Je lepšia kúpno - predajná alebo darovacia zmluva?

Profilova fotka
Ahojte. S manželom prerábame domček, ktorého vlastníkmi sú moji rodičia. Chceli by sme ale domček prepísať na nás ako manželov. Som ich jediná dcéra. Chcem sa spýtať, či bude lepšie vypracovať kúpno-predajnú zmluvu alebo darovaciu? Ďakujem.
1
2
Odporucam, aby ho radsej darovali len tebe, nebude potom sucastou BSM pri eventualnom rozvode . Mozno si mlada, zamilovana, ale vzhladom na rozvodovost v dnesnej dobe :-) Riziko darovacej zmluvy je v tom, ze ak sa raz rodicia na teba nahnevaju, napriklad ze sa o nich vzorne v starobe nestaras, mozu platnost darovacej zmluvy napadnut. Kupno-predajnu nie. Ale zasa co kupite pocas trvania manzelstva, je spolocne. Takze je na uvazenie, kde hrozi vacsie riziko :-) Dalsi problem moze byt s eventualnymi surodencami, pri dedicskom konani mozu tiez do toho tu darovaciu zmluvu zatiahnut, ale tusim pises, ze surodencov nemas. Nie som pravnik, ale mozno sa da urobit kupno-predajna zmluva, ktora by dom vynimala z BSM a ty by si sa stala vlastnikom napr. 3/4 a manzel 1/4 - ako pokrytie polovice investicie na rekonstrukciu - alebo iny pomer podla aktualnej hodnoty domu. Povodny stav je tvoj, investicia na 1/2. Urcite by som ho nedala pol na pol, nevies, ako skoncite...
Profilova fotka
@zuzka4444 Ahoj. ďakujem za rady. Ale skôr by sme to asi riešili tou kúpno-predajnou zmluvou. Keď sa dá tá darovacia takto napadnúť-kto vie, čo naších za pár rokov napadne ;-) A s manželom sme už 13 rokov a máme 2 deťúrence, tak dúfam, že sa báť nemusím :-) Troška už máme domček prerobený ale chceli by sme robiť podkrovie a to je už dosť veľká investícia do domu, ktorý vlasne nie je na papieri vôbec náš. Ešte sa chcem spýtať, musí tam byť nejaký odhad, že akú má dom cenu, alebo môže byť cena hocijaká? Ďakujem.
tiež navrhujem kúpno-predajnú zmluvu, v ktorej bude cena uvedená obojstrannou dohodou, t.j. kupujúcich a predávajúcich. :-)
@rosnicka17 lepsia je darovacia,vyhnete sa poplatkom
Ak môžem, tak by som mal aj ja podobnú otázku, manželka vlastní domček na ktorý mala hypo. Momentálne sme menili hypo a je teraz a mňa. Manželka navrhla aby sme nejakým spôsobom vyriešili aby som bol na papieri aj ja ako vlastník domu. Ako to spraviť aby sme nemuseli platiť tomu nášmu špec. štátu ani €. Ďakujem
Profilova fotka
@rosnicka17 rozhodne kupno-predajna zmluva. Ked si raz nieco kupis hoci len za 1 Euro je to tvoje. Darovacia zmluva sa da napadnut pripadne mozu ziadat dar vratit atd...
Profilova fotka
@aldream môžem sa spýtať, akým poplatkom? Ja som myslela, že je to pri jednom aj druhom rovnako???
Profilova fotka
@mandm takže môžeme tam napísať hocijakú cenu? Napr. 100€? Či musí byť nejaký znalecký posudok?
Profilova fotka
@vieramad Takže ked sa dohodneme na sume napr. 100€, tak môže byť? Treba tú sumu aj pred niekym vyplatiť?
Profilova fotka
@rosnicka17 nemusi byt posudok. My sme tak od nasich "kupili" auto za 1 E :-D .
Pozor aj kupna zmluva za 1€ je napadnutelna.
Profilova fotka
@manilla a môžem sa spýtať, že ako ju môžu napadnúť? Bude potom lepšie, napísať tam väčšiu sumu?
Článok sa načítava...
Nebál by som sa darovacej zmluvy. Dá sa síce napadnúť, že napr. sa o rodičov nestaráš, alebo si na nich spáchala úmyselný trestný čin. Ale to by museli dokázať pred súdom tvoji rodičia. Tak, ak s rodičmi dobre vychádzaš a nemieniš sa na nich v starobe úplne vybodnúť (čo by bolo úplné svinstvo už aj z toho dôvodu, že ti dali chalupu), tak v pohode darovacia. Tvojim rodičom by som to vrelo odporúčal (-: Ak kúpna zmluva, tak cena je vždy dohodou, odhad netreba. A určite by som ju vyplatil. To sa dá napadnúť, že kúpna cena nebola vyplatená, treba to síce dokázať, ale človek nikdy nevie. Zmluvy sa majú dodržiavať: ak tam je xy Eur, tak má predávajúci dostať xy Eur. Čo sa týka poplatkov, je na tom kúpna a darovacia rovnako. fuhrichovi: Ak manželka kúpila dom počas manželstva, netreba nič riešiť, je váš spoločný. Ak ho kúpila pred sobášom, alebo zdedila (trebárs aj počas manželstva), je iba jej. Ak budete niečo meniť na liste vlastníctva, musí s tým súhlasiť aj banka (predpokladám, že hypotéka je založená domom). Je to komplikované, treba za to platiť a asi aj zbytočné. Ak to zdedila, je to jej. Prečo by si mal na liste vlastníctva figurovať aj ty? Ak ste do domu investovali počas manželstva, v prípade rozvodu sa to zohľadní, z investície je 1/2 tvoja.
@rosnicka17 pri darovacej zmluve je obtiaznejsie dokazat "porusenie dobrych mravov". Kdezto pri kupnej zmluve na 1€ na dom ktory ma hodnotu ja neviem xy€ sa moze napadnut ze predavajuci nebol pri zmysloch alebo dusevne chory ked to podpisoval.... Neviem, tiez som riesila nieco podobne, rozhodla som sa pre darovaciu. Snad mi to nikto po rokoch nenapadne. Napadnut moze len darca, po smrti darcu uz dedicia nie.
Profilova fotka
@jurajor Ďakujem za radu. Samozrejme, že rodičia budú mať v dome doživotné právo a aj sa o nich s manželom postaráme, tak ako to robíme doteraz. Ale asi sa prikloníme k tej kúpno-predajnej zmluve. Takže keď sa dohodneme na sume xy€, tak ich treba aj pred niekym vyplatiť, aby bol nejaký svedok, že peniaze boli vyplatené? A koľko tých zmlúv celkovo budem potrebovať vybaviť? Tie návrhy na vklad do katastra myslým, že potrebujeme 2. Ďakujem.
Profilova fotka
@manilla Takže mi radíte, dať na tú zmluvu väčšiu sumu a tým už ju nebude mať kdo a ako napadnúť, áno?
@rosnicka17 treba zistit ci niekto overuje ci ste peniaze vyplatili... toto neviem. zmluvy potrebujete po 1ks pre kazdu zmluvnu stranu +1 na kataster a overit podpisy predavajuceho.
Profilova fotka
@manilla a treba to mať overené, či sa tie peniaze vyplatili? Takže zmluvy 3. A návrh na kataster stači jeden? A overenie podpisu iba rodičov, môj nie je treba?
Staci, ked do zmluvy napisete, ze peniaze boli vyplatene pri podpise zmluvy, tiez som to takto riesila, kataster ani notar uhradu neoveruje. Odporucam overit podpisy u notara. V zmluve by som tiez uviela, ze cena zodpoveda stavu pred rekonstrukciou, kedze rekonstrukciu realizovali na svoje naklady kupujuci. Potom moze byt cena hlboko pod trhovou, ale urcite by som nedala1 EUR...
@rosnicka17 podpisy budu overovat rodicia. To ci sa overuje ci ste to vyplatili tak neviem. Mozno niekto tu poradi kto ma skusenost. Na kataster pojde jedna zmluva a jeden navrh. Na ostatne kopie daju len peciatku.
Profilova fotka
@zuzka4444 Ďakujem. Určite tam napíšeme väščiu sumu, aby to nemohol nikdo napadnúť. A koľko potrebujem zmlúv a návrhov?
Profilova fotka
@manilla Takže dve zmluvy pre nás a jedna pre kataster plus návrh na vklad-a aj my potrebujeme návrh, či stačí jeden?
@rosnicka17 kazda zmluvna strana po jednom. Aj navrh na vklad. Ten ti potom kataster potvrdi. Radsej treba mat vsetko na papieri keby nieco...
Profilova fotka
@manilla Takže 3 zmluvy a 3 návrhy?
@rosnicka17 Na kataster davas spolu s navrhom na vklad 2 kupne zmluvy.
Profilova fotka
@zuzka4444 Taže 2 zmluvy pre kataster a 2 pre nás, a jeden návrh na kataster a 2 pre nás. Dobre som to pochopila?
@rosnicka17 ano. Na kataster sa davalo po starom po 2 zmluvy a jednu vracali. Tetaz uz len jedna a tu si nechaju. Musi byt zviazana trikolorou. Ak pojdete notarovi, ten vam to urobi.
Ja mam takuto osobnu skusenost, pred 1,5 rokom som presne takto isto "kupovala" chatu od otca. Musela som dat 2 zmluvy na katster a ziadnou trikolorou zviazane neboli, len otcov podpis bol notarsky overeny, ale mohlo sa to zmenit, neviem. Ale myslim, ze je mensi problem, ak z katastra 1 zmluvu vratia, ako keby kvoli chybajucej zmluve nezrealizovali zapis...
@rosnicka17 ano, tak som o myslela
Profilova fotka
@manilla to nám zviažu pri overovaní podpisov? A stačí aj na obecnom úrade? A overujú sa oba podpisy-predávajúci aj kupujúci? A chcem sa spýtať, keď bude na zmluve aj môj mažel, či treba aj jeho podpisy?
1
2

Téma bola zamknutá adminom. Nie je možné pridávať ďalšie odpovede.


Nenašli ste čo ste hľadali?