Byt aj so státím bez auta?

Má niekto skúsenosti s kúpou bytu v novostavbe podmienenou kúpou parkovanieco miesta? Príbuzná chce kúpiť byt, miesto na státie nepotrebuje, keďže nevlastní auto, no predávajúci si podmienil kúpu bytu aj kúpou parkovacieho miesta (vraj to bez problémov predá, čomu nerozumiem, prečo to potom nepredáva priamo on) za nemalé finančné prostriedky, samozrejme. Občiansky aj obchodný zákonník to umožňuje, nechráni kupujúceho pred takýmito praktikami?
Odpovedať
@bashkaka A čo je na tom čudné? Teraz možno nemá auto, ale keď raz bude mať, tak kde bude parkovať? Iní by boli radi, že s bytom môžu kúpiť aj parkovacie miesto. Ak je to podmienka investora, že byt sa predáva s miestom, tak buď nech to akceptuje a berie, alebo nech sa pozrie po iných ponukách. A čo keby to kúpila a parkovacie miesto prenajímala? To jej nenapadlo? A ako si predstavuješ ochranu kupujúceho zákonom? Že kupujúci bude diktovať podmienky predávajúcemu? Môže, ale to by musel predávajúci ťahať za kratší koniec. Je to trhové hospodárstvo. Predaj je dohoda medzi predávajúcim a kupujúcim. Prečo by mal do tohto vzťahu zasahovať štát?
Odpovedať
@bashkaka Prečo to nepredá priamo predávajúci? No asi lebo sa mu nechce hľadať raz toľko kupujúcich, keby predával byty aj parkovacie miesta samostatne. Raz tie miesta patria k bytom, tak sa predávajú spolu. Podobne je to aj s pivnicou - tiež ju kupuješ s bytom.
Odpovedať
v Bratislave by to malo byt povinne, kazdy byt aspon s jednym miestom, @bashkaka bud rada ze to tak predava
Odpovedať
A ja by som si chcel kupit len 1 izbu v tvojom byte. Dufam, ze ma nejaky zakon ochrani pred praktikami, ze mi to neumoznis. (Potrebujem tu izbu na prenajimanie.)
Odpovedať
Ked je to podmienka,musi kupit aj park.miestom. Urcite nebude mat problem s prenajmom,alebo predajom ;-) etse jej aj rucicky vybozkavaju zaujemcovia :-D
Odpovedať
Ďalšia vec. Nikto nevie co bude v budúcnosti. Môže ho časom predať. Alebo ho daruje synovi alebo .... a ten bude práveže chcieť park. miesto. Mat parkovacie miesto je len plus. Treba myslieť na budúcnosť, nie ze teraz ho nepotrebujem...
Odpovedať
novostavby v bratislave bez parkovacieho statia v garazi su skoro nepredajne. vystavba je uz tak predimenzovana, ze zaparkovat je niekedy skoro carodejnicky kusok. a uprimne, moze to teraz chapat ako zbytocne vyhodene peniaze, ale pri pripadnom predaji to bude velka vyhoda. ked sme kupovali byt, tak sa predavali dva - jeden s parkovacim statim v garazi a druhy s parkovacim miestom pred domom a nebolo nad cim rozmyslat. a pravidelne sa nas susedia pytaju ci neprenajmeme alebo nepredame nase miesto, ktore z inych dovodov nevyuzivame pravidelne, lebo dve auta na byt su dnes uz skoro standard.
Odpovedať
Profilova fotka
@bashkaka Kde to je? Kúpim.
Odpovedať
vsak nech kupi aj s parkovacim miestom. Miesto prenajme susedom, ti budu este stasni ako blchy, ze mozu druhe auto parkovat v baraku a najom za parkovacie miesto jej pomoze splacat hypo. Ked raz bude byt predavat (alebo jej dedicia) byt bez parkovacieho miesta bude v uplne inych cenach ako s. Obzvlast v nasej hlavnej dedine
Odpovedať
Profilova fotka
@bashkaka a návšteva kde bude parkovať?
Odpovedať
@chrobak7 Kupújuca je dôchodkyňa a auto rozhodne neplánuje, práve preto kupuje byt v centre. Doteraz predávali byty bez parkovania, pôvodná ponuka a dohoda bola bez, teda evidentne k bytom nepatrili, situácia sa zmenila zo dňa na deň a zrazu musieť zaplatiť vyše desaťtisíc nemusí byť pre človeka práve jednoduché, ak s tým nepočítal... Zaujímavé je, že pivnice nie, tie sa kupujú extra a nie sú povinné. Jasné, kúpiť nemusí. Rozumiem, absolútny diktát predávajúceho, ber abo nechaj tak, dohoda nemožná. Toto je trhové hospodárstvo, ďakujem za vysvetlenie. Nie je to v BA. @joxe
Odpovedať
@joxe Ak nemáte čo povedať, tak radšej sa zdržte komentára, beriem pripomienky k veci, ale toto....
Odpovedať
Článok sa načítava...
@milan209 Chápem, len prvotná investícia je problém a stojí v ceste kúpe bytu, lebo nie každý má pár tisíc navyše, s ktorými nerátal, lebo pôvodne v dohode o parkovacom mieste reč nebola, je to taká podpásovka zo strany predávajúceho a nedá sa proti tomu nič robiť....
Odpovedať
@poliacik321 Tak toto nikoho netrápi, väčšina návštev bez auta a pre tie ostatné ozaj flek za niekoľko tisíc nebude kupujúca riešiť....
Odpovedať
Profilova fotka
@bashkaka nic v zlom, ale keby si to vysvetlila hned, nemusela by si tu citat "blbe" komentare.
Odpovedať
@bashkaka Je mozne, ze investor postavil parkovacie miesta, kedze to mal v podmienkach, a kedze mal ich kupu dobrovolnu, kazdy na to kaslal, aj ked auta ma, ze ved nejako bude. Teraz mu ostavaju parkovacie miesta a chce sa ich "zbavit" tak ich nuti poslednym kupcom.. Mohla ale zauradovat aj nejaka vyhlaska, ktora zacala platit a k povinnemu odkupu ku bytom ho donutila.. Ja ked som staval dom, tak na urade vyzadovali, aby som mal 3 parkovacie miesta. Kedze tvar, teren a umiestnenie pozemku priam nukali postavit v svahu zapustenu garaz (namiesto len oporneho muru pre statia), tak som si dal naprojektovat garaz pre 3 miesta. Reakcia uradu vsak bola, ze garaz nestaci, hostia predsa nepojdu do garaze. Kedze som si ale na predstavu garaze uz zvykol a bola uz naprojektovana, tak sa garaz zapustila viac do terenu (dalej od cesty), aby pred nou vznikli dve pozdlzne miesta. Mam teda 5 parkovacich pozicii ku rodinnemu domu a dve auta.. Bez toho by som stavebne povolenie nedostal. Nechapem ale ten Vas sarkazmus "trhove hospodarstvo" - nikde na svete neexistuje zakon, ktory by nutil predajcu predat len to co chce zakaznik a nie to, co chce predat predajca. Podobny zakon by bol absurdny, napriklad z predavanej sady hrncov sa rozhodnete ze jeden konkretny nechcete a nejaky zakon by nutil predajcu vam predat sadu bez toho jedneho hrnca?
Odpovedať
@kamilka22381 blbe komentare by tu boli aj tak .. ona nic vysvetlovat nemusi ona jasne opisala situaciu a pytala sa ci je nejaky zakon okolo toho atd atd @bashkaka tie stupidne komentare si nevsimaj, je tu vela tupcov Moj nazor je ten, ze predavajuci (developer) ma na takyto podmieneny predaj bytu narok v pohode.
Odpovedať
@bashkaka ja som len chcel nazorne ukazat, aka absurdita by to bola.
Odpovedať
Profilova fotka
@atak77 neopisala to jasne, pretoze nepovedala hned, ze dohoda bola predaj bytu bez garaze a teraz chcu zrazu predavat len s garazou.
Odpovedať
Profilova fotka
@kamilka22381 myslim parkovacie miesto, nie garaz.... aby ma niekto nechytal za slovicka ;-)
Odpovedať
@bashkaka rozumiem. Nevedel som dôvod prečo to chceš bez miesta.
Odpovedať
@atak77 Nerada navštevujem fóra práve z dôvodu malého percenta relevatných informácii v balaste. Skúsila som a...., zas dlho neskúsim. Presne ste to vystihli - ja som načrtla situáciu a hľadala prípadné východisko z nej, keďže nie som v danej problematike zbehlá a neorientujem sa v nej. Úplne stačilo napísať, že predaj jednej nehnuteľnosti môže predávajúci podmieňovať druhou bez ohľadu na potreby a možnosti klienta. @kamilka22381 Pravda, neuviedla som, ale nič to v konečnom dôsledku nezmenilo, keďže sa u nás ústna dohoda neberie ako záväzná a hľadali sme cestu z novovzniknutej situácie. @joxe Bolo to prehnane absurdné, lebo my sme nechceli kupovať jednu izbu, ale celý byt bez pridanej nehnuteľnosti, navyše nepotrebnej. My sme pri kúpe bytu v BA mohli prikúpiť garáž aj pivnicu, nik nás do toho nenútil a bola to slobodná voľba každého, kto nekúpil, nemal kde parkovať, ale to už nebola vec developera, ale majiteľa bytu a auta. @cache Je ti viac ako pravdepodobné, keďže donedávana táto podmienka nebola pri predaji bytov uvádzaná, byty sa predávali bez parkovacieho miesta a je neprípustné, že teraz na to ostatní kupujúci budú doplácať. Ono to by bolo možno napadnuteľné, že podmienky kúpy nie sú pre kupujúcich rovnaké, ale ako mi bolo vysvetlené, trh určuje podmienky a nič na tom svete guľatom kupujúcemu nepomôže, keď sa cíti podvedený, jedine z kúpy vycúvať, čo bude asi aj tento prípad. Ďakujem všetkým za zapojednie sa do diskusie a rady (viac či menej užitočné).
Odpovedať
@bashkaka podľa STN pri bytových domoch sa navrhuje potrebný počet státí na parkovisku, t. j. 1 až 2 státia na byt, preto je logické, že súčasťou bytu je aj príslušná odstavná plocha na státie MV. Tiež už tu bolo písané, že pri zmene vlastníka bytu by to bolo výhodné ako aj prenajímanie pokiaľ vlastníčka nemá MV.
Odpovedať
@bashkaka ja som kupoval byt v novostavbe a ceny sa postupne zvysovali. Absurdne je to, ze ocakavate zakonnu ochranu. Predavajuci si moze urcit akekolvek podmienky. Na druhej strane kupujuci nema zbran na cele, nikto nikoho nenuti kupit za nevyhodnych podmienok.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?