Ako odstúpiť od zmluvy o kúpe bytu?

Dobrý deň, chcem sa opýtať ako postupovať pri odstupovaní kúpnej zmluvy bytu, resp. či sa to vôbec dá, ak sme kupujúci. Ide totiž o to, že na byte ktorý kupujeme je ťarcha, realitka aj predávajúci nás nechali v tom, že hypotéka je predávajúceho, tak nemal byť problém. Avšak hypotéka je predávajúceho sestry, sú rozhádaní, a predávajúci nesúhlasí s vyplatením jej úveru. Jediná možnosť je prenos na inú nehnuteľnosť, ktorú však chcú kúpiť až z našich peňazí. Tým pádom, my by sme platili našu hypo, a ešte by sme boli aj bez bytu. V kúpnej zmluve sa to však neuvádza, je tam len, že peniaze budú prevedené na účet predávajúceho, a ten je povinný do 3 mesiacov od zapísania na kataster ťarchu z bytu preniesť. Nepíše sa tam nič o ďalšej 3. osobe, ktorá tú ťarchu na byte má. Točíme sa v kruhu, naša banka nepustí peniaze skôr, než bude byt čistý, byt nebude čistý kým predávajúci nekúpi iný byt, kde prenesie ťarchu, byt nekúpi, kým nebude mať peniaze z našej banky. Dalo by sa to jedine tak ako som už spomínala, ale v tom prípade je to pre nás finančne neúnosné, platiť hypo aj prenájom, a ešte aj v neistote, že vôbec byt bude niekedy náš, a s tým jednoznačne nesúhlasíme. Chceme odstúpiť od zmluvy, keďže nám bolo viac menej zatajené, že ťarcha na byte nie je predávajúceho. Neviete niekto poradiť, či sa s tým dá niečo robiť? :-(
Odpovedať
Profilova fotka
Dobry denk tak ako ste v zavere sama uviedli, zatajenie skutocnosti, tykajucej sa zatazenia nehnutelnosti tarchou inej soby, nez je vlastnik bytu a neupovedomenie kupujuceho o tom, je pochybenim zo strany rezlitky, svedci to o jej neserioznom jednani a korektnom informovani a to je dovodom na opravnene odstupenie od zmluvy, pricom tzv,cpokutu, ci saankcie by mal znasat predavajuci a realitka, nie vy. Doporucujem obratit sa na dobreho pravnika, nech vam vypracuje odstupenie od buducej kupnej zmluvy a podat ho aj na kataster, ak ste tam davali nejaky navrh na vklad, ak nie, tak realitke aj predavajucemu ho dorucit a prip. Na sud, zial:-):-):-)
Odpovedať
@kesh Neviem, ci ste tu kupnu zmluvu uz uzavreli/podpisali alebo nie. Ak ste ju nepodpisali, tak ju ani nepodpisujte. Ak ste ju uz podpisali, tak est eurcite nei je ucinna. Tazke to nebude, len sa to tazko pise takto cez internet, ked tu zmluvu nevidim. Poradte sa s pravnikom. Nemusi to byt ani drahy advokat.
Odpovedať
Ďakujem Vám veľmi pekne za rady, zmluvu sme bohužiaľ podpísali 8.5. aj s návrhom na vklad. No nemala by byť účinná, na kataster sa mali dávať v tom čase len nejaké záložné zmluvy, aspoň tak nám to povedali v realitke. Radíme sa s právnikom, dúfam, že to dobre dopadne, a nepôjdeme na súd :-( držte palce :-)
Odpovedať
@kesh V kúpnej zmluve je obvykle formulácia že kupované nehnuteľnosti sú bez ťarchy resp. ak tam ťarcha je musí byť uvedená. Takže ak tam bolo uvedené klamstvo mal by to byť dôvod na odstúpenie od zmluvy z vašej strany.
Odpovedať
@kesh uvedenie do omylu je jednym z dovodov neplatnosti zmluvy.
Odpovedať
@finis my máme teraz tiež problém, realitka nás zaviedla do omylu tým, že sme sa zaviazali kúpiť dom ne hypotéku, banka nám hypo zaviedla z dôvodu, že je to viničný dom v extraviláne mesta, mám to na papiery z banky, maklér nás ženie, aby sme mu poslali odstúpenie a nechce vrátiť zálohu. Len sa naťahujeme, lebo maklér si myslí, že sme im poškodili a blbosti, že na moje zmätočné emaily nebudú odpovedať a pod. ...no des podpísali sme nevýhodné zmluvy, lebo nám nabulikali, že na to hypo bez problémov dostaneme, aj dom v banke neprešiel, v hypo sme boli predschválený v banke, tak sme nemali podpísať aj také zmluvy, a teraz nevieme že čo ako, vymáhanie po súdoch nás výjde určite viac. ak niekto viete poradiť, tak poraďte prosím....dík moc
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?