Zrážanie sa vlhkosti a izolácia steny

Ahojte, mam hlinený dom, je postavený z kopca, ma plytké základy, zadná izba lezi pod úrovňou zemi problém je v tom, ze základ je betonovy a konci nad urovňou podlahy v izbe a premŕza, zráža sa mi tam vlhkosť v zime lebo betón je moc studený, chcem sa opytat ci to m zem zateplit xps a pomoze mi to aby sa tam nezrazala vlhkosť , hrúbka je cca 50cm, prikladám obrázok, nechcem to spackat je to hlineny dom. Ďakujem
Odpovedať
@radomir_svk Najprv treba hydroizolovať, potom masívne zatepliť základ.
Odpovedať
@blacksr ten beton podrezat bude asi dost mastna zalezitost, tie zaklady su cca 30 cm v zemi, je to beton a kamen... pokial by sa to podrezalo tak som stale pod urovnou zeme z vonka
Odpovedať
@radomir_svk myslela som zvislo
Odpovedať
@radomir_svk Vodorovná izolácia je pod drevenou podlahou?
Odpovedať
nie, pretoze ani ten mur nema izolaciu, aj tak by ta izolacia bola 30 cm nad podlahou, skladba mi bola poradena, nasledovne - zem - drveny kamen 15cm, a potom drevene hranoly ulozene v piesku s vapnom a na tom podlaha, ostrena prirodnym olejom este doplnam, medzi stenou a podlahou je nopova folia zvsilo,
Odpovedať
@radomir_svk Skoda, že ste nedali granulované penosklo miesto kameňa. Nedá sa to ešte prerobiť? Už sa býva? A dvihnúť to nad úroveň betónu.
Odpovedať
neboli peniaze a prerabame to pocas byvania, zlozita situacia, podlaha isla maximalne hore ako sa dalo, dom je tak ze ma 3 izby za sebou a tato je posledna vsadena v terene a ked sa prechadza z izby do izby tak je tam schod..... viac sa nedalo ist, pretoze stropy su nizke a schod by bol potom z tej izby az 50 cm..... Podlahu by som nerad menil pretoze je nova.. stara bola prehnita
Odpovedať
Profilova fotka
@radomir_svk okolo steny zvonku treba urobiť ryhu až pod základ, položiť drenáž, (10cm) drenáž vyviesť na povrch s odvetraním na konci a vyústením nad terén (1m) a do šachty alebo na terén na druhom.Drenáž musí byť okolo domu. Stenu obložiť styrodurom (min 15cm), ryhu zasypať štrkom na povrchu zabezpečiť odvod vody. Odvetranie je dôležité, umožní odstraňovať vlhkosť priebežne, nielen pri daždi. Dá sa použiť aj chemická injektáž živicami.
Odpovedať
@jan45 mam zateplit styrodurom len tu cast co je betonova?
Odpovedať
@jan45 @radomir_svk Ja by som tam dala zvonku radšej granulát penoskla.
Odpovedať
@blacksr vies mi to nejak podrobnejsie opisat? z tej strany mam nejakych len 40 cm miesta, je tam susedov dvor, preto nejake velke terenne upravy neprichadzaju do uvahy...dakujem za ochotu Este mam otazku mam ganok a tam je na spodku mur tenky len 15 cm z plnej palenej tehly, aku hrubu izolaciu mam dat z vonka?
Odpovedať
@radomir_svk 40 cm priestoru stačí plná tehla neizoluje takmer nič - aby s sa dostali aspoň na súčasnú normy, bolo by treba 12 cm EPS. Ale norma je 10 rokov stará. Dajte viac, koľko vojde. Nevidela som na Vašom dome nič, neviem, aký je veľký, aké máte platby za energie atď, takže ťažko hádzať nejaké záväzné cifry. Ale ak už zatepľujete, je rozumné využiť túto akciu a dať izolácie čo najviac - kľudne 25 cm. Pokiaľ budete meniť aj kúrenie, tak to treba všecičko premyslieť, aby ste nemuseli moc do kúrenia investovať a radšej vraziť o 2000 € do izolácií.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@blacksr su to take dva vyklenky dalo by sa to aj domurovat? plocha domu je 60m2 cast nepalen a cast s palenej tehly.. Prosim ta este mi to vysvetlis s tym penosklom na zateplenie toho betonoveho zakladu?
Odpovedať
@radomir_svk Penosklo sa nasype ako drenáže kamene do ryhy k základom - to, čo navrhol p. @jan45 - ale miesto XPS by sa dalo to penosklo, ktoré aj tepelne izoluje, aj sa para dostane von. Výklenky nedomurovávať - murivo izoluje oveľa slabšie ako tep. izolácie. Napríklad taký ytong izoluje 3x horšie než EPS.
Odpovedať
@blacksr dakujem za odpoved a este jedna otazka ma dlhu chodbu je tam len omietka rakos a drevene dosky chcem to zaizolovat v takejto zostave: tatransky profil - vzduchova medzera, parozabrana - vata a podom ide strop, len problem je v tom ze strop je sikmo na jednej strane mi ostane medze nad izolaciou mam tam tiez napchat vatu do tej medzere? tak ako na obrazku, cervena je ta vzduchova medzera
Odpovedať
@radomir_svk Parozábranu dajte s Al povrchom - bude odrážať teplo späť. Dobre prelepiť spoje a pritmeliť po obvode ku stenám! Neviem, aká je krytina, ale bolo by dobré nechať malú vzduchovú medzeru na odvetranie, preto tam, kde je priestor, vlnu ešte pridajte, ale nie až po krytinu. Také 2-3 cm nad ňou nechajte.
Odpovedať
@blacksr je to pod strechou, tu som tam nekreslil, klasicka valbova, este na prch povale pojde minimalne 200 mm knaufu, na tej chodbe je beto bez izolacie, je najlepsie to vyburat? cim to mam nahradit?
Odpovedať
@radomir_svk Juj, asi pokročilá hodina... čiže to šikmé je rákos, nie krytina. Aj nad toto pôjde 20 cm vlny? Tak dajte vlnu aj do medzery, čo ostane. Proste nejaké zvyšky. Inak OK.
Odpovedať
ano tatransky profil pojde zvnutra a ta skladba, potom je ten rakos a omietka a na to ked budu peniaze pojde izolacia je to pod strechou, povala... Mozem este otravovat? v strede domu mam kuchynu, jedna stena je vonkajsia, je hlinena, mam na nej kuchynsku linku, hore skrinky, v tych skrinkach sa mi vzadu zraza voda, kuchyna nema vykurovanie, je tam tak 18-19 satupnov, pomoze jedine kurenie v kuchyni? alebo mam dat za tie skrinky, co su na stene nejaky polystyren? dakujem za ochotu
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr penosklo v tomto použitípôsobí len ako štrk, na izoláciu proti vlhkosti musí mať inú úpravu.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?