Zateplenie ytong 30

Prosím poraďte ohľadom zateplenia. Máme postavený bungalov z obyč. ytongu 30 cm. V projekte máme určené zateplenie 10 cm polystyrénom. Všetci v okolí nás odhovárajú že je zbytočné lepiť desiatku nech dáme 15 cm polystyrén. Čo vy na to? Ak by sme išli do 15 cm polystyrénu bude rosný bod OK. Nerozumieme sa tak tomu a nevieme to vypočítať. Ďakujem
Odpovedať
@andrea1112 dajte 20 EPS biely, alebo sivy neo 16...preco? ,aby bolo teplo:-)
Odpovedať
@andrea1112 určite daj aspoň 20-25 bieleho alebo aj 20-25 šedého.. rozdiel v cene bude max pár sotvák euro ale zato sa ti to vráti už o pár rokoch v nákladoch na kúrenie a v dome budeť mať permanentne rovnakú teplotu po celý rok :)
Odpovedať
@cvoky8 Tak o tej permanentne rovnakej teplote po cely rok sa da polemizovat lebo tepelne prebytky v lete ten polystyren neochladi :-). Ale s ostatnym suhlasim.
Odpovedať
@andrea1112 Cim hrubsie zateplenie, tym mensie rizika ohladom rosneho bodu. 15cm urcite neublizi. Pokial Vam to umoznuje umiestnenie domu, a nenavysi prilis naklady, pridajte vklude aj viac ako 15cm. Ak totiz zlepsite len tepelnotechnicke parametre steny, pricom podlaha, strecha, okna a vetranie ostanu nezmenene, tak je realna uzitnost hrubsieho zateplenia pomerne mala. Cize ak Vam realizaciu zabezpecuje nejaka firma a zvysenie hrubky izolacie by znamenalo len pomerne male navysenie ceny materialu (co su realne naklady hrubsieho EPS), smelo do toho. Pokial by ale firma chcela pouzit bulharsky meter v zmysle zvysenie z 10cm na 15cm je o polovicu, takze aj cena materialu a prace o polovicu hore, tak sa to neoplati.
Odpovedať
.... hmmm a co tak postavit dom rovno z EPS :-D @andrea1112 zajdi za projektantom a nechaj si to prepocitat resp opytaj sa preco ti dal 10 EPS a nie 15 a preco EPS a nie vata.
Odpovedať
@andrea1112 dajte 20 cm EPS, okná na kraj potom môžete dať o to lacnejšie kúrenie btw, akú máte vyrátanú potrebu tepla na kúrenie ročne? ak bude kúrenie elektrinou, tak 25 cm kľudne dajte
Odpovedať
@andrea1112 aku mate izolaciu stropu a podlahy? Ja budem stavat z porobetonu hr 25cm a na to pojde 25 cm grafit EPS, resp. 30 cm biely EPS - v zavislosti od cien @1palo1 @blacksr stavanie domov z EPS aj ku nam raz pride. http://www.popup-house.com/
Odpovedať
@virnik27 Doplním ťa, že tie peniaze treba rozdeliť rovnomerne, aby sa dosiahli čo najnižšie náklady na vykurovanie a stavbu domu.
Odpovedať
@dominik_boksansky Stránka je zaujímavá. Medzi polystyrén sú vkladané OSB dosky, čím sa potlačí jeho pružnosť, ale nevzniknú tepelné mosty. Je to dobrá finta, použiteľná napríklad na ploché strechy.
Odpovedať
Byvali casy, ked sa tu amateri aspon snazili vyratat nejaku navratnost. Dnes tu lietaju cifry uplne od pasa, daj 20, daj 25.. :-D :-D A preco? Ak v dalsom kroku da dvojskla okna a/alebo ide kurit drevom, tak sa pytam, NACO???? Dom je celok, to nie je len fasada! Zmyslom nie je mat milion kubikov polystyrenu, ale nizke ucty za energiu! @all
Odpovedať
@matorado To je pravda, ja som si vyrobil excelovy dokument, kde si viem zadavat plochy stien, okien, dveri, stropu, podlahy, nasledne pridavam izolacie, ich labmdu a pekne mi pocita aka strata je kde, plus zadavam dlzku vykurovacieho obdobia, solarne zisky a ine veci, takze mi to pocita aj mernu spotrebu. Takze konkretne v pripade mojho domu (bungalov 155m zastavana plocha, 153m muriva, murovane na 12 radov Ytong 30, vid. galeria) pri -12°C vonku a 22°C dnu, tzn. delta 34°C vychadza rozdiel na muroch medzi sivym 18cm a 20cm polystyrenom strata: 618W / 577W co je rozdiel 41W, co je cca. 1kW/h za den. Pri strope vata s lambdou 0,39 rozdiel medzi 40cm / 60cm 514W / 343W je rozdiel 171W, co je cca. 4kW/h za den. Prepocet na cenu energie si uz urobi kazdy sam, tak ako aj vlastny nazor, ci sa mu to oplati alebo nie.
Odpovedať
@danculd Super! A pre tych, co nevedia s Excelom, ale chcu to riesit, je tato kalkulacka: http://stavba.tzb-info.cz/tabulky-a-v... Pozn.: Kolacovy graf na konci ma vyjst zhruba rovnomerne v stvrtinach (podla mna), aby nebolo nic vyrazne predimenzovane ani poddimenzovane. Tepelne mosty na minime. Plus (teoreticky) piata stvrtina grafu - vetranie. Vysledok - porovanim pred a po uprave (ine okna, viac zateplenia) vyjde nejaka cifra v kWh, co sa uz da lahko premenit na peniaze. A hned zistime, ze pri kureni plynom sa 20cm sedeho neoplati, priklad..
Odpovedať
Článok sa načítava...
@polystyren to nie su OSB, ale preglejka :)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?