Darovanie pozemku MANZELOM

Zdravim, chcem sa opytat ci niekto riesil podobny pripad. Moja sestre chce mne a mojmu manzelovi darovat pozemok,prostrednictvom darovacej zmluvy, na internete som nasla len vzory na darovanie jednej osobe...je mozne darovat pozemok manzelom?Ma niekto skusenost?
Odpovedať
Profilova fotka
@jankalis je to mozne... ale nech to nerobi a pozemok daruje vylucne tebe - s manzelom sa rozvedies a budes mu davat polovicu pozemku, ktory mala tvoja sestra???
Odpovedať
Profilova fotka
Presne tak,nech daruje tebe,lebo nikdy nevieš čo bude,a to ti píšem podľa vlastných skúseností,pred 3 rokmi som sa vytešovala z novēho domu s klapkami na očiach ,alebo to boli aleže fest ružové okuláre a dnes riešim rozvod a delenie majetku ktorý mi dali moji rodičia,ale vo svojej naivite som všetko mužovi napoly dala a teraz ho budem z toho vyplácať,lebo sa tvári,že to on zadovážil,už nikdy by som taká hlúpa nebola.....určite,nie...
Odpovedať
@jankalis my sme tiez riesili darovanie. dostali sme pozemok od svokra, ale pisali sme ho iba na manzelku. Ma to vsak nevyhody v podobe byrokracie pri staveb.povoleniach. hypoteku som ziadal ja s manzelkou, pozemok jej, stavebko sme podavali spolu, musel som riesit zapis bremena do katastra, az potom nam povolili a este parkrat sme to tiez museli upresnovat, vysvetlovat. No pribeh navyse. Dnes by som to asi riesil darovanim obom manzelom. Kazdy pise, ze neviete co bude o par rokov, no ak sa na to takto pozeram, nemusim sa ani zenit no napriek tomu som do toho siel :)
Odpovedať
Profilova fotka
presne ako pisu aj hore, ta darovacia zmluva je dost taka zradna lebo nevies ze kedy sa to zvrtne a mozno keby to nebolo cez darovaciu by to islo nejako sudom vyriesit ale takto si to musi dobre rozmysliet dotycna soba ktora chce nieco darovat.Urcite by som to dala na teba aby si to potom neskor neolutovala.ved je moznost to potom aj prepisat alebo nejako inak spravit ale ten zaklad to darovanie by som riesila iba na seba byt tebou
Odpovedať
@jankalis je mozne darovat pozemok manzelom. ale dar nepatri do BSM, cize je mozne darovat len jednemu z manzelov alebo kazdemu z manzelov v rovnakom podiele 1/2 + 1/2.
Odpovedať
Profilova fotka
Ak vám chce sestra darovať pozemok tak nech ho prevedie len na teba (ale neviem ako to je keď nadobudnes pozemok počas manželstva či nebude mať nárok aj manžel) V tejto veci nebuď optimistka (myslím to že manžel ta ľúbi máte možno deti mate záväzky nemôže sa nič stať. ALE MÔŽE! Hovorím o vlastnej skúsenosti bol som optimista a sprostý.veď to bude dobré a prt. Z internetu darovacia zmluva je na prt. Lebo ešte k darovacke potrebuješ tlačivo návrh na vklad. NA TVOJOM MIESTE BY SOM TO SPRAVIL TAKTO. ZO SESTROU BY SOM SA DOHODOL ZE OD NEJ TEN POZEMOK " KUPIŠ" (lebo nevieš aké vzťahy budeš mať so sestrou za 10 rokov aby si nemohla segra nárokovať vrátenie daru a ver tomu že ona bude mať na vrch aj keď tam bude tvoj dom. Dajme tomu že ti ho predá za 1000€ akoze. ZMLUVU BY SOM DI DAL NAPISAT V NEJAKEJ DOBREJ REALITKE (mám znamu) AJ S NAVRHOM NA VKLAD ABY TI PO 20 DNI NEPRIŠIEL LIST Z KATASTRA ZE NENI DOBRE FORMULOVANA ZMLUVA A NAVRH. A keď to budeš riešiť tak pozeraj do budúcna čo sa môže vys-rat aby si kľudne spávala aj keď sa vztahi pokazia.
Odpovedať
Mna fascinuje, ako dnes vsetci ultimatne pocitaju s rozvodom a chcu sa "chranit".. Niekedy praveze taketo spravanie moze len pomoct rozbrojom v rodine.. Ja budem casom riesit praveze opak - stavalo sa na mojom pozemku, stavba ale uz v manzelstve, ale pre jednoduchost len na moje meno a budem to chciet vsetko previezt bud na 1/1 manzelske vlastnticto, alebo aspon na podielove vlastnictvo..
Odpovedať
@filipmaria a koho bude potom dom?moj,manzelov?nebude problem pri brani hypoteky ked bude na oboch?
Odpovedať
@jankalis nie darovat, ale predat za 1€. Darovacia zmluva je napadnutelna sudne a casom moze darca ziadat darovane naspat..... Kupna zmluva je tazsie napadnutelna....
Odpovedať
Profilova fotka
@jankalis v tom ti neviem poradiť. Hypotéku nemusím riešiť. Dajme tomu že pozemok bude tvoj a ty budeš brať hypotéku a mangel bude ako spolu dlžník ale nechcem zavádzať neviem ako to už je.
Odpovedať
@filipmaria @megdesign Vami oboma navrhované riešenie je to najhoršie, čo by zadávateľka mohla spraviť. Kúpna zmluva na 1 € je v praxi považovaná za darovanie. Okrem toho, ak by došlo k uzatvoreniu kúpnej zmluvy, tak bez iných opatrení by manželia nadobudli pozemok do BSM. Odhliadnuc od toho, že ak by kúpna zmluva bola len proforma ako maskovanie darovania, tak by zmluva bola neplatná. @jankalis Keďže ste manželia, tak dom bude oboch. Ak však pozemok budete mať vo svojom výlučnom vlastníctve, bude od Vás stavebný úrad v stavebnom konaní, o ktoré požiadate obaja, vyžadovať, aby mal aj manžel právo k pozemku. Niektoré stavebné úrady natvrdo požadujú podiel manžela na pozemku, aj keď to nie je celkom v súlade do zákonom. Samozrejme existuje možnosť vyňatia pozemku aj stavby z BSM, ak tie nie sú získané darom.
Odpovedať
Profilova fotka
Ak ste manželia, tak vám sestra nemôže predať pozemok tak, že bude len váš - akože len sestre. Ako dokážete, že to boli len vaše peniaze, z ktorých ste pozemok zaplatili? Čokoľvek manželia kupujú, ide do BSM. My sme teraz predali byt, ktorého som ja bola výlučnou vlastníčkou a kupovali sme dom, na ktorého kúpu sme použili 70% prostriedkov z predaja bytu a zvyšok zo spoločných prostriedkov. Bez notárskej zápisnice o vylúčení domu z BSM to nešlo. So zápisnicou máme dom ako podielové vlastníctvo: ja 3/4 a manžel 1/4 (po vzájomnej dohode). Darovacia zmluva je napadnuteľná, ale kúpnu zasa treba ošetriť notárskou zápisnicou.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@lifelike Išlo by to aj bez zúženia BSM, ale takto to máte istejšie, aj keď nákladnejšie skrz notársku zápisnicu.
Odpovedať
Profilova fotka
@draik pe nás je dôležité, aby to nebolo napadnuteľné...keby sa niečo prihodilo ...preto tak
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Prosím o radu. Do darovacej zmluvy treba presne špecifikovať darovaný podiel na manžela 1/2 nehnuteľnosti a manželku 1/2 nehnuteľnosti? Alebo to na katastri rozdelia automaticky?
Odpovedať
@lucide presne treba napísať, že na manžela pôjde podiel 1/2 a na teba takistko 1/2. Mne takisto sestra darovala pozemok a muselo to tam byť uvedené.
Odpovedať
@jajkas1 Ďakujem. Všetky vzory na nete sú iba na jedného darcu a obdarovaného, ale môj prípad je, že darujú svokrovci, ktorí majú pozemky v BSM na nás... Preto sa radšej pýtam. Takže doplním :)
Odpovedať
@lucide presne to sme mali aj my. Ak by si chcela vzor... ozvi sa
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?