Zateplenie tehlovej bytovky

Zdravím, chcem sa spýtať či je vhodné zatepľovať starú tehlovú bytovku, kde múry majú cca 45cm. Má to nejaký význam? Nebude to viac škody ako úžitku?
Odpovedať
1
2
@avalsorim keď máte platby za energie podľa Vaších predstav a v lete vyhovujúcu klímu tak to až taký význam nemá, ale netreba zabúdať, že sa tým predlžuje životnosť stavby a zvyšuje jej hodnota.
Odpovedať
Profilova fotka
@avalsorim má to význam... za celý minulý rok som minula asi jednu patinu dielikov na riadiatoroch ako ten rok predtym, kedy sme zatepleny neboli (dobre, bola aj tepla zima, ale takyto rozdiel ta tepla zima nespravila) plus som mala v byte klasickych 24 stupnov (23,6 konkretne). Teraz su horucavy, a ja mam v byte opat klasickych 24 stupnov. O tom, ze v zime sa mi okno nerosi ani na tri milimetre od spodu ( dobre, ja mam trojsklo a som fanatik cize je montovane na pasky) - a teda plesne fakt nehrozia, uz ani hovorit nemusim. No a potom taky bonus --- pekna fasada :)
Odpovedať
@kaktusik007 okna montované na pásky? to čo znamená?
Odpovedať
Profilova fotka
@avalsorim ze su namontovane tak ako maju byt - aj ked je teraz povinnost podla normy tak okna montovat, trva to dlhsie a tak to firmy standardne zial nerobia... a ak to ziadas, daju si to zaplatit.... no svinstvo.
Odpovedať
Profilova fotka
jasne ze ma vyznam zateplit, tehla nieje ziadny zazrak v izolacnych parametroch. Len treba aby zateplenie obstaraval niekto, kto vie co je to stavebna fyzika, aby ste si nenarobil viac skody ako osohu.
Odpovedať
@abobo ja len či potom bude "chýchať" už teraz máme problém s piesňami, tak či sa to nezhorší :(
Odpovedať
@avalsorim zateplením plesne zmiznú. Určite zatepliť. Ale treba, aby to urobila kvalitná a zodpovedná firma. Ak sa obnova urobí zle, hrozia väčšie poruchy ako sú teraz. Na pásky asi @kaktusik007 myslela, že po výmene okien je nutné aby boli počas montáže umiestnené z vonkajšej strany paropriepusné pásky a z vnútra paronepriepustné pásky. Lebo hrozí vytváranie plesne na ostení a v miestach parapetu
Odpovedať
Profilova fotka
@avalsorim steny nemaju co a cim dychat, len treba v zime 2-3 x za den poriadne 5 minut dokoran vyvetrat kazdu miestnost. Vecer po kupani a po vareni vyvetrat vlhkost. Skor ide o to, aby vyratali rosny bod aby bol v zateplovaku (navrhli spravne minimalnu hrubku zateplenia) a podobne tepelno technicke zalezitosti. Potom ti ziadne plesne nehrozia!!! Ak sa vsak toto neurobi spravne, plesne budu rast jedna radost.
Odpovedať
@avalsorim Ak ste dochodca, tak sa to neoplati, ak ste mlada rodina, tak sa to oplati. Navratnost zateplenia bytovky je zvacsa 20+ rokov, kedze sa vacsinou berie uver a splaca. Plesne - pravdepodobne mate relativne nove plastove okna. Tak vedzte, ze byt prestal "dychat" presne v dobe, ked ste menili okna. Stare okna neboli dostatocne tesne, takze cez ne prebiehala trvala vymena vzduchu a regulovala tak vlhkost ovzdusia. Teraz mate okna tesne a kedze asi nevetrate dostatocne casto, tak mate vyssiu vlhkost v byte. Kombinacia vyssia vlhkost vzduchu a studene steny znamena, ze sa na stene bude ta vlhkost zrazat a vzniknu plesne. No a steny su studene pre to, ze ten 45cm mur je asi z plnej tehly, takze uplne mizerny tepelny odpor. Zateplenim sa budu znacne menej podchladat, cize aj ich vnutorna teplota bude znacne vyssia a vlhkost uz nebude mat kde kondenzovat, takze uz plesne nebudu vznikat.
Odpovedať
to, čo vrazíte do zateplenia, sa vám nikdy nevráti! zníženie platieb za teplo nestojí za to, aby ste si zničili fasádu domu. polystyrén či nobasil majú svoju životnosť, po ktorej ho budete musieť dávať z múrov dole - a verte, že to je pracnejšia a drahšia robota ako obkladanie. takže to, čo ste ušetril za teplo, vrazíte do ostraňovania rozpadávajúceho sa polystyrénu. a písať, že na tú zničenú fasádu budete musieť znova niečo nalepiť, je asi zbytočné. ľudia sa dajú vždy nachytať na lacné sľuby o ušetrení za kúrenie. nie vždy je to pravda. pri zle odvedenej robote, vám steny začnú vlhnúť a plesnivieť. a ak budete mať vlhkú tehlu, hrozí narušenie statiky a rozpad vlhkých múrov. a po 5 rokoch väčšinou už firma, ktorá to robila, neexistuje! tiež si nájdite na internete vídeá, ako rýchlo horí polystyrén na fasáde domu. a majte na pamäti, že dnes sú zimy teplejšie a teplejšie, ba skoro už žiadne. polystyrén bráni ohrievaniu múrov na jar a na jeseň. je pravda, že v horúcom lete chladí. v každom prípade si zateplením predĺžite vykurovacie obdobie o dva-tri mesiace! ale to vám nikto nepovie z tých odborníkov, čo vás na zateplenie nahovárajú. ak sa však i napriek týmto negatívam rozhodnete zatepľovať, požiadajte statika o vypracovanie posudku, či tú záťaž múry a najmä základy zvládnu. plasty sú vyrobené z odpadu pri výrobe benzínu a nafty a všeobecne sú pre prírodu nebezpečné. preto sa aj začalo bojovať proti igelitovým taškám a sťahujú sa z obehu. na rad prídu mikroténové sáčky a fľaše z plastu. a je dosť možné, že o nejaký čas sa zistí, že fasádny polystyrén spôsobuje závažné choroby: alergiu, rakovinu, atď. a vyjde nariadenie EU, že ho treba odstrániť!!! podobne to bolo aj z rakovinotvorným azbestom. zo začiatku sa dával všade. azbestový búm. firmy zarobili. a keď búm ustal, pustili do sveta, že je rakovinotvorný. a zasa mali firmy robotu. a takto to bude aj z polystyrénom o pár rokov, keď bude na Slovensku polystyrénom oblepená už aj každá psia búda. a dávam na vedomie, že ani plastové okná veky nevydržia. po 10-15 rokoch sa začnú ohýbať, žltnú a netesnia!!! takže čo ste ušetrili? prd... takže ak si chcete zničiť fasádu pre pár eur, ktoré ušetríte za kúrenie, nalepte na ňu poriadne hrubý polystyrén!!!
Odpovedať
Profilova fotka
@cantare :-D :-D
Odpovedať
@xatalovic a ktoréže sú to tie kvalitné firmy? žiadna z nich ti nedá záruku na 10 rokov. a ak sa taká níjde, tak dám hlavu za to, že o 5 rokov sa po tej firme zľahne zem. keď vtáčka lapajú, pekne mu spievajú. a tak je to aj s tým polystyrénovým zatepľovaním a úsporami za kúrenie. aké úspory? čím viac ľudia šetria, tým je všetko drahšie. voda, elektrina, plyn i kúrenie...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@cache poznám domy, kde si tehlu oblepili polystyrénom! úspory za kúrenie minimálne. byty vlhnú a plesnivejú... a teraz niet toho vinníka, čo s tým prišiel a na schôdzi odsúhlasil. hlavne, že si dotyčný za províziu od firmy, čo zatepľovala, kúpil rodinný tehlový dom a z bytovky zdúchol!
Odpovedať
@avalsorim , majte rozum a nerobte to! ak sú mury 45 cm, tak ide asi o dierovanú tehlu - voštinku a tá je lepšia ako plná pálená. a zimy už nebudú, aké bývali! čakajú nás 40 stupňové dni v lete a 20 v zime! :)
Odpovedať
@avalsorim , plesne? tak to sú aj alergie... predať a odsťahovať sa. pred predajom to ale poriadne vyvetrajte, vysušte a vymaľujte, aby si kupec nič nevšimol. :)
Odpovedať
@cantare a ešte som zabudol prilepiť toto: http://mpc-edu.sk/shared/Web/OPSOSO%2...
Odpovedať
@slavoslav chcem sa spýtať: 1. tým, že sa oblepí zachovalá fasáda, ktorú stačí raz čas natrieť, sa predĺži životnosť baráku? 2. a že po zateplení budú byty (možno? určite!) plesnivieť, sa zvýši ich hodnota? zvonku krásne na zožranie a vnútri stuchlina a vlhko... no nekúp to!
Odpovedať
@cantare 1. Hovorí ti niečo degradácia konštrukcií vplyvom poveternostných vplyvov? 2. interiery neplesnivejú preto, že sú zateplené, ale po prečítaní tvojich príspevkov ti to vysvetľovať nemá význam. Zrejme si tu riešiš nejaký komplex, pletieš tu igelitové tašky s fasádami domov, horľavosť polystyrénu (asi nepoznáš súčasné predpisy), rozpadanie stien ... to sú výplody chorého mozgu koncentrované v jednom príspevku, alebo ťa niekto zateplením poriadne nasral. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@cantare akú máte kvalifikáciu? Lebo píšete veľmi energicky, zaujato ale vyzerá to tak, že tomu vôbec nerozumiete.
Odpovedať
@cantare Ty budeš asi nejaký referent marketingu z SPP..... Alebo dosť akútny prípad pre odbornú pomoc.
Odpovedať
@cantare Ze neusetrili nic na kureni? Pokial zateplili impulzivne, bez projektu a s firmou po znamosti "za dobry peniaz", ani sa nedivim. Len akymkolvek zateplenim to totiz nekonci. V prvom rade treba vymenit, alebo zrekonstruovat stare derave okna. Podla stavu okien niekde staci rekonstrukcia klasickych drevenych, niekde je to bez sance a treba vymenu. Otec sa napriklad poctivo o okna staral (opaloval, maloval, tmelil, cca raz za 10 rokov), takze bohato stacilo opat opalit farbu, obnovit tmely, namalovat a nalepit nove tesnenia. Nasledne treba adekvatne zateplit, cize nie 5cm polystyren na 45 vostinovu tehlu. Treti krok je investicia do vlastnej kotolne. Centralne kotolne si totiz kompenzuju znizenie odberu vyssou cenou za mernu jednotku a maju v tom aj oporu v zakone. Ale ak to bolo klasicke slovenske "dame tam polystyren, 5cm staci aby to nebolo drahe, staci severna stena a ani nebudeme zateplovat spalety, pretoze mame stare okna" tak sa nedivim, ze im to akurat plesnie a usetria na kureni prd.. MImochodom, 45cm vobec neznamena ze to je nutne vostinova tehla. Z plnych tehal sa stavali aj metrove mury, alebo to moze byt dierovana tehla, ktora ma len o "lahky fazulovy prd" lepsie vlastnosti ako plna..
Odpovedať
@cache , tvrdím len to, že návratnosť je nulová!!! mám s tým osobnú skúsenosť. je to len biznis pre výrobcov polystyrénu a firmy, ktoré múry polystyrénom oblepujú! a úsporiť 200 či 300 eur ročne na kúrení, mi nestojí za to, aby som naveky narušil a zničil fasádu tehlového domu.
Odpovedať
@alfonz_n a jan45! a vy ste asi predajcovia cez polystyrén! :D
Odpovedať
@slavoslav , ale nenasral! iba si myslím, že sú to zbytočne vyhodené peniaze. a zbytočne zničená fasáda!!! ale ty si môžeš myslieť niečo iné... to ti neberiem. ak sa zatepľovaním živíš, tak sa ani nečudujem.
Odpovedať
Profilova fotka
@cache ono to moze byt tak ako aj u nas - dva mury!! proste jeden, z klasickej tehly, potom by mala byt akoze vzduchova medzera, do ktorej nahadzali akykolvek stavebny odpad, a druhy mur z tehly..... a spolu to ma 45 cm :)
Odpovedať
@cantare ale teraz vážne. je jedno kto ti čo narozprával, buď ti nepovedal celú pravdu, alebo si z teba vystrelil. Neživím sa len zatepľovaním ale pracujem v oblasti stavebníctva a to už pár rokov a bez ohľadu na to alebo aj vďaka tomu sa s tebou môžem podeliť s osobnou skúsenosťou so zateplením (ale rodinného domu, keďže nežijem v paneláku). Úspora po zateplení domu polystyrénom u nás činí cca 500€ ročne (a to sme v teplejšom pásme keďže je to juh slovenska). Čiže návratnosť pri bežnej cene je menej ako desať rokov, čo nie je ani polovica životnosti fasády. Pri panelovom byte budú tieto ukazovatele ešte omnoho lepšie, lebo na jednotku plochy bytu pripadá podstatne menej jednotiek plochy fasády, takže to môže byť miestami aj polovica (dúfam, že nepreháňam). To nie je o tom čo si myslím, ale to sú fakty ktoré každý rozumne uvažujúci človek musí akceptovať, inak je kdesi problém. Takže otázka na záver : akú lepšiu bežne dostupnú investíciu poznáš, ktorá sa ti vráti do 5-6 rokov?
Odpovedať
to, čo si usporil, vrazíš o pár rokov do strhávania rozpadávajúceho sa polystyrénu a znova tú zničenú fasádu budeš musieť niečím oblepiť. takže tá úspora nestojí za reč! podobne je to aj s plastovými oknami. tí, čo si ich namontovali pred 15 rokmi, ich dnes musia vymieňať za nové, pretože netesnia, začali sa ohýbať a plast zožltol. a to mám z vlastnej skúsenosti. a tam na juhu ani poriadne zimy nie sú. a za posledné roky u vás ani sneh nepadal. takže tá úspora sa mi zdá akási primalá. :) všetko je to len biznis. a čo to máš za rodinný dom, že si ho musel zabaliť do polystyrénu? z paprndeklu - jak v amerike? jeden člen rodiny sa zatepľovaním živí, a ten mi povedal, že sa to neoplatí... takže každý máme iné skúsenosti. a o pár rokov použi 50 cm hrubý polystyrén a potom aj v zime budeš musieť mať otvorené okná, lebo sa v dome upečieš. trochu som celé odľahčil, tak sa na mňa nehnevaj.
Odpovedať
@kaktusik007 , už pri druhom podlaží by sa ti takýto dvojitý múr zosypal!
Odpovedať
@cantare vacsinou neriesim chorych ale musim, prosim ta mame plastove okna 20 rokov a nic nefuci nie su zlte ani nemaju ziadny pribkem vyzeraju v podstate ako ked sa kupili. Polysryren mame na dome asi 17 rokov nevidim zatial ziadny problem. Vravis ze navratnist nulova, hmm polystyren na dom ma stsal max. 800€ plus pena na lepenie do 200. Fasadu by som musel robit tak ci tak takze myslim ze nejakych smiesnych a1000€ a jej navratnost nebude problem. A tvoje vlhnutie a plesne su dosledok nesprwvneho vetrania a pripadne nedoststocneho zateplenia, rosny bod by mal byt v izolacii a tepelnych mostov a zle doriesenej izolacie konstrukcie domu ako celku. Nie som zastanca pol metrovych polystyrenov a pod ale tvoje nazory su dost mimo a uplne fanaticke.
Odpovedať
Profilova fotka
@cantare a teraz si predstav, ze bytovka ma 4 nadzemne podlazia a drzi uplne v pohode uz nniekolko desatroci.... takze ono to nie je o zosypani dvojiteho muru, ono je to o inom nosnom systeme :) a mury drzia v pohode a aj bytovka. aky zazrak, vsak?
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?