Zateplenie základov - postup

Dobry den, uvazujeme zateplit zaklady nasledovnym sposobom: hlbka pasov 70cm sirka 60 cm vyplnit betonom + 1 DT a pomedzi to XPS hrubky 20 cm, vysky 42 cm. Prosim o vase skusenosti s podobnou realizaciou. Otazka: ak chceme dat XPS hrubky 20 cm je lepsie spojit 2 XPS hrubky 10 cm? ak ano, cim? dakujem
Odpovedať
1
2
skusim pridat lepsiu foto
Odpovedať
Ten Ytong budes mat polozeny na XPS ? To asi nebude moc drzat, ci ?
Odpovedať
Profilova fotka
Na obvodový múr dať 10 cm izoláciu a stenu zasunúť min. o 7 cm smerom na dosku.
Odpovedať
@pulo takze navrhujes nieco podobne ako @projexin?
Odpovedať
@pami2 Nie som odbornik na statiku, ale podla mojho nazoru, pokial by sa stena posunula iba o 7 cm, stycna plocha medzi ytongom a zakladom by bola iba 12 cm. Co si myslim ze je dost malo. Pokial uvazujete aj nad zateplenim obvodoveho muru, dajte zaciatok Ytongu na uroven zaciatku DTcka (z vonkajsej strany) a vzniknutu medzeru vyplnte zateplenim.
Odpovedať
@pulo dobre, dakujem za radu. prekonzultujem so statikom, ale co vravis, dava zmysel :)
Odpovedať
Profilova fotka
Tak sa to nedá vyriešiť. XPS 20 cm je zbytočne veľa. Aj podkladový betón je zbytočne hrubý -stačí 15 cm, ako aj hrúbka podlahy. Celé to máš zle. Radšej si to daj doriešiť statikovi.
Odpovedať
@pami2 pozerám nákres - neni to dobre...
Odpovedať
ytong musí sedieť celou!!! plochou na doske, treba aby lícovala doska a murivo Až potom príde zateplenie sokla a fasády. Doska stačí tenšia. Použitie tak tenkého muriva ytong rátal statik?
Odpovedať
suhlas s blacksr... ytong zarovno so zakladovou doskou, a zateplenie zakladov + sokla riesit s XPS, a fasada EPS rovnakej hrubky 25cm je OK ak teda ide o bungalov tak je to ze uplne OK :-p zakladova doska staci este tensia ako 15...nam statik navrhol 10cm, dali sme 12-13cm ak si robite navrhy sami, tak si to skompletizujte a chodte s tym za "odbornikom" ten vam opravi vsetky chyby...nakoniec pre st.povolenie je nutny aj staticky vypocet
Odpovedať
@pami2 Fasáda so soklom sa zatepľovať nebude, iba základy? Lebo ak áno, tak potom by som vytiahol ten základový polystyrén až po sokel a ďalej pokračoval fasádnym...
Odpovedať
@projexin @blacksr @cikopp hrubka 25 cm ytongu a hrubka 20 cm dosky mam z nasho projektu..tiez sa mi zda 20 cm na dosku vela. ide o bungalov. planujeme zateplit aj sokel aj fasadu.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@pami2 v projekte je navrhnuta 25 cm obvodova stena z ytongu bez zateplenia ?
Odpovedať
tak som to skusila opravit, dufam ze dobre. mam ale otazku skor zateplenia samotnych zakladov: staci do hlbky 22cm do zeme ( +20 cm doska)?co sa tyka hrubky XPS tak nam vyslo 20 cm kvoli tomu, ze samotna sirka pasov je 60 a DTcko dame sirky 40cm..
Odpovedať
@engineerr nie, pojde tam zateplenie hrubky 20 cm, to som nezakreslila, lebo riesime zateplenie zakladov..
Odpovedať
@pami2 neviem ci je to z obrazku dost zrozumitelne, ale to DTcko je v zemi..
Odpovedať
@dedo758 dobry napad, myslis ze na sokel treba pouzit XPS-nestaci lacnejsi fasadny?
Odpovedať
@pami2 DT staci 30, osadit ho na stred zakladoveho pasu a pouzit aspon 2 rady DT s tym ze sa zateplia az po hornu hranu zakladoveho pasu. Potom vyjde hrubka xps 15 cm.
Odpovedať
@pami2 Tabuľa Perimetra či XPS má rozmery 50x100 cm alebo 60x120 cm. Čiže dáte tabuľu naležato, aby ste nemuseli rezať. Bude siahať až na ytong, potom sa bude pokračovať fasádnym EPS.
Odpovedať
@blacksr Tak nejako som to myslel... :-)
Odpovedať
@blacksr takze vyvysene XPS bude vlastne aj ako salung/debnenie pri vylievani dosky. a co ta hrubka 20 cm? mate prosim skusenosti ako sa potom natavuje hydroizolacia , aby sa neposkodil XPS? dakujem
Odpovedať
@engineerr myslis 2 rady DT na seba? ak dam 15 cm polystyrenu, 30 cm DT na stred, tak co zvysnych 15 cm ( pas ma sirku 60 cm)? vyplnit betonom? preco potom len 30ka DTcko? to iste mozem spravit aj so 40kou nie?
Odpovedať
@pami2 hej 2 rady na seba. Zvysnych 15 cm sa len zasype hlinou / strkom / makadamom - to je jedno. 30-ku preto ze ked by si dala 40-tku na stred tak ti ostane po stranach len 10 cm na XPS, to by inak tiez stacilo, no 15 bude lepsie. Je totiz lepsie ked je zaklad zatazovany centricky. A navyse 40-tka DT bude drahsia ako 30 a zo statickeho hladiska to zatazenie prenesie aj 30-tka.
Odpovedať
@engineerr bal by som sa tu spominat staticke hladisko ak statik v projekte navrhol 40ku...... je sice lepsie "polozit" to vsetko na stred zakladoveho pasu ale nieje to nevyhnutne, vsetky zmeny treba radsej konzultovat so statikom...resp... najlepsie je najprv doriesit vsetky detaily (vcetne strechy, prekladov, vencov, zakladov....) a tak to nechat posudit statikovy...potom je uz lepsie nerobit zmeny p.s.treba statika ktory ma dobre meno, aby nevznikli neskor problemy....
Odpovedať
@cikopp tak porad nejakeho, rada si to dam overit este od druhej nezavislej oosby. kludne do IP, vdaka
Odpovedať
@pami2 ja som z Popradu, poznam tu len jedneho, ich firma robi velke projekty...nam robil domcek ako bokovku ;-) tak ak z pp vyhovuje ?? inak 20cm doska tam je zrejme koli velkym rozstupom ... su navrhnute zakladove pasy aj pod domom? -len teraz som si pozeral navrhy :-D ktory je teda aktualny?
Odpovedať
@cikopp ked vyhovuje 250 mm hruby ytong tak 300 debniaca tvarnica vyplnena betonom akoze nevyhovie ? ;-)
Odpovedať
@pami2 kontaktujte @ferre1 ako chránil xps http://www.modrastrecha.sk/blog/ferre...
Odpovedať
@engineerr no, ytong je predsa len stena, ta nedrzi pnutia v zakladovej skare :-p nato su asi tie zaklady... taktiez na tom itongu nebude 20cm betonova deka, s potermi a nosnymi ci nenosnymi prieckami ... :-p z obrazku teda dedukujem, ze ak ide o bungalov, na ytong bude niest len tiaz venca (resp.stropnej deky) a tiaz strechy ;-) p.s. davajte si vsetci pozor na debniace tvarnice, tato tvarnica totizto nieje nosna, je len cisto šalovacia...a jednoliaty beton tiez rozdeluje na vela malych stvrocekov a obdlznickov...cize podstatne znizuje pevnost samotneho betonu ak by som staval este jeden dom, nepouzil by som ziadne Hcka, ale pekne by som si to zasaloval - vtedy by bolo 30cm az az
Odpovedať
@cikopp ake pnutia ? Ak mas na mysli nejake ohybove sily alebo deformacie, tak to zavisi od geologie a pripadneho nerovnomerneho zatazenia. Vsetko sa da odstranit vystuzenim hlavneho zakladoveho pasu ktory je pod DT-ckami, cize o prenos zatazeni sa postara ten. Ak by to nestacilo tak aj do loznych skar DT-ciek sa da ulozit vystuz ktora bude preberat ohybove napatia. Pokial viem tak deka nie je navrhnuta ako nosnik (alebo ako žb stropna doska) ktora by prenasala napatia od priecok, podlahy a poteru do zakladov. Deka prenasa zatazenia celou svojou plochou priamo do zhutneneho lozka na ktorom sa nachadza. Takze v reale bude to DT-cko pritazene len o hrubku deky v sirke debniacej tvarnice. Co je skoro rovnake zatazenie ako na prvy rad ytongu.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?