Zateplovať strechu áno alebo nie ?

Chystám sa zatepľovať dom a narazil som na vážny problém. Dom má cca 30 až 35 rokov. Je 2 poschodový polovicou podpivničený okres ZA. Celý je postavený zo škvarobetónových tvárnic s rovnou strechou. Na streche je natiahnutá vrstva fatrafolu cca dva roky stará. Celý problém je ten že musím dávať nové plechy lebo odskok od steny je malí čo nie je až taký problém. Problém je že strecha asi pod tým nie je zateplená. Čo viem mala by sa tam nachádzať od spodku vrstva plechu a dve asfaltové vrstvy na tom je položený fatrafol. (Tu je problém že ja neviem ani zistiť čo sa tam v skutočnosti nachádza lebo žiaden vstup pod tieto vrstvy tam nie je . Z vnútra domu sú to panely . ) A tu dochádzame ku môjmu problému dostávam sa ku dvom názorom: 1. Strechu nemám zatepľovať lebo je tam toho dosť a prakticky si ničím nepomôžem akurát ma to bude stáť veľa peňazí. 2. Jednoznačne zatepliť Pýtal som sa na to dvoch architektov jeden povedal to druhý to a to isté sa odlišujú známi. Na jednej strane je mi ľúto vyhadzovať a strhávať strechu za niekoľko 1000 € . Ale ak zateplím dom a potom polovicu tepla čo by som mal ušetriť vypustím cez strechu tak to nemusím ani zatepľovať. PS: Administrátorovi sa ospravedlňujem ale som zle zvolil na miesto diskusie som dal otázku preto som to dal znovu
Odpovedať
Jakino : Môžem dať izoláciu na fatrafol ? Alebo to mám celé strhnúť až na konštrukciu čo je pod plechom a na to dať osb dosky izoláciu a fatrafol ?
Odpovedať
@jakino zhanaju ta ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@lukas852 jednoznacne zateplit. DOm ktory ma 30-35 rokov urcite nebude splnat dnesne potreby na zateplenie.. a nezabudaj ze cez strechu su najvacsie uniky tepla. Ak ako pises ze zateplujes dom je nelogicke vynechat z toho strechu.. Myslis ze tym usetris? Izolacia domu sa riesi komplexne - podlaha, sokel, steny, strop...
Odpovedať
@richard71 Pravdaže že to chcem spraviť poriadne a práve preto sa na to pýtam a snažím sa nájsť pravdu z tých info čo som odstal od ľudí okolo mňa.
Odpovedať
@lukas852 ...zdravim...firma zo ZA Ti spravi otvor do strechy a nafuka tam izolaciu...,nemusi sa strhavat cela....
Odpovedať
@lukas852 normálne na fatrafol. Tu si o tom môžeš prečítať: https://m.estav.cz/cz/6086.konstrukce...
Odpovedať
bol som v rovnakej situacii. dom kocka 40r. zateplena 5cm eps, na streche fatrafol bez zateplenia. Na steny som pridal 10eps, takze final hrubka je 15cm a na strechu som dal 30cm eps (ten velky rozmer 2x1m tusim eps150) rovno na ten povodny fatrafol. 1.vyhoda - horne poschodie sa v lete menej prehrieva a v zime tak rychlo nechladne cez strechu. 2.vyhoda - obrovska uspora na plyne (pred celkovou rekonstrukciou 200e mesacne za plyn, teraz aj s novym KK 62e mesacne (z toho kurenie cca 40-42 , zvysok TUV). Takze radim rozhodne zateplit komplexne.
Odpovedať
Isto zatepliť, to, že tam toho dosť ako si napísal neznamená, že to aj dobre udržiava teplo v dome. Je to starý dom, stavaný trošku inak ako je to robené tak a tie peniaze sa ti vrátia.
Odpovedať
Ďakujem všetkým za radu
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?