Dodatočné zapísanie terasy na LV

Ahojte, idem si k vám po radu. Kúpili sme RD s veľkou terasou, ktorá ale nie je evidovaná na LV. Nie som odbroník, ale terasa je priamo napojená na RD, je na nej dlažba čiže predpokladám že je pod ňou nejaký betónový podklad, rozmer terasy cca 40m2. Chceli by sme terasu dať zapísať na LV, nevieme však kde začať, koho zavolať a koľko nás to bude stáť. Projekt k terase nemáme, terasa nebola ani súčasťou projektu k RD - proste sa pri stavbe domu urobila "na čierno" - robili ste niekto niečo také? viete poradiť čo nás všetko čaká? Zároveň chceme terasu zrekonštruovať - vymeniť dlažbu, vymeniť drevená trámy - kedy je potom vhodný čas na jej zapísanie? teraz alebo až potpm, čo bude rekonštrukcia urobená? (cca 1-2roky) ďakujem za každú radu!
Odpovedať
@zuzzqa Pokiaľ viem, terasa nie je súčasťou pôdorysu domu. My tiež nemáme terasu v katastrálnej mape, je tam iba pôdorys domu. Ak chceš, môžeš parcelu pod terasou definovať ako zastavaná plocha a nádvoria, pokiaľ máš zvyšok pozemku definovaný inak (napr. orná pôda).
Odpovedať
Profilova fotka
My mame terasu zameranu a zakreslenu ako sucast domu a je teda i v mapach. Ako prve si zisti či je pod nou vynaty pozemok, potom geodeta na zameranie...Riesila by som to co najskor, hoci uz teraz sa to moze brat ako cierna stavba.
Odpovedať
@chrobak7 dakujem, možno som sa zle vyjadrila/pochopila - som laik. Ide o to, že ked nam znalec hodnotil nehnuteľnosť + pozemok, dal nam nižsiu sumu aj kvôli tomu, že terasa oficialne nefiguruje nikde. My potrebujeme navýšiť hodnotu domu a týmto zápisom by sme k tomu dopomohli. Ale ako hovorím, možno tomu len ja zle rozumiem. Pôda pod terasou je definovaná ako záhrady. Na kat.mape je stavebný pozemok iba presná časť pod domom. pozemok pod terasou je oznacený zo zvyšok záhrady ako záhrady. @jankazb ďakujem. čiže ako som písala, pozemok vyňatý nie je - tým pádom volám ako prvému geodetovi, tak?
Odpovedať
@zuzzqa neviem ci znalec vychadza z toho ciej na LV, to ked na zahrade bude bazen, altanok s virovkou ktory neni na mape tak to neohodnoti?
Odpovedať
@zuzzqa Nemyslím si, že by ti terasa tak výrazne zdvihla hodnotu nehnuteľnosti. Dáš viac peňazí za celú tú tortúru, než bude z toho osoh. Len geodetovi za vyhotovenie GP dáš cca 200 - 250 EUR. Ak ti to stojí za to, tak OK, ale ja by som tú hodnotu terasy oželel, ak to už znalec nechce ohodnotiť.
Odpovedať
@sysell :-S :-S nterpretujem čo bolo povedané. Ako hovorím, som laik. I keď áno, je to čudné... @chrobak7 ok ďakujem za rady!
Odpovedať
Ahoj, treba si prepcitat kolko Ta to bude stat. Terasa je pristavba (mas 40m2). Dodatocne povolenie ciernej stavby (mozno pokuta), GP, vynanie z PF, nahlasenie uzitkovej plochy-dan. Ak to mas spravene, tak radsej si ju uzivaj. Ja som riesil zapisanie terasy ako drobnu stavbu do 25m2 spravena dodatocne a odpoved hore.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?