Aký typ zmluvy pri predaji bytu cez realitku?

Neviete mi povedať aký typ zmluvy je dobré uzavrieť pri predaji bytu cez realitku? Exkluzívnu alebo normálnu? Na čo si treba daťv zmluve pozor?
Odpovedať
Profilova fotka
Zavisi na tom, co chces.....ak v RK mas doveru a nechces mat nasledne starosti s predajom a zhananim kupujuceho na vlastne triko, tak exkluzivnu...ale treba ju precitat a zistit, ake mas povinnosti....na to pozor. Ak sa ti chce behat okolo zaujemcov a chces sa v predaji iniciovat aj sama, tak radsej exkluzivnu nepodpisuj. Zisti si, co ti ako exkluzivnemu klientovi RK ponukne....
Odpovedať
ahoj, ak Ti mam poradit, tak si nedavaj exkluzivnu. Normalna zmluva Ti plne postaci. Ja by som si exkluzivnu nedala, nahodou si sama najdes kupca a aj napriek tomu bude kupec musiet platit realitke proviziu resp. z exkluzivnej zmluvy mozu vyplyvat aj ine Tvoje povinnosti a v pripade ich nesplnenia z Tvojej strany hroziace zmluvne pokuty... Si plne viazana na realitku a moze sa Ti stat, ze po case nebudes s jej sluzbami spokojna a budes mat smolu, lebo uz mate podpisanu exkluzivnu zmluvu. Dokonca v dnesnej dobe staci ustne resp. relefonicky povedat realitkam, ze si mozu dat tvoj byt do ponuky a prist s konkretnym zaujemcom na obhliadku. V takom pripade nie si nicim viazana a nehrozia Ti ziadne postihy zo strany realitky. Ked Ti realitka najde zaujemcu, tak Ty sa rozhodnes ci mu byt chces predat a potom realitka obstara vsetky sluzby za proviziu, ktoru zaplati kupujuci.
Odpovedať
este k prispevku miriamkac: exkluyivna zmluva neznamena, ze predavajuci uz nemusi "behat okolo zaujemcov", pretoze obhliadky bytu s kazdym jednym absolvovat musi a ine behanie nie je. Zaujemcovia sa na inzerat sami hlasia. Exkluzivna zmluva znamena v podstate to, ze realitka ma zaistene, ze jej ten byt uz ziadna ina realitka nevyfukne a dostane svoju proviziu. Takze exkluzivne zmluvy su najvyhodnejsie pre realitky same. Pre bezneho predajcu je jedno aku ma zmluvu, lebo aj pri normalnej alebo ziadnej zmluve, ked realitka najde kupcu, tak dostane proviziu a predavajuci pravny servis.
Odpovedať
Profilova fotka
Mila ada12345, co sa tyka obhliadky nehnutelnosti, to je zalezitost medzi predavajucim a maklerom, ci sa dohodnu, ze majitel bude pri kazdej obhliadke, alebo tam posle zodpovednu osobu vo svojom mene, alebo da k dispozicii kluce, to je uz na nich....a co sa tyka exkluzivnych zmluv tak neviem, ci si niektoru citala, lebo v nej nie su len povinnosti predavajuceho ale aj povinosti RK. A ak si si zabudla vsimnut tak som pisala jednu dolezitu vetu: Treba zmluvy ciiiiiiiiitat, lebo oklamat ta mozu aj na neexkluzivnej.....tot, vsio. A pre Katrin, nechaj nech si vyberie sama, myslim, ze som to napisala zrozumitelne....
Odpovedať
Profilova fotka
súhlasim s ada12345 normalna zmluva plne stačí 8-)
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
ak máte dostatok právnych skúseností s vedomostí na to, aby ste si predali nehnuteľnosť sami, nech sa páči. Ste si však istí, že dobre odhadnete kupujúceho a dodržíte najbezpečnejšie možnosti vyplatenia peňazí? Čítal som tu, že zmluva sa dá stiahnuť aj z internetu a podobné bludy!!! Preboha, veď tu nejde o fazuľky - potrebujete veľa dobrých rád a postupov, ako sa nedať napáliť a hlavne dobrú zmluvu. Bez dobrých skúseností by som to určite nerobil. Ale Slováci si myslia všetci, že to zvládnu.... a potom sú v Paľbe, že "aký sme my chudáčikovia, lebo nás podviedli..." Tak im treba, ak si nedali poradiť a boli žgrloši podeliť sa za dobré služby s odborníkom... Každý by mal byť v niečom odborník a nemiešať sa do vecí, o ktorých mám povrchné informácie, chrobák Truhlík vždy dopadol zle. Treba si zistiť konkrétnu realitku alebo makléra, o ktorom ste skutočne počuli, že je dobrý a seriózny... A to, že v tejto dobe môžete len zavolat realitke, aby zaradila Váš byt do inzercie a svojej ponuky... A to už je čo za realitku ??? Preboha, ako môže nejaký maklér predávať mačku vo vreci? Teda nehnuteľnosť, ktorú ani nevidel a tým pádom jeho práca stojí za figu!!! Že vás vôbec napadne dať to takejto realitke... a takýto predávajúci potom dopadnú najhoršie a nadávajú, aké sú realitky na houby... Trocha zdravého rozumu do hrsti !!! Aspoň si osobne zájdite do pár realitiek spýtať sa na ich systém práce a čo pre Vás môžu urobiť. Takto si aj trochu odhadnete makléra a lepšie si vyberiete. A za exkluzivitu a tým pádom odbremenenia Vás od telefonátov, starostí, obhliadok v niektorých realitkách dostanete niečo navyše, nejakú lepšiu možnosť inzercie nielen na webe, alebo službu grátis, poradenstvo s úverom a pod. Prečo keď idú Slováci do iných rôznych obchodov si dajú poradiť predajcom - odborníkom v pohode, ale pri nehnuteľnostiach sú nepoučiteľní a šetria tam, kde nemajú??? V niektorých krajinách sú zákony, že si nemôžete predať sami, ale musí to robiť odborník. Práve pre takéto podvody u laikov a vychytralcov. Veď niektorí si doslova podvod svojou nerozvážnosťou a naivitou pýtajú. . Skúste fórum "s realitkou alebo bez", tam je toho dosť.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Diskusia pokračuje po 4 rokoch
KOlko percent sa plati realitke pri predaji nehnutelnosti?
Odpovedať
vacsinou 2.000 eur
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?