Zateplenie závesného sadrokartonového stropu bungalovu

V projekte máme závesný SD (sadrokartón) strop a zateplenie 200 + 100 mm. Máme namontovanú závesnú konštrukciu pre SD (kotviaci systém SD), máme namontovaný SD rošt, máme položenú izolačnú vatu 200 mm na SD rošte (dosť pracne sa to tam pchalo pomedzi ten visiaci systém). Prosím Vás pekne, ako a kde teraz tam napchať 100 mm vatu naprieč? Zospodu sa to tam už nenapchá a zhora je to uzavreté tou 200 mm vatou. Doplňujem ešte informáciu, že priestor obývačko-kuchyňa je otvorený, bez priečok, strecha je klasická, bez pochôdznej plochy, nie väzníková. Nemáte niekto foto z toho, ako ste to robili?. Ďakujem.
Odpovedať
Predpokladam, ze ste nemali realizacny projekt, ktory by riesil taketo detaily. Je zbytocne zospodu do 4cm medzery natlacit 10cm vatu, oklamete tym iba seba. Dalo by sa naukladat izolaciu na strop z hora? Vami planovanych 30cm izolacie je malo, vasich 24cm v strope je zalostne malo, ako mate planovanu parozabranu? Je medzi stropom a vasimi 20cm vaty aspon minimalna medzera?
Odpovedať
@pumarika ked.mate krokvy mali ste dat vatu medzi ne, potom spravit rost a do nehi dalsiu vatu. Alebo spravit jeden rost na jednu vatu a potom druhy pre priecnu, alebo spravit nejaku drevenu konstrukciu a na nu cd. Teraz.s tym uz nespravis nic. Spustit dole dalsiu konsktrukciu asi nemzozes. Asi bude najlahsie.ist na strechu a dat dalsiu vrstvu na vrch.
Odpovedať
@stowasser fuha, preco je 30 cm malo? Aj my mame 30 cm a nemal som v zime pocit, ze to je malo. Ani spotreba energii nebola vysoka. @pumarika tych 10 a 20 cm malo byt zrejme rozdelenych medzi krokvy a potom nad SDK. Presne tak to mame aj my. Divne je, ze toto v projekte nebolo popisane :). Ked sa to robilo, tak najskor upevnili pomocou drotov medzi krokvy prvu vrstvu, potom spravili rost, nad to dali 2. vrstvu, potom parozabranu a nakoniec SDK.
Odpovedať
@joxe Odporúčaná hodnota tepelného odporu stropu podľa STN 730540 je R=9,9 m2.K/W, pri beznej mineralnej vate λ 0,039 je to 40cm, pri kvalitnejsej s lambdou 0,032 by to bolo cca 32cm. V streche je dolezita izolacia aj kvoli ochrane proti letnemu prehrievaniu, kolega mal v streche 25cm a po 3 rokoch rozoberal v podkrovi sadrokarton a daval skoro 40cm, lebo sa tam v lete nedalo existovat. Pumarika nechce davat medzi krokvy izolaciu, lebo sa rozhodli pre nezatepleny strop.
Odpovedať
@stowasser preba ratat aj zaklop, krytinu, a somotny priestor . Alebo to nema vplyv na tepelny odpor?
Odpovedať
@joxe v zime minimalny, v lete dokonca negativny
Odpovedať
@stowasser drevo neizoluje? To ma dost prekvapuje. A ta vzduchova bublina ma tiez negativny vplyv? To ma tiez dost prekvapilo :)
Odpovedať
@stowasser 300 mm zateplenie je v projekte. Projekt zateplenia je takýto - ale akosi nerozumiem tomu, ako sa dá tam vložiť do závesného SD druhá vrstva zateplenia priečne.
Odpovedať
Profilova fotka
Jedna moznost bola ako sa spomenulo vyssie dat jednu vrstvu do sikminy medzi krokvy, druhu na konstrukciu. Aku ste tam davali izolaciu? Lebo napr. Knauf Classic 039 ma pri hrubke 30cm tepelny odpor 7,7. Namiesto 20cm ste tam mohli dat Classic hr. 260mm a k nemu este zo spodu podlozit napr. 60mm vrstvu a mali by ste R=8,2. Takto by ste lahko dali v jednej vrstve izolaciu hr. 260mm. Ta 6cm izolacia by sa zo spodu este mala dat vlozit. Podla mna lepsia by bola este alternativa Unifit 035 hr. 240mm + 60mm. (R = 1,7+6,85 = 8,55). Pri rovnakej hrubke ako mate v projekte by ste mali tepelny odpor lepsi o 0,7. Aby to nebolo uplne beznadejne, jedna moznost ma este napadla. Dajte tu izolaciu dole, a zacnite to cele izolovat este raz. Tu mate teraz dve moznosti. Prva moznost je, ze budete izolovat po pasoch. Polozite na rost izolaciu hr. 20cm, a kym date dalsi pas tejto izolacie, poukladajte na neho este tu 10cm izolaciu. Takto mozne pokracovat az zalozite cely dom. Druha moznost je, ze ku kazdemu kusu co mate narezany hr. 20cm narezete rovnaky pas hr. 10cm. Tie polozite na seba a budete ich tam spolu ukladat hore ako jeden kus. Nie je to idealne, vrstvy medzi sebou nebudu prekladane ale ak sa posnazite, tak by ste to mohli pekne zaizolovat po celej ploche v hrubke 30cm.
Odpovedať
@pumarika nemas iny obrazok? Tu neni popisane zlozenie tej stropnej konstrukcie, vidim tam asi nejaky hranol ale neviem to identifikovat, tu sa venuju skor tej priecke
Odpovedať
@sysell to je jediný obrázok v projekte, ktorý sa venuje detailu zateplenia. K tomu sú len tieto vysvetlivky: Nobasil 200mm, Nobasil 100 mm, parozábrana, sadrokartón 150 - toť vsjo :(. Tiež som sa snažila identifikovať tú čiaru medzi 200 a 100 mm Nobasilom. Ale mám asi slabú predstavivosť.
Odpovedať
@pumarika urobte fotku, ako to vyzera. Moznosti montaze bolo niekolko, teraz vsak oprava nebude lahka. Najvhodnejsie bolo pouzit 30cm drotove zavesy a po namontovani hlavnych profilov tam vopchat tych 30cm. Jedno z rieseni je teraz rozobrat spodnu konstrukciu CD (nosne profily) - pri predpoklade, ze mate CD konstrukciu v dvoch na seba kolmych vrstvach a potom urobit druhu vrstvu o 10cm nizsie.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@pumarika Ahoj. Každý systém musí na něčem viset. Napiš, jakou máte střešní konstrukci, kde a do čeho jsou závěsy na CD profily ukotveny. My jsem zateplovali 200 m2 stropu na bungalovu a dávali jsme to z vrchní strany. Konstrukce střechy - lisované vazníky, závěsy zakotveny do spodních pásnic. Tloušťka zateplení 20 cm. Z balíku se řezaly pruhy na šířku mezi vazníky. Za jeden den to bylo hotové. Po 10 letech jsme tam přidali dalších 20 cm a celý balík se vždy odřezal na požadovanou šířku a celý balík se rozmotal mezi vazníky. Je to naprosto skvělé a rozdíl v tloušťce zateplení je poznat a to zejména v létě, kdy se celý barák podstatně méně přehřívá. Taktéž se snížila spotřeba elektriky, protože se snížily TZ. %CILI, pokud můžeš, tak to udělej z horní strany. ;-)
Odpovedať
@pumarika tak potom neviem, vyzera top ze 20 cm vata je medzi kliestinami, tie tenke obdlzniky neviem co su a tie vacsie obdlzniky v 10 cm vate budu asi hranoly pripevnene kolmo na kliestiny. Kedze tam uz mas nahodenu vatu aj CD profily asi to rozoberat neches a robit odznova. Vttedy by som to robil ako piosu vyssie tam ze by som urcite spravil vchod na povalu a a rozmotal vatu na vrch. Je to najjednoduchsie a najlacensjie.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?