Zateplovanie verzus nezateplovanie 40 ročného domu

Zdravím,máme 40 ročný dom z pálenej tehly.Jaké skúsenosti máte zo zateplovaním,určite sa oplatí kôli kúreniu,ale počul som o zvýšenej tvorbe plesní /jasné vetrat treba/.Zateplovať s EPS alebo minerálnou vlnou,či radšej nova fasáda bez zateplenia.Kúrenie máme na plyn + rozmýšlame nad krbovým kúrením.Prosím o vaše názory...ĎAKUJEM!!!
Odpovedať
1
2
@ranyi20 Postavím otázku takto: koľko ročne prekúrite? Je dom tepelne stabilný? Tak podľa toho. Ohľadom plesní a tzv. dýchania stien: http://pasivnydom.blog.cz/0905/dychan... ;-)
Odpovedať
Mi tu bývame 3. mesiac,ale predchádzajuca majitelka hovorila,že platili za plyn 150 euro a ked bolo vyúčtovanie tak doplatili ešte 150-200 euro...no len kurili v dome na 25 stupnov co je podla nás vela,mi kurime max 22 stupnov a 130 euro platime mesacne a jasné som zvedavi na vyučtovanie,že presne kolko nás bude stát ale pevne verim že menej jak mali oni.Okná máme euro...
Odpovedať
Profilova fotka
nevieme rozmery domu, kde a ake okna a podobne detajly tak tazko povedat ci to je vela alebo malo za kurenie... ale myslim ze najlepsie tu poradi blacksr :-)
Odpovedať
@ranyi20 Takže je to jasné.
Odpovedať
Profilova fotka
Ja osobne nevidim rozdiel medzi starym a novym domom co sa tyka plesni. Pri oboch plati, ze ak tam ziju ludia a su tesné okna a zaroven je studene murivo (cize nezateplene), tak je velke riziko plesni v kutoch, rohoch, za skrinami a pod. O "dychani" stien sa dufam nemusime bavit (kravina). Otazka je kolko pomoze Vasim vydavkom za plyn to zateplenie, lebo rozmyslam, ze neviem ako dokonale sa da zateplit uz hotovy dom, ci budete vediet poriadne zateplit vsetky detaily obalky domu. Napr. ak zateplite len steny a mate plochu strechu, ktoru nechcete rozoberat a nechate ju tak ako je, lebo "aaaa to je dobreeee", tak zateplenie nebude mat velky zmysel. Ale ak to urobite vsetko poriadne, tak zateplenie zmysel jednoznacne ma. Ale aj tu pozor, lebo niektori experti povedia "5 cm izolacie staci" alebo "ked date vela izolacie, budete mat okna vsadene hlboko ako strielne" takze ak by som to zateploval tak minimalne 10-12cm. A polystyren. Lacnejsie, lahsia robota.
Odpovedať
@blacksr Ahoj. Aby bylo jasné, co je jasné, tak doplňuji, že ten barák má podle těch záloh tepelnou ztrátu ( velmi ) zhruba kolem 15 kW, a to je naprostá katastrofa. Zateplení se to dá snížit na polovinu. Nicméně to zateplení musí někdo spočítat, aby se ta polovina dosáhla. A co se týká plísní, tak jednak větrat, ale zejména zateplení udělat bez tepelných mostů, aby nemohla vodní pára nikde kondenzovat, čili aby byla povrchová teplota stěn v celé ploše vždy na teplotou rodného bodu. Ahoj Laďa
Odpovedať
Dakujem dakujem vám....
Odpovedať
Profilova fotka
15 kW katastrofa? :-D ja mam momentalne cosi okolo 40 kW :-D ale vlastne uz ne, uz mam nove okna :-p Vysledna ale by mala byt cosi okolo 8-10, dufam 8-) @ranyi20 : ak by si chcel poradit, kludne napis...mam tiez 40 rocny dom a s prerabkou som uz zacal, viac ako rok som najskor zbieral informacie (a financie :D) a najviac ma uviedla do problematiky blacksr (za co jej samozrejme velmi pekne dakujem) a dufam ze sa uberam spravnym smerom :)
Odpovedať
@ranyi20 zateplenie stien pre teba nemá zmysel , najväčšie úniky tepla sú cez okná, stropy,podlahy a až nakoniec cez múry, ak ostatné časti nemôžeš zatepliť ,je to zbytočná investícia.
Odpovedať
neviem ci 15Kw ci kolko....ja tiež zbieram informacie a dakuem vsetkým aj y2k a blacksr aj ostatným.
Odpovedať
Profilova fotka
myslim ze vypocitat tepelnu stratu by bol zaklad....podla toho sa moze odvijat potom nasledne poradie krokov na znizenie spotreby tepla :-)
Odpovedať
@duzu Nemôžem súhlasiť. Okná na tomto dome majú Uw okolo 2-2,5. Steny majú U=1,6 (čiže R=0,63). Ale steny iste tvoria väčšiu plochu. Zateplenie plnej tehly význam má, samozrejme. Každé jedno zateplenie si svoju úlohu splní. Ak by iba steny zateplil, tak usporí, pretože teplo síce bude unikať ostatnými konštrukciami, ale touto jednou bude utekať oveľa menej. To nie je tak, že ak teplo nemôže utiecť jednou konštrukciou, tak násobne utečie inou. Čo sa zatepliť dá, nech sa zateplí.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@ranyi20 V prvom rade zvazit ci ten dom nezburat a nepostavit nanovo. Alebo ci ho nepredat a nezacat od uplneho zaciatku. A ak nie tak si treba dobre spocitat financne moznosti. Nenapisal si nic o tom dome, velkost, dispozicia, konstrukcia ... Nenapisal si nic o tom kolko financii je k dispozicii. Takze sa radi tazko. Kazdopadne chces robit novu fasadu bez zateplenia ? To moze byt tvoj najvacsi omyl v zivote. Chces krb ? Ale to ti tiez spotrebu energie neznizi. Toto vsetko su len take vyhodene peniaze na efekt. Prida ti to robotu a aj tak budes platit svojich 150-170eur mesacne. Cize v prvom rade dobre zatepli a naozaj dobre a vela. Ja mam 15cm eps a platim 35eur mesacne za plyn. A ziaden krb ma vobec nezaujima, naco aj, naco si pridavat robotu. Kazdy rok usetrim voci tebe asi 1500eur. Za 10 rokov je to 15.000eur. Takto rozmyslaj, jak investovat, aby som v buducnosti platil menej a aby sa mi investicne naklady vratili o par rokov ...
Odpovedať
My máme tiež starší dom, plná tehla 45 cm. Teraz nadstavené podkrovie. Budeme tiež zatepľovať. Plesne sa nám sem-tam objavia - a to v 2 rohoch pri strope, a v 2 izbách nad oknom - tam je betónový preklad. Pred tromi rokmi sme sa pýtali na hrúbku EPS, že koľko, všímali sme si aj ostatné domy. Že tých 6 - 8 cm nám stačí. Nuž, čo na to povedať. Teraz máme montované trojsklá, použitú expanznú pásku Combband 600, kúpený EPS F 15 cm, a ešte ktovie čo nad rámec toho, čo nám odporúčali kedysi. Veľa info z Modrej strechy... :-D . A keď niekomu povieme, že chceme dať 38 cm vaty na podkrovie, len sa zasmejú. Ja si tiež myslím, že keď sa dá, treba zatepliť čo najviac. Energie pôjdu do budúcna cenovo len hore a hore . A či je to elektrina, plyn, ale aj drevo - to sa zatiaľ ešte dá, ale dokedy.
Odpovedať
@viki13 Drevo sa este da? No mozno niekde v dedinach na upeti hory, ale s palivovym drevom tak ako to fungovalo pred rokmi bude koniec. Neviem ako na hornakoch ale dole je problem ziskat povolenie ist do lesa za poplatok pozberat padnute drevo + na Slovensku za posledne roky pribudlo velke mnozstvo zariadeni pre zhodnotenie obnovitelnych zdrojov + velke mnozstvo vyrobcov peletiek, jednoducho dopyt prevysuje ponuku. Pole neorane je do buducna uz len komunalny odpad ale uz aj v tejto oblasti su prve lastovicky, ktore pocituju nedostatok odpadu, tusim Nori ci Fini musia zo susednych krajin dovazat odpad pre svoje spalovne (samozrejme aj vdaka vyssiemu stupnu separacie). @ranyi20 ak chcete zateplovat treba uvazovat aj nad odkopanim zakladu, perimeter na sokel a zaklad, nopova folia + drenaz, lebo aj ked zateplite miesto vzniku rosneho bodu bude s velkou urcitostou na pate obvodoveho muriva.
Odpovedať
Drevo zatiaľ kupujeme,bukové 4 - metrové. A do hory chodím pre také tenké suché, čo je na zemi. Kúpili sme pred 2 rokmi kachle do obývačky, no vec k nezaplateniu. Ale tiež je tu veľa firiem na okolí, čo robí drevo kálané-33 cm, v tých kontajneroch. Vyrúbu nám les, pokálajú, dajú na kamión a odvezú. Jaj bože, strašnéééé. A to 4-metrové, cena tiež ide pomaly hore. Rok 2013 - že 45 za kubík. Teda ako kde.
Odpovedať
@blacksr to odkiaľ vieš aké má okná? nič také nepísal aké ich má a ty už vieš ako cez ne fučí
Odpovedať
ale ja som blacksr uz davnejsie pisali o okna takze zato vie jake zle okna dali namontovat predchadzajuce majitelky.Zburat urcite nebudeme domcek,lebo na novy dom bihuzial nemame,a ja si.myslim ze ako aj ostatny pisu ked prerobime bude OK!bohuzial nie kazdy ma na novy dom,urcite by som postavil keby som mal tolko penazi,lebo stary dom stale bude stary ale aj stary dom sa da pekne prerobit...dom je z palenej tehly,40ky steny....!
Odpovedať
@ranyi20 40tka tehla ??? To je dost zle riesenie. Blacksr pise, ze steny maju R=0.63, to je zufalo malo. Dnesna norma hovori, ze R muru musi byt viac ako 3. To ked das na tu tehlu aj 8cm polystyrenu, aj tak bude len na R=2.6. Stale to bude uplne mimo normy. Je to dost zle, neviem ci si to uvedomujes. Alebo inak, moj ytong 37.5cm ma tusim R=3.5. Sam o sobe splna uz normu. Ale podla normy sa neda postavit Ackovy dom, takze som pridal 15cm eps a potom ma mur R=7. A to je cislo, na ktorom ma dnes zmysel zacat, pretoze energie lacnejsie nebudu, bude to stale len horsie a horsie... Urobis zopar uprav, minies par tisic eur a potom o par rokov zistis, ze aj tak ti kazdy mesiac utekaju stovky eur z penazenky a navratnost tych uprav bude stale v nedohladne ...
Odpovedať
@ranyi20 Dobrý den. Pálená cihla je klasika je z postaveno mraky dobrých domů. Zásadní problém je jejich špatná izolační schopnost. Na druhou stranu je to v podstatě nejméně problémový materiál na zateplení a již slabé vrstvy izolací přináší podstatné vylepšení, čili snížení TZ. Ve Vašem případě, vzhledem ke špatně namontovaným oknům se mě jeví jako nejlepší řešení všechna okna demontovat a namontovat znova a podle technologické postupu a to minimálně na kraj stěny. Tím si současně vytvoříte předpoklad pro zateplení silnou vrstvou izolace až do 20 cm. Pokud tam dáte 20 cm klasického EPS 70F, tak snížíte tepelné ztráty z 57 kW/m2 stěny na nějakých 5,6 kW/m2, což je 10 x !!!!!!!!! :-) To jsou pouze stěny. Když se něco podobného podaří i na stropě a případně i na podlaze, tak se sníží náklady na topení na zlomek nákladů předchozích. S pozdravem Laďa
Odpovedať
@duzu Neviem, či fučí, ja som písala len o hodnote U, ktorú poznám z inej diskusie. Ostatné už povedali iní za mňa.
Odpovedať
@ranyi20 Opravujem hodnotu U a R pre stenu hr. 40 cm (ja som rátala 50 cm). U = 2 W/(m2K) => R = 0,5 O to väčší dôvod zatepliť. Okná a stena sú na tom teda rovnako. S tým rozdielom, že okná dajú aj nejaké teplo zo slnka, tak to ich trochu ospravedlňuje. ;-)
Odpovedať
@ranyi20 ja som tiez vo faze rozhodovania ci zacat stavat nove alebo zrekonstruovat. Ako ratam tak ratam ak clovek musi dat novu strechu, vnutro domu vratane kurenia a rozvodov velky rozdiel v tom nebude. Vela matie fakt ze vidite nejaky dom v podstate hrubu stavbu, avsak ktory ma nejake tajomstva a dufate ze to nebude nieco v statike ci tej casti ktoru nehodlate menit. Ale aj mna stale drzia vyjadrenia viacerych ludi tu na fore ze to vraj ide. K zatepleniu urcite pod 15cm by som nesiel kvoli rosnemu bodu ale ako viaceri naznacuju nie je tolen Eps ale aj okna, strop, sokel a zaklady a okna.
Odpovedať
Profilova fotka
Dobrý den, nechcem tu uz zakladat novú tému, ale chcela by som sa spýtat, ci by sa oplatilo zateplit úplné starý dom z nepálenej tehly, steny sú aj s omietkou 60 cm, je to dost velká plocha lebo dom má 25 x 5 m, je orientovaný oknami spresu na severo západ a z boku na juh. Na východnej a severnej strane nie sú okná. Zatial sa tam nebýva, ale ked sa tam bude bývat, tak ci by sa to neoplatilo zateplit, ked uz budeme robit fasádu. Ja som rozmýslala, ze aspon z troch strán tam dat nobasil 10 cm, z juhu nic. Dost svieti slnko od tej strany. Dakujem za kazdú odpoved.
Odpovedať
Profilova fotka
Ako myslíte, ze mokré, ze vydiet nejaké mokré miesta do 1 m, alebo tak? Dom nie je podrezaný, je len postavený na kameni, ale zase, nie je mokrý, temperoval sa v 2 zimy a bola tam vlhkost vo vnútri 40. Mokrý fliacik sa robí na jednej vnútornej priecke, ale ked sme tam sa vyvetrá. Teraz sa netemperoval, ale ked sme prisli sa vyvetralo, Teplota bola vonku 16 stupnov a v dome 20 stupnov. Kúpila som si meteo stanicu, tak to budem viac pozorovat. Chceme este zateplit pod strechou, tak uvidíme, co to potom spraví.
Odpovedať
Profilova fotka
@whiterc a este som zabudla, okná su nové, drevo hliník internorm, takze to by malo byt ok.
Odpovedať
@jarun Ja by som určite zateplil aj tu J stranu, aj keď tá je jedná z tých najväčších predpokladám. Lebo keď sa má zatepľovať dom tak radšej celý a poriadne ako keby ste mali potom banovať že ste nezateplili. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@rocky11333 tam je toho menej, najviac je zo severu a z východu, len je to krivá stena, vlastne vsetky sú také.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?