornujem na preukazatelne naklady!!!). V pripade jeho smrti, by ste s dcerou dedili chalupu v pomere 1:1.
Odpovedať
... doplnim, tzv. preukazatelne naklady, ale len tie, ktore boli investovane za posledne 3 roky od datumu, kedy by pripadna zaloba napadla na sud. Naklady by vsak museli byt hradene len z Tvojich vylucnych financii (ziskanych darom, z pripadneho poistneho plnenia viazaneho na Tvoju osobu, vyhrou ...). Mzdu nerataj, ak bola vyplatena pocas trvania manzelstva, lebo ta tvori bezpodielove spoluvlastnictvo manzelov (BSM). Myslim si, ze ak si manzel zoberie aspon priemerne schopneho advokata - odides na "kratko" . V pripade smrti dedite s dcerou v 1/2-ici ... ak manzel nema niekde lavobocka ;) Takze nerozvadzat sa ... pokial to nie je nevyhnutne!!!
Odpovedať
takže bud tam neinvestuj alebo žiadaj polovicu nech ti daruje ..viem že ma tu za to niekto odsudi..ale ak prerabaju dom na ktory si vzali požičku a splacaju ho spolu..aj vlastnit by mali spolu ...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?