Zateplenie venca - ano alebo nie

Zdravim priatelia, Pri mojej stavbe nastal problem pri zatepleni venca. V technickej sprave je uvedene zateplenie venca pomocou xps 50 mm po obvode z vonkajsej strany a zateplenie v oblasti otvorov na okna a dvere pomocou xps 30mm. No vykresova cast projektovej dokumentacie zateplenie vobec neriesi ! Cize nastava otazka, ci riesit vobec zateplenie venca, ak mur je hruby 250 mm a nanho pojde izolacia eps hruba 150 mm ??? Respektive ak tam dam zateplenie venca pomocou xps, je nasledne nutne riesit upravu statickej casti, ulozenie zeleza, atd atd ? Vopred dakujem za pomoc a rady.
Odpovedať
1
2
@4wowa4 Ahoj. Ak bude zateplenie 15 cm, tak 5 cm na venci nič nezmení. Takže nie, netreba. Radšej širší železobetónový veniec. Budeš zatepľovať ty alebo firma? Treba dohliadnúť aby každý kus polystyrénu mal lepidlo po kraji dookola, ink nebude zateplenie poriadne fungovť. Väčšina firiem to tak nerobí lebo sa im nechce.
Odpovedať
Profilova fotka
@4wowa4 ja by som to tam dal. Ano, treba upravit rozmery strmienok. zelezo ostane rovnake. Mal som to rovnako, kedze si majstri naohybali strmienka pred zacatim stavby, ostal som bez zatepleneho venca... Rozumej ak to tam nedas, nic hrozne sa nestane, osobne by som volil variantu so zateplenim.
Odpovedať
@kaspy ja by som to tam dal-to nie je argument.Ak zateplujes murivo tak nie je dovod este dodatocne zateplovat veniec.
Odpovedať
@frantisekdobrota "Ja by som to dal" je vytváranie pocitov a obchadzanie rozumu, bežne používané v reklamných TV kanáloch.
Odpovedať
Profilova fotka
Unik tepla cez nezatepleny veniec je ca na urovni TV v stand-by. (100m2) (zdroj dominik boksansky, snad si to pamatam spravne) Napriek tomu, kvoli zjednoteniu tepelneho odporu veniec/ murivo by som zateplenie zrealizoval.
Odpovedať
@kaspy Veniec môže mať plochu 10 m2. Pridaním 5 cm polystyrénu vznikne úspora tepla 50 kWh/rok = plynu 0,3 eur/mesiac = elektriny 0,6 eur/mesiac. Zúžením venca nad oknom, kde by mal byť naopak silnejší, sa oslabí celý veniec.
Odpovedať
Profilova fotka
@4wowa4 Samozrejme že to treba izolovať, lebo murivo zo zateplením bude mať iné vlastnost ako len veniec zo zateplením a to XPS to dorovnáva a o nadpražiach ani nehovorým. Izolácia venca by v projekte mala byť zobrazená ale úprava ostení a nadpraží možno tak v realizačnom projekte. @lupask Radko a ty sa ukludni už som ti dal zmazať profil.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@4wowa4 mal som rovnaku situaciu. 250 mur z porfixu a veniec zaliaty vratane prekladov. Hlava mi nebrala, ze budu okenne ramy len tak ukotvene o betonovy preklad, tak som odspodu dal 4cm sedeho polystyrenu a na neho pojde okenny ram, takze bude z casti preruseny tepelny most. Samotny okenny ram bude min z polovice prekryty vonkajsim zateplenim, tak by to malo byt OK.
Odpovedať
@rkorba Riadil si sa pocitmi a JPP (jedna pani povedala), alebo si spočítal a zmeral úsporu alebo iné zlepšenie? Okno sa nedáva nad stenu, idú pod neho kliny a PUR pena. Stačí si pozrieť nejaké video na youtube.
Odpovedať
Profilova fotka
@lupask kvadraricke momenty prierezu ti nieco hovoria,tak si pozri, ktory rozmer venca je mocneny na tretiu LOL
Odpovedať
@kaspy 20 cm široký veniec môže stačiť. 5 cm polystyrénu mono brať ako úsporu práce pri ručnom zalievaní. Neviem aký je to dom, možno bude treba 25 cm veniec, a nebude dôvod to meniť. Skús napísať čo si chcel povedať tým kvadratickým momentom.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@lupask Ked su okna kvalitne namontovane, tak tam mas max 1cm na vypenenie a potom beton! @kaspy ti to uz pekne napisal, tak behave
Odpovedať
@rkorba Myslíš že rámy okien neizolujú a 1 cm PUR je málo? Pod parapety ide ešte niekoľko cm PUR, na vnútorné ostenia 1-2 cm EPS. a ak sa rám okna ukotví na kraj steny, pretiahne sa cez neho vonkajší EPS.
Odpovedať
@lupask viac citaj a potom pis ked bude potreba, pisal som ze ram bude prekryty min z polovice i ked davam za laminatovanie profilov nemale peniaze.
Odpovedať
@rkorba Je pravda že nemám čas čítať všetko... Oplatí sa ti dať laminovať profily? Myslím že dôležitejšie ako minimalizovanie mostov okolo okien je nastaviť okná na zimnú prevádzku aby nefučali, čo ľudia nerobia.
Odpovedať
Profilova fotka
@lupask myslim ze na svojom dome by si tiez do betonu nemontoval okno
Odpovedať
@jblaze Mám to urobené tak ako popisujem a nepozorujem žiaden problém. Možno som bezcitný, skúsim zmerať povrchové teploty. :-)
Odpovedať
Takze, veniec sa nakoniec bude zateplovat na odporucania viacerych ludi.. Otazka teraz znie, aky je spravny postup ? Staci xps len vlozit ku salungu, alebo ho treba nejako kotvit, respektive ma sa lepit jeden o druhy, ci ? Aky je spravny postup ? dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@4wowa4 ja som veniec nezateplil na fasade je 15cm polystyren a za 4roky som si nevsimol ziadne negativa ani v tych najvacsich mrazoch.
Odpovedať
Ak veniec nezateplis a pridu mrazy a nebudes mat este celkovo zateplene tak ti ten veniec bude z vnutra vlhnut. Pri ozaj silnych mrazoch, pri zatepleni venca ale nezatepleni domu ti ani to nepomoze. Bude to vlhnut. Ak chces cez zimu robit sadrac, omietky atd tak by som veniec zateplil a dufal ze nebude -20, ako bolo pred par rokmi ked som staval ja. Pisem z vlastnej skusenosti.
Odpovedať
@spee16dee cize ak dobre chapem, idealne by bolo este pred zimou zateplit, aby nevlhol z vnutra veniec aj napriek zatepleniu venca.. Dik.
Odpovedať
@4wowa4 zrazanie vlhkosti je koli rozdielu teplot, cize ked nebudes vo vnutry kurit, tak ti nebude kondenzovat voda v teplejsom prostredi.
Odpovedať
@rkorba ved prave to moze byt problem, lebo pred zimov alebo v priebehu nej sabude robit kurenie atym padom sa bude minimalne temperovat..
Odpovedať
@4wowa4 ano, ako si napisal, a tak ako napisal kolega podo mnou, ale zalezi od priorít, casu ,penazi...dobre by to bolo, ale problem to bude len ak budu -20ky. Ja som mesiac nemohol malovat, tmelit rohy atd. Ale budu silne mrazy, nebudu?
Odpovedať
@4wowa4 zda sa mi, ze nam robil vykresy ten isty projektant :)) identicku chybu v dokumentacii som mal aj ja, dal som prednost pevnejsim prekladom (poschodovy dom z ytongu 250 P4). Dom sa zateploval 250kou, polovica ramu je prekryta izolacou, polovica profilu je v otvore, polovica vysunuta von, medzi kastliky a stenu sa vkladal 9cm pur panel. Jediny problem bol prvu zimu, ked sa len temperovalo a preklady neboli zateplene, zvnutornej strany tiekol kondenz prudom.. Potom som po nociach s celovkou lepil narychlo polystyren cez vsetky preklady a vence, lebo som nechcel riskovat znicene omietky.
Odpovedať
Profilova fotka
@stowasser preto som toho nazoru ze sa ma najprv dokoncit dom po konstrukcnej stranke a tak robit finalne upravy, izolacia patri do konstrukcie domu
Odpovedať
@jblaze Ja som mal iny problem - ja som mal interier cely hotovy, uz sme tam dokonca zacali byvat. Mal som niekolko mesiacov vopred dohodnutu partiu na fasadu, zaplatenu zalohu a potom koncom oktobra zrazu info, ze maju vacsiu zakazku v Cechach a ze pridu az na jar, tak som musel zamakat, pozabavat sa pri stavani HAKI lesenia /robit to sam bol celkom adrenalin/ a nalepit polystyren, ktory prezil celu zimu a jar aj bez sietky celkom ok.
Odpovedať
Profilova fotka
@stowasser ach tak,, takze si s tym ratal ze bude v zime problem ;)
Odpovedať
@jblaze no hlavne som ratal s tym, ze ma neo*ebe kamarat :-| A celkom ma prekvapilo, ze aj ked vonku este neboli nejako specialne nizke teploty, tak v druhej casti domu, kde som vtedy len temperoval, boli preklady uplne mokre. Vtedy som pochopil, ze prichadzajuce zimne obdobie by sposobilo vaznejsie problemy a dodatocne extra vydavky, tak to bolo treba okamzite zacat riesit.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?