Zatepľovanie veľkoformátovými EPS doskami – aké máte skúsenosti?

Dobrý deň, rád by som sa spýtal lepičov, ktorí pri svojpomocnom zatepľovaní použili veľkoformátový polystyrén (1 × 2 m, resp. 1 × 2,5 m), na skúsenosti. Išli by ste do toho znova alebo by ste radšej použili menší formát? Chcel by som použiť formát 1 × 2,5 × 0,25 m + Insta Stik, ale trochu sa bojím odtláčania dosiek. S takýmito veľkými som ešte nepracoval, pri štandardnom rozmere 1 × 0,5 m to bolo citeľné. Museli ste potom veľa brúsiť, alebo sa to dá ustriehnuť? Ďalšia vec – nepraská vám fasáda na spojoch takýchto veľkých dosiek? Niekde tu na fóre som zachytil, že pri použití týchto veľkých formátov hrozí riziko, že bude fasáda na spojoch praskať. Ďakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
@samob takéto dosky sa používali pred 20-imi rokmi, mám časť domu zateplené, vtedy sa také hrúbky nerezali, aj tenšie sa dali spracovať. brúsenie nebolo. treba postupovať inak, lepidlo musí ísť do vodítok, aky bola rovnaká hrúbka, spoje udrží sieťka, sú aj vyššie pevnosti
Odpovedať
@samob robil soms tymto formatom a robil by som znova. Taktiez lepenie na penu je podstatne komfortnejsie a rychlejsie. Bez kotvenia.
Odpovedať
@dominik_boksansky A nemal si problémy s krivými doskami? Polystyrén do podlahy som si tiež dal narezať na takýto veľký formát, a možno polovica tabúľ bola akoby „prehnutá“, v strede kľudne aj o viac ako centimeter. A Insta Stik si nechával aj trochu zavädnúť alebo si hneď po nanesení prikladal dosky na stenu?
Odpovedať
@samob boli par mm prehnute no urcite nie centimeter. EPS som mal od Polyformu. Taktiez som mal rovnaky format aj v podlahe a nebol problem. DOW je takmer ako sekundove lepidlo :) zavadnut som nenechaval potom to nedrzalo.
Odpovedať
@dominik_boksansky Ja beriem ISOVER, ten mám „cez cestu“. Ale niektoré čo som dával do podlahy boli také prehnuté, že som ich radšej rezal napoly. Ale ešte som chcel k tomu praskaniu EPS takýchto veľkých formátov v spojoch. Tepelná rozťažnosť EPS je 5.10–5 až 7.10–5 m/K, čo robí pri 2,5 m doske a rozdielu teplôt od -20 do +50 °C skoro 1,3 cm. Neviem, aké reálne teploty panujú priamo v polystyréne, ale tohto by som sa trošku obával – aj keď na fórach som nezachytil žiadne sťažnosti a kolega vyššie spomínal, že by to mala vykryť sieťka.
Odpovedať
@samob nemoze byt zmena v rozmere 1,3 cm, aj pri polovicnych rozmeroch by to bolo viac nez pol centimetra co je vela. Taketo pohyby nenastavaju. V EPS navyse taketo rozdiely teplot nie su. Raz tu bola debata o roztiaznosti plastovych profilov pri oknach. Taktiez sa jednalo radovo o mm co nie je mozne. Osobne som este nevidel scvrkavat sa EPS a nasledne roztahovat.
Odpovedať
Teraz prae zateplujem s formatom 2x1 pohdoe co sa tyka kryosti , sme tam nieco uslo ale nic hrozne ked bude treba nieco zbrusit tak sa zbrusi.Hadam nebude nic praskat 8-)
Odpovedať
Profilova fotka
@samob tiez som daval 1x2m .. teosku horsie sa s tym manipulovalo na lseni, ale siel by som do toho znovu. a po 1 zime mozem poedat ze nic nepraska :) (a dufam ani nebue)
Odpovedať
@dominik_boksansky: Údaje som čerpal odtiaľto: http://stavba.tzb-info.cz/tepelne-izo..., čiže tých 1,3 cm by sedieť malo. Druhá vec sú reálne teploty v EPS, tam to asi tak nekolíše, ale aj tam ma trochu tá hodnota vyľakala. Našiel som ešte jeden článok, kde to merali, ale to bolo na priamom slnku: http://www.nazeleno.cz/stavba/izolace... @vader100, @portianko: Asi to teda tiež risknem; dúfam, že nebude najbližšie týždne moc fúkať, lebo je to zábava bojovať s takou plochou na lešení :)
Odpovedať
@samob tato veta je asi dolezita Kotvení musí přenést smykové síly vzniklé tepelnou roztažností tak, aby se roztažnost desek projevila pouze deformací buněčné struktury. To znamena, ze rozmer dosky sa nemeni iba ako keby medzery v strukture EPS.
Odpovedať
@samob mozno by to s tou roztaznostou bolo trosku horsie keby sa pouzily velmi tmave farby na fasadu tym by sa to zohrievao ale ked by boli farby normalne nemyslim ze by to mal byt problem :)
Odpovedať
@dominik_boksansky Tak potom zostáva dúfať, že PUR pena dokáže udržať tú dosku na uzde.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@vader100 Na časti domu mám práve plánovaný jeden z najtmavších šedých odtieňov :) Ale tam už akosi automaticky rátam s dvojnásobnou vrstvou lepidla, podľa odporúčaní Baumitu. Našťastie je väčšina takýchto tmavých miest orientovaná tak, že tam slnko svieti len zrána alebo zvečera. Riešením by bolo použiť minerálnu izoláciu, ale netuším, či sa v takých hrúbkach vôbec vyrába (25 cm) a lepiť to z viacerých sa mi moc nechce.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?