Zateplenie základov styrodurom

Ahojte, chcem zatepliť základy styrodurom 6cm, ale neviem pár vecí. Základy mám z DT 2 rady a platňa 15cm. Pod obvodové murivo som dal asfaltovu izolaciu ktoru som nechal prečnievať, resp. natavil som ju aj po bokoch platne. čiže vidno 2 rady DT, potom asfaltovy pas pod ktorym je platňa a nad tým je murivo porobeton. Planujem zasypať zaklady tak, aby boli obe DT pod zemou. Obvodove zateplim neskor asi 15cm polystyrenom.... Styrodur sa ma dať niakych 25cm nad platnu, takže prekryje DT, platnu aj prvý šiar.,... inak lepiť budem flexi cemix... Otázka 1.- ako hlboko má byť v zemi ten styrodur? teda aka vysoka by mala byť tabula styroduru ktoru musim nalepit? Otázka 2- mám aj tie 2rady DT natreť asfalt.naterom a nataviť lepenku?a natreť aj prvy rad porobetonu či nie???nestači ked je odizolovany prvý šiar od platne? otázka 3- niekde mi spravilo že mám obvodove murivo akoby vnutri asi o 1cm oproti DT. čiže ked prilozim styrodur na DT tak medzi styrodurom a prvym šiarom je medzera- dať tam viac lepidla? alebo vložit ešte tensi styrodur? ďakujem všetkým
Odpovedať
6 cm styrodur je malo na zateplenie DT, odporucami minimalne 10 cm Odpoved 1 -styrodur by mal byt v zemi co najhlbsie, idealne je, ak je 80 cm pod urovnou terenu - vid link : http://www.asb.sk/stavebnictvo/materi... Odpoved 2 - natri betonovu platnu z boku hr .15cm a minimalne 1,5 rady nad platnou - tak aby si mal zvislu ipu nalepenu cca 30 - 40 cm nad buducim chodnikom Odpoved 3 - najlepsie by bol styrodur, hr. 1 cm, ale pochybujem ze to nim vyrovnas, cize lepidlo
Odpovedať
my sme nalepili tiez 6 cm styrodur - ten ruzovy (dali sme len 6, lebo taky nam zostal na stavbe, kedze pod podlahovkou bdueme mat dost izolacie) a nedavali sme pod neho nic, rovno na tvarnice - dva rady DT plus platna. Tie mame lepenku medzi platnou a prvym radom murov. Predpokladam, ze styrodur bude teraz potrebné (zasietkovany a zaklebrovaný) prekryt tou pupcekovou foliou do vysky, pokial zahrnieme zemou, aby netahal vodu (kleber). Nad zemou bude ccas 20 cm sokel z toho co bude trcat.
Odpovedať
Profilova fotka
60 mm styroduru je dosť (nenávratná investícia).Na asfalt sa nedá nič prilepiť nič nepenetrujte.V mieste kde prechádza vodorovná izolácia, vodorovne vyplnte špáru medzi starodurom a stenou.Ak máte krivý základ tak je lepšie najskôr zatepliť obodové murivo a k tomu prispôsobiť zateplenie sokla.
Odpovedať
ja ti poviem, co sme robili pri stavbe my, mozno ti to pomoze V podlahe domu mame malo polystyrenu, s cim sa uz nedalo nic urobit, tak jedina moznost ako zlepsit situaciu bola izolacia sokla. Najskor sme odkopali zeminu az po zakladove pasy. Od zakladovych pasov, na ktorych su tri rady DTciek az po zateplenie, ktore sa koncilo (ci skor zacinalo :-) ) priblizne v prvej polovici tehal, sa nalepili na vysku tabule XPS (co je aj styrodur) . Tabule sa lepili penou, nie cementovym lepidlom, tabule mali zamok, aby sa prekryvali, hrubka tabul bola 6 cm. Potom na ne priecne na sirku isli dalsie tabule XPS - od zateplenia dole. Cize, az po zakladove pasy 6 cm, v casti, ktora je nad zemou a priblizne 40 cm pod zemou je az 12 cm. Vsetky diery, nepravidelne miesta atd vypenene lepiacou penou. Zateplenie sokla je priamo napojene na zateplenie steny v hrubke 15 cm. Po zatepleni sokla isla na vrch sietka s cementovym lepidlom, na to pride este obklad. Na zaver este nopova folia na oddelenie od zeminy, ale ta nie je nutna, vzhladom aj na minimalnu nasiakavost XPS. Preto odporucam izolaciu az po zakladove pasy, nad terenom a cca 30-40 pod nim hrubsiu. Lepit penou (na soklovu izolaciu ju ma viac vyrobcov). Nekotvit, pod zemou ju pridrzi zemina, nad zemou to zvladne lepidlo a pridrzi to aj sietka. Lacne riesenie to nie je. Su ludia, ktori aj pod teren dali obycajny EPS, co vyjde ovela menej, ale ake s tym maju skusenosti, to neviem. My sme s nasim riesenim spokojni, aj po niekolkych rokoch.
Odpovedať
To riešenie od PP1 je dosť zbytočné, a suhlasim s antonmesaros. Stačí 4cm XPS . Veď podlaha máte určite odizolovana najakým počhôdzim polystyrénom. A na otazky odpoviem z praxe takto : Otázka 1.- Styrodur dať ak sú ešte odkryte DT tak na ne , aj keď sa zasypú - po výšku obvodového zateplenia Oázka 2- tie 2rady DT netreba natierat.ani netreba nataviť lepenku ani natreť aj prvy rad porobetonu. Úplne stači ked je odizolovany prvý šiar od platne, Prečnievajúca lepenka by mohla byť ohnutá aby prekrývala aspom 10 cm . Otázka 3- Vy musíte zarovnávať podľa obvodového muriva, nie podľa DT, aby Vám po zateplení obvod.muriva nevyšiel krivo sokel.
Odpovedať
... tu si o tom mozes precitat: http://stavba.tzb-info.cz/t.py?t=2&i=...
Odpovedať
styrodur je asi zbytocne drahý, stačí EPS do zakladov - EPS Perimeter http://www.isover.sk/articles/index/5...
Odpovedať
Ja som takisto dával Perimeter, je to síce EPS ale je to stavané origo na zapelenie sokla(aj sa to tuším volá Perimeter-soklová doska), odolá tlaku zeminy aj vlhkosti. Lepil som to penovým lepidlom Peribond od f.Soudal. Ja som to pre istotu ešte kotvil aj tanierovými hmoždinkami, natiahol som na to kleber a sieťku a na jar budem na to lepiť ešte ozdobný kameň. Inak na moje prekvapenie z piatich predajní stavebnín vedeli iba v dvoch čo je perimeter.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Profilova fotka
Zdravim Vas vsechny mam navrh na stavbu a zatepleni zakladov a uvital bych jakekoliv rady popriade co zmenit, vylepsit dekuji
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?