Zateplenie vonkajších múrov - Porotherm profi 44 - Orava

Ahojte, staviame domček a potrebovali by sme trošku poradiť. Obvodové múry máme 44cm - porotherm profi a sme rozhodnutí zatepľovať, otázka znie - čím??? Najradšej by sme chceki zatepľiť sklennou vatou, ale s akou hrúbkou? Poprípade čím ste zatepľovali vy, prihliadajte ale na fakt, že žijeme na Orave :-)))))
Odpovedať
Ak to uz stoji, tak nezateplujte, ak to nestoji, tak rychlo zmente material za iny. Vami spominane riesenie (tehla 44 a zateplit aspon 12-15cm) je velmi drahe a hrubka steny by bola zbytocne velka.
Odpovedať
Profilova fotka
Polystyrénom.Inak tak ako píše stowasser.
Odpovedať
@ada32 to ste sa mali pýtať pred stavbou,múry sa stavajú čo možno najužšie podľa statiky a následne zatepľujú stačí porovnať cenu za m3 tehla a polystyrén ,je rozdiel mať 25cm tehlu +25cm polystyrén to je oveľa lacnejšie aj efektívnejšie zateplenie ako len 50 cm tehlu
Odpovedať
Kriste, je tu milion tem s touto otazkou. Stravte sekundu hladanim. Ked nechcete polystyren, tak kupte drahu vlnu.
Odpovedať
@buggy :o)))) praskli nervy? som si uz zvykla, ze sa to na MS toci stale dookola...
Odpovedať
pravda, nemam nervy z ocele, ale toto je do neba volajuca arogancia. Vsak ked nieco chcem zistit, tak zistujem, nie sme tu vsetci preto, aby sme dokolecka kazdemu presne prenho chystali odpovede. Citil by som sa -cenzored- keby som si vecer zmyslel, ze nieco chcem, zobral notas, natukal otazku do fora - ktore tu je samozrejme specialne a len pre mna a vsetci cakaju co sa spytam aby mohli odpovedat - a spokojne si lahol spat. Vsak venujem, OK, povedzme minutu vyhladavacu a aha, odpoved inemu cloveku v minulosti je presne ta, ktora staci aj mne. Ci? Mam len blby den? A stve ma, ze neviem najst tlacitko na info adminovy, aby temu zamkol.
Odpovedať
@duzu ten dom stoji uz roky. nestavala som ho ja. tak isto poprosim admina o uzamknutie temy aby sa ini arogantni ucastnici necitili vytoceni. @buggy na modrom konikovi sa dookola rozobera x otazok na temy ktorym sa profesionalne venujem. a ver mi , x krat odpovedam a vysvetlujem opakovane to iste, / som na fore 6 rokov/ no nikdy ma nenapadlo sa takto do kohokolvek navazat. Kto sa v niektorych oblastiach profesionalne nepohybuje, nie je nuteny pamatat si o rok, co som napisala dnes. okrem toho mnoho tem sa zvrhne na uplne inu oblast pripadne sa nazory tak lisia, ze sa neprofesional v problematike zacne stracat. tak slusnost a kusok pochopenia prosim. ani zakladatelka temy ani ja ktora som na nu nahodou natrafila, nemozeme za to ze mas blby den.
Odpovedať
@spilo1 @ada32 Pokial si pamatam, ked som cital reklamne materialy od vyrobcu, tak porotherm 44 sa nema zateplovat. Je to izolacna tehla, ktora dokaze splnit normu aj bez izolacie. Ano, norma nie je velmi prisna, takze to zase nie je az taky problem splnit. Ina moznost je zainvestovat poriadne a dat tam 15cm polystyren. Vysledkom bude velmi kvalitne zatepleny dom s naozaj nizkymi tepelnymi stratami cez mury. A ked sa dobre zaizoluju aj ostatne casti, tak dom sa dostane do energetickej triedy A. Nic medzi tym nie je dobre riesenie. Bud date 15cm alebo nedavajte nic. Ine riesenie sposobuje len dalsie problemy. Mozete sice dat 8cm vlnu, ale vo vysledku zaplatite presne rovnako ako za 15cm polystyren, akurat dom bude zatepleny len v polovicnej kvalite. Cize tomu sa urcite vyhnite. Bud na to mate a zateplite to hned. Alebo si tie peniaze odlozte a budete z nich kazdy rok davat do vykurovania ... Velmi laicky odhad je, ze bez zateplenia miniete tak 1500m3 plynu rocne (nepoznam konstrukciu a velkost domu ani presnu lokalitu), s dobrym zateplenim na urovni 15cm polystyrenu, budete platit tak 650m3 plynu rocne. To je aj moj pripad, ja som velmi rad, ze som tam tych 15cm dal a naklady na kurenie mam polovicne ako ostatni susedia v okoli ...
Odpovedať
@ada32 to nie je len blbym dnom. Je pekne, ze to denne x krat vysvetlujes, ale robis to prave preto, ze su ludia, ktori kaslu na to, ze to tu uz je. V principe, ked to iste napises x krat do roznych tem, zaplnas-zneprehladnujes rovnako zbytocne forum ako napr. spilo1, aj ked z opacnych pohnutok. To co pises, neprehladnost a problem sa vyznat v teme a problem najst odpovede na otazky, nemyslis si, ze je to prave pre vas oboch? (nebrat osobne, ide o typ prispievatelov) Reakciou na mna len zvysujes off topic a de facto nutis mna robit to iste. Takze tymto koncim. Prepac, ak sa citis dotknuta.
Odpovedať
@pivec @ada32 @antonmesaros @stowasser Ahojte, ďakujem za rady, viem že je tu milió tém, ale k tomu je tu aj milión odpovedí a milión ´dalších, ktoré spolu absolútne nesúvisia, u nás na Orave je nevyhnutnosť stavať 44cm múry (sneh, vietor), my tu minieme na kúrenie toľko, čo na južnom slovensku možno neminú ani za 6 rokov, preto som potrebovala poradiť ako a s čím, kto chcel pomôcť pomohol a kto nie, nemal sa ani zapájať, ja som ho nenútila ;-))))), takže ostatným veľmi pekne ďakujem za rady ;-)´Jana
Odpovedať
...tep. odpor tehly je cca 3,56 m2K/W....čiže treba dať min. 15 cm EPS (t. odpor 3,75 m2K/W).....
Odpovedať
Článok sa načítava...
Ak ste chceli zateplovat, tak 44 cm tehla bola chyba. Ak stale chcete zateplovat, tak si zratajte, ci sa to vrati. Ak este stale a chcete zateplovat EPS, tak si zvolte niminalne hrubku, tak aby vyhovovala z hladiska vlhkosti. U vaty je to jedno). A pozor na okna aby to zvonku nevypadalo ako strielne. A ten rozdiel juh slovenska, Orava az taky nieje. Vietor a sneh je aj na juhu. Hlavne ten vietor vie poriadne chladit aj na juhu.
Odpovedať
@spilo1 toto je konkretnejsie a moja odpoved je, ze ani na Orave nie je staticky dovod stavat 44cm mury. Toto je otazka na statika, ktory aj pocita, nepouzije jedno cislo pouzivane cely jeho zivot. Myslim si, ze na Orave je o to dolezitejsie, dat minimalnu stenu a maximalnu izolaciu, o co je tam viac zima ako na juhu. Skor Bratislava si moze dovolit jednovrstvovu konstrukciu, ako Poprad. Teda fakt je, ze to uz stoji, co je skoda, ale ked uz zateplit, tak aby to malo zmysel a ako pise pivec, daj maximum, co si opticky schopna akceptovat (teda hrubku steny).
Odpovedať
@spilo1 ked je to postavené náklady na izoláciu budú tak po 30r. to u vás môžte kúriť drevom
Odpovedať
Profilova fotka
@pzad cize ak mam ytong 375 a chcem zateplit povedzme 7-8 cm vlnou (nobasil), je tato konstrukcia z hladiska kondenzacie vody bezpecna, lebo sa voda odpari skor ako cez polystyren? Dobre chapem?
Odpovedať
@spilo1 To nie je pravda. Na Orave nie je nevyhnutnost stavat 44cm mury. Kde je uvedena tato informacia, ci si ju vymyslel ??? Izolacna tehla 44cm je velmi riedka a slaba. Nema ziadnu pevnost. Tehly s hrubkou 30cm byvaju pevnejsie. Pripadne ytong 25cm je uplne dostatocny z hladiska pevnosti aj pre Oravu.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?