Zateplený dom a dodatočné zateplenie

Zdravim diskutujucich. Na toto forum som sa dostal na radu kolegu... Mam prvym rokom zatepleny RD. RD je stavany v tzv, Sedliackom style. Cize miestnosti jedna za druhou. Stary je priblizne 70 rokov a je stavany kombinovane z palenej aj nepalenej tehly. Hydroizolacia je po celom obvode domu. Uz v minulosti som mal problemy s vykurovanim a vlhnutim. Vlhnutie bolo sposobene kondenzaciou, polohou domu a hrubkou muriva (bohuzial). Najzatazovanejsia a suvisla stena je prave orientovana na sever a severozapad. Momental par mesiacov po zatepleni sa komfort zlepsil co je patrne aj na spotrebe plynu a teploty v dome. Stale vsak pretrvava problem s vykurovanim a vlhnutim v spodnych rohoch v poslednej a najchladnejsej miestnosti domu. Bohuzial tato ma hrubku stien len do 30cm a priblizne do vysky 0,5 m je sucastou troch stien aj betonovy zaklad. tato miestnost v minulosti sluzila ako letna kuchyna a najskor aj podla dodatocnych zisteni ako hospodarska miestnost - mastal. Zaklad je z vnutornej strany osetreny tekutou lepenkou a icopal-om oddelny od existujucej betonovaj podlahy. Prave do vysky tohoto zakladu dochadza k vlhnutiu ,steny nad zaklad su uz relativne suche. Preto som aj z vonkajsej strany komplet zaklad po jeho najnizsiu uroven zateplil s EPS 80. Steny nad uroven hydroizolacie som zateplil 80-kou nobasilom ktory siaha do vysky stien az po uroven stropu, zvysok nad uroven stropu je zatepleny polystyrenom. Strechu mam zateplenu volne ulozenym isoverom o hrubke 24 cm. Ma dakto rozumny napad alebo co nejmenej bolestne riesenie ako dosiahnut co najnizsiu idelne ziadnu vlhkost stien? Mna napadli dve riesenia: Dodatocne zateplenie troch stien a stropu z vnutra alebo presne tvarnice primurovane z vnutra.
Odpovedať
rekonštrukcia starého domu ozaj starého kamenne základy, hlinené steny znamená v prvom rade veľmi jasnú a podrobnú identifikáciu problému, niekedy vlhnutie spôsobuje len betón z vonkajšej strany prilepený na múr kde pôsobí ako mostík pre vlhkosť, inokedy môže tak pôsobiť pribetónovaná omietka a niekedy je to skutočne spodná voda. riešenie existuje vždy, treba však vedieť prečo to vlhne, všetky rady ktoré dostaneš bez skutočnej identifikácie problému sú k ničomu, stretávam sa s tým veľmi často pri rekonštrukciach starých domov, rady susedov "však to sprav takto ako som to spravil ja ..." väčšinou málokedy pomôžu, sused to ma ináč riešené, obyčajne stoja iba peniaze a problém zostáva. nemáš fotky ?
Odpovedať
Ja viem ako to mam riesene a cela stavba je od cohokolvek z vonkajsku oddelena na to som dbal cize je v "lufte". To ,ze zateplenie malo svoj efekt je uz zrejme teraz pretoze miesta kde boli mokre flaky ustupili takmer o 75% a viac narozdiel od toho ako to bolo pred rokom. Vtedy som mal vlhkost takmer meter nad urovnou podlahy a rohy boli mokre takmer do vysky stropu co teraz nepozorujem. Ak zvysim v danej miestnosti teplotu vykurovanim teda ju "prekurim" tak sa flaky presusuju a maju tendenciu sa stratit. Ano problem moze byt aj v spojitosti omietky, Lenze ak by to bol prave tento pripad tak by aspon podla mojho sedliackeho rozumu ta vlhkost neustupila pri normalnom vykureni miestnosti. A ak by to vzlinalo po omietke tak by sa to prejavovalo aj vyssie a nielen v tych rohoch. Alebo je moja uvaha zla? Dalej, pocitovo je v tej miestnosti chladnejsie comu nasvedcuje aj merana teplota a steny su v tych rohoch ovela studensie aj ked to moze v byt zavinene prave tou vlhkostou. Na fotografiach je aj pri horsej kvalite vidno kde bola vlhkost minuly rok a kde je momentalne. Bohuzial z vonku uz problem riesit nejde a aj tak by bol prilis pracny a nakladny comu sa chcem logicky vyhnut.
Odpovedať
Je v tom rohu nejaký nábytok,alebo niečo podobné?
Odpovedať
Nie, nie je a ani nebude. Ta miestnost bude maximalne otvorena ako to len pojde. Ale to ci tam dam skrinu alebo nie predsa nie je riesenie.....
Odpovedať
Profilova fotka
@teplo_domova je to krátky čas na vysušenie, izolácie zvonku je málo. Miestnosť treba prekúriť a vetrať, stesi1 myslí neprikladať k stene nábytok nie na zakrytie, ale aby sa nebránilo prístupu teplého vzduchu. Za cenu 80 nobasil ste mal dať hrubší PS, to je ale už neskoro riešiť. Treba kúriť a čakať, potom, keď sa to vysuší udržovať. Treba si uvedomiť, že najviac to zvlhne v lete, ak sa dostatočne nevetrá.
Odpovedať
@jan45 ano lebo nám to tiež hranilo za skriňou a za sedaciou súpravou,ale teraz máme zateplené a v pohode.
Odpovedať
@jan45 S tym letom by som aspon nateraz nesuhlasil. Pretoze v lete ked sa teploty vyrovnali tak vlhkost z tych stien bola najnizsia, opakom je zima ked sa zacne kurit a vlhkost sa kondenzaciou zacne prejavovat na tych stenach. A to momentalne nie su teploty pod 0. Zijem v tom dome skoro desat rokov takze mam moznost sledovat ako sa to kedy chova. S tym PS a hrubkou suhlasim , ale ruku na srdce, ak by si ten nobasil a kopec dalsieho materialu dostal tak budes riesit hrubsi PS? To mi celkovo usetrilo viac ako polovicu materialu a za usetrene euro som si mohol dovolit za tuto stenu pristavat pristresok ktory tak chrani aspon z casti aj tuto nestastnu stenu. Cize mi na tu stenu neprsi nefuka a hlavne betonova plocha za touto stenou je tak chranena pred akymikolvek poveternostnymi vplyvmi. Dalsim dovodom preco som siel do 80-ky boli zaveterne listy na uz existujucej stresnej krytine. Dalej mozno suhlasit s tym ,ze tomu treba dat cas, lenze.... Stale je tu rozdiel tej teploty z coho mam mozno opodstatnenu obavu ,ze ani dalsia vykurovacia sezona nebude ina. Na to vysusovanie som samozrejme bol upozorneny aj chalanmi co mi zateplenie robili. A na zaver ,uznavam ze som mozno po skusenosti z predchadzajucich rokov tak trochu precitliveny.... Chcem v tej miestnosti urobit HIFI posluchovku a vzhlad ma dost deprimuje.
Odpovedať
@stesi1 Samozrejme nic v zlom, ale ako som uz spomenul vyssie tak problemy nie su kratkodobe a z vlastnych zisteni viem ,ze k takejto stene nemozem akykolvek nabytok prisuvat. Vsetko co mam doma je na nozickach cize v "lufte" a ver ,ze nie vzdy sa to doteraz pozitivne prejavilo. Viac ako 8 rokov som si uzil neustaleho vysusania teplovzdusnym ventilatorom a mačania stien Savom. Takze skutocne o tom co dokaze nabytok pri stene viem svoje.
Odpovedať
A teraz sa vratim spät k povodnej otazke, preto neriesme to co momentalne je. Ak by to vysusanie nepomohlo ,tak ake riesenie by bolo mozne.... Izolacia z vnutra alebo zvacsenie hrubky obvodoveho mura? Myslim ,ze na toto som sa na zaciatku pytal a zatial som sa nedopatral k odpovedi ktoru som ocakaval.....
Odpovedať
Jedna možnosť by tu bola, osekať omietku na kritických stenách a nalepiť sadrokartón na purpenu.
Odpovedať
Profilova fotka
@teplo_domova To boli len upozornenia, aj ja som tak staval svoje. Zvlhnutie v lete sa neprejaví mapami, ale celkovým zvlhnutím priestoru, ktorý sa pri zakúrení začne vysušovať a voda sa zráža na chladnejších častiach. Keď ste uzrozumený s priebehom, treba omietku osekať, murivo odspárovať a nahodiť sanačnú omietku. Tá je veľmi háklivá na technologický postup treba si ho prečítať a dodržať, nie murárske "to poznám, s tým som robil". Nezmení vlhkosť, ale zmení vzhľad a umožní odparovanie bez viditeľných máp.
Odpovedať
@jan45 Samozrejme chapem ,ze zmenou fasady sa zmenia aj fyzikalne vlastnosti muriva ako takeho a s tym suvisiace vlastnosti. Ten jav so suchou klimou pocas letnych mesiacov som pozoroval pocas doby ked obvodove mury neboli zateplene. Vlhkost vsak ani vtedy neprekrocila pripustnu hranicu. To ako sa to bude chovat budem mat moznost opät posudit a zhodnotit az o par mesiacov. Samozrejme som si vcera precital dost clankov ohladom "zateplenia" z vnutra a zdravy a aj ten povestny sedliacky rozum mi vravi nerobit to. O sanacnej omietke som uz pocul. Mam otazku ohladom tej sanacnej omietky. Pravdepodobne nebude stacit to osetrit len na kritickych miestach a teda bude treba osekat staru omietku v komplet celej miestnosti? Dalej co znamena "murivo odsparovat" ? @43jarko S tymto postupom sa nestotoznujem.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@teplo_domova mám to tak aj doma, desaťročné zateplenie bolo nedostačujúce, od sokla sa tvoril tepelný most, z interiéru som dal do steny v úrovni podlahy rúrku od kúrenia a na osekanú tehlu som nalepil sdk, funguje to aj v tehlových bytovkách, kde sa inak tepelný most odstrániť nedá...
Odpovedať
Profilova fotka
@teplo_domova Prečítal som si všetko čo ste popísali. Chyby ktoré ste urobili. 1.) Vlhký múr sa nesmie zatepľovať!!!Najskôr sa musí vysušiť!Neviem koľko schne hlinený asi to bude závisieť aj od klimatických podmienok a zavlhnutia múru.Ale vedzte ,že múr na novostavbe by mal byť vysušený na menej ako 10% zbytkovej vlhkosti (pred zateplením,vysušené murivo dosahuje štaandardne 4-6% vlhkosť).Napríklad novostavba z 300mm Ytongu schne na takúto hodnotu 3 roky! 2.)Na vlhký hlinený múr sa nesmie dávať omietka s vysokým obsahom cementu,mala tam byť sanačná omietka. 3.)Ak ste maľovali primalexom (alebo nejakou hypermarketovou farbou)tak vezmite teplú vodu trochu saponátu a zmyte primalex zo steny dolu.Primalex nieje vhodný na vlhké múry.Drží v sebe vodu. 4.)Tekutá lepenka síce momentálne nespôsobila váš problém to som popísal vyššie ,ale tekutá lepenka z dlhodobého hľadiska neodoláva soliam obsiahnutých v presakujúcej vode .Tie soli ju rozpúšťajú.Ak budete niečo podobné v budúcnosti robiť tak lepšie je použiť tú "blbú" ipu Hydrobit V 60 S 35.Nie Poľskú napodobneninu. Moje odporúčanie je čakať ,1-2 roky.Pokiaľ ste všetko poriadne odizolovali tak problém sa vyrieši sám.Časom vám možno soli obsiahnuté vo vlhkom murive začnú odúvať štukovú vrstvu omietky.Ak by sa tak dialo tak strhnite odutý štuk dolu.
Odpovedať
@antonmesaros V prvom rade ta stena nie je kompletne hlinena. Ta stena na ktorej tento problem vznikol je do 50 cm beton a nad uz je to standartne klasicka plna tehla. Takze sa bavime o stene plnohodnotne murovanej tehlou a s horizontalnou hydroizolaciou. Bohuzial sucastou tejto steny je prave tych nestastnych 50cm zakladu presahujuceho nad uroven podlahy tejto miestnosti. A takto to je opät bohuzial v celej miestnosti z troch stran. Steny s nepalenou tehlou problemom nie su, navyse nepalena tehla v tomto pripade nie je umiestnena priamo na hydroizolaciu. Ono Ti ludia aj ked setrili na materialoch tak rozhodne neboli sprosti. Nad hydroizolaciu do vysky viac ako 1m zalozili mur z cistej palenej tehly a az nad ten 1m je pouzita nepalena tehla. Toto mam overene. Ale znovu opakujem mur na ktorom je to najhorsie je komplet z palenej tehly. Ako dokaz tu mam aj foto. A co sa tyka toho vysusenia tak v tomto bode suhlasim a najskor to chce cas...
Odpovedať
Profilova fotka
@teplo_domova Pokiaľ je ten fľak na neizolovanom betóne od spodnej vlhkosti .Tak tam len navŕtať diery a zaliať aqapolom.To nikdy poriadne nevyschne.V podstate nezáleží z akého materiálu je stena dôležité je či je izolovaná od spodnej vlhkosti.
Odpovedať
"izolovany" je iba tou tekutou lepenkou. Cize chapem to spravne ze tam dat daco co tu vlhkost bude chemicky "vysusat" ?
Odpovedať
toto ma celkom zaujalo.... http://www.teplonachalupe.cz/cz/porov...
Odpovedať
@teplo_domova
Odpovedať
Po dlhsej uvahe pre a proti som zatial dospel k jedinemu a najmenej bolestnemu rieseniu.... Riesenim je v konkretnej izbe premiestnenie vykurovacieho telesa na ine miesto , nakolko to je momentalne umiestnene nevhodne v zadveri.Pozdlz stien ktore po urcitej dobe uz nevykazuju taku vlhkost natiahnut trubky z plast hliniku a ich salave teplo vyuzit tak na susenie a prehrievanie severnej steny domu. Vec som uz konzultoval s kurenarom a tiez je toho nazoru ,ze toto riesenie nemusi byt bez efektu. Sam uz podobny zasah robil no v tom konkretnom pripade potrubie ukladal pod omieku podobne ako to ma 43jarko pod SDK
Odpovedať
ahojte, chcela by som sa poradiť ohľadne dodatočného zateplenia. Máme nový dom, poschodový, zateplený EPS, strecha je sedlová a tá zateplená nie je. Priestor pod strechou slúži ako odkladací priestor, je plne pochôdzny, na podlahe je laminátová podlaha. Samozrejme strop na poschodí je zateplený ale zrejme nedostatočne lebo v horných izbách je výrazne chladnejšie. Radi by sme tento stav napravili a momentálne je mm rozhodnutý zatepliť strechu. Otázka je či to bude mať žiadaný efekt alebo ešte nejako riešiť aj dozateplenie stropu. Riešil niekto niečo podobné?
Odpovedať
Ľudia naozaj nikto nemá takúto skúsenosť?
Odpovedať
@dedian Pockaj, vobec tomu nerozumiem, mate sedlovu strechu, kde priestor pod nou sluzi ako odkladaci priestor. Potom mate poschodie a tam je zatepleny strop. To znamene, ze nemate podkrovne izby? Ak je to tak, tak nechapem preco chce tvoj manzel zateplovat nevykurovany priestor (strechu), ved to su vyhodene peniaze. Kolko mate izolacie na tom vrchnom poschodi v strope? Aku skladbu stropu tam vlastne mate?
Odpovedať
ano, je to pochodový dom ale izby nie sú podkrovné... strop je keramický, zateplenie je EPS, 10 cm pokiaľ sa pamätám správne.. otázka je či by sme vedeli dozatepliť strop keď už je všetko na komplet hotové a akým spôsobom.. je možné že trechu zateplíme aj tak, lebo teraz nás nezateplenie obmedzuje v tom čo tam môžeme odkladať...nič čo by pomrzlo tam dať nemôžeme...a v lete je tam 50 stupňov.. @danculd
Odpovedať
A co chcete mat ako hlavne? Zimu v izbach ale nezamrznu povalu alebo naopak? Lebo izolaciou strechy urcite nedosiahnes vyrazne zvysenie teploty v hornych izbach. Tych 10cm na strope izieb je straaaaaasne slaba izolacia. Ten EPS je tam len poukladany alebo ako?
Odpovedať
@danculd , prioritne dozatepliť strop len zatiaľ zisťujeme čo a ako. ten EPS je na tom keramickom strope, je tam ešte vrstva betonu a parkety - dúfam že to píšem správne, lebo nemám práve k dispozícii fotky... keď..hvorím že v izbách je výrazne chladnejšie, nie je to celkom tak, to len ja som bývala v južnom byte s konštantnou teplotou - 26 -28 stupňov,tak 21 22 je mi málo..:-) strecha zatiaľ nejako nesúri, ale časom urobíme zrejme aj to...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 12 mesiacoch
Tak som tu po roku a dvoch mesiacoch opät a mozem sa pochvalit ,ze dielo sa podarilo. Povodne umiestneny radiator zo zadveria som premiestnil na kratsiu stenu miestnosti a na dlhsiu som pridal nizkoprofilovy radiator. Ten sa mi podarilo kupit za 25eur od jedneho kseftara a za 9 eur som kupil farbu na riadiatory v spreji. Radiator je tak ako novy. Zaroven som s kurenarom predlzil asi o 40m pomocou AL-PEX vykurovaci system ktory je tahany pozdlz steny v celej zadnej miestnosti a odtial do dalsich dvoch po celej severnej stene. V podstate to funguje len ako provizorny vymennik tepla. Na prvej foto je jeden z rohov ktory bol zasiahnuty vlhkostou. Je to ten ktory je na prvej foto na zaciatku tejto temy. Na druhej a tretej foto je pridany nizkoprofilovy radiator ktory funguje ako dodatocny zdroj tepla vzhladom k tomu ,ze stena je velmi tenka a nedostatocne izolovana. Na stvrtej foto je premiestneny povodny radiator ktory bol predtým tam kde je zavesena skrinka na stene. No a na piatej foto je vidno vplyv na celkovu vlhkost v miestnosti, ktora sa este minuly rok a v zaciatku vykurovacej sezony blizila takmer k 65% !!! Spotreba plynu sa aj napriek dodatocnemu navyseniu vykurovacieho objemu nezmenila. Co ma najviac tesi tak je uspora plynu oproti trom rokom dozadu. Ta sa uz minuly rok znizila o 1200m3 a tento rok aj napriek tomu ,ze zima bola citelne chladnejsia mi priebezne vychadza spotreba na tu istu hodnotu co v minulorocnej vykurovacej sezone. Samozrejme to nie je spotreba ako v nízkoenergetickom dome a mohla by byt aj lepsia no i tak uz to nie je to co to byvalo. A komfort je daleko lepsi. :-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 7 rokoch
Myslím, že táto diskusia si zaslúži posunúť medzi aktuálne. Koniec hlásenia.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
Dobrý deň, idem si k vám po radu... Chcel by som zatepliť svoj poschodový rodinný dom. V prvom rade rozmýšľam ze s akým materiálom, biely polystyrén, sivý polystyrén, nobasil.... V druhom rade rozmýšľam ci zvoliť postup PLNÁ štartovacia lišta a lepiť polystyrén na buchty, natiahnuť nato jednu vrstva lepidla, potom druhy zo sieťkou a nato tretiu takzvanú vyrovnávaciu a keď budu peniaze tak aj omietku. Alebo zvoliť takzvanú odvetrana fasádu čiže perforovaná štartovacia lišta, polystyrén lepiť na buchty, následne 3 vrstvy lepidlá a omietky stým ze ešte pod strechou sa cca kazy meter urobia vyduchy cez ktoré môže potom cirkulovat vzduch... Keďže mam obmedzený rozpočet tak hľadám co nej lepšie riešenie a tiež rozmýšľam ze tento rok by som spravil iba 2 strany domu (severnú) a ďalší rok tie zvyšné... Poprípade ako zatiaľ ukončiť tie dve steny aby sa zbytočne polystyrén neznehodnotil kým budem pokračovať... Podľa projektu mam 120mm polystyrén ale nebránim sa ani 150mm... Tento rok som už nútený zatepliť aspoň tu severnú stranu keďže už 2 zimu som vo vnutry domu bojoval v rohoch s plesňami... Prikladám aj foto domu aby bolo vidieť ze z akého materiálu je dom... Za všetky odpovede a rady som vopred vdacny
Odpovedať
Profilova fotka
@ossik69 "odvetraný EPS ? 😄 😄 😄 Zatepliť EPS 15cm na rámček !!!....zakladacia lišta plastová....
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?