Zateplenie strechy 30-ročného domu - áno či nie?

Chystám sa zatepľovať dom a narazil som na vážny problém. Dom má cca 30 až 35 rokov. Je 2 poschodový polovicou podpivničený okres ZA. Celý je postavený zo škvarobetónových tvárnic s rovnou strechou. Na streche je natiahnutá vrstva fatrafolu cca dva roky stará. Celý problém je ten že musím dávať nové plechy lebo odskok od steny je malí čo nie je až taký problém. Problém je že strecha asi pod tým nie je zateplená. Čo viem mala by sa tam nachádzať od spodku vrstva plechu a dve asfaltové vrstvy na tom je položený fatrafol. (Tu je problém že ja neviem ani zistiť čo sa tam v skutočnosti nachádza lebo žiaden vstup pod tieto vrstvy tam nie je . Z vnútra domu sú to panely . ) A tu dochádzame ku môjmu problému dostávam sa ku dvom názorom: 1. Strechu nemám zatepľovať lebo je tam toho dosť a prakticky si ničím nepomôžem akurát ma to bude stáť veľa peňazí. 2. Jednoznačne zatepliť Pýtal som sa na to dvoch architektov jeden povedal to druhý to a to isté sa odlišujú známi. Na jednej strane je mi ľúto vyhadzovať a strhávať strechu za niekoľko 1000 € . Ale ak zateplím dom a potom polovicu tepla čo by som mal ušetriť vypustím cez strechu tak to nemusím ani zatepľovať.
Odpovedať
Keďže teplo stúpa hlavne hore, treba strechu zatepliť. Ak nechceš rozoberať fatrafol, máš 3 možnosti: 1. Zatepliť strop z vnútra 2. Nafúkať cez atiku zateplenie medzi strop a strechu. To len ak je tam aspoň 30 cm vzduchová medzera 3. Urobiť inverzné zateplenie strechy. To znamená na fatrafol separačnú textíliu, potom styrodur, zase separačnú textíliu a štrk
Odpovedať
možnosť č.4- polystyrén aspoň 20cm s kašírovanou ipou možno pre istotu ešte ďaľšiu vrstvu ipy a štrk. Samozrejme spádovanie a oplechovanie... A možno aj piata možnosť použiť trapézové plechy s izoláciou aké sa používajú na halách,supermarketoch apod. Ja som minulý rok spravil zateplenie plochej striešky nad vstupnou chodbou tak,že som kúpil trapéz od Blachotrapéz už s povrchovou úpravou s vlnou 35mm,na strechu som na ipu nalepil 10 cm polystrén,na to som lepil trapézový plech.Lepil som pur penou a okraje sroboval skrutkami na plechové strechy. Už len to neuveriteľne pomohlo,predtým bolo v chodbe ako v psinci teraz super./bývam tu len druhý rok/ Zatepliť jednoznačne.
Odpovedať
My máme tiež starší dom s rovnou strechou. Medzi strechou a stropom bola medzera tiež nahádzaná škvára a bordel...rozdiel v zime keď sa kúrilo bol cca 4stupne. Plechy na streche sme nechali na strechu sme dali pochôdzny polystyren(my 30cm) a na to sa davala taká folia (neviem ako sa tomu nadáva môžem zistiť)dorobili vetracie komínky a, teraz si nevieme si vynachváliť, v zime otvárame okná čo je tam tak fajn a to ešte nemáme zateplenú severnú stranu (sused robí problémy)...inak tiež sme zo ZA
Odpovedať
Profilova fotka
Pokud sám nevíš, jakou střechu máš, nelze dát zaručenou odpověď. Začal bych tedy výpočtem současného stavu a vlivu zamýšlených úprav. Vše najdeš v mém profilu. Když už se něco zásadně předělává, zateplení se většinou vyplatí. Pokud na střeše v zimě slézá sníh dřív, než v okolí, pak jednoznačně zateplit.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?