Zateplenie základov a podlahy

Profilova fotka
QUIZOVA UVAHA na tento tyzden. Viacej ludi tu kladie otazky, aky hruby polystyren ma dat do podlahy v dome.. Zaklad domu je velmi dolezity, mozno ako strecha a 10cm v podlahe je naozaj nie len malo ale aj smiesne ;-) ale pozor, vyzera, ze aj prehanat sa neoplati ak veci nie su robene tak ako maju byt.. Do vacsich hrubok ako 20cm moze ist pravdepodobne iba ten ktory zateploval uz pod zakladovou platnou tvrdenym XPS alebo perimetrovym polystyrenom.. Osobne mam 20cm pod zakaldovou platnou (vid. moj album alebo http://www.nulovydom.info), ale aj 10cm dost meni veci. Obrazky uverejnim neskor z XPS pod zakladovou platnou. Teploty základovej platni. Skúsil som nasimulovať teploty v základoch domu. Čo sa deje ak dávam hrubú izolaciu v podlahe domu. Čím hrubšia izolácia pod podlahou, tým nižsia teplota základovej platni. Nízka teplota platni môže byť zdrojom kondenzovania vody pod podlahovou izoláciou (vlhko, pachy, pliesne?). Ale čím menšia izolácia pod podlahou, tým väčšie úniky tepla z domu vďaka tomu, že vykurujete aj základovu platňu velkým výkonom. Teraz si vyberte... Ak izolácia pod podlahou je viac ako 20cm, môže to byť hranicou začínajúcich problémov. Riešenie je pravdepodobne izolovať už pod platňou a logicky mi to vychádza aj ako prirodzenejšie, pretože murivo je izolované z vonku a podlaha zvnútra. A kludne diskutujte, to co tvrdia nakresi nemusi byt uplne 99% pravda. Tesim sa na teorie inych. MiO ;-)
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
Na mojom facebooku sa to lepsie pozera, krok za krokom: http://www.facebook.com/photo.php?fbi...
Odpovedať
Profilova fotka
Ked som ja zacinal stavat dom, tak sa zomna kopec ludi smialo a aj tvrdilo ze izolovat pod platnou nema zmysel. Preto mam pod platnou tych 20cm XPS a verim, ze u hrubku neolutujem ani za 30 rokov... Predsa len je to miesto ku ktoremu sa uz malo kto dostane.. Ak ste v stadiu priprav na stavbu domu, uvazujte o tom.. Pretoze je to miesto kde sa uz nikdy nedostanete, aby ste doplnili izolaciu.. Coklovim EPS neurobite ten isty efekt.
Odpovedať
Profilova fotka
vidím, že si sám píšeš aj odpovedáš. Začnime od začiatku. Česká TN predpokladá teplotu pod domom +6st., reálne meraný priebeh je okolo 10st. To. čo je na schéme nie je základová doska ale podkladný betón, je irelevantné, z hľadiska tepelných strát, z ktorej strany sa izoluje. Prechod tepla zdola nahor, naopak, a cez zvislú stenu je rozdielny, ale pre našu potrebu je zanedbateľný. Ak zanedbám izolačnú schopnosť muriva, potrebujem zabrániť prestupu tepla madzi int. a exter. pri stene v rozdiele cca 35st, v podlahe 10st., to znamená, že tam potrebujem trikrát menšiu hrúbku izolácie. Ak pripustím vonkajšiu zvislú izoláciu 35cm, v podlahe by mal stačiť 10 cm.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 Vy to myslite takto, ze ak fasadna izolacia ma hrubku 35cm, a uvazujete ze aj izolacia po zakladovom pase do zeme ma hubku 35cm? Potom si myslite ze druhy obrazok od vrchu je postacujuci? 10cm izolacie pod poterom. Nad 10cm netreba ist.
Odpovedať
Profilova fotka
Izolácia na základovom páse má obmedzený účinok, smerom pod terén . Izolácia nebráni vstupu chladu ale úniku tepla.Paradoxne keby ste postavil objekt (nevykurovaný) na terén bez izolácie pod podlahou, a rovnaký s izoláciou v podlahe, v objekte s izoláciou by bola nižšia teplota.Museli by mať ale určité rozmery,nad 12m šírky. domnievam sa, že 10 cm izolantu pod podlahou je dostačujúce, 15 cm by som volil v teréne, kde je vysoká hladina spodnej vody..
Odpovedať
"Izolácia nebráni vstupu chladu ale úniku tepla" - Čo to znamená? nie je vari vstupovanie chladu to isté, čo únik tepla? Chlad ako nedostatok tepla?
Odpovedať
@mio23 Ahoj. Mio, ty srandisto, ty si klidně načmáráš mraky čár a chceš, abych to rozluštil a ještě napsal odpověď na kvíz na tento týden, když je do konce tohoto týdne už jenom pár hodin. Nebudu polemizovat o rozdílu mezi teplem a chladem. Nicméně to, co dlouho platilo pro nějaké výpočty v souvislosti s teplenými ztrátami je nenávratně pryč. Teplota v zemině pod nepodsklepeným domem není smluvních 5 °C , ale posunula se někam jinam. Otázka zní - kam se asi tak posunula. Odpověď zní - posunula se směrem k teplotám nižším. A proč se posunula, protože se zvyšující se tloušťkou izolace méně vytápíme podloží a tudíž zmenšujeme tepelné ztráty. Nicméně nedovedu si představit, že by to někdo mohl nějak ručně spočítat, protože tam to ovlivňují jednak izolace pod podlahou, izolace soklu a základu, hloubka izolace soklu a základu a teplota vzduchu v exteriéru. Čili, když to zjednoduším a připustím, že v průměru ty vnější teploty pod, nad a vedle domu jsou celoročně zhruba stejné, tak z toho vychází, že pro dosažení stejných TZ všech konstrukcí musím mít všude zhruba stejné účko. A kondenzace ? To je právě ten zádrhel, že by na podlaze měla být parozábrana, což samozřejmě drtivá většina stavebníků neví a ti co někdy slyšeli, tak nedbají a považují to za blábol. A já jenom pro ilustraci přirovnám barák ke kouli z izolantu, kde bude ten barák zavěšen a koule se může volně pohybovat a pořád bude mít neměnné TZ bez ohledu na plochu, kterou se dotýká země. Takový brouk hovnivál, ten si kuličku valí a ten také ví, že má pořád stejnou TZ. Ahoj. Laďa
Odpovedať
Profilova fotka
@ladajaskva @jan45 @blacksr Este by som chcel polemizovat nazor.. Viacero ludi si mysli a vraj tak aj niektory doplatili, ze ak hrubo zateplili dom, tak v nom mali v lete zimu a dokonca museli kurit (mozno niekto v lete za zimu povazuje 24 celzia). Ak to je pravda dajme tomu, nebude to tym, ze oni uz nedokazali odizolovat zaklady a odtial im ta zima sla do domu.. Mali z toho mensiu jaskynu? Priklad. Dom izolovany 30cm steny a strecha.. a zaklad moze mat tak 8cm podla mna v podlahe, tak to vacsinou vidim, ze to je az az.. Vonkajsim plastom neprejde teplo zvonku.. Zo zeme prenika chlad.. Ako pivnica.. Moze tato situacia naozaj existovat?
Odpovedať
Profilova fotka
@ladajaskva Ano ja som uvazoval ze pod podlahou by mala byt parozabrana, ale teraz pisete ze tam teda ma byt parozabrana.. ale asi nie pod izolaciou ale nad izolaciou.. Potom ma napadalo, je vobec dobre davat lepenku na beton, potom izolaciu a potom poter?
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr Ano tak jasne, teplo ide alebo hlada najchladnejsie miesto, to vyplna... ale akoze dobre som to myslel, chapeme sa ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Chlad je nedostatok tepla, ako tma je nedostatok svetla... musim kus aj po lopate pisat :-D aby nieco z toho mali aj zaciatocnici...
Odpovedať
@mio23 To bola otázka na p. Jána.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@mio23 Dnes o 23:21 • No, to je skoro zajímavý dotaz. Nicméně, proč by se ten dům měl chovat jako pivnica, když má okna a ty produkují nějaké solární zisky. A kdyby náhodou nebyly solární zisky, tak stačí to okno otevřít, nebo stačí zapnout vzduchotechniku a načerpat z venku teplý vzduch. Ale když ten popisovaný jev vytrhnu z kontextu normálního uvažování, tak ano, při ignorování zdravého rozumu se ten barák tak může chovat. A čím bude izolace v podlaze menší a izolace na ostatních konstrukcích větší a k tomu přestanu větrat a zastíním okna, tak to bude studené, jak psí čumák. Ahoj.Laďa
Odpovedať
@ladajaskva @blacksr @mio23 ja sa do takejto odbornej diskusie nepustam, napriek tomu sa pytam, ci teoria hore prezentovana plati aj pre moju alternativu, teda ci si myslite, ze mam dat pod naslapnu vrstvu parozabranu. Mam uz hotovy anhydrid.
Odpovedať
Profilova fotka
@ladajaskva haha :-D psi cumak Mal som obdobie kedy mi toto tvrdilo vela ludi tak som mierne uvazoval uz ked mi to povedal 123treti clovek, ale neviem kam na to chodia, lebo ked je raz vonku +30 a oni maju doma +18? alebo neviem aka teplota je povazovana za zimu v dome, tak to teoreticky je na nobelku.. Dom ktory nepotrebuje v lete klimatizaciu. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@maminnka ty sa az tak nemusis bat podla mna, pretoze mas pod domom penosklo a tvoja doska bude ovela teplejsia.. Zaujima ma co napise @ladajaskva a @blacksr.
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr je to o tom, že zaizolované potrubie je chránené proti stratám, ale ak v ňom neprúdi teplo(stále sa nepridáva) obsah zamrzne,
Odpovedať
Straty tepla smerom dolu, teda do pôdy su dost komplikovana zalezitost...zalezia od velmi vela faktorov, ako je napriklad charakter pôdy, jej vlhkost (resp. hladina spodnej vody) a samozrejme, aj ked sa zhruma strata tepla smerom dolu redukuje na cca 50% vzhladom na teplotu pôdy, je zaujimave sledovat v priebehu roka, ako sa meni... merat straty stacionarne je preto pri zakladoch velmi tazke... ale daju sa vypocitat stratove sucinitele tepelnych mostov na zaklade zadefinovanych hranicnych hodnôt, napr. v podobnom programe, ako to urobil Mio.. tepelne straty, to je uz horsie.... ak si niekto mysli, ze teplota pôdy kopiruje teplotu vzduchu, pokial ide o sledovanie pomeru v jednotlivych mesiacov, tak je na omyle... najteplejsia pôda je september, oktober a najchladnejsia marec april, niekde okolo 4 v marci a 11°C v septembri napr. - region Zilina... v hlbke cca 1,5m.. je ale iste, ze pokial urobite betonovu platnu 40cm a pod nu date 20 cm XPS a tato vzorka znaci 100%, tak potom ta ista platna zaizolovana nad(vnutorne) s EPS 20 cm, tak tato vzorka znaci 205% pokial ide o tepelne straty.....ten rozdiel je v tepelnom moste, ktory vznikne v strete - vonkajsia stena : zakladova platna..pokial v prvom pripade je zakladova doska vo vani z XPS, tak v druhom je EPS z vnutornej strany..... zdroj : Passivhausinstitut Protokolband Nr. 35
Odpovedať
@jan45 Veď to je samozrejmé.
Odpovedať
@blacksr @mio23 Je to zaujimave tie tvoje simulacie ciastocne mi to dava odpoved na moju otazku. Takze ty tvrdis ze je dolezite odizolovat zaklady z vonku a nie je to take iste ako ked ich odizolujem z vnutra ? Nebolo by jednoduchsie urobit XPS vanu alebo penove a clovek sa vlastne vyhne siroko daleko tep. mostom ? Otazka je to zase ceny ci to nebude prehnane drahe. Pisal som s chlapikom tak zakl. doska z isotequ s U = 0,13 vyjde na kluc na dom 10x9 na 11 tis. EUR. Alebo si to urobit sam a mas to za 8 tis. Ale uvedomujem si ze tie zaklady netreba podcenit....
Odpovedať
Profilova fotka
@fricko Sa mi to zda moc drahe.. isoteq robi vane?
Odpovedať
@mio23 sorry bol to isorast
Odpovedať
@mio23 drahe sa to zda aj mne. Si myslim ze do 7 tis sa musi clovek zmestit aj s materialom.
Odpovedať
Profilova fotka
@fricko V tej ich cene je co secko? od vykopania.. alebo odkial zacina ich praca a cim konci?
Odpovedať
Profilova fotka
@sevcik321 nespi :-D
Odpovedať
@fricko 10x9 za 8tis je palka jak svina a 11 tis. je uz masaker ... Klasicke zaklady aj so zateplenim mas do 7tis na kluc, za kolko rokov sa ti vrati rozdiel 4000e ? Aky myslis ze bude rozdiel v tepelnych stratach medzi nimi?
Odpovedať
@kriloter do sedem ako do sedem. Zalezi ake hlboke a siroke budu pasy a nasledne kolko pojde do nich betonu, ako vysoko sa ide nad teren, ci su nosne mury aj v strede domu atd.
Odpovedať
@cubicomp @kriloter lap @mio23 mladenci zabudol som dodata ze je to XPS platna z modulov takze ziadne zakladove pasy. Jasne vsak chlapik sa tvaril ze 11 tis EUR bez DHP je taka super cena ze lepsiu nedostanem. Kaslat ho treba kupit od nich material za 4 tis EUR a urobit si to sam. Mio v cene bolo vsetko od vykopania po lezate rozvody atd. okrem dopravy ale bez DPH. Takze hroza. Avsak nemam celkom predstavu kolko by to mohlo stat ale zase myslim ze do 6 - 7 tis sa clovek moze dostat svojpomocou na celkom slusne zaklady pre pasivak.
Odpovedať
@cubicomp ale ved hej ... ale to potom aj z tych 11 moze byt 15 :-)
Odpovedať
@fricko definuj zaklady pre pasivak :-)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?