Zateplit alebo nezateplit 40cm palenu tehlu?

Cast domu je z roku 1960, plna palena tehla. Obvodove mury 40cm, dva rady tejto palenej tehly a medzi malta. Ma vyznam to zateplit alebo nie? Uvazujem nad sklenou vatou 10cm...?
Odpovedať
:-D
Odpovedať
@radoslavc nezatepluj, nebud ovca... tepelny odpor 0.5m2K/W je pre teba az az.
Odpovedať
@radoslavc ak to ma byt napriklad kancelarsky priestor (kde termostat meni uz o 15:30 denny rezim na nocny), tak sa navratnost predlzi, ak by to bol dom urceny na byvanie, tak urcite ano. 10cm vaty nestaci, aby ste mali rosny bod v izolacii, tak je tam minimum myslim 16cm izolacie s parametrom λ0°C = 0,034 W/mK. Mineralna vata je zbytocne drahe riesenie, neverte poveram o dychani stien a dajte tam cenovo vyhodnejsi polystyren. Ak mate moznost si pred zateplenim urobit foto termokamerou, tak nevahajte, pomoze vam to lepsie identifikovat kriticke miesta stavby.
Odpovedať
Profilova fotka
@stowasser to by som chcel vidiet ten prepocet, ktoreho vysledok je, ze 40cm plna tehla +10cm vata znamena kondenzaciu v izolacii :)
Odpovedať
@radoslavc prostuduj odkaz: http://www.polystyreny.cz/tab.htm
Odpovedať
@majkoj on pisal, ze treba 16cm izolacie aby bol rosny bod v nej, ale asi si moc neuvedomil, komu ten polystyren odporuca :)
Odpovedať
@majkoj par rokov dozadu toto riesil sused a viem, ze to vtedy vyratal z nejakej ceskej stranky, ze mu pri 45cm plnej tehle vychadzal rosny bod mimo muriva minimalne pri cca 15cm izolacie, ak sa mylim, tak sa ospravedlnujem. Ja som nepisal to, co ste uviedli.
Odpovedať
@majkoj mozes mi prosim skusit vysvetlit, preco je dobre mat rosny bod v izolacii? myslim, ze ci je velky rozdiel, ked je rosny bod 1 cm izolaci alebo 1 cm v tehle... Dakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
@ivantausk ja som nepisal ze je dobre mat rosny bod v izolacii. @stowasser problem rosneho bodu sa znacne zjednodusuje. To kde bude, zalezi od viacerych faktorov ako napriklad hrubka , poradie a difuzne (a tepelne) odpory jednotlivych materialov. Cize to co pises v teorii moze platit ak mas velmi hruby mur z ytong lambda a na to das EPS. Ale pri kombinacii 40cm palenej tehly a 10cm vaty nenastane za beznych podmienok kondenzacia ani v murive ani v izolacii, pretoze tehla ma maly tepleny odpor a difuzny odpor materialov smerom von klesa.
Odpovedať
@ivantausk z izolace během roku skondenzovaná vlhkost vyschne(odpaří se), ze zdiva je to problematické. Proto vznikly mýty o dýchání zdiva, protože si "chytráci" nejdřív postavili domek z "parádně" izolační 44 cihly nebo ytongu 375, protože jim další "chytráci" poradili, jak je to super, bohatě to stačí a budou topit za nula nula prd. Ale postupem času zjistili, že když v obýváku nejede krb od rána do večera, tak ten domek zas tak za levno nevytopí. No a protože už nebylo moc místa ani peněz, tak na zeď dali 5 cm EPS a bylo zaděláno na problém, jelikož se právě vlhkost srážela ve zdivu a přes rok se nestačila odpařit. A začlo jim to pěkně plesnivět. Proto vznikají ty zástupy dýchačú zdí a zastánců nezateplování za každou cenu. Kdyby si hned postavili např. z 25 porobetonu na to 20 eps, tak maj super zeď za pát korun. Ale jak se říká, každý svého štěstí strůjce ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@rabies Podla mňa je najlepšie nemať rosný bod v v stene vôbec a ak ho tam človek má tak ročné množstvo skondenzovanej vodnej pary nesmie prekročiť ročné množstvo vodnej pary ktorá sa odparí ak tomu tak nieje je zlá skladba steny.
Odpovedať
@martosko tak pokud budeme stavět podle dnešních možností a s dostupnými technologiemi, tak není s kondenzací ve zdivu problém. Řízené větrání beru snad už jako standard u novostavby RD.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@rabies no ale ja nevidim dovod, aby sa voda neodparila zo steny... Aspon teda nevidim zasadny rozdiel v tom, ci sa odparuje z PS ci z muru, ak uz tam ta vlhkost je.... A pri rekuperackach, ktore vymenia vsetok vzduch v dome za ca hodku mi uz to cele pride az zvlastne ....
Odpovedať
Profilova fotka
@ivantausk nevidis zasadny rozdiel ? nuz EPS ma faktor difuzneho odporu 20-40, stena z tehal tak 5-10. V podstate to nema nic spolocne s rekuperaciou. Pocita sa standartna vlhkost v interieri (povedzme 50 percent), pri nej je samozrejme tlak par v interierii vyssi ako v exterieri, takze sa vodna para bude pohybovat smerom von. Ci sa niekde vyzraza, zavisi od skladby steny. Najdu sa aj taki experti, ktori skladbu navrhnu tak, ze kondenzacia nastane na mieste kde zaroven pocas dna je teplota pod 0C a to uz je uplna katastrofa. Celu tuto zalezitost rekuperacia nevyriesi, pretoze jej cielom nie je dosihanut vnutri nizsiu vlhkost ako von. Rekuperacia akurat zbrani stavom z nedbalosti, ked vlhkost dosiahne katastrofalne hodnoty a obyvatelia na to kaslu.
Odpovedať
@radoslavc abych byl tedy konkrétní a odpověděl přímo tazateli, já osobně bych zateplil 10-15 cm EPS 70F a víc bych to neřešil ;-) .
Odpovedať
Profilova fotka
a teraz pride nekonecna debata preco EPS nie....
Odpovedať
@majkoj podle mě je vata dobrá maximálně do odvětrávané fasády, jako ETICS nemá opodstatnění. Ale je každého věc, za co utratí svoje těžce vydělané peníze :-D .
Odpovedať
@majkoj super. Pytal som sa vsak na nieco ine. Aky je rozdiel mat rosny bod 1 cm v tehle (od EPS) od toho, ked je rosny bod 1 cm v EPS (od steny). Ked je uz nakondenzovana vlhkost v stene (mur+eps), tak myslim je jedno, ci je to v tehle alebo eps (ked je to niekde v 2/3 prierezu, ci? Ak nie, tak preco?
Odpovedať
@rabies znamy mi spominal, ze zateplovanie u nas, najma mensich bytoviek, drahsich budov sa robi len sklennou vatou, bohvie preco. Brat si zateploval doma aj sklenou vatou aj eps..neviem v akom poradi.
Odpovedať
@radoslavc minerální vata se používá při zateplování vyšších objektů z důvodu požární bezpečnosti. U stěny z meteriálu které mají horší neprůzvučnost (porobetony) se může vatou malinko vylepšit.
Odpovedať
Profilova fotka
@ivantausk kondenzacia vo tehle moze mat staticke nasledky, EPS to neublizi. @radoslavc agentura "znamy povedal" nema pravdu. Na konkretnom panelaku mojich rodicov. Do urcitej vysky sa zateplovalo s EPS (lacnejsie, lepsie parametre), nad s vatou (poziarne predpisy).
Odpovedať
@majkoj ked je vlhkost kondenzovana v EPS a ma jej byt take mnozstvo, ze to ma byt nejak staticke nebezpecne, akoto, ze sa z toho eps nedostane do muriva? Ty osobne dava IPU pod zateplenie?
Odpovedať
Profilova fotka
@ivantausk pretoze vlhkost sa pohybuje v smere nizsieho parcialneho tlaku par. Ja som nepisal nic o tom, ze kondenzacia v EPS je staticky nebezpecna. Vsetko zavisi od konkretnych podmienok. Ak mas navlhnuty EPS a nechas ho na mraze nic sa nestane. Ak nechas premocenu tehlu na mraze, bude z toho problem. A kedze si viditelne domyslas veci, ktore som nepovedal, nikde som nenapisal, ze kondenzacia v tehle BUDE mat staticke nasledky, ale ze ich mat MOZE.
Odpovedať
@majkoj teraz si napisal: Ak mas navlhnuty EPS a nechas ho na mraze nic sa nestane. Ak nechas premocenu tehlu na mraze, bude z toho problem. Ako presne tomu rozumiet... "Moze to byt problem", alebo "bude to problem"? No, vlhkost podla mna pojde tam, kde bude nizsia relativna vlhkost... Ale mozem sa mylit a vlhkost bude postupovat tak, ze cela sa bude premiestnovat i ked si to nemyslim, ale tak samozrejme ja sa v tom nevyznam.
Odpovedať
@ivantausk ja by som povedal, ze smer difuzie vodnej pary urcuje rozdiel tlakov v interieri a exterieri, co v zime bude zrejme zvnutra von :)
Odpovedať
@gashtaan nuz, je to mozne. Ale ked by si si zobral tehlu a z jednej strany by si do nej fukal a z druhej pustil vysavac, tak sa vlhkost aj tak bude v strede tehly roztahovat do oboch stran i ked mozno o 0.01% viac v smere fukania ... Myslim, ze ten tlak von a dnu nebude rozdielny v baroch a teda v tehle samotnej to bude sila tak max v jednotkach paskalov... Ozaj si myslim, ze snaha o dosiahnutie minimalnej hladiny bude platit aj tu... Kde je vlhkost pojde menej vlhkosti a kde je malo/ziadna pojde viac vlhkosti (az pokial sa to nevyrovna a tak dalej).
Odpovedať
Profilova fotka
@ivantausk skusim posledny krat, lebo mi dochadzaju sily :). Kombinacia mokrej tehly a teploty bod bodom mrazu v tej casti BUDE problem. Ci tato podmienka nastane v konkretnej skladbe steny zavisi od konkretnych podmienok, teplot, vlhkosti tlakov atd. Cize MOZE to byt problem.
Odpovedať
Profilova fotka
@ivantausk stale nechapes jednu podstatnu vec, v konstrukcii bude bod kde nastane kondenzacia, pred tym bodom je ale vodna para v plynnom skupenstve.
Odpovedať
Ano. Cely svoj profesijny zivot rosny bod a aj graf PVT potrebujem pre riesenie mojich problemov... Poznam bod pri akom tlaku a teplote dochadza ku kondenzacii... Dokonca je v teorii aj bod, kde je voda, para a lad .... Mne tieto veci netreba vysvetlovat. To ako bude prudit voda ci para je termomechanika ci mechanika tekutin... A myslim, ze ani ujo Bernoulli by mi to nevyvratil ;)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
No tak, ešte raz sa spýtam aj ja, treba 40ku múr z pálenej tehly ešte zateplovať? projektant my povedal že to je zbytočné tak treba či nie? kúrenie podlahové - plyn + krb - ktorý bude slúžiť len občas na dokúrenie príp. pekný pocit :D
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?