Darovacia zmluva - kto dedí darovaný podiel, môže ho vziať darca späť dedičom?

Profilova fotka
Ahojte. Vedeli by ste niekto poradiť ako ošetriť darovaciu zmluvu na polovicu domu (prípad manželka manželovi), keď manžel má deti z iného manželstva a nová manželka mu chce darovať polovicu domu, avšak nechce, aby deti z predchádzajúceho manželstva boli právoplatnými dedičmi manželovho podielu? Je možné, v prípade smrti manžela, vziať dar späť, alebo do zmluvy priamo zakomponovať (ako?), že v prípade manželovho úmrtia sa dom opäť stáva majetkom manželky? Ďakujem za rady :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@kaktusik007 @katrin21 @filipfilip @martin1212 budete vedieť poradiť?
Odpovedať
@ivus78 Občiansky zákonník pozná, iba jednu jedinú možnosť. A po smrti je už duplom neskoro. ;-) http://www.zakonypreludi.sk/zz/1964-4...
Odpovedať
Darovacia zmluva je bezodplatny prevod. Darovanie z príkazom alebo podmienkou zneplatnuje darovaciu zmluvu. Dar (ako aj dedicstvo) je vylucne vlastnictvo. Je mozne akurat zriadit vecne bremeno. V pripade smrti pravoplatny dedici (co su potomkovia a je jedno z akeho manzelstva) su NEOPOMENUTEMNY dedicia. Malolety zdedi minimalne ciastku ktoru urcuje zákon. Dospelý dedič zdedi minimalne polovicu co urcuje zakon.
Odpovedať
Profilova fotka
myslim, ze to sa neda....
Odpovedať
Preco mu to vobec ide darovat? Nech to daruje radsej ich spolocnemu dietatu s tarchou vlastneho dozivotneho uzivania, jedine tak sa vyhne, aby nemali narok jeho deti z ineho vztahua tiez znizi riziko, ze ju vlastne dieta raz vykopne.
Odpovedať
Profilova fotka
@ivus78 ja byt manzelkou urcite nedarujem polku domu manzelovi a uz rozhodne nie ak ma deti s inou ako so mnou (a je fuk ake je poradie). Ak manzel cast domu mat bude, moze si robit co chce - dokonca darovat iba jednemu zo svojich deti. Ktoremukolvek. Je tu riesenie, ale stoji a pada na manzelovi - moze napisat zavet - a vie tym obmedzit pomer ako jeho deti budu dedit majetok, avsak nesmie zabudnut na ziadneho potomka. Preco chce inak manzelka spravit takuto hlupost? Obzvlast, ak ma manzel deti este s inou?
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzka4444 ak dieta nema 18 - je to problem a toto fakt nech nikdy nikto nerobi - ak fakt nemusi
Odpovedať
@kaktusik007 závety sa úspešne napadávajú na súde. Toto tiež nie je 100% riešenie.
Odpovedať
Ja by so, tiez nedala polovicu daru a to najme nehnutelnosti ked viem ze ma z ex manzelkov deti lebo po jeho smrti im bude patrit ciastka z jeho dedictva a to znamena aj polovica domu ktoru mu ty darujes.Mozno ked mu ju darujes tak pri podpise by musel svoje deti z prveho manzelstva vydedit.Ale ak chces viac vediet tak zajdi za niakym dobrym advokatom a ten ti to lepdie vysvetli samizrejme ze zadarmo to nebude.Vela stastia.
Odpovedať
Taketo veci sa riesia IBA dozivotnym pravom uzivania. Nie darovanim a potom riesit co sa s tou polovicou udeje. Zavet vie clovek menit aj niekolko krat za zivot takze na to nie je spolahnutie. A darovat polovicu domu je pekne gesto a mozno aj moralne spravne ale narobi to u normalnych ludi viac paseky ako osohu. V kritickych situaciach sa moze stat ze to bude vycitat alebo argumentovat. Takisto mozete byt vydieratelna. V pevnom vztahu majetkove pomery nemozu byt nieco co by malo byt prekazkou vo fungovani...treba si uvedomit ze do truhly si toho clovek vela nevezme.
Odpovedať
Profilova fotka
@stastnyjim @ultra @katrin21 @zuzka4444 @kaktusik007 @srlinka @niless ďakujem všetkým za rady, posuniem kam patria :-) Aj som si myslela, že akékoľvek dieťa človek jednoducho nemôže vydediť ...
Odpovedať
@srlinka no,ale niekoho len tak vydediť sa nedá !!!nieto deti !!
Odpovedať
Článok sa načítava...
@niless áno môže sa spísať závet,ale pozor sú aj neopomenuteľní dediči!!! a oni musia niečo dediť.
Odpovedať
Profilova fotka
@ivus78 vydedit sa da, ale len v pripade moralnych dovodov ( velmi velmi zle spravanie sa k rodicovi, narkoman a pod... a vsetko sa musi dokazať) , inak nie..
Odpovedať
@marta2610 A veru sa to da.Ale musi s tym zacat az ked budu jeho deti dospele.Ale ako pisem treba ist za dobrym pravnikom a on jej povie kedy a ako .Lebo tu na fore si kazdy mysli ze ma pravdu a ako sa hovori sto hlav sto inych rozumov.Ale viem ze sa to da da sa vydedit deti z druheho manzelstva.Ale to zalezi aj na vasom manzelovi aky ma s nima vztah a ci to bude chciet spravit a ci sa bude vediet detom pozriet do oci.Je to uz take.Ale ked chces mat istotu tak mu nic nedavaj a maj nehnutelnost len na sebe aj tak sa da,Ale neviem ci on s tym bude suhlasit a riskovat a davat peniaze ked tam ziadny diel nema .To uz zalezi o dovere.Ale zase ak sa vy s nim rozvediete a on nema ziadny majetok na sebe tak odejde na prazdno bez nicoho.
Odpovedať
Profilova fotka
@srlinka o mne to síce nie je, ale v prípade že manžel býva v manželkinom dome a vráža do toho vlastné prachy, v prípade rozvodu sa na to prihliada, prihliada sa aj na prácu, ktorú tam vložil. Je to kompliké, ale vlastne spravodlivé. Akoby k tomu prišiel ....
Odpovedať
@srlinka samozrejme ze vydedenie potomkov sa realizovat da. Presne v intenciach zakona a zakonnych dovodov. Dôvody vydedenia určuje Občiansky zákonník takto: 1.ak sa dedič správa v rozpore s dobrými mravmi a neposkytol poručiteľovi potrebnú pomoc v chorobe, v starobe alebo v iných závažných prípadoch 2.neprejavuje o poručiteľa záujem, ktorý by ako potomok mal prejavovať 3.bol odsúdený pre úmyselný trestný čin na trest odňatia slobody v trvaní najmenej jedného roka 3.vedie trvalo neusporiadaný život Vydediť svojho príbuzného môžete formou listiny o vydedení, ktorá musí mať formu potrebnú pre závet.Musí obsahovať presný dátum a okruh vydedených osôb a váš vlastnoručný podpis. Dôvod vydedenia musíte uviesť čo najkonkrétnejšie. Napadnutie závetu Nespokojný dedič môže závet napadnúť. Musí tak urobiť najneskôr do troch rokov odo dňa, keď je závet právoplatný. Tento termín určí po smrti poručiteľa notár alebo súd. V prípade napadnutia závetu musí vydedený dedič podať na súd žalobu o neplatnosti závetu. Súd potom vedie konanie, v ktorom sa snaží preukázať či bol dôvod na vydedenie skutočne dostatočný a v súlade so zákonom Rozsudkov s touto problematikou je na nete vela - staci sa zacitat a zistite ze na Slovensku sa ludia sudia pre uplne "hovadiny".
Odpovedať
Co tak použiť Google a vyhľadávanie? Presne toto sa riešilo tu aj na porade. A zaujímavé je, že vždy je to druhá manželka daného chlapa, ktorá nechce, aby manželove deti zdedili niečo z toho, čo patrí JEJ chlapovi. Si predstav, ze by chcel niekto s tebou takto vydr*bat. Ze by ti tvoj chlap spravil ešte zo dve deti, a šiel za druhou. A ta by chcela tvoje deti pripraviť o dedičstvo po ich otcovi. Našťastie to nie je také jednoduché.
Odpovedať
Profilova fotka
@worker_falcon opomenul si jedinú vec, nejedná sa o majetok manžela (tam je to jasné, ako píšeš) ale majetok druhej manželky, tak nevidím dôvod prečo by svoj majetok mala posúvať na deti inej ženy ....
Odpovedať
@ivus78 Ked manzel byva v manzelkinom dome a ked sa rozvedu tak ide pol na pol a zalezi ako sa dohodnu.A ked ma blocky co on po rozvode financoval tak to je jeho Ale pracu ktoru tam odviedol v pripade ze on si sam muroval daval omietky elektriku atak dalej tak to mu uz nikto nezaplati.Bohuzial je to tak a pisem ti to z vlastnej skusenosti.Mne tiez syn si celu chalupu od zakladov robil s rodinou a kamaratmi a ked sa rozviedol tak mu nikto za pracu nezaplatil.Mali odhadcu na dom a to si delili na polovicu.Je to smutne ale je to tak.Pekny den.
Odpovedať
Profilova fotka
Keď sa manžel nasťahuje do manželkinho domu, tak pri rozvode nezíska automaticky polovicu. Polovicu by získal ak dom manželka nadobudla počas ich manželstva. Získa, čo si obháji bločkami ako píšeš + čo sa týka iných prínosov, je to na dohode a obhajobe. Vždy záleží na okolnostiach, obhajcoch a sudcovi.
Odpovedať
@ivus78 si poriadne precitaj co vsetko tu popisal @ultra , vsetko to plati. Ak raz nieco darujes, nemozes urcovat ako ma dotycny s darom nakladat, a nemozes vylucit ani dedicov po obdarovanom. To je blbost. Nerozumiem tym spekulaciam. Ak ma dotycny manzel problem byvat v manzelkinej nehnutelnosti tak vobec nie je po moralnej stranke potrebne aby mu ona polovicu nehnutelnosti mala darovat. Na zaklade coho? Ze tam investuje? No a? V pripade rozvodu moze ziadat polovicu svojich investicii naspat. Ked ho to trapi, tak nech neinvestuje, sam bude mat komfort taky aky je. Este by som pochopil, ak by od manzelky polovicu nehnutelnosti odkupil. Ale dostat darom? Za co?
Odpovedať
Profilova fotka
@snowy66 ja to všetko beriem, ale mohli by sme bez toľkých emócií? Na čo sa rozčuľovať na veciach iných? Padla vecná otázka, dostala som dosť vecných odpovedí, len nechápem tvoje rozčúlenie ... Nikto nepísal o problémoch s bývaním a pod. to sú len Tvoje osobné dohady, bez urážky samozrejme. Nemala som v úmysle vyvolávať búrlivé diskusie, viem si predstaviť aký je rozvod náročný a mnohých sa to už dotklo, ale zachovajme si chladnú hlavu, toto je len otázka, žiadny rozvod :-) Pekný deň.
Odpovedať
@ivus78 zvlastne, ja som po cely cas kludny. Nejako to prezivas asi Ty.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?