Zateplenie základov a sokla - správny postup

Ahojte, onedlho budem zatepľovať základy a sokel styrodurom (alebo perimetrom, to teraz nie je podstatné), len potrebujem vedieť správny postup. Zemina bude siahať zhruba po vrch základovej platne. Do zeme plánujem dať Styrodur 10cm hrubý. Nad zemou bude sokel do výšky podlahovej izolácie v interiéry (v podlahe bude celkom 24cm EPS). Sokel plánujem zatepliť 16cm hrubým styrodurom. A teraz otázka. Ako mám správne postupovať? Je mi jasné, na DT-čka nalepím styrodur rovno PUR penou. Ale čo so soklom? Lepiť styrodur rovno na Ytong bez nejakej hydroizolácie? Alebo na Ytong v mieste sokla nataviť asfaltovy pás?
Odpovedať
1
2
5
Ja som prelepil posledny rad DT a prvy rad tehal(porfix) ipou a komplet DT som natrel gumoasfaltom.
Odpovedať
Profilova fotka
@calimero ahoj, pod vodorovnou hydroizolaciu by som neriesil nic, nad by som pouzil tekutu hydroizolaciu 30cm nad vodorovnu a pekne ju s nou spojil, nic tym nepokazis. A mas to urcite tak aj v PD. Ja to budem riesit obdobne, akurat ze ja mam vypustenu vodorovnu hydrizolaciu 25cm(fatrafol) a budem ju potom dvihat hore(teraz visi dole).
Odpovedať
@lubosu diky. V projekte mam Fatrafol - vodorovne, aj kolmo cez prvy rad Ytongu. V projekte ale nemam sokel, zemina je az zarovno prveho radu Ytongu. Fatrafol som nedal kvoli neochote montaznika, ktory robi s Fatrafolom v nasom regione. Bohuzial, nebol som pre neho zaujimava zakazka, kedze by sa u mna musel "drbkat" na viac krat - obvodove steny, potom priecky, potom zvysok. Radsej izoluje strechy, kde to ma na jeden sup. Tak som dal nakoniec Glasbit, nemal som cas riesit Fatrafol inde, bolo treba tahat mury. A co s Glasbitom, ktory trci spod murov?
Odpovedať
HI treba vytiahnut 30cm nad teren. Ak si vyssie tak to kludne ufikni alebo natav dole na beton. Ak nie si, natav dole na beton a na to zvislo do vysky 30cm nad teren.
Odpovedať
@kriloter teren bude zarovno vodorovnej hydroizolacie. Cize vyhnut dohora a natavit na Ytong?
Odpovedať
@kriloter sorry, teraz citam, ze natavit dolu na beton. A potom napenetrovat Ytong a natavit ipu do vysky 30cm. OK?
Odpovedať
Tak sa to pise, ale neviem si celkom predstavit, ako sa da asfaltovy pas natavit opacnou stranou s posypom na mur ... Jedine ak nalepit za studena. Pokial viem, vacsina ak nie vsetci to robia tak, ze pas natavia dole, tak ako ho mas zahnuty a na to potom zvislu HI. Dolezite su spoje a je jedno ci je to vyhnute hore alebo dole. Aj ja som to tak robil, zhodou okolnosti vcera, strasna pakaren :-).
Odpovedať
@calimero hej tak.
Odpovedať
@kriloter no ved to. Mne tiez podaktori tvrdia, ze vyhnut dohora. Sused to tak robil nedavno a dost sa natrapil, najprv mu to nechytalo, potom to viac zhavil a chytilo mu to pekne. On tam mal ale Hytrobit. Ja mam Glasbit, ten je o dost tvrdsi, tak neviem ako by to drzalo vyhnute dohora.
Odpovedať
@calimero skus si to s kuskom pasu. Ja si to veru neviem predstavit. Ono je to celkom kumst aj ked natavujes spravnu stranu, nazhavit to tak akurat, aby to chytilo, ale aby si neroztavil aj opacnu stranu, ked ju roztavis, dost zle sa to potom pritlaca a lepi sa to. Mozno to chce nejaku fintu, cojaviem ... hadam niekto skuseny poradi. Kazdopadne, ja to uz mam za sebou a dufam, ze uz nikdy nebudem riesit :-).
Odpovedať
Tiez som to tak mal v projekte, ale rozhodol som sa si trosku zjednodusit zivot a pouzil som jednozlozkovu flexi hydroizolaciu. Presahujucu ipu som natavil smerom dole a potom som to valcekom vsetko pretrel 2krat, najviac exponovanu stenu 3x. Este predtym som lepidlom vyplnil vsetky nerovnosti a skary. Pouzil som toto, je to cenovo velmi prijatelne, dobre sa s tym robilo a penou nalepeny polystyren na tom drzi super. http://www.kema-on.net/sk/vsebina/pro...
Odpovedať
@lubosu @kriloter @stowasser Takze zatial mi to vychadza tak, ze DT-cka netreba hydroizolovat (nie je podmienka, ale teoreticky je mozne ich natriet nejakou tekutou hydroizolaciou). Glasbit nechat ohnuty smerom dolu a natavit ho na beton. Ytong (sokel) jednoznacne hydroizolovat - bud natavit IPU min. 30cm nad teren, alebo pouzit nejaku tekutu hydroizolaciu. Ako chyti polystyren PUR penou na IPU? Je to v pohode? A este. Nenapada vas, ako vyriesit detail vchodovych a terasovych dveri? Su podlozene podkladovym profilom, je to plast a nejake natavovanie neprichadza do uvahy. Ani tekuta izolacia, predpokladam, na to nie je vhodna.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@calimero Pur pena a Ipa neviem, ale vsak to potom prihrnies hlinou, takze to neodleti :-D preco by nemohla ist tekuta izolacia na plast? ja som sa prave zamyslel, ako ja uchytim eps na geotextiliu?
Odpovedať
@lubosu no myslim to hlavne kvoli soklu, ten nebude prihrnuty zemou, ale hydroizolaciu pod polystyren dat musim. No ja neviem, ci je tehuta izolacia dostatocne husta, aby dobre zaizolovala hlavne tie skary, kde je podkladovy profil napojeny na Ytong. Na fotke mam tie spoje pretrete DuoContactom, pod nim je exterierova okenna paska, ale tie skary tam proste su a nerad by som, aby tadial vnikala nejaka voda. V tekutych izolaciach sa vobec nevyznam, nikdy som s tym nerobil, ani nikoho som s tym nevidel robit :-o Je to pre mna pole neorane ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@calimero ohladne hydro-izolacii ti neporadim, ja by som to natrel par krat s tekutou lepenkou a hotovo. Ale su tu ludia co tomu rozumeju, tak snad pomozu. Mozno ist s tym styrodurom 160mm az pod uroven noveho terenu, 500mm by malo stacit. Pripadne to zmen daj soklovu dosku na vysku (1meter) a rovno hr. 200mm(tak to planujem ja) od tej cervenej ciary dole.
Odpovedať
Profilova fotka
@calimero
Odpovedať
na tie terasove dvere - mala byť upnutá HI fólia medzi tým podkladovým profilom a rámovým profilom (dodávka v rámci okna). Tá sa ďalej má spojiť s HI stavby. To je základ. Plastooknárske firmy toto neriešia.
Odpovedať
@milanmraz ďakujem za obrázky. Toto mám v podstate naštudované, momentálne riešim skôr prevedenie hydroizolácie pod polystyrénom.
Odpovedať
@addo77 máš pravdu, toto neriešia. Nikde som to nevidel. Dá sa to nejako poriešiť dodatočne?
Odpovedať
@calimero tazko povedat, zrejme nalepit fasatan na ten kusok pod oknom a prilepit ho s HI stavby
Odpovedať

Odpovedať
@stowasser podla obrazku si to izoloval dost vysoko, do akej vysky ti ide zemina?
Odpovedať
Zdravim, kedze som v rovnakom stasiu, mam jednu otazku ohladne hydroizolacie. Ked som izoloval podlahu tak som sa docital/naucil ze pod polystyren sa dava separacna folia aby sa zamedzilo kontaktu s hydroizolaciou. Nieje potrebne zamedzit kontaktu HI a polystyrenu aj pri zatepleni zakladov resp. fasady? A mozem natreit DT jednozlozkovou hydroizolaciou? Neurobi to nieco so styrodurom? Dakujem
Odpovedať
@calimero Vysoko - vo finale asi polmetra pod hornym okrajom izolacie. @davidkocert Neplati to vseobecne pre vsetky ipy. Pre jednozlozkovu HI na cementovom zaklade to rozhodne neplati.
Odpovedať
@davidkocert gumoasfalt nereaguje s EPS, mam to potvrdene od vyrobcu a myslim, ze to bolo pisane aj na skatuli.
Odpovedať
Patchwork :)
Odpovedať
Ahojte, idem zateplovat zaklad a sokel a dom a murivo nie su celkom jednej rovine. Naviac hydroizolacia natavena na zaklade a murive ze v mieste natavenia vznika dalsi "odskok", tam kde je prelozena tak este vacsi. Miestami mi to robi aj 1,5cm. Rad by som sa vyhol vzduchovym medzeram medzi izolaciou (styrodurom) a domom. Polystyren chcem lepit Pur penou. Zateplovat budem doskami polystyrenu zaklad a potiahnem ho az na sokel ako jednu celu platnu. Neviete poradit spravny postup? Vdaka.
Odpovedať
@julcop ak si pozries moje foto, tak to mam takisto. Riesil som to teplovzdusnou pistolou - najskor som dosku pritlacil o stenu a tam kde ostal otlacok som teplom vytvoril priehlbinu. Lepil som to penou a snazil som sa vsetkymedzi a odskoky poctivo vyplnit.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Tiež budem mať rovnaký problém len nerozumiem tej teplovzdušnej pištoli to si akože nahrial ten polystyren na mieste kde bola nerovnosť a potom prilačil ?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
@shadow39 teplovzdusna pistol mi posluzila na prisposobenie platne polystyrenu k stene, snazil som sa nedychat ten smrad, na druhej strane mi nelietali po celom dvore gulicky polystyrenu
Odpovedať
1
2
5
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?