Ako sa zabezpecit proti podvodu pri kupe bytu?

Kupujeme s byt s tym ze byvali majitelia v nom zostanu este do konca aprila - maju zlu financnu situaciu,chcu sa stahovat do maleho domceka na dedinu,ale este tam treba urobit elektrinu a vodu, takze tie 4 mesiace nemaju kam ist.... Peniaze potrebuju v hotovosti,aby mohli vyrovnat dlhy na bytovom,pretoze dovtedy byt ani nemozu predat,a zariadit si druhe byvanie... Ako sa my mozme zabezpecit,aby sa nestalo,ze im dame peniaze,byt si kupime a ked nastane april,oni sa odmientnu vystahovat?
Odpovedať
samozrejme dobrou zmluvou, ktoru vam vypracuje dobry pravnik, ktoremu verite...Jedine tak sa zabezpecite aby sa nic zle nestalo.
Odpovedať
pravnici v nasom regione.... ]-( !a nejake typy,co by mala urcite obsahovat?
Odpovedať
simonko skus zbehnut na portaly ktore sa venuju realitam, tam je dost takychto rad aj konkretnych, plus skus pozriet web porada. tam je tiez kopec fajn informacii....aspon kym ti tu niekto nieco konkretne napise ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
simonko vy ste tusim taky pripad jak mi ;-)
Odpovedať
dakujem
Odpovedať
no a ako ste to riesili vy helabela?
Odpovedať
Profilova fotka
moj mily vcera podpisal zmluvy, nasi predavajuci tam zostavaju do maja okrem toho, ze v zmluve by ste bezpodmienecne mali mat uz presny datum kedy sa vystahu a samozrejme sankcie za kazdy den oneskorenia. Tak ich motivujes, aby to neotalali. Ty uz budes vlastne v tedy majitel a mas akekolvek pravo ich po danom termine odtial vystahovat. Okrem tohot sa ale mozete zabezpecita aj najomnou zmluvou. Proste im vystavte najomnu zmluvu, kedze prakticky su vasimi podnajomcami s tym, ze vam za prenajom bytu nic neplatia (predpokladam, ze aj v tom to to mate tak ako mi) iba si uhradzaju naklady sami (ja neveim co tam vsetko je: najom bytovemu druzstvu a vsetky energie a neviem este co). V zmluve mate presne stanovene odkedy dokedy tam mozu byvat (co je na vasej spolocnej dohode) a co sa stane ak to purusia (spominane sankcie). Na zaklade tej najomnej zmluvy sa vy potom mozete rozhodnut, ze ak by sa z nejakych pricin nemohli vystahovat v dohodnutom termine, ci im to este predlzite alebo co dalej. Ale nemusite! To uz bude len na vas a na vasej zhovievavosti, oni budu povini sa vystahovat a vy na ich vystahovanie mozete pouzit vsetky zakonom povolene prostriedky . Inak by asi bolo vhodne keby poradil niekto, kto sa v tychto veciach vyzna, nech netrepem do vetra. Zozen dakeho pravnika alebo notara, alebo oboje (ja som mala stastie, ze moja teta je pravnicka a bola ochotna. Velmi nam pomohla a a aj sa natrapila lebo jednanie s nanismi predavajucimi bole veru tazke)
Odpovedať
aj vasi mali dake dlhy?
Odpovedať
Profilova fotka
nasi potrebovali peniaze na stavbu domu pozri mail dufam, ze to doslo :-) vela stastia
Odpovedať
simonko ked to chcu na ruku tak si nezabudnite spisat nejaky dodatok kde sa bude pisat ze prebrali od vas v hotovosti peniaze toho a toho dňa a podpíšete to obe strany najlepšie pred notárkou alebo overia podpis na matrike. Ale aj tak je to najlepšie previesť na ucet - to je aj doklad ze to preslo. Ten dodatok je k zmluve. Aj v Zmluve sa pise o tom ze preberaju v hotovosti ale aj dodatok by mal byt. Myslim ze sa bezne robi, ze ludia neuvolnia byt hned. Aj my sme tak predavali a ostali sme byvat este mesiac. V zmluve bol presny datum kedy musi byt byt volny. Ale rozhodne neodporucam pisat si zmluvu sami!!!!!!!!!!! Pravnik by to mal vidiet. Ani internetu by som moc neverila. Ak bude chyba v zmluve tak vam to ani na katastri nezapisu do listu vlastnictva.
Odpovedať
Profilova fotka
ako vravi pralinka, najlepsie prevodom na ucet. ja by som vyplacanim na ruku ako kupujuci ani nikdy nesuhlasila.... to sa uz hadam len na slovensku tak robi a ze to vobec aj nikot ziada... to co ma clovek nabalit tie prasuje do kufrika ako nejaky mafian 8-) a prist na dohodnute miesto... tiez suhlasim s tym, ze nepisat zmluvu sami, teda ak jeden z partenrov nie je pravnik ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
simonko, ja som pred pol rokom chcela takto kupit byt tiez, no vsetci v mojom okoli ma odhovarali a nakoniec aj odhovorili. vsetci (asi 15 ludi) mi tvrdili, ze by som ich vystahovat po uplynuti tej doby nemohla - iba v pripade ze by som im zabezpecila nahradne byvanie... a ze tie sankcie tiez by som nimi nic nedosiahla, lebo ze ak prachy nemaju, tak nezaplatia... aj ked som ten byt velmi chcela - bol super rieseny a kvoli tymto problemom aj o 300 tisic lacnejsi ako podobne v tej lokalite, nakoniec som sa rozhodla ze nie :-( urcite ta nechcem odradzat, ale je to potrebne prediskutovat s clovekom znalym v tejto oblasti a hoci si ja priplatit za pravnicku radu - stoji to za to riziko.. ked ti nikto nevie poradit pravnika skus vyhladat nieco na nete resp. sa prejdi po meste a mozno najdes nejaku kancelariu.. tie rady nie su az take drahe ked si predstavis o co ide. drzim silno palce a dufam ze sa nenechas odradit ako ja ;-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Skoda alenk, ze si sa dala odradit od vysnivaneho bytu, istoty nikdy nie je dost to je pravda. Ale podla mna kupujuci nie je povinny zabezpecit nahradne byvanie predavajucim ak sa nemozu vystahovat. Bolo by to iba v tom pripade, ak to vyplyva zo zmluvy a ak sa na tom dohodli. My sme tam preto mali uvedene "Predávajúci pre taký prípad týmto výslovne splnomocňuje kupujúceho na vykonanie všetkých úkonov potrebných k vyprataniu predmetu kúpy na náklady predávajúceho (bez akýchkoľvek nárokov na náhradný byt alebo ubytovanie pre predávajúceho). " a takisto to bolo osetrene v najomnej zmluve a tam sa hovori ze ak s aoni nevysthuju, teda byt neodovzdyju " prenajímateľ je oprávnený vykonať všetky právne úkony spojené s núteným vysťahovaním nájomcu z bytu, bez nároku na náhradný byt, resp. náhradné ubytovanie." Takze podla mna to nehrozi. Je mozne. ze ak meskaju s odovzdanim bytu a peniaze naozaj nemaju, tak ich z nich nijako nevymlatis... ale mas tam uvedene, ze mozes vykonat vsetko, co je v sulade so zakonom (ja neviem akos a to robi, ci to riesi policia alebo kto) a mozes ich vystahovat) Ale kto vie, aj ten zakon sa da asi kadejako prekrutit ]-(
Odpovedať
ved to potom funguje podobne ako exekucia ,nie?su v mojom byte...v ktorom nemaju co robit....dovidenia....
Odpovedať
Profilova fotka
helabela, tak presne tu formulku mne nikto neporadil :-( no a tiez ma vsetci odhovarali, ze z toho mozu byt dlhodobe tahanice, aj ked ty ako majitel mas vsetky prava, moze sa to tahat aj rok dva - no ako na slovensku... skoda, no, ten ktory sa mne crtal bol fakt super, 70m2 dvojizbacik, pekne rieseny, mala som premyslenu uz rekonstrukciu, no skoda... ale celkovo ti majitelia mali problem ho predat, vraj sa to tahalo takmer 10 mesiacov ten predaj - to bola druha vec co ma odradila, okrem vsetkych znamych a kolegov... simonko, to praveze tak nie :-( co sa tyka pravnych zalezitosti, tak niekedy mam pocit ze to funguje akokolvek inak len nie podla zdraveho rozumu... zdravy rozum hovori, je to moje, mam prava... ale nie som si ista ci je to take jednoduche... urcite treba dat overit! ak je ten byt pekny a stoji za to aj cenou - mal by byt kvoli tomuto lacnejsi, tak chod do toho, ale urcite s pravnikom za chrbtom, drzim palciska :-)
Odpovedať
by je v povodnom stave,a myslim ze majitelia si moc ani nedavaju zalezat na udzbe,cize rekonstrukcia je potrebna....tiez ma 70 m2,ale jednu velku izbu a 2 mensie,chodba a kuchyna su myslim rozmerovo cekom ok,na to ze ide o byt,a samozrejem jadro...chcu za to 800 000...myslim ze to je dost dobra cena pre dnesok,alebo nie?nachadza sa na na dobrom mieste,slnecna strana...
Odpovedať
to alenk: podľa mňa si urobila dobre, v slovenských podmienkach nie je ani právnik zárukou, že sa niečoho domôžeš |-| , podľa mňa si urobila dobre, môžem potvrdiť, že rok-dva je ešte slušné, ak sa ti podarí dostať sa v k svojej nehnuteľnosti, niektoré spory sa vlečú aj 10 rokov, samozrejme, keď máš dobrú zmluvu atď, tak sa k tomu hádam dopracuješ skôr. Podvodníkov je ale dosť a ja by som sa niekým nedôveryhodným nepúšťala do žiadneho sporu/zmluvy- ono nie je také jendoduché niekoho z bytu vysťahovať, niekedy ani polícia nie je činná, aj keď máte platný exekučný príkaz...
Odpovedať
myslis ze by bolo celkom realne,ze dlh vyplatia,byt prepisu,a ked sa nevystahuju v danom termine,tak s nimi nepohneme?nemozme ich odtial jednoducho vystahovat?
Odpovedať
ja teraz vobec neviem co robit....
Odpovedať
simonko, ale pisala si, ze pokial oni nevyplatia dlhy, tak byt nemozu predat... to znamena, ze ak uzvriete zmluvu, tak vlastne by bola platna alebo nie?
Odpovedať
Profilova fotka
no simonko, inac este k tomu povodnemu stavu, tiez som uvazovala nad tym, ako sa majitelia budu k tomu bytu spravat pocas toho obdobia ked tam este budu, ze ako je osetrene to, ze ty ho kupis v danom stave a oni ho odovzdaju v inom... ten moj totiz chceli obyvat este 10 mesiacov... neviem ci je ta cena dobra, to si musis porovnat s inymi ponukami, to co som chcela ja bolo za 2 200 000 a rovnaky byt vo vedlajsom panelaku sme vtedy nasli za 2 550 000 - ale to je BA - takze mne sa to zdalo ako vyhodne... a s tym vystahovanim to podla mna nie je take jednoduche, ako pise smith, niekedy ani policia nie je cinna. hej, sice v telke obcas vidime, ako nejakych nevinnych vystahoval exekutor - ale to su tie vynimocne pripady, kde to vybavi nejaka firma ktorej oni dlhuju - ktora ma kadejake nitky a kontakty a prachy na uplatky a tak... jo a kazdopadne by to tam chcelo nejaku formulku o rozhodcovskom sude, ci ako sa to vola... lebo na normalny sud treba niekedy strasne dlho cakat a ten rozhodcovsky je nejaky rychly ci co, to neviem presne... ale uprimne simonko, bala by som sa toho, ze maju dlzoby... :-( vy im date prachy, oni splatia dlzoby a az potom prepisu ten byt na vas? alebo ako to chcu spravit ked ho nemozu pre dlzoby teraz prepisat?
Odpovedať
to simonko: ja by som to asi urobila takto: peniaze vopred na vyplatenie dlhov (zistila by som si ale koľko z celkovej kúpnej ceny to činí |-| , či do toho rizika vôbec ísť)- za to by som chcela záložné právo k tej nehuteľnosti, zvyšok sumy by som im vyplatila po vklade do katastra. Keď ich tam necháš bývať do určitého dátumu a dáš im to do zmluvy, tak sa jedná o nájom na dobu určitú, vtedy netreba poskytnúť náhradné ubytovanie, ale pre istotu by som dala do zmluvy, že im ho neposkytneš, resp. by som tam ešte dala, že súhlasia s vysťahovaním, potom by ti stačilo dôjsť a vysťahovať ich...(ak máš na to žalúdok) v každom prípade, ak na teba nepôsobia vierohodne, preč ruky od toho a ešte raz ti musím napísať, že je to aj tak hroooooooozne rizikové sa do niečoho púšťať s neplatičmi, ako právnici s tým nemáme zlé skúsenosti, ver mi. p.s. v súvislosti s grettkynou otázkou, dúfam, že som dobre pochopila, že byt je v ich vlastníctve...
Odpovedať
Profilova fotka
poprosim jednu kamosku aby sa sem vyjadrila ak bude chciet, dali sa s priatelom na kupu, nenazvala by som to rizikoveho, ale skor problematickejsieho bytu a im to dopadlo dobre...teda uz je ich a uz aj prerabaju :-) od nej poznam tu formulku rozhodcovsky sud, tak hadam to bude vediet lepsie vysvetlit ako ja ;-)
Odpovedať
v prípade, že by si ten súhlas s vysťahovaním dala do zmluvy, by ti stačila aj SBS a exekútor (bez polície), aspoň myslím, píšem ti tak z hlavy, tak dúfam, že neboli nejaké novely alebo čo, že to všetko ide, ako som ti napísala.... :-)
Odpovedať
alenk,dohod tu kamosku.... smith velmi pekne dakujem,strasne si pomohla ci posobia vierihodne?no boli sme tam vcera s mamou,strasny braigel,ona na invalidnom,on na marotke,myslim ze penazi nemaju ...
Odpovedať
to smith: to zalozne prvavo netusim co znamena!!! :-N
Odpovedať
slúži to na zabezpečenie záväzku (dlhu), ak ti nevráti niekto peniaze, tak sa uspokojíš z predaja tej veci - tak laicky povedané :-) nemyslím inak, že by v tvojom prípade rozhodcovský súd niečo poriešil :-| , to sa využíva v iných prípadoch... budeš mať ale žalúdok vysťahovať takých chudákov? isto si zisti, či majú ten domček na dedine, nech ti ukážu LV...
Odpovedať
no vsak praveze ja na take nie som....tiez som uvazovala ze pristupi ,ale najskor chcem vidiet,ci nieco maju!!!mama sa jej pytala ze ci nieco maju,tak jej povedala,ze este nie,ze na to potrebuju tie peniaze,ale rec uz nedosla na to ci uz maju aspon nieco vyhliadnute.... takze to zalozne pravo: ako to mozem teda ja pouzit?chapem princip,ale neviem si to preniest na nas pripad :-N
Odpovedať
no simonko, ja byt na tvojom mieste, tak by som od toho asi dala ruky prec.. je tam privela veci, ktore treba osetrit... ja by som nemala nervy a cas na to vsetko si ustrazit...a velmi by som sa obavala, ze ci naozaj tie dlhy vyplatia, a teda kupovat nieco, co vlastne kupit nemozem... to sa mi nepaci..
Odpovedať
to simonko: skôr sa bojím toho, že len rýchlo potrebujú peniaze a možno hľadajú takúto bezúročnú pôžičku :-| a možno aj majú dobré úmysly, ale peniaze, ktoré by si im dala na domček by minuli a buď by si z nich urobila bezdomovcov alebo oni z teba žobráčku :-D , ja neviem, púšťať sa do niečoho s neplatični nie je nikdy terno :-( . to funguje tak, že na liste vlastníctva to máš napísané v prospech koho je to záložné právo a tým aj prípadný budúci kupujúci vidí, že tá nehnutueľnosť je zaťažená týmto právom....to majú bežne aj banky k hypu.....v prípade potom, že neplatíš, tak sa z toho zálohu (tej veci) tvoj veriteľ uspokojí...
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?