Zateplenie, vs obklad

Ahoj, vedel by mi niekto poradiť najrýchlejší, a zároveň aj z najlacnejších spôsobov ako zatepliť záhradný domček? Zo svojich skúseností? foto v mojom profile. vopred ďakujem.
Odpovedať
Keby som rozobral OSB dosky zvnútra a vložil tam 100mm minerálnu vatu, naspäť záklop osb. A na OSB priamo uchytiť zelený sadrokartón (bez vzduchovej medzery)? Hrozí nejaké vlhnutie alebo iné problémy? Na krov bude zrejme možné len dosky z tatranského profilu (pod ne inštalovať laty an vytvorenie vzduchovej medzery), keďže tam už mám parozábranu a nevedel by som vložiť uchyty na sadrokartón.
Odpovedať
čítal som zopár fór a vychádza mi, že izolácia má byť zvonku (s najväčším tepelným odporom) a postupne k interiéru klesať. Zrejme by nebolo vhodné napchať izoláciu do existujúcej vzduchovej medzery. Môže mi to niekto potvrdiť pls? To by znamenalo, že na OSB nahodím už len nejaký typ obkladu, či už tatranský, alebo sadrokartón. A izoláciu už radšej nie do existujúcej konštrukcie?
Odpovedať
Profilova fotka
@zahradny_domcek tepelný odpor nemusí k interiéru klesať....jediné čo musí klesať je difúzny odpor zvnútra von....ale to sa týka obývaného priestoru. Do medzi priestoru by som daj kľudne izoláciu...aj keď neviem načo v záhradnom domčeku bude....a asi lepšie EPS lebo do min. vaty sa pravdepodobne nasťahuje na jeseň chrobač.
Odpovedať
ide mi o to, že ani v lete, ani v zime sa tam nedá vydžať. Veĺké teplo/zima. Možno to zateplenie pomôže trochu spríjemniť prostredie. to EPS by malo vyplniť 10cm medzeru, alebo stačí 5cm a z vonkajšej strany dutiny nechám 5cm medzeru? Ide mi o ten difúzny odpor. Aby klesal smerom von. ďakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@zahradny_domcek v neobývanom a nevykurovanom priestore žiadne medzery netreba...aj tak by tomu nič nepomohli..... (v obývanom priestore sa nesmie zavrieť minerálna izolácia medzi dve OSB dosky)
Odpovedať
ešte raz ďakujem za odpovede. keby som však vložil EPS, ten nie je paropriepustný. Bude tam kondenzovať voda? Nateraz sa dá domček predstaviť, že teplota a pomaly aj vlhkosť sa vyrovná tej vonkajšej. Ak sa dá do steny zábrana vo forme polystyrenu, nebude kondenzovať? V prípade vlny je zas priepustná, ale musí sa použiť zvnútra parozábrana 🙂 zapeklitá situácia. nerád by som si narobil viac škody ako úžitku. Na druhej strane, obložiť to zvnútra na komplet a potom ľutovať, že nie je pod tým žiadna izolácia. ...
Odpovedať
@eagleowl chúdence drevostavby, že?
Odpovedať
@zahradny_domcek "ide mi o to, že ani v lete, ani v zime sa tam nedá vydžať. Veĺké teplo/zima. Možno to zateplenie pomôže trochu spríjemniť prostredie." Nepomôže.
Odpovedať
@palo18 Ani, keď na celú stenu páli celý deň slnko, nespomalí prehrievanie vo vnútri? Lebo v momentálnom stave je to v lete tak, že aj vnútorná OSB doska je teplá na dotyk.
Odpovedať
@zahradny_domcek chcete vedecký výpočet či vám stačí krčmový, že o 4 sekundy ho spomalíte? dajte klasickú vatu do konštrukcie, zlepšíte to o trošku. V lete a v zime tam aj tak ale bude na nevydržanie.
Odpovedať
@palo18 stačí mi aj krčmový odhad, zo skúseností. Ak tam dám vatu, postačí OSB ako parozábrana zvnútra, alebo treba ešte nejakú fóliu? nechcel by som za OSB už robiť žiadny rošt ale priamo na OSB uchytiť nejaký druh obkladu.
Odpovedať
Profilova fotka
@zahradny_domcek EPS je paropriepustný cca ako OSB....a naposledy....v neobývanom a nevykurovanom priestore to nemá zmysel riešiť. Žiadne pary tam nikto neprodukuje....teda sa nemajú aké tlačiť do vonkajšieho prostredia.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Diskusia pokračuje po 9 mesiacoch
Profilova fotka
Dobrý deň, ak je to ešte aktuálne (prípadne dobudúcna), nech sa páči na našom blogu si môžete prečítať článok "postup ako zatepliť záhradný domček svojpomocne". https://gardeon.sk/blog/jednoduchy-po... S pozdravom Filip za tím GARDEON.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?