Zdravé/ekologické alternatívy k polystyrénom? Penosklo, vata a spol.

Profilova fotka
Ahojte. Prosím Vás o skúsenosti a rady, či sa vôbec oplatí niečo taktéto riešiť. V podlahe som mal mať 7cm PIR dosiek, čo je zbytočne drahá hovadina, po porade s Jarkou sme sa rozhodli nahradiť ich kombináciou PENOSKLO pod základovú dosku a 7cm EPS, napriek mojej počiatočnej nedôvere v penosklo. Otázka je: robil to už niekto a má s tým reálne skúsenosti? Ako postupovať, čoho sa vyvarovať? Jedná sa o vrstvu 15cm penoskla pod doskou. 15cm PO zhutnení. Dodávateľ mi vravel, že používať penosklo vyslovene ako izoláciu je blbosť a že sa radšej oplatí na ňom zakladať celú stavbu. Pravda alebo marketing? Druhá vec: Keď som už volal s dodávateľom penoskola,tak mi vnukli jednu, nie celkom banálnu myšlienku, prečo používať polystyrén vyrábaný z ropy, keď sme už dnes eko/bio/AloeVera/Smart spoločnosť? Izolácie sú nasledujúce: Fasáda EPS 70F šedý 200mm Podlaha EPS 150S šedý 70mm Existujú k týmto prvkom nejaké cenovo zaujímavé "eko" izolácie na prírodnej báze, alebo je to celé blbosť a polystyrén nevadí ničomu z hľadiska zdravia?
Odpovedať
@vapno92 najekologickejšia alternatíva je otužovanie :-) zakladať stavbu na doske uloženej na izolante je dobrá vec, lebo sa tým dá odbúrať veľa teplotechnických nedostatkov, ale celkom súhlasím s tvrdením, že použiť penosklo (vo forme štrku) ako izolant nie je najmúdrejšie riešenie, hlavne ak zohľadníme jeho nehomogénnu skladbu a šírenie tepla v spojitej vzduchovej vrstve skrz celú hrúbku "izolácie". Lepšiu prácu odvedú doskové izolácie (neekologické XPS ) alebo aj dosky z penoskla ale tie sú krehké a drahé, preto je zakladanie na nich neefektívne. Za mňa je trend zakladania na penoskle skôr marketing ako správna voľba a určite nie pri hrúbke 15cm. Niektoré návrhy uvažujú s vrstvami okolo 40cm, čo by aspoň čiastočne eliminovalo vyššieuvedené nedostatky. Toť môj názor. Ak je to možné, tak zakladám na XPS.
Odpovedať
@vapno92 Ahoj. Když se polystyrenem přežereš, tak je životu nebezpečný. Jinak je stejně škodlivý jako eko/bio/ aloe vera i s ekologickými aktivisty dokopy. Podívej se na založení domu na Liaporu : http://stavba.tzb-info.cz/zaklady/142... ;-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?