Ako je to s uprataním domu po konci nájomnej zmluvy?

Profilova fotka
Ahoj, chcela by som sa spytat ci uz ste niekto riesil situaciu kedy ste po skonceni najomnej zmluvy(a teda vystahovani najomnikov) davali do poriadku dom/byt a nemali ste to vyslovene v zmluve ze to maju spravit oni? Mame totiz v zmluve ze po skonceni najmu daju byt do povodneho stavu, ale bojim sa ze to v cih pripade bude len ze upracu, kdezto skutocnost vyzaduje aj komplet malovku priestorov domu. Ak by sme sa dohodli, ze si to dame do poriadku my, je mozne si to potom od nich spatne vyfakturovat? Diky za odpoved dufam ze to bolo ako tak zrozumitelne :-)
Odpovedať
moj nazor je ze preco by ti mali vymalovat byt ked ti platili najom...vsak v tom najme je zahrnute aj bezne opotrebovavanie bytu...ak by tam bolo velke znecistenie alebo znicenie, ktore nieje beznym opotrebovanim tak na to sa na zaciatku plati zaloha vo vyske minimalne mesacneho najmu. Cize z toho si potom financujes tie opravy bytu ak je prilis zniceny. Pochybujem ze nejaki najomci ti budu dobrovolne chciet vymalovat byt, navyse ked z neho uz odchazdaju :)
Odpovedať
ja pod danim do povodneho stavu rozumiem to, ze pokial si tam davali robit napr. stropne podhlady, tak ich po ukonceni najmu odstrania a ostanu hole stropy. Taketo malovanie po ukonceni najmu som videla v Nemecku, kde si najomcovia prenajimaju byty od spravcu nehnutelnosti a tam maju zakotvene v zmluve, ze po vypratani priestoru ho musia po sebe na bielo vymalovat.
Odpovedať
tiez si myslim, ze toto ti nikto z najomnikov nepreplati. tiez sme prenajimali byt a vratenie do povodneho stavu bolo to, ze tu upratali a povysavali. ale napr. okna neumyli ani raz za ten cas, co u nas byvali. vzdy, ked sme menili najomnikov sme to tu boli cele malovat a poriadne poumyvat.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 10 mesiacoch
Profilova fotka
@tasha8 No, podľa mňa Ti to nezaplatia... ja by som neplatila, prepáč, bývame už v druhom podnájme a teda z prvého, keď sme sa sťahovali, popratali sme, poumývali, chladničku, skrinky vyčistili, všetko komplet vygruntovali, okná umyli... to muselo stačiť... @berus222 ja umývam okná aj 4x do roka a bývam v podnájme :-N to bolo čo za humusákov? :-p
Odpovedať
no podla mna je blbost, aby vam oni malovali byt. to im potom akoze vy budete platit za malovanie? ved platili najom. bratranec prenajima byt a ked odidu najomnici, tak ho daju oni do poriadku, vymaluju, vymenia spotrebice, riady, nabytok, co treba a prenajimaju dalej. ak vam nieco umyselne znicili, tak im to asi mozete stiahnut z najmu, ale tak aby vam oni davali do poriadku byt je podla mna blbost, ked vam platili najomne.
Odpovedať
Profilova fotka
dání bytu do puvodního stavu dle meho znamená, že nikde nezustanou napr. diry po obrazcich, ze pokud byla lednice po dobu najmu treba v uplne jine mistnosti, tak ze ji vratim na puvodni misto. a bude klasicky uklizeno ... my jsme treba zamazli par fleku na stene a strope(vznikle zabijenim nepohodlneho hmyzu) okna jsem umyvat ani nechtela(byla jsem tehotna), ale nakonec dorazila tchyne a okna umyla.... rozhodne me ani nenapadlo malovat byt a kdyby po me pani chtela zaplatit vymalovani bytu, tak bych se rozhodne nedala a nic neplatila - prece to, ze jsou v byte potreba nejake upravy pred nastehovanim dalsich najemniku, tak na to vam ti predchozi platili kazdy mesic najem, s tim se hold musi pocitat....
Odpovedať
Nas čaká podobná situacia,,nemáme v najomnej zmluve nič čo sa týka odovzdania bytu.Mala som však v byte pána ktorý sa profesionalne zaoberá rekonštrukciami a opravami a ten mi povedal,,že by sme mali v byte samozrejme nechať veci ktoré tam patria podla nejakeho preberacieho protokkolu,,netrápiť sa vymalovaním,alebo umývaním okien.Ked sa prenajme priestor dalej je samozrejme že si to noví podnájomnici vymaluju podla svojich predstáv.Dalšie je,že sa prihliada na prirodzené opotrebenie veci ktoré boli dané do užívania,,,Podla mna najomne sa sklada z najmu plochy ktorá sa užíva plus najom za vybavenie bytu,,,aspon mi to tak platíme,,takže uplne stačí zobrať si svoje veci pozametať byt a nenechať tam odpadky,ktoré tam nepatria,,,
Odpovedať
pokiaľ išlo o bežné opotrebenie, určite to podnájomníci maľovať nemusia.. ak si im však odovzdala byt čerstvo vymalovaný a oni čo ja viem porozlievali červené víno po stenách, nájde sa tam špina, prípadne nejaká obitá omietka a podobne, tak to si už nárokovať môžeš, to zas nie je bežné opotrebenie.... otázne je aj, ako dlho tam boli podnájomníci... ak ti riadne platili dajme tomu 2, 3 roky, asi by som mávla rukou aj nad nejakou menšou škodou :-) určite ti dali kauciu predpokladám, tak pri preberaní bytu napíš protokol a v ňom zistené škody, určite si písomne, čo tam nie je ok a potom im to strhneš z tejto kaucie... samozrejme najlepšie je, ked ti podpíšu ten protokol..
Odpovedať
Dat do povodneho stavu u znamych bolo: kedze byt bol odovzdany najomnikovi biely(vsetky steny), najomnik ho chcel odovzdat s cervenou a modrou farbou na stenach, tak musel vymalovat na bielo-bielo a nie len raz pretret. A druhe bolo, normalna drevena linka, krasne drevo, bolo pretrete na slivkovu farbu-takze najomnik ju dal na vlastne naklady opravit(dat do povodneho) stavu aj linku. A samozrejme, ked si niekto da na steny police, tak sa ocakava, diery zatriet a zamalovat, tak isto, ked zachod bol odovzdany funkcny, tak funkcny sa ma aj vratit!!! Niekedy nechapem, ako mozu ludia vratit byt v dezolatnom stave, niekedy mam pocit, ze niektori to robia narocky, pomstit sa majitelovi a este sa budu vyhrazat!!! Fakt, mat dobry najom a dobrych najomnikov je dnes uz pomalicky rarita(cest vynimkam)!!
Odpovedať
Ja si myslím, že dať byt do pôvodného stavu znamená, že byt odovzdám v stave v akom som ho prebral, takže je úplne normálne, že po sebe poupratujem a vymaľujem. My, keď sme sa sťahovali do nájmu sme dostali byt čistý, vymaľovaný a taký sme ho aj po odchode odovzdali majiteľovi...
Odpovedať
suhlasim so zabkou, vacsina najomnikov zanecha byt spinavy, ani sa nenamaha povysavat, ved Ty zdierac beries kazdy mesiac prachy za podnajom, tak preco by ti este aj upratovali (taky je narod slovensky bohuzial, ako keby som ho dostala od statu zadarmo alebo co...)... a pritom clovek sa fakt snazi byt prenajat cisty, my ho vzdy kompletne vycistime, ked prichadza novy najomnik, poperiem vsetky zavesy a textilie aby to tam vonalo .... a malokto ho odovzdal aspon v akom takom poriadku... to by ma ani nenapadlo, ze niekto odide a byt bude taky cisty ze ho mozem hned prenajat, ale niekedy su ludia totalni humusaci, ja by som sa hanbila nechat taky brajgel a odist... Ale cest vynimkam, nasli sa aj taki, ktori ako tak upratali a jedna rodinka dokonca vymalovala, ale to tam byvali 2 roky s malym dietatom..
Odpovedať
Článok sa načítava...
Diskusia pokračuje po 1 roku
Profilova fotka
Je to tak, že občiansky zákonník rieši iba drobné opravy počas nájmu. Ostatné veci ktoré sa týkajú technického stavu musia byť dohodnuté a spísané v nájomnej zmluve. Preto si myslím, že vymaľovanie je otázkou dohody. Ak ju nemáte zmluvne ošetrenú a nájomníci vymaľovať nebudú chcieť, tak zmluvné podmienky neporušili. Nie je bežným štandardom, že nájomníci po ukončení nájmu vymaľujú. Je to bežné opotrebenie prenajímanej nehnuteľnosti. Iné by bolo, keby urobili nejaké stavebné zásahy trvalého charakteru. Potom by už museli dať byt do pôvodného stavu.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?