Darovanie domu a vyplatenie súrodenca

Ahojte potrebovala by som poradit zatial iba informacne. Ak su dvaja surodenci a bratovi (nie mojmu :-D ) darovali dom rodicia s tym, ze si nanho vzal uver a spravil nadstavbu, ktory splaca uz skoro 10 rokov. Avsak bral ho s tym, ze druhy surodenec sa odtial dostahuje a on ho vyplati z ciastky zo stareho domu. Preslo uz vela rokov a surodenec sa nechysta z domu odist, ale tvari sa, ze mu to tam patri a zacina robit rozne :prerabky" Brat robi v inom meste, cíze zatial aj s manzelkou byva tam, avsak ked sa rozpraval zo surodencom, ze ok nechaj si dom, ale vyplat ma, dostal odpoved, ze "z coho, ked nema peniaze" povedal mu nech si vezme uver a dom od neho odkupi avsak s tym nesuhlasi. Brat ho chce vyplatit vtedy ked sa tam nastahuje aj s manzelkou. Ten surodenec tam co dom nevlasti tam zacal robit rozne upravy zatial iba kozmeticke vymaloval a tak, ALE, otazka c. 1 ma zo zakona pravo si potom vymahat tie peniaze, ktore tam investoval? (aj napriek tomu, ze majitel tie zmeny neschvalil) otazka c. 2 Ma zo zakona moznost spisat pre notarom zmluvu o tom, ze surodenca vyplati a ten sa musi vystahovat? a otazka c. 3 alebo vyplatit surodenca hned s tym, ze by sa pred notarom spisala zmluva o tom, ze vsetko co ten surodenec (ktory nevlastni dom) spravi v dome si potom nemoze vymahat pred sudom od vlastnika domu, cize bratom? Dakujem za kazdu radu, prosim nerieste preco to riesim ja...riesim lebo ma o tom poziadal :-) Majte pekny den a nehadajte sa tu :-)
Odpovedať
Priznavam, mam trochu chaos v tom, ktory brat je ktory :-p Napis to trosku zrozumitelnejsie,aby sme vsetci rozumeli ;-) Kto je na LV napisany ako vlastnik? Kto plati vsetky poplatky za dom,dane,smeti,energie a pod.? Ten ktory tam byva, ci ten druhy? Kto sa stara o dom,pozemok, zahradu a pod. Pises, ze preslo uz 10rokov od dohody. To akoze 10 rokov ten "druhy" brat caka na vyplatenie z domu od "prveho" brata?
Odpovedať
@majki555 ten co pisem "brat" je vlastnik a ten co pisem "surodenec" je ten, s ktorym sa pocitalo, ze sa odstahuje. A necaka na vyplatenie - majitel caka dokial sa odstahuje a potom ho vyplati inak by peniaze isli kade tade, ale neodstahoval by sa nikdy, kedze tam ma fuul servis od mamky (rodicia este ziju v tom dome)
Odpovedať
@majki555 prepac preskocila som riadok - energie, smeti, dan platia rodicia, ten surodenec co tam s nimi byva neplati nic iba tam byva a uziva si pohodlie. Vlastnik byva v inom meste - zatial.
Odpovedať
@malamargotka Toto vyriesi jedine pravnik. Jeden sa neodstahuje pretoze nie je vyplateny, druhy ho nevyplati pretoze nie je odstahovany. Jeden musi ustupit. No velka skoda je ze ho nevyplatil zo stareho domu pretoze po desiatich rokoch a rekonstrukcii je hodnota domu povedzme dvojnasona a je dost mozne ze brat ktory sa ma odstahovat bude pozadovat vyplatenie podla aktualnej hodnoty. Dalej ma tam trvaly pobyt a nikto ho nemoze len tak vyhodit. Bohuzial peniaze vzdy znicia rodinu. Nebudu prvy ani posledny. ;-)
Odpovedať
@17juraj17 "Dalej ma tam trvaly pobyt a nikto ho nemoze len tak vyhodit." reagujem na toto tvrdenie. Trvalý pobyt nedáva žiadny nárok na užívanie nehnuteľnosti. Vlastník nehnuteľnosti môže osobe, ktorá nemá žiadne vlastnícke ani užívacie právo k nehnuteľnosti, trvalý pobyt kedykoľvek zrušiť. Užívacím právom sa myslí napr. nájomná zmluva alebo vecné bremeno doživotného práva bývania, prípadne iné právo v zmysle zákona, napr. nezaopatrené dieťa alebo manželka. Takže brat, ktorý vlastní nehnuteľnosť môže zrušiť trvalý pobyt druhému bratovi.
Odpovedať
@17juraj17 nie preto, ze nieje vyplateny sa nechce odstahovaat, ale preto, ze mama ho tak rozmaznala, ze mu je tam dobre o nic sa nemusi starat o vsetko je postarane, dom prerobeny, vzdy navarene, poprate atd. a urcite si nemoze narokovat z dnesnej sumy, kedze na vyplatenie nema ani zakonny narok (aspon co ja viem) je to iba na dobrej voli toho brata, ktory je majitel, ze ho vyplati, kedze dom je cely nanom a ma pravo tomu druhemu zrusit aj trvaly pobyt (ak sa nemylim)
Odpovedať
@chrobak7 To mas pravdu. Len nemyslim ze tu bude take ciernobiele, a hlavne ze si ho maminka tak chova pochybujem ze by jednemu bratovi darovala dom a druhy by nic nedostal. Ak je vsak vyhradny vlastnik druhy brat nie je co riesit. Zrusit pobyt a je. Ale bez adekvatnej pravnej pomoci by som to neriesil @malamargotka
Odpovedať
@malamargotka 1. ak dom nie je toho, co tam teraz byva a chce tam nieco prerabat, tak moze len so suhlasom vlastnika, inac nemoze nic za to pozadovat v pripade, ak sa odstahuje, ani nic nevymoze, !!!ale!!! ak bol dom darovany iba ustne, moze to napadnut a s vysokou pravdepodobnostou to dopadne tak, ze terajsi vklad do katastra, je jedno kedy bol urobeny sud zrusi a nariadi urobit novy, pokial darca nezije, nariadi dedicske konanie a pojde to rovnym dielom, resp. podla sposobu dedenia v tom ktorom pripade(neviem ci su dedicia iba dvaja bratia, alebo este niekto, ak napr. zije jeden z manzelov darcu, tak polovica na neho a druha polovica rovnym dielom na dvoch bratov napr. atd....) 2. pred notarom nie, jedine sud, ale iba v pripade, ze ma takto postavenu darovaciu zmluvu, ze darujem s podmienkou tou a tou a podpisy vsetkych stran. 3. detto nie
Odpovedať
@malamargotka na trvaly pobyt moze dat navrh vlastnik domu na zrusenie, ale prejst to nemusi, to suvisi s tym co pisem vyssie. ak by poziadal o neplatnost rozhodnuitia spravneho organu (katastra) na sude, a sucasny vlastnik nema v ruke nic, iba dobre slovo a list vlastnicva, tak sud zrusi rozhodnutie spravneho organu a nariad nove konanie, ci uz zapis vlastnictva (pol na pol) alebo nove dedicske konanie, alebo alebo. moznosti je viac. presnu situaciu situaciu nepoznam
Odpovedať
@malamargotka Síce to v zadaní nie je jednoznačne uvedené, ale predpokladám, že ten brat je v súčasnosti 100%-ným vlastníkom domu a súrodenec v dome len býva (možno má trvalý pobyt). V tom prípade platí nasledovné: 1. Za investíciu sa nepovažuje maľovanie izby alebo kúpa koberca, či kúpa akejkoľvek hnuteľnej veci do domu. Ak by investoval formou rekonštrukcie, napr. výmena strechy, tak na také stavebné úpravy musí mať súhlas vlastníka. V opačnom prípade nemá nárok na náhradu vynaložených nákladov, resp. musel by súd na základe nejakých závažných skutočností to právo priznať. 2. Myslíš tým, že by uzatvorili medzi sebou takú nejakú dohodu? Také niečo síce spísať môže, ale nemá to právnu váhu. Vymôcť záväzok súrodenca na základe nejakej zmluvy o tom, že prisľúbil, že sa odsťahuje je také isté, ako keby nič nepodpísal. 3. Tejto otázke, priznám sa nerozumiem. Ale ak by išlo o nejaký záväzok, že sa ten súrodenec nebude súdiť, tiež to nemá žiadnu relevanciu. Nikto sa nemôže vopred vzdať práva obrátiť sa na súd. On môže podpísať aj desať prísah, že si nebude vymáhať nič súdne, ale niž z toho mu nezabráni podať návrh na súd. Obidva body, 2 aj 3 sp z môjho pohľadu zbytočné. Ak chce dostať súrodenca z domu, tak postup bude dosť nepríjemný pre obe strany a môže narušiť budúce vzťahy nielen súrodencov, ale aj rodičov. Musel by mu najprv zrušiť trvalý pobyt, potom ho vyzvať písomne na vysťahovanie sa z domu. Ak súrodenec túto výzvu neuposlúchne, tak treba podať návrh na súd na vysťahovanie. Ak to súd schváli, môže nabehnúť aj za asistencie polície a súrodenca z domu vyhodiť - deložovať. Predpokladám, že takýto postup asi nikto nechce, najmä, ak rodičia ešte žijú. Pre toho brata bude asi najrozumnejšie počkať, kým rodičia pominú a potom riešiť súrodenca - teda jeho vysťahovanie z domu. Ako si správne podotkla - súrodenec nemá žiadny právny nárok na vyplatenie. Brat dostal dom darom a patrí iba jemu. Bolo to rozhodnutie rodičov, ktoré nemôže súrodenec napadnúť ani spochybniť. Po právnej stránke je to jasné, ale v praxi je to veľmi ťažko riešiteľné.
Odpovedať
@richardptr "ak bol dom darovany iba ustne, moze to napadnut a s vysokou pravdepodobnostou to dopadne tak, ze terajsi vklad do katastra, je jedno kedy bol urobeny sud zrusi a nariadi urobit novy" Kataster neurobí vklad na základe ústneho darovania. Predpokladám, že bola urobená riadna darovacia zmluva a tú kataster zavkladoval. Musel by byť fakt pádny dôvod na to, aby súd zrušil zápis v katastri o darovaní. Navyše z textu vyplýva, že rodičia ešte žijú, takže dedičské konanie je v tomto prípade irelevantné.
Odpovedať
@chrobak7 tak ak ziju, to co darovali, mozu vziat spat bez vsetkeho, ak sa nebudu vediet surodenci dohodnut :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@chrobak7 samozrejme !bez vsetkeho" myslim obrazne, su tam zakonne dovody, to mi je jasne :-D
Odpovedať
@chrobak7 na druhej strane, ked sa dohodli, ze ho vyplati, mal by ho vyplatit a potom vystahovat a bude mat pokoj :-D
Odpovedať
@chrobak7 dakujem presne to som chcela vediet,,,a dom bol darovany pravdaze pisomne
Odpovedať
DAKUJEM za debatku dalej to uz nemusite rozoberat. :-)
Odpovedať
@chrobak7 a dalsia vec, v prvych vetach pise, ze darovali dom, a zobral si uver s tym ze suredenec c. 2 sa odstahuje. to je nejaka hotova vec, ze sa odstahuje? ci s tym suhlasil? neushlasil? alebo mozno bol neplnolety a rozhodli rodicia ze to tak bude? no ved v pohode, samozrejme ak to bol ich majetok, co zrejme bol, mohlo to tak byt. mohlo to byt aj inak. mne z toho nie je jasne skoro nic. cize preto nerobit unahlene zavery, to je vec c. 1 a takisto, sud nerozhoduje, a na slovensku uz vobec nie na zaklade nejakych predchadzajucich rozhodnuti, ale na zaklade ustavy, ustavnych zakonov, atd... predpokladam ze to poznas, potom na zaklade predlozenych dokazov (iura novit curia). takze mne tu nevysvetluj nic a nehovor mi, ze ti z toho co je napisane je jasne, ako to je, pretoze tu nie je napisane dokopy nic :-) ak teda mas potrebu, poradit ako ja tak adresuj tomu kot sa pytal, uz ani ja nebudem reagovat na tvoje prispevky, pokial sa nespytas. dakujem :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@malamargotka Pozor ale na toto: "Pri dedení zo zákona sa dedičovi do jeho podielu započíta to, čo za života poručiteľa od neho bezplatne dostal, pokiaľ nejde o obvyklé darovania;" (§ 484 Občianskeho zákonníka) Takže v budúcnosti v prípade dedičského konania bude ten dom započítaný bratovi ako dedičský podiel. V tom prípade (za predpokladu že zvyšok dedičstva by mal nižšiu hodnotu ako hodnota toho domu) bude brat musieť súrodenca vyplatiť - z hodnoty domu v čase dedičského konania.
Odpovedať
@richardptr tak uz len toto posledne vysvetlim - je to sestra a ten "brat" cize vlastnik predpokladal, ze sa vyda a s manzelom odide byvat prec - naivne? ANO to mu hovoril kazdy...ale mali dobry vztah a on to proste nevidel tak ako ostatni. Prevdaze sestra je stale slobodna a mamka si ju chrani. Kazdy bol vtedy plnoleti, ale zase na dome je uver, cize papierovo patri banke. Zase rodicia by sa do sudu urcite nepustili - uz su nato dost stari. A sestra je hlupa (nemyslim to obrazne, ale fakt - neovlada ani word niezeby si nasla pravnika a zalovala brata)
Odpovedať
@malamargotka Prepíšte celé zadanie, nech je to zrozumiteľné s presným označením, kto je kto a čo konkrétne chcete vedieť. Takto to akurát môže dopliesť a za seba sa priznám, že to neplánujem lúštiť, aj keď otázky sú z právneho hľadiska pomerne jednoduché.
Odpovedať
@draik Myslím, že to, čo potrebovala, už dostala. malamargotka už diskusiu uzatvorila pár príspevkov vyššie. Viac už nepotrebuje.
Odpovedať
@miyajima a na toto ste ako prisli????? Zapocitane daru do dedicskeho podielu znamena ze ak by mal darovany dom hodnotu -dajme tomu 50,000 € a zvysna cast majetku ktora by sa dedila by mala hodnotu -dalsich 40,000€ tak by sa dar zapocital v podiel v hodnote 50,000.- Sk a dedenu cast 40,000 by zdedil iba ten druhy - ktory nedostal dar. Brat ktory dostal darom dom NIC NEDOPLACAL. Ked uz pisete- piste nieco oco sa da opriet - zapocitanie neznamena DOROVNAIE....iba ZAPOCITANIE
Odpovedať
Profilova fotka
@ultra V pripade ak sa dedi zo zakona (bez zavetu), tak sa brat a surodenec mozu takto dohodnut, to ano. Ale ak sa nedohodnu: "Súd potvrdí nadobudnutie dedičstva podľa dedičských podielov." A v pripade ak by sa dedilo zo zavetu, tak "...plnoletým potomkom [sa musí dostať] aspoň toľko, koľko robí jedna polovica ich dedičského podielu zo zákona". Cize to zavisi aj od toho, co a v akej hodnote rodicia po sebe zanechaju (okrem toho darovaneho domu). Predstav si situaciu ze by ten dom mal hodnotu 50,000 Eur a okrem neho by rodicia zanechali 2,000 Eur v hotovosti a nic ine. Chces mi tu tvrdit ze sud by rozhodol ze brat si moze nechat dom za 50,000 Eur a surodenec sa musi uspokojit s 2,000 Eurami? Toto su dovody preco sa neodporuca nehnutelnosti potomkom darovat, lebo taketo transakcie su v pripade dedicskeho konania velmi lahko napadnutelne.
Odpovedať
Profilova fotka
myslim ze uz to ma uzavrete
Odpovedať
@miyajima . prosim nastudujte si problematiku - ak vychadzate z faktov - uvedte zdroj - idealne rozsudky sudov. paragrafove znenia zakonov a podobne pretoze nieje nic horsie ako neoverene informacie. K situacii - Pokial budu 2 dedici...... 1 z dedicov za zivota porucitela dostal dar v hodnote 50,000 € pri dedeni majetku po porucitelovi v hodnote hodnote 2,000 € bude nasledovne........ V prvom rade sa maju moznost dedici dohodnut..... ako zdedia uvedeny majetok v hodnote 2,000 € dedi sa majetok v hodnote 2,000 €....a nie 50,000 € Ak sa nedohodnu tak ten co nebol obdarovany moze pozadovat aby sa do dedicskeho podielu zapocital dar (dom v hodnote 50,000 € ktory dostal do daru brat za zivota od porucitela) .......preskocim vela balastu co sa este odpocitava a pripocitava ale k cistej hodnote dedicstva v hodnote 2,000 € sa pripocita zapocet vo vyske 50.000 € a dedicske podiely sa nasledne pocitaju zo sumy 52.000 €. Dedicsky podiel 1/2 by bol 26,000 €. Od tejto sumy by bol odpocitany dar v hodnote 50,000 ...... vysledok (minus) -24.000 to znamena ze dedicky podiel je cely spotrebovany - vykonanym zapocitanim. Majetok bude rozdeleny tak ze 1 dedic (ktory nedostal dar)....dostane dedicky podiel 2,000 € a druhy dedic kedze sa mu do podielu zapocitava hodnota daru..nebude dedic nic. Dar je rovnako ako kupna zmluva - prevod vlastnickych prav. V ziadnom pripade sa z majetku dedica ktory dostal darom nevyplaca rozdiel dedicstva......iba sa zapocitava do podielu. "Dedicský podiel bude spotrebovany vykonanym započítaním" - Nikdy nemozte ist do minusu. ! Z ustanovenia § 484 Obcianskeho zakonnika nevyplyva povinnost dedica, aby do dedicstva nieco vracal ! Darovanie a zavet su uplne 2 rozdielne veci. A k Vasemu konstatovaniu ze Napadnutie darovacej zmluvy v pripade dedickeho konania je ovela lahsie....tak Vam davam na znamost ze je uplne rovnake ako pri kupnej zmluve. Mylite si to z Vratenim daru ktore je uplne specificke a odporacam aby ste si nastudovali dovody vratenia daru. Zistite ze to nieje vobec lahke a v praxi velmi tazko realizovatelne. Prikladam Vam nahodne rozhodnutie sudu , v ktorej je to krasne napisane - ako to prebieha v praxi. Precitajte si hlavne odovodnenie na strane 4 a pridete na to ze nemate pravdu. http://www.supcourt.gov.sk/data/att/2...
Odpovedať
@miyajima Ultra to pekne napísal a úplne pravdivo. Dokonca má aj rovnaký názor na "napadnutie darovacej zmluvy". Chlpy sa mi ježia, ak to niekto napíše, že lepšia je kúpna zmluva, lebo darovacia je napadnuteľná. Na inom fóre už nemám silu to dokola písať. Dávam pochvalu Ultrovi. Aspoň takto. @ultra
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?