Ako riešite kontrolné návštevy u podnájomníkov?

Ahojte, rad by som sa vas spytal, ako riesite kontroly podnajomnikov? Ja to mam aj v zmluve, viac menej som sa skocil raz za cas na byt pozriet, ci je vsetko ok, samozrejme som sa vopred ohlasil. Len sa mi jedna o to, ze pri poslednej kontrole sa objavili dake zavady, ktore najomnici neohlasili, tak som sa rozhodol, ze tam asi budem chodit castejsie, resp. pravidelne raz do mesiaca. Ked som im to vsak navrhol, zjavne im to nebolo po voli a neprijali to ako navrh. Je to moj byt, samozrejme na kontroly mam narok aj podla zmluvy, ale nechcem tym zasa robit zlu krv medzi mnou a najomnikmi. Ako by ste to riesili vy? Resp. stretli ste sa uz s niecim podobnym a ako ste to riesili? Dakujem. t.
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
Pokud delaji problem vyhodit ale ja bydlim v pronajmu a kdyby me tam nekdo lezl tak si najdu neco jineho aby mi nekdo lezl do meho soukromi ani omylem
Odpovedať
Profilova fotka
Pokud máte pravidelné návštěvy ve smlouvě, tak není co řešit.A pokud se jim to nezdá, ať si najdou něco jiného.To snad je logické, že se majitel bytu bude zajímat pravidelně o jeho stav.Samozřejmě, když by to bylo každý druhý den, tak by mi to přišlo už jako zasahování do soukromí lidí, ale jednou za měsíc mi to připadá přijatelné pro obě strany.
Odpovedať
ahoj tommy tak ja mam skusenost - aj ako prenajimatelka aj ako podnajomnicka...ja napr. prenajimam byt a nechodila som na navstevy u predchadzajucich najomnikoch a stalo sa nam, ze mi zdevastovali byt a to doslovne.... ]-( a potom zdrhli :-| teraz mam novych podnajomnikov a tych vobec nechodim kontrolovat - je to rodina s detmi a su strasne slusni dokonca mi aj vymalovali byt :-D proste im verim... ;-) potom my byvame asi 2 roky v podnajme v Prahe a nikdy u nas prenajimatelka nebola proste nam veri, lebo sme zatial vrajze najpoctivejsi podnajomnici akych mala, ale je strasne tazke odhadnut akych najomnikov mas :-N vzdy jej kazdu chybu oznamime, ale ak Vam neoznamuju zavady v byte tak treba dohodnut, ze bud to budu oznamovat, alebo im budes chodit na kontrolu a hotovo ;-)
Odpovedať
maju to vobec v zmluve ze maju ohlasovat to co ty si myslis ze su zavady?
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj My teď máme jiný problem, nezaplatili nám na říjen....Teď už jde jen o to jak to slušně vyřešit..řešili jste něco takovýho?
Odpovedať
v minulém pronájmu jsme to měli ve smlouvě, ale majitel se nikdy podívat nepřišel.v nynějším pronájmu to také máme ve smlouvě,bydlíme tam týden,pronajímatelka je moje známá, takže snad nám věří. ozvala by se.jinak máme na dveřích jinou fabku,takže by tam načerno příjít ani nemohla.
Odpovedať
Pekny vecer. Do najomnej zmluvy sa uvadza navsteva bytu raz do mesiaca , nedoporucujem prenajat byt s dietatom . Platby su vzdy v mesiaci podla dohody , pripadne do 15. V mesiaci.
Odpovedať
martamarts:a co maji lide s malym ditetem delat kdyz nemaji na koupi bytu? Hodit si masly? Dite byt neznici,pokud mu to rodice nedovoli.
Odpovedať
..no bohuzial ludia nechcu prenajim byt ludom co maju male dieta...zevraj znicia byt a udajne je nejaka klauzula ze prenajimatel ta z bytu len tazko vyhodi ked mas dieta..neviem ci je to pravda ..ktosi mi to spominal ..
Odpovedať
Profilova fotka
tatata, ono zavisi od toho, ako je naformulovana najomna zmluva... staci dat iba ze najomca nema narok na ziadnu bytovu nahradu, prenajat na dobu urcitu a ked vyprsi cas, tak maju smolu... bez ohladu toho, ci tam deti su ci nie... ja som tiez aj prenajimala byt, aj bola podnajomnickou... majitel chodil raz do mesiaca po najom, vtedy sa pytal ci je vsetko oki.. mal sice kluce, ale mal ich v zapecatenej obalke a ani raz si nedovolil prist do bytu bez toho, aby sa ohlasil, resp. s tym, ze by si sam dokonca otvoril dvere.... to je protizakonne dokonca, osobna sloboda je osobna sloboda a majitel na to nema pravo.... raz sa nam podarilo zlomit kluc v zamku, len sme mu to povedali cez telefon, zaplatili si novu vlozku, a ked sme mu davali kluc, tak ten ani nechcel.... to sme tam uz byvali dva roky, tak nam veril.... na druhej strane, dost pravidelne sme vytapali susedov pod nami, co mal zle spravenu rekonstrukciu.... a o vsetkom sme ho informovali, o kazdom jednom kohutiku, co kvapkal, a bud sme sa dohodli ze je to banalita a opravili to my, alebo je to problem, ako vytapanie susedov... a tu prisiel on a aj zabezpecoval majstrov..... proste, je to o tom, ze nepises, co ti najomnici zamlcali, ake poskodenie... no myslim, ze ak mate normalny obchodny vztah a da sa s nimi, tak im len dorazne dohovor, ze ak sa to bude opakovat, budes nuteny chodit na obhliadku bytu castejsie a to ze nechces, lebo je to aj zasah do ich ssukromia, ale na ktory ty mas plne pravo a s ktorym oni suhlasili... ale ze ak sa to bude opakovat, nedavaju ti inu moznost, len pravidelne kontrolovanie.... urcite to poriesis k spokojnosti vsetkym, drzim palec :)
Odpovedať
Profilova fotka
my jsme meli pronajem s ditetem i psem a nikomu to nevadilo. pokud je to ve smlouve tak mi ohlasena navsteva nevadi
Odpovedať
My chodíme na kontrolní návštěvy pravidelně jednou měsíčně (tak je to i ve smlouvě), předem se domluvíme a bez problémů (naštěstí).
Odpovedať
Článok sa načítava...
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
ako riesiete /by ste riesili napriklad, ked najomnikov pri podpise zmluvy poprosite, ze nakolko je to rohovy byt v tehlovej nezateplenej bytovke, je potrebne aby boli 2 okna "krizom cez byt" otvorene na mikrovetranie... a pri kazdej "kontrolnej" navsteve su vsetky okna zatvorene, tak im to pripomeniete znova a znova, a otvorite im tie 2 okna na to mikro... a na druhy den opat vidite, ze su zatvorene... a po pol roku vam najomca zavola, ze odmieta zit v plesnivom byte, ze vam dava vypoved, ze jeho dieta ochorelo z plesni, chodi po susedoch a vyhraza sa ze vas da na sud, kade chodi tam vas ohovara... po ich odchode zistite, ze ta zena, ktora sa ohana VŠ titulom, v tom byte za cely rok, co tam byvali neumyla absolutne nic... cm vrstva prachu na zaluzkach, okna spinave, ze cez ne nie je vidiet...baterie v kupelni ci kuchyni zanesene vodnym kamenom, ktory splesnivel, ta vana! no fuj, a ta sprchovacia ruzica? s tym sprchovala svoje dieta... taky humus ste este nevideli... a ked som otvorila chladnicku... dostala som facku z toho smradu, kysnuce hnijuce vyliate mlieko a vsetko mozne, zatecene vsade brrr plesnive tesnenie v mrazaku od zvyskov jedla... to co bolo okolo sporaku... na grc...a rura? fuj fuj fuj... Vratili sme im polovicu depozitu... a oni uz boli aj za nasim spravcom kedy uz bude vyuctovanie a cakaju, ze im vratime zvysok depozitu... lebo Oni nebudu mat ziadne nedoplatky! povodne chceli vratit cely depozit hned pri odovzdani bytu, ze sak potom nam nedoplatok vyplatia... my sme tam stravili cely vikend, povodne sme chceli len upratat ten humus, samozrejme bojujeme so zacinajucou plesnou na stenach... musime oskrabat komplet stierky, a nanovo to urobit, vymalovat,... vycistila som co sa dalo, pracku necistila nikdy, roztecena hnijuca avivaz... brrr.....chladnicku, ale co stym tesnenim v mrazaku neviem... najradsej by som vyhodila celu chladnicku... susedia sa nam prestali zdravit, len na nas zazeraju... a ja mam len oci pre plac, ako mi za rok zhumplovala jedna mlada rodinka byt...
Odpovedať
Ahojte, mam vlastny jednoizbovy byt. Uz rok a pol v nom nebyvam, pretoze som sa odstahovala k priatelovi. NEmam odvahu prenajat ho cudzim ludom, aby mi ho zhumplovali. Asi pol roka som tam mala najlepsiu kamosku, lebo sa ocitla v nudzi, ale naozaj cudziemu cloveku by som sa bala. Predsa je to moj jediny majetok. Na druhej strane odkedy nasa vladna smotanka vymyslela platit dan s prenajmu je mi z toho na grc. Kazdy rok predsa platim dan z bytu, tak preco este by som mala platit ked niekomu umoznim mat strechu nad hlavou, lebo moj byt je momentalne prazdny??? Keby toto platilo radsej pre osoby, ktore maju 3 a viac bytov a zivia sa ich prenajmom.
Odpovedať
ano, nikdy nevies co sa v tom cloveku skryva... s prenajmom su same problemy... ten "zisk" po odpocitani vsetkych nakladov + dane a s tym spojene papierovacky, nestoji zanic... :( radsej ho predat...
Odpovedať
Profilova fotka
No nezavidim Vam. Ja som tiez zatial este podnajomnicka. Byvame s priatelom v prenajatom byte 2roky a nam majitel vobec nechodi na kontrolu. Ked sa nieco pokazilo,informovali sme ho o tom,ale tu sa vlastne nema co take kazit, lebo komplet zariadenie je nase. On totiz ten byt predtym ako nam ho prenajal, cely komplet zrekonstruoval a bola v nom len kuch.linka a sporak stary, ine nic. Sporak nam vsak vymenil, lebo na nom nefungovala truba a tu sme chceli, tak sme ziadali novy, chvilku bol problem s miernym unikom plynu, ale nakoniec to odstranili a chodia k nam len z firmy,odkial ma majitel plyn. kotol na reviziu. Platime mu nacas najom, takze s nami problem nemal a to vieme, ze sa vzdy vypytuje aj susedov, ze aki sme a tak, dokonca nam na zaklade toho, ze na nas nemal nikto staznosti, dovolil chovat v byte aj psa, napriek tomu, ze v zmluve mame vyslovene zakaz dom,.zvierat. My mu ten byt cistime ako vlastny, kazdy vikend riadne upratovanie, sporak je po roku ako novy a to na nom normalne varime, tak si myslim, ze sa nemoze stazovat. Ja osobne by som na kontroly urcite aspon raz za cas sla, predsa len, je to moj byt, tak ma zaujima, co sa tam deje. Pocas hladania si podnajme, sme boli u jednej slecny a ta mala zle skusenosti s minulymi podnajomnikmi, vraj jej velmi znicili byt, preto uz nechcela do toho bytu ani rodinu s dietatom a tusim max.2-3osoby, uz si to ani nepamatam, ale byt nevyhovoval nam. V dalsom sme boli pozret a tam sa len asi 1hod.pred nasim prichodom odstahovali byvaly podnajomnici a ten byt tak ako nechali, tak ponukala majitelka nam, ale poviem vam, rychlo sme sa pratali.To bol iny bordel. A majitelka sedela v kuchyni a pisala sms a my sme tam behali a hnusilo sa nam aj niecoho chytit a to sa ani netvarila, ze by to mala v plane upratat, kym by sme sa nastahovali.No fuj. Zaclony tam visely na kazdom tretom hacikum vsetko spinave, sporak s chybajucimi gombikmi a zaneseny, wc horsie ako v trtotriednej krcme a ten smrad. Akoze mala som dost a som rada, ze sme nakoniec nasli to, co mame. To si uz ozaj radsej priplatim, ako zit pod uroven. :-S
Odpovedať
Je to tak jako vždycky o lidech. Nikdy člověk neví s kým má co do činění, na počátku pronájmu je tedy jakýsi užší komunikační kontakt mezi pronajímatelem a nájemcem na místě. Pokud se během určitého času ukáže že jsou komplikace, náleží nájemce vystěhovat a nabídnout byt někomu serióznějšímu, pokud se ale nájemce projeví jako slušný člověk, přikláním se k názoru "neterorizovat" nájemníky neustálými kontrolami, i když "jen" jednou za měsíc. Každý člověk má rád určité soukromí. Argumentace že "to je přece MŮJ majetek" není podle mě v této situaci moc na místě. Pokud osoba, svůj majetek pronajme jiné osobě, čili za určitou odměnu dá svůj majetek na určitý čas k dispozici jiné osobě, je v určitým smyslu dočasný "majitel" někdo jiný. Nechci být špatě pochopen, jsem si vědom že původní majitel je stále majitelem a pronajímatel jen tím co to má na nějaký čas vypůjčené. Podle toho je potřeba se vším co bylo pronajato zacházet a je potřeba aby smluvně bylo ustanoveno že nemovitost a veškeré vybavení bude po opuštění nájemci v původním stavu a veškeré škody budou urovnány. Pokud je majitel tak úzkostlivý a i přes takovéto smluvní ujednání se nemůže zbavit strachu že by se mu s jeho majetkem mohlo něco stát, by podle mě raději ani neměl pronajímat. Osobně jsem nejednou byl v situaci nájemce, kontroly o kterých se tu mluvilo jsem nezažil ani jednou a vše bylo v naprostém pořádku. V bytě, kde by jsem byl "poctěn" každý měsíc návštěvou majitele z důvodu aby zjistil zda jsem mu náhodou nerozbil okna, nepoškrábal skříně, nebo nepomaloval fixou zdi, by jsem asi dlouho nevydržel.
Odpovedať
Profilova fotka
ak uvazujete o prenajati nehnutelnosti - radim to riesit stanovenim kaucie. je to normalny sposob zaistenia sa proti neplaticom, alebo zdevastovani bytu. norma je tri najmy vopred. kaucia sa vracia pri preberani bytu...ak je vsetko v poriadku, ak sa platilo stale najomne. ak nie, kauciu si ponechavate, alebo odcitate skody.
Odpovedať
tiez to riešim cez kauciu, ale na kontroly nechodím. Možno by som aj mala, ale verím im. Tak dúfam, že to bude ok. Veď sú v tom ich peniažky (teda v tej kaucii - no nie je to najom za 3 mesiace). Skôr som zvedavá, aké príde vyúčtovanie za teplú vodu :-S
Odpovedať
základom úspechu a hlavne aj šťastia je vybrať si "správnych" podnájomníkov :-) nám sa to zatiaľ darí chvalabohu a teda ani žiadne kontroly nemusíme uskutočňovať :-)
Odpovedať
murcos: tri najmy vopred? ak je najom v BA 500 eur mesacne tak chcem vidiet toho "najomnika" ktory ti da na ruku 3x500 eur ako kauciu a 500 eur vopred najom. to je 2000 eur - 60,000 SK hned na ruku a takeho najomcu nenajdes, ibaze prenajimas luxusne byty smotanke. okrem toho, ak by si mi hocico odpocitala z kaucie hned na teba podam zalobu uz len z principu.
Odpovedať
Profilova fotka
Aj mna zarazila 3meacna kaucia,to by som nedala, my mame len mesacnu a ked som bola v UK ani tam si nedovolili pytat odo mna viac ako dva najmy naraz.
Odpovedať
*murcos * ... 3 mesačná kaucia áno, ale pri prenájímani nebytových priestorov, ale pri bytoch si to neviem tak úplne predstaviť :-|
Odpovedať
kaucia ano... ale ked si najomca mysli ze byt je "bezudrzbovy",a to, ze byt splesnivel je vinou prenajimatela a caka ze sa mu vrati cela kaucia? predbezne bol u spravcu zistit, aky bude mat nedoplatok/preplatok... a ziadal vratit celu kauciu, a ked bude nehaky nedoplatok, tak ho uhradi... haha sem tam sme zasli pozriet byt... ale nikdy mi nenapadlo kontrolovat veci, ako som pisala vyssie... nikdy by mi nenapadlo pozerat najomnikovi do chladnicky, akosi mi pride prirodzene umyt ked nieco vylejem... ani vo sne by mi nenapadlo, ze ta osoba v tom byte nic nevycisti... ale zato chodi po susedoch a ohovara nas, ze jej ochorelo dieta ze zato da prenajimatela na sud a podobne...
Odpovedať
kali23: pri podpise zmluvy poprosite, ze nakolko je to rohovy byt v tehlovej nezateplenej bytovke, je potrebne aby boli 2 okna "krizom cez byt" otvorene na mikrovetranie... a pri kazdej "kontrolnej" navsteve su vsetky okna zatvorene, tak im to pripomeniete znova a znova, a otvorite im tie 2 okna na to mikro... a na druhy den opat vidite, ze su zatvorene... NAPADLO TA TOMU NAJOMNIKOVI TO POVEDAT PRED TYM NEZ PRISIEL BYVAT? AK ANO, PRECO TO NEBOLO V ZMLUVE? sorry ale ja ako najomca mam len povinnosti uvedene v zmluve a v zakone. to ze tvoj byt ma specialne poziadavky na ktore si najomcu upozornila tesne pred podpisom zmluvy alebo az potom je tvoj problem. kolko eur si im dala zlavu za to ze museli mat 2 okna krizom cez byt otvorene?
Odpovedať
Profilova fotka
hga - okna otvorene krizom cez byt (na mikrovetranie) nepredstavuju absolutne nijaky diskomfort. My kvoli riziku plesni mame okna na mikrovetranie otvorene takmer v kazdej izbe, to neprinasa ani tepelne straty, dokonca ani pri teplote -17 stupnov. Nema to za nasledok ani prievanovy efekt. Ked niekoho upozornis, ze bez vetrania vznikaju plesne a on opakovane po upozorneniach nevetra a nasledne sa este stazuje, ci dokonca sa vyhraza sudom... no neviem neviem, na cej strane je pravda. Hlavne ked problem ako plesne je tiahly a nevznika za jeden den, ale postupne. A hlavne, plesen vzdy zacina pri okne.
Odpovedať
ma plne pravo vyhrazat sa sudom. mozno keby najomca vedel vopred ze mu splesnivie byt tak by tam nesiel. typicky slovensky pristup, ziadat plne najomne a potom este obmedzovat najomcu a tvarit sa ze on je ten zly lebo neposlucha "opakovane upozornenia" napriek tomu ze mu to nebolo povedane pred podpisom zmluvy.
Odpovedať
hga... si uplne mimo... co ti mam nato povedat? keby som vopred vedela, co za humusakov si idem nastahovat do svojho bytu... vies co, zvelad si svoj majetok, a potom ho prenajmi, a ked sa ti stane nieco podobne, potom sa mi/nam tu k tomu vyjadri,OK? a este ti mozem dat kontakt na tych mojich exnajomnikov... aby si pochopil, o com som tu pisala... ze ne/vetranie nie je jediny problem... :-|
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Profilova fotka
ahojte pprosim o radu : prenajala som luxusne prerobeny byt a najomnici mi ho znicili : rozbili bezpecnostne sklo na masaznom boxe, zlomili kuchynsku dosku, zplesniveli steny na lodzii, prepalili a dorezali konferencny stolik, zlomili manzelsku postel ... na zaciatku najmu dali kauciu 450Eur - to sa rovnalo jednemu najmu. spisali sme aj odovzdavaci protokol - o stave "veci" ktore sme nechali v byte. par krat sme boli na obhlidke na "oko" to vyzeralo byt ok. zmluva je na dobu urcitu do 31.07.2010 s trojmesacnou vypovednou lehotou. najpmnici nam ustne oznamili pred dvomi tyzdnami ze od 01.05.2010 odchadzaju. nemame ziadny papier o ukonceni. manzel prevzal 01.05. kluce od bytu ako svedok bol pri tom sused. najomnici vsetky zavady zamlcali, prisli sme na ne bezprostredne po odchode najomnikov z bytu. na co sme im volali, ale nemaju zaujem to vyriesit a uz vobec nie zaplatit. Nevratili sme im kauciu , ale ta ani z daleka nepokryje naklady na odstranenie zavad, nehovoriac o tom ze od dnes som tam mohla mat dasich najomnikov za 500Eur, ale v takomto stave im to nemozem prenajat a mam teda usli zisk. CO MAM ROBIT ? mam sa obratit na policiu, alebo najaky sud? exekutora??
Odpovedať
asi to budes musiet nechat tak. Ak sa zacnes s nimi sudit, tak to bude vycerpavajuce a roky sa tahajuce. Tych, co si im to mohla prenajat za 500eur skontaktuj, prenajmi im to do casu, kym to nedas dokopy so zlavou, pripadne aj zadarmo, nech ti neujdu prec.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?