Dá sa dodatočne prepísať pólka manželovho bytu na mňa?

Dobry den, mam dobre skusenosti s vasimi radami a preto sa na vas opat obraciam. Chcem sa opytat, s manzelom ideme kupit dom od jeho rodicov, v ktorom aj byvame, dohodol sa s rodicmi aj surodencami na cene,za ktoru ich vyplati,,,,je len jeden problem, moja svagrina, neznasame sa a nedovoli,aby na kupnej zmluve bolo aj moje meno, jednoducho ze dom predaju len manzelovi, ze u notarky nieco podpisem, a ja nebudem mat narok, keby sme sa nahodou rozviedli...Je to v poriadku, naozaj nebudem mat narok na nic, aj ked uver splacame spolocne, vrazame peniaze do domu....nebude sa to dat niekedy zmenit? Ked uz s tym surodenci nebudu mat nic spolocne? Vdaka za info
Odpovedať
1
2
@doroty552 Neviem si celkom dobre predstavit, ako si to tvoja svagrina predstavuje..Totiz do BSM patri vsetko, co nadobudnete pocas trvania manzelstva, s vynimkou dedicstva, daru a inych veci podla zakona.. BSM mozno zuzit alebo rozsirit len dohodou manzelov, ktora musi mat formu notarskej zapisnice. Mozno toto mysli tvoja svagrina, ze mas u notara podpisat.. Ale v tom pripade ide o dohodu medzi tebou a tvojim manzelom, nema s tym svagrina nic spolocne...Neviem si predstavit, co ine by chcela, aby si u notara podpisala. Ak by ste to riesili takto a dom by bol len na manzela, mozete to potom urobit tak, ze manzel tebe daruje polovicu toho domu. A budete podielovymi spoluvlastnikmi, kazdy 1/2.
Odpovedať
Ano asi toto, ja som potom u notarky uz nebola, lebo sme boli raz, normalne so svokrovcami podpisat kupnopredajnu zmluvu, kde sme obaja boli kupujuci a narobila take hriechy v rodine...ze zmluvu bol muz zrusit, aby madam sklapla a idu robit novu zmluvu, kde bude len on....boli sa poradit u notarky, co urobit, aby mna z toho vynechali...ale nikto nevie co bude, zatial je vsetko ok, a ja potrebujem mat v zivote nejake istoty...a na nase deti (malolete) sa to potom neda dat?
Odpovedať
Da sa dom darovat aj detom, ale je to tam komplikovanejsie, tu som k tomu nieco nasla: http://www.judrwerner.sk/darovaniebyt...
Odpovedať
na malolete deti nieee, to keby ste potrebovali s tym domom nieco robit, napr. predat, tak kazdy ukon schvaluje v takomto pripade sud, to je fakt neprakticke. ehm, tak urobte pre podpisom notarskou zapisnicou zuzenie BSM, nato podpiste kupnopredajnu zmluvu, teda len manzel, no a ked bude vlastnikom, tak ti jednu polovicu prevedie darovacou zmluvou, tym padom sa ocitnete na LV cku obaja ;-) lebo platit uver na nehnutelnost, ktora fakt nie je dobre riesenie. no, akeby ste sa nedajboze rozviedli, tak manzelovi ostane dom a tebe sud priklepne splacat polku dlhu aj tak, ale to tu nechcem rozvijat. takze tak
Odpovedať
Inak ak by na kúpnej zmluve aj bol len tvoj manžel a tak ste to dali na kataster a kataster to zapíše, tak ty to možeš kludne neskôr napadnúť a dať sa tam dopísať. Lebo ak to manžel kúpi počas manželstva tak si spoluvlastíčka automaticky či si na kúpnej zmluve alebo nie si. Jediná možnosť by bola ak by si predtým podpísala u notára zúženie BSM. Ale ak to švagriná nevie tak možno bude spokojná aj len s tou kúpnou zmluvou na manžela ;-) . K tomu aby ťa tam neskôr pripísali by podľa mňa stačilo požiadať kataster spolu so sobášnym listom. Mňa tak pripísali na náš dom pri kolaudácií aj ked stavebné povolenie a rozostavaná stavba boli len na manžela.
Odpovedať
podla mna to, ze sa urobi zmluva iba na manzela, moze sposobit, ak sa jej niekto dovola, neplatnost zmluvy. a podla mna, ak bude dotycny pracovnik na katastri moc poctivy, tak to ani nezapise v tomto stave. dopisat na katastri pri kolaudacii je iny pripad ako do kupnej zmluvy. ja by som to neriskovala, a notarka tu svagrinu urcite na tento fakt upozornila. ale darovanie medzi manzelmi je mozne a robi sa.
Odpovedať
Takze, da sa to, ale len darovacou zmluvou, potom? dobre som to pochopila? Lebo podstata problemu je asi ta, preco to nechcu aj na mna, lebo ten dom ma o dost vyssiu hodnotu, za aku ho my kupujeme...a teda keby som sa s nim rozviedla (ako to svagrina aj s jej bratom stale omielaju) musel by ma z ich rodicovskeho domu vyplatit a nedaj boze by som sa na nom nabalila, prisla by som k milionom :-D takze tak, ale ja zasa tiez nechcem ticho cusat, platit uver a v 50tke :-D (mam27) ist do podnajmu ....no uvidime.....ono im ani nieje pochuti, to ze to manzel teraz kupi, stale rozpravaju, preco nie az po smrti,a preco nenapisat zavet, atd atd....mozno sa boja, ze raz dojde k tomu, ze im da raz manzel najavo, ze uz je to jeho a co teda chcu...bo milu svagrinu tu kazdy vikend trpime, ale rodicia tu budu mat dozivotne byvanie, aby bolo vsetko ok, aby sa nemuseli bat......a nemam nervy na to uz...
Odpovedať
@doroty552 tu už nenavymýšľate nič. Ste manželia a tak čokoľvek nadobudne jeden z vás zákonite spadá do BSM. Požiadavka vašej švagrinej je scestná ale je to realita. Ak ostatná rodina takéto jednanie neoponuje, je to na zamyslenie. Riešenie tu ale už bolo spomenuté. Zastavte sa u notára a spíšte zápisnicu o vzdaní sa všetkých práv na nadobúdaný majetok. Fakt je, že z morálneho ale hlavne logického pohľadu sa vzdávate majetku, ktorý bude nadobudnutý za spoločné peniaze. Švagriná je asi naozaj divný týpek :-(
Odpovedať
Kataster tú kúpnu zmluvu len na manžela podľa mňa bez problémov zapíše a isto neskúma či je ženatý, resp. či má bsm. To nie je ich starosť. Ale inak - ak sa zdá švagrinej že cena je nízka tak to rozdelte na pozem ok a dom - ka de pozemok nech mu darujú a dom normálne kúpite. Pom na LV bude majiteľ pozemku len manžel majiteľmi domu budete obaja. Aj ty budeš mať istotu že vlatníš svoj dom čo bude splácať aj oni dušu na mieste že časť bol dar len pre manžela.
Odpovedať
@doroty552 ak maš deti tak sa prosim ta majetku nevzdavaj..nech si ho kupi len manžel ale určite si nechaj nejaku čast na seba napisat dodatočne darom ..a bsm nezužuj ..nikdy nevieš čo sa može stat..doba je tažka a ešte tažšia ked ma človek male deti ...
Odpovedať
@zamotek nie je to celkom tak, nakolko veci nadobudnute darom alebo dedenim, nie su sucastou BSM.
Odpovedať
mne sa paci aj varianta Martuska75. ked je pointa nadobudnut ci vobec nie, tak nadobudnut. ziadne zavety, no je komplikovane a casovo narocne. inac dokazem pochopit svagrinu. ale ta sa vsak preratala, nakolko manzel, ked uz bude vlastnikom, ma pravo so svojou nehnutelnostou nakladat bez ohladu na to, ci to nadobudol do zuzeneho BSM/ mímochodom zuzenie BSM notarskou zapisnicou sa v tomto pripade urobi iba na tuto nehnuelnost, nic ine!!!/, no a vtedy ti prepise polovicu. tym padom vo vysledku nebudete podielovi spoluvlastnici a svagrina si moze trhnut. teraz to tak robim kamaratovi, ze dava priatelke polovicu, nakolko maju uver spolu a vlastnikom je len on a nie je problem. akurat potom k zapisu na kataster uz potrebujes aj suhlas zalozneho veritela.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@dandy05 v tomto prípade s tebou musím súhlasiť, podmienkou ale je že darovacia zmluva musí byť jednoznačne formulovaná tak, aby vylúčila akúkoľvek inú možnosť výkladu. U nehnuteľností to spravidla tak aj býva.
Odpovedať
@dandy05 pardom ten preklep, budete podielovi spolulvastnici:(
Odpovedať
Urcite by som nesla do toho, aby pozemok manzelovi darovali, darovacia zmluva ja zradna vec, vzhladom na to, ze podla zakona mozno ziadat vratenie daru v pripade, ak obdarovany sa voci darcovi sprava tak, ze tym porusuje dobre mravy - vzhladom na vztahy v ich rodine clovek nikdy nevie, co napadne svagrinu o par rokov a potom by mohli vzniknut zbytocne opletacky. Takze ja som vzdy radsej za kupnu zmluvu ako za darovaciu..
Odpovedať
@ciusinka ale ak bude obdarovaný podobne zákerný ako švagriná, a v darovacej zmluve nebude výslovne podmienka pri nakladaní s darom, môže sa dobrý manžel zachovať v duchu rodinného trendu a dar posunúť darom na deti alebo ako úplne smrtonosný počin darovať ho svojej manželke. Len to by asi rodinné vzťahy boli prudko v .......i :-)
Odpovedať
ale on ho nejde nadobudnut darom,ale kupnou zmluvou, akurat ze podmienka je, ze aby k tomu vobec doslo, ma byt kupujuci iba jeden z manzelov /a teda zrejme do zuzeneho BSMka/. ten dar je uz nasledne riesenie v ramci ich dvoch ako manzelov, kedze vlastnikom bude potom iba jeden z manzelov, ale uver je na oboch, takze je v zaujme aj manzelky, aby mala upravene aj svoje vlastnicke prava.
Odpovedať
@dandy05 ale niekto tu radil, aby pozemok darovali len manzelovi a aby dom kupili obaja..
Odpovedať
hmmm, hej, mas pravdu:)
Odpovedať
A je po všetkom, teda skoro :-( v skratke...musela som podpisat notarsku zapisnicu o zuzeni BSM, a drahi manzelovi surodenci, mozu na cas kludne spat. Do zmluvy si dali zapisat okrem dozivotneho byvania, aj doopatrovanie rodicov, comu som bola trosku v soku, kedze mna z tadial vystvali, povazujem to za svinstvo, pretoze to ze ich bude mozno raz opatrovatat manzel, tak take zazraky sa este nediali...a to oni dobre vedia, ze ak by k tomu doslo, robila by som to ja. A svokor si dal zapisat aj to, ze ak by manzel raz dom predal za viac ako 46.OOO eury (ale notarka povedala, ze k tomu ho nikto nedonuti, ale aby bolo dobre napisala to tam), musi sa rozdelit aj so surodencami...takze ma sklamali viaceri ludia...pretoze pred 7 rokmi darovali velke pole, jednemu synovi a nebrali ohlad na to ze maju dalsie 3 deti...A vysledok bude dufam ;-) aj tak taky, ze mi manzel polku daruje...takze mila svagrina nedocielila nic, len sme prisli zbytocne o peniaze za zmluvy ( notar.zapisnicu, a prvu zmluvu, ktoru sme museli zrusit, tam som aj ja bola spoluvlastnik, aj z katasrta nam vratia spat len 60%) Tak vdaka vsetkym za super poradu :-)
Odpovedať
no, tak aspon sa to nejak pohlo, aj ked vidis, aky je svet, mrzi ma to aj za teba :-S . Kazdopadne aj ked tam bude vecne bremeno, moze ti polku darovat, to urcite spravte. Co sa javi ako problem, ale vy uz myslim uver mate, ze pokial by ste chceli brat hypo, tak sa banka bude branit, nakolko zalozny veritel nechce brat do svojho porfolia veci, kde je nejake vecne bremeno. No, pokial uver mate, mali by ste spolu so zmluvami dat na kataster aj suhlas banky. NO, to banka nemusi chciet dat, lebo to vecne bremeno jej tam bude vadit. tak drzim palce a nic si z toho nerob, ludia boli, su aj budu zli. Zaklad je mat dostatok infomacii, aby ta nic nemohlo zaskocit :-N
Odpovedať
Profilova fotka
@doroty552 ty kokos.... aj mna to mrzi... som si to tu docitala dnes.... mila svagrina :-|
Odpovedať
Profilova fotka
@doroty552 takže ak manžel na Teba neprepíše polovicu, potom si môže svojich rodičov doopatrovať :-D ...nemáš to ľahké v tej rodine.... :-(
Odpovedať
No,ak by ste sa raz vy dvaja rozvadzali, tak si pravnici na vas dobre zgustnu a naplnia vrecka! Tvoji svokrovci a svagrina maju domotane pojmy co sa tyka darovania a predaja nehnutelnosti,nadobudnutia majetku v manzelstve a pod. Neviem, preco ste so sebou nechali takto tocit! Dom mohli synovi darovat, v tom pripade by mali istotu, ze ak sa rozvediete,zostane jedine jemu. Ty by si mala narok na polovicu investicii a vsetkeho, co ste do domu neskor vrazili. V takom pripade je aj v celku pochopitelne a uvalenie vecneho bremena na dozitie a doopatrovanie. Pri kupe nehnutelnosti pocas trvania manzelstva je nehnutelnost spolocnym majetkom ak sa kupuje za spolocne peniaze,aj ked je v LV iba jeden z manzelov.Druha strana by v pripade rozvodu vzdy mohla takuto zmluvu napadnut a ziadat polovicu vynalozenych prostriedkov. Neviem, ako sa vam podarilo zuzit BSM,je to dost netradicne v takomto pripade. Toto zuzenie BSM formou notarskej zapisnice nadobuda platnost az zavkladovanim do katastra. Takze,ak manzel suhlasi,nemusite to do katastra dat zavkladovat / svagrina o tom nemusi vediet/ A je aj dost velka drzost pri predaji nehnutelnosti si narokovat na zatazenie vecnym bremenom a podmienkou doopatovania...to sa robi zvacsa pri darovani...ale zobrat aj peniaze,aj si narokovat na dalsie vyhody? Nuz, dobre stebou vypiekli ! Ja by som na tvojom mieste uvazovala, ci by nebolo jednoduchsie a pre vas oboch manzelov vyhodnejsie sa im na ten barak vykaslat a radsej si kupit nieco ine,od neznamych ludi . Kupite a mate pokoj od dalsich podmienok a neustaleho zasahovania do vaseho manzelstva od neprajnych clenov vasej rodiny...
Odpovedať
Profilova fotka
@majki555 v podstate suhlasim, akurat si myslim, ze tato rada je uz s krizikom po funuse... :-|
Odpovedať
@doroty552 Držím palce nech vám to dobre dopadne. Podľa mňa táto transakcia vešej rodinnej pohode nepridala. Okrem toho by ma zaujíma ako to nakoniec dopadne- ale podľa mňa to nemá dobré dobré riešenie. Nechcela by som byť teraz na Vašom mieste, lebo bud ti polovicu domu manžel daruje a budete mať peklo so svokrovcami alebo nie bude zle doma. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@doroty552 držim prsty , tiež teraz riešime neprijemnu vec v rodine a vôbec to nevyzera dobre , tak nech aspon vam to vijde
Odpovedať
@majki555 Mas svatu pravdu vo vsetkom!!! A ja si to vsetko aj uvedomujem...Ja som chcela odist, ale nepodarilo sa mi manzela nahovorit, ako vidis urobil vsetko preto, aby dom ziskal, co je fajn, ale nie za takych podmienok. Jedine ma stve, co som sa od teba dozvedela, ze sme nemuseli vlozit do katastra to zuzenie, keby som vedela skor...no co uz. A ta posledna veta :-D nepoznas nas :-D ???
Odpovedať
@atenaf Tak sa mu vyhrazam :-D
Odpovedať
@havaj skor sa dohodnes s cudzimi ludmi, ako s vlastnou rodinou a pre dedicstvo sa rozhadala nejedna rodina...Drzim palce :-)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?